Άκος Δασκαλόπουλος

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.134
Αντιδράσεις
2.279
Ένα μικρό αφιέρωμα σε έναν σπουδαίο δημιουργό που ίσως δεν πήρε από τη ζωή αυτό που θα του άρμοζε, τα έργα του, ωστόσο, διαχρονικά καθώς ήταν κατέκτησαν μια περίοπτη θέση στο πάνθεον του καλού ελληνικού τραγουδιού.

Βιογραφικό. Ο Κυριάκος Δασκαλόπουλος, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου του 1937. Ο πατέρας του ήταν υδραυλικός κι είχε άλλους δυο αδερφούς. Η οικονομική δυσχέρεια του πατέρα του, δεν του επέτρεψε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία είχε εισαχθεί κατόπιν εξετάσεων το 1961. Δεν το έβαλε όμως κάτω και επιδόθηκε με δίψα στην αυτομόρφωση. Από μικρός διάβαζε πολύ ποίηση, λογοτεχνία, φιλοσοφία, δοκίμιο κλπ.

Στα 1960-62 εργάζεται στην εφημερίδα ((Έθνος)) ως δημοσιογράφος. Το 1962 συμμετέχει σε διαγωνισμό ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιεί το ποίημά του ((Μέσα στα μαύρα σου κυρά μου τα μαλλιά)),με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση..Στην Ελλάδα πρωτοακούστηκε στο Θέατρο Πάρκ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου ο Μίκης Θεοδωράκης ανέβαζε την παράσταση ((Όμορφη πόλη)).

Το 1962 διακρίθηκε σε ένα διαγωνισμό στιχουργικής, με το ποίημα Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά. Το βραβείο που κέρδισε ήταν να μελοποιήσει το ποίημα αυτό ο Μίκης Θεοδωράκης. Αυτό το 1ο τραγούδι του το αφιέρωσε στην Καίτη Κανδηλώρου με την οποία τότε ήταν ερωτευμένος.

Η πρώτη επίσημη συνεργασία στο χώρο του τραγουδιού ήταν με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο(Τα παλληκάρια) με τραγούδια για τον Ελληνικό κινηματογράφο. Ακολουθούν, με τον Μίμη Πλέσσα (Έκλαψα χθές, Βρέχει πάλι απόψε κ.ά),με τον Λίνο Κόκοτο (Γειτονάκι μου, Όσα δεν βάζει ο λογισμός, κ.ά), με τον Γιώργο Κοντογιώργο (Γύφτισσα μέρα), με το Νότη Μαυρουδή (Τα τραγούδια για τον Θεόφιλο), με τον Μιχάλη Τερζή (Μονιάσαμε), με τον Μίνο Μάτσα (Χίλιες και μια νύχτες), με ερμηνεύτρια την Αθηνά Μόραλη και τους Ερρίκο Θαλασσινό, Γ.Αραπάκη, Τ.Κρούζ, Χρ.Νικολόπουλο και Σ.Χατζηευσταθίου. Αγαπημένος του συνθέτης ήταν ο Σταύρος Κουγιουμτζής, όπου η συνεργασία τους αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του ανερχόμενου τότε Γιώργου Νταλάρα. Μερικά από τα τραγούδια αυτά είναι: Πού ‘ναι τα χρόνια, Το σακάκι μου κι αν στάζει, Δίχως την καρδούλα σου, Το πουκάμισο το θαλασσί, Χάντρα στο κομπολόι σου, Μού ‘δωσε ο πλάστης την καρδιά και πολλά άλλα..Ο Άκος Δασκαλόπουλος ήταν από τους βασικούς συντελεστές του Νέου Κύματος στην δεκαετία του ’60, που έδωσε νέα πνοή στο Ελληνικό τραγούδι. Κυριότεροι ερμηνευτές των τραγουδιών είναι: ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Χαρούλα Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη ,ο Γιώργος Ζωγράφος, η Καίτη Χωματά, η Πόπη Αστεριάδη, ο Κώστας Σμοκοβίτης, η Αθηνά Μόραλη κ.ά.

Στις 26 Ιουνίου του 1967, ο Άκος ενεπλάκη σε ένα σοβαρό τροχαίο, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με αυτό που οδηγούσε ο Αλέκος Ουδινότης, με αποτέλεσμα να εκπαραθυρωθεί απ' τη θέση του οδηγού και να τραυματιστεί πολύ βαριά. Θραύσματα γυαλιού μπήκαν στο αριστερό του μάτι και έχασε για πάντα την όρασή του από αυτό. Τον επόμενο χρόνο (το 1968), απέκτησε ένα κόκκινο τρεχαντήρι, το οποίο ονόμασε Ψαριανή και μέσα σ' αυτό πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέχρι το 1982. Το 1974 παντρεύτηκε την ηθοποιό Χριστίνα Αυλιανού και έζησε μαζί της μέχρι το 1978 οπότε και χώρισαν. Εξέδωσε τέσσερις ποιητικές συλλογές και έγραψε τους στίχους σε μεγάλο αριθμό τραγουδιών.

Στα είκοσί του χρόνια εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο το Σχήμα της απουσίας. Ακολουθούν το 1970 Το φύλλωμα ,το 1976 Το ερημονήσι, Η απόλαυση και το 1991 Ο διασκεδαστικός υλισμός. Είχε δημοσιεύσει διάφορα ποιήματα και κριτικές πάνω σε έργα Ελλήνων ποιητών, σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά επί σειρά

ετών και είχε κάνει αρκετές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ποίηση.

Πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου του 1998 σε ηλικία μόλις 61 ετών.

Άποψη για το έργο του. Το συνολικό έργο του Άκου Δασκαλόπουλου περιλαμβάνει σε τριάντα δύο χρόνια δημιουργίας, 4 ποιητικές συλλογές και 300 τραγούδια, σε συνεργασία με 44 συνθέτες, ερμηνευμένα από 86 τραγουδιστές, χωρίς να υπολογιστούν οι επανεκτελέσεις. Τα τραγούδια του διακρίνονται για την ευαισθησία και τον λυρισμό τους μέσα στο πλαίσιο του ερωτικού τραγουδιού. Συχνά απηχούν προσωπικά βιώματα και μία αίσθηση αποτύπωσης του ανεκπλήρωτου έρωτα. Σε κάθε περίπτωση όμως απευθύνονται στον καθημερινό άνθρωπο και γι’ αυτό αγαπήθηκαν τόσο πολύ.

Πολύ περισσότερο αρμόδιοι για να μιλήσουν για τον Άκο Δασκαλόπουλο είναι μεγάλοι και καταξιωμένοι συνθέτες οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στις δύο σχετικές ωριαίες εκπομπές του στη σειρά εκπομπών με τίτλο «Απόντες». Πρώτο μέρος. Δεύτερο μέρος.

Δισκογραφία. Στον σχετικό σύνδεσμο βρίσκεται καταγεγραμμένο αρκετά μεγάλο μέρος της δισκογραφίας του δημιουργού, όπως επίσης και στο σχετικό αναρημένο blog προς τιμήν του.

Πηγές. Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τις εξής πηγές. 1. 2., 3.

Φωτογραφίες.

1. Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Άκος Δασκαλόπουλος και ο συνθέτης Μιχάλης Τερζής κατά τη διάρκεια κάποιας ηχογράφησης. Πηγή.

Νταλαρας - Δασκαλοπουλος.jpg



2. Μουφλουζέλης, Αλεξάνδρα, Νότης Μαυρουδής, Άκος Δασκαλόπουλος και Χάρης Γαλανός. Πηγή.

Μουφουζελης.jpg



3. Με τους Δημήτρη Ψαριανό, Έλενα Κωστή, Βλάση Μπονάτσο και Κώστα Καπλάνη στη φωτογράφηση για το εξώφυλλο του δίσκου «Μαγικά ταξίδια» (1975).

Ψαριανος - Μπονατσος.jpg



4. Με τον Μάνο Λοΐζο και Ράλλη Κοψίδη. Πηγή.

Λοιζος - Κοψιδης.jpg



Video.

1. Γύφτισσα μέρα. Μουσική: Γιώργος Κοντογεώργος. Από τον ομώνυμο δίσκο (1970). Ερμηνεία: Γιάννης Πουλόπουλος. Απόσπασμα από επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Δύο ξένοι» όπου ακούστηκε το τραγούδι.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ ωραία ποστ Aretara.

Οι στίχοι του Άκου Δασκαλόπουλου είναι υπέροχοι και αθάνατοι.
 
Επειδή για κάποιο λόγο δεν φορτώνονται τα αφιερώματα του Λευτέρη Παπαδόπουλου τα επαναλαμβάνω εδώ.

Α' Μέρος

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη εμφάνιση του Άκου Δασκαλόπουλου στο Ελληνικό τραγούδι ήταν η συμμετοχή του σ' ένα διαγωνισμό στιχουργικής του 1962 όπου κατάφερε και κέρδισε το πρώτο βραβείο με έπαθλο τη μελοποίηση του κομματιού από τον Μίκη Θεοδωράκη. Σε πρώτη φάση το κομμάτι ηχογραφήθηκε την ίδια ακριβώς μέρα (16/6/1962) και από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και από τον Δημήτρη Μπαξεβανάκη. Στο παρακάτω video θα ακούσουμε την ηχογράφηση του Δημήτρη Μπαξεβανάκη, ενός εξαιρετικού ερμηνευτή με μουσική παιδεία που ίσως δεν πήρε από την καριέρα του αυτό που θα του άρμοζε.

 
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε δύο μέγιστες μορφές του ελληνικού τραγουδιού μαζί. Άκης Δασκαλόπουλος και Σταύρος Κουγιουμτζής. Πηγή.

akos.jpg
Από τη συνεργασία αυτή θα δούμε κάποια κομμάτια.

1. Αυγερινό παράπονο. Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας. 45άρι της MINOS (1973) και άλμπουμ Μικρές Πολιτείες (1974). Και στα δύο ο Άκος υπογράφει ως Μιχάλης Κορφιάτης.


2. Δίχως την καρδούλα σου. Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας. Δίσκος "Να 'τανε το '21" (1970).


3. Το καλοκαίρι το μορτάκι. Ερμηνεία: Κώστας Σμοκοβίτης. Δίσκος: "Τραγούδια του καιρού" (1977).


4. Σ' αγαπώ (Αχ περιστέρι μου). Ερμηνεία: Άννα Βίσση. Δίσκος: "Μικρές πολιτείες" (1974).


5. Φύγανε τα χρόνια. Ερμηνεία: Χαρούλα Αλεξίου. Δίσκος: Λαϊκές Κυριακές (1976).

 
Λίνος Κόκκοτος - Ο κήπος (1971) - Full album


Μανώλης Μητσιάς -
Δον Κιχώτης (1975)

Μουσική: Γ. Μουτζουρίδης


Πόπη Αστεριάδη - Στα δυό σου χέρια (1968)

Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης


Ανδρέας Διλβόης - Της δάφνης τα φύλλα (1982)

Μουσική: Γιάννης Μέτσικας

 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα