Παρουσιαση Cumana Reborn controller και floppy emulator.

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.349
Αντιδράσεις
9.498
Ο τρελός επιστήμονας Zaxon ξανακτυπα απο τα βαθη της Πολωνίας με μια ακομα δημιουργία του, το Cumana Reborn για υπολογιστες Oric. Το περιφερειακο αυτο ειναι λειτουργικα παρομοιο με το κλασσικο Cumulus, δηλαδη συνδιαζει εναν floppy controller (cumana) και εναν (STM32/gotek) floppy emulator.

Ας ξεκινησουμε το παραδοσιακο unboxing. Εκτος απο την ιδια την συσκευη περνουμε ενα spliter για την τροφοδοσία ρεύματος και ενα usb stick 16gb.

P2255664.JPG

Ας δουμε την συσκευή σε λεπτομέρεια. Προκειται για μια στιβαρη μεταλλικη κατασκευη με 3d printed προσοψη υψηλης ποιοτητας. Τα χρωματα ταιριαζουν με αυτα του Atmos. Στην προσοψη εχουμε μια οθονη LCD, ενας περιστροφικος κωδικοποιητης και μια υποδοχη usb.

P2255666.JPG

Στο πισω μερος συνανταμε το βυσμα τροφοδοσιας, εναν διακοπτη on/off και εναν επιλογεα γραμματος του εσωτερικου emulated drive.

P2255667.JPG

Το καλωδιο δεδομενων ειναι μονιμα συνδεδεμενο και στο βαθος της εσοχης υπαρχει υποδοχη για συνδεση εξωτερικου floppy drive.

P2255669.jpg

Στο κατω μερος ελαστικα ποδαρακια για να μην κινδυνευει το γραφειο μας.

P2255668.JPG

Και μια φωτογραφια απο το splitter τροφοδοσιας ρευματος.

P2255665.JPG

Για να τροφοδοτήσουμε τον Oric μας μαζι με το Cumana Reborn θα χρειαστουμε ενα τροφοδοτικο 9V τουλαχιστον 2A. Συνεπως προσοχη να μην χρησιμοποιήσετε αυθεντικα τροφοδοτικα Oric για να μην εχετε ατυχήματα! Το μονο που μενει ενα να γραψουμε μερικα disk images σε ενα usb stick και ειμαστε ετοιμοι για rock'n'roll.

P2255662.JPG

Εχουμε ξαναπει για το FlashFloppy, αλλα ας κανουμε μια συντομη ανασκοπηση. Το usb stick μας πρεπει να ειναι φορμαρισμενο σε FAT32. Υποστηριζει long filenames και φακελους. Τα disk images πρεπει να ειναι στο κλασσικο HFE format γνωστο απο το HxC floppy emulator. Με τον περιστροφικό κωδικοποιητή απλα επιλεγουμε το προηγουμενο/επομενο image ή φακελο. Αν επιλεξουμε φακελο, περιμενουμε λιγα δευτερολεπτα και μπαινει μεσα στον φακελο. Αν πιεσουμε τον κωδικοποιητη τοτε κανει eject το disk image.

Δεν διαπιστωσα κανενα ουσιαστικο προβλημα με την λειτουργια του Cumana Reborn, τοσο με τον Atmos, οσο και με Oric 1.

Oric DOS

P2255657.JPG
P2255658.JPG

Sedoric

P2255648.JPG

Krillys

P2255654.JPG

Ultima Zone

P2255656.JPG

Stormlord

P2255663.JPG

Pushing the Envelope. To ultimate demo για oric ειχε δημιουργηθεί για να επιδειξει τις ικανότητες του Cumulus. Επειδη ομως το Cumulus δεν εξομοιώνει με ακρίβεια ενα floppy, δουλευει πιο γρηγορα απο ενα πραγματικο floppy drive ή αλλο floppy emulator. Συνεπως οταν τρεχουμε το demo σε οτιδηποτε αλλο εκτος απο Cumulus, οταν διαβαζει απο δισκετα κατα την διαρκεια του demo παρουσιαζονται προβληματα με τον ηχο.

P2255647.JPG

Η οθονη LCD ειναι καθαρη μονο οταν την βλεπουμε στα ισα. Υπο γωνια δεν φαινεται καθαρα και ακομα χειροτερα οταν σκρολαρει το κειμενο δεν φαινεται πρακτικα καθολου. Αυτο μπορει να διορθωθει εν μερει αν δημιουργησουμε ενα configuration file για το FlashFloppy και αλλαξουμε τις παραμετρους για την ταχυτητα του scrolling.

P2255659.JPG

Το κουμπι on/off ειναι εντελως αχρηστο, αφου αν σβησουμε το Cumana Reborn δεν λειτουργει ουτε ο Oric. Θα ειχε μια αξια αν το Cumana Reborn μπορουσε να τροφοδοτησει και τον Oric μεσω του expansion bus, αλλα δεν εχει αυτη την δυνατοτητα.

Ο επιλογεας γραμματος μας δινει την δυνατότητα να αλλαξουμε γραμμα στο εσωτερικο emulated floppy drive. Ετσι αν συνδεουμε ενα επιπλεον floppy drive στο Cumana Reborn μπορουμε να επιλεξουμε το A: bootable drive να ειναι το εξωτερικο και οχι το emulated. Λόγω ενος bug στην σχεδιαση του Cumana Reborn αντι να επιλεγει μεταξυ A: και Β: επιλεγει μεταξυ Α: και C:. Μικρο το κακο.

Το κουμπι reset ειναι καπως σκληρο και δεν πιανει παντα με την πρωτη.

Αν εξαιρεσουμε τα μικροπροβληματα με την οθονη κλπ το μονο μου παραπονο ειναι ο περιστροφικος κωδικοποιητης, που δεν ειναι ακριβως του γουστου μου. Αλλα αυτο ειναι προσωπικη αποψη και οχι προβλημα της συσκευης. Για μενα το Cumana Reborn ειναι καλυτερο απο το Cumulus, γιατι ειναι πολυ απλουστερο και βολικοτερο στην χρηση. Επιπλεον εφοσον το Cumulus δεν ειναι διαθεσιμο πλεον και ακομα και οταν ηταν, ηταν ακριβοτερο απο το Cumana Reborn, δεν μενει παρα να πω οτι ειναι το ενα περιφερειακο που δεν πρεπει να απουσιαζει απο το πλευρο του Oric σας. Must have.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα