Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας.

Μπράβο μάτι bajar! Εμένα μου κάνει εντύπωση η δεύτερη φωτογραφία από το 1949. Υποθέτω οτι είναι κάπου μεταξύ Θησείου Πετραλώνων, αλλά πολύ ερημιά για το 1949 ρε παιδί μου.
Για Θησείο ναι, αλλά μάλλον προς Κεραμεικό παρά Πετράλωνα.
Στην φωτο των 70ς το κτίριο Ερμού & Ευαγγελιστρίας είναι "αγνώριστο"..
 
Τελευταία επεξεργασία:
Για Θησείο ναι, αλλά μάλλον προς Κεραμεικό παρά Πετράλωνα.
Συμφωνώ! Να υποθέσω ότι κι εσύ είδες το Βάθρο του Αγρίππα στον Βράχο και προσανατολίστηκες ανάλογα;
 
Όχι μόνο το βάθρο του Αγρίππα αλλά και οι εντοιχισμένοι αρχαϊκοί κίονες στο τείχος και άλλα σημάδια δείχνουν πού περίπου είναι. Αλλά το Θησείο πρέπει να είναι κάπου πίσω από τη φωτογραφία αλλιώς θα το βλέπαμε εκεί ψηλά στον Κολωνό του. Εγώ προσπαθώ να βρω που ήταν αυτός ο ανοιχτός χώρος, διότι δεν νομίζω να χτίστηκε έκτοτε. Ο μόνος που βλέπω είναι απέναντι από τη διασταύρωση Ηρακλειδών και Αποστόλου Παύλου (Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί) , και τα παλιά σπίτια να τα έφαγαν οι ανασκαφές της Αγοράς. Η γωνία μοιάζει κατάλληλη.
1605135253470.png


Από το Θησείο το ίδιο η θέα της Ακρόπολης είναι από πιο αριστερά.
 
Όταν έλεγα Θησείο εννοούσα την περιοχή από τον ομώνυμο σταθμό ΗΣΑΠ μέχρι την Ηρακλειδών και την αρχή της Αποστόλου Παύλου, εκεί που βρίσκονται τα πολλά καφέ μπαρ και τον ίδιο τον ναό που λέμε Θησείο. Τις παρακάτω φωτογραφίες τις βρήκα από το trip advisor και δεϊχνουν τη θεα που έχει ηρακλειδών με την Αποστόλου Παύλου. Οπότε έχει μάλλον δίκιο ο Ελέφαντας.2020-06-21.jpg
 

Συνημμένα

  • petros teliko.jpg
    petros teliko.jpg
    47,5 KB · Προβολές: 4
Τελευταία επεξεργασία:
Πατησίων? Αν και η ταμπέλα "προς κέντρον δι' οδού Ακαδημίας" με μπερδεύει εκεί που είναι.

Ναι. Είδα τη φωτογραφία στο κανονικό της μέγεθος και διάβασα την ταμπέλα του ΜΙΝΙΟΝ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τελικά ποιος δρόμος είναι;
Η κοπέλα με το κόκκινο μαντήλι στην μεγέθυνση είναι ίδια η Άννα Κουρή
 
Είναι η οδός Πατησίων λίγο μετά τη διασταύρωση με τη Στουρνάρη και πριν αυτήν με τη Σολωμού. Εκεί βρισκόταν και αργότερα η ταμπέλα που αναφέρει ο Ελέφαντας. Οι νεαροί όλοι στη φωτό είναι... φοιτητοκατάσταση. Πίσω τους μέσα στη "στοά" βρισκόταν το χαρτοπωλείο του Μαρκολέφα και διάφορα μικρά τουριστικά γραφεία, όπως βλέπουμε και στη φωτό, που κύριο αντικείμενό τους ήταν οι οδικές εκδρομές και η ταχύτερη έκδοση διαβατηρίων από την παρακείμενη χαώδη εφορία. Γιατί βγάζαμε από κει τα διαβατήρια παραμένει για μένα μυστήριο. Μηπως ήταν και κάποια άλλη υπηρεσία συστεγασμένη; Θυμάμαι και τους ανθρώπους που στεκόντουσαν έξω από αυτή την υπηρεσία και αναλαμβάναν να φέρουν εις πέρας όλη τη διαδικασία έκδοσης χωρίς να ταλαιπωρηθείς, έναντι ενός αντιτίμου. Ίσως ο Ελέφαντας να θυμάται περισσότερες λεπτομέρειες.
 
Σολωμού έβγαλα το διαβατήριό μου όταν ήθελα να έρθω Αμερική. Ήταν κανονική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών - μπορεί να υπήρχε και Εφορία στο ίδιο κτήριο αλλά δεν ήταν αυτή που έβγαζε τα διαβατήρια. Αλλά το 1980 που έβγαλα το διαβατήριό μου δεν θυμάμαι να ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Και μάλιστα έπαιρνε μόνο μια μέρα να σου το βγάλουν. Οπότε δεν ξέρω αν οι "βοηθοί" έξω πράγματι βοηθούσαν. Απλώς απέφευγες την ουρά και φαντάζομαι τσεκάριζαν και τα δικαιολογητικά αν είναι εντάξει.

Ένας από τους νεαρούς της φοιτητοκατάστασης θα μπορούσα να είμαι κι εγώ, αφού το 1975 μπήκα στο ΕΜΠ. Αν και όχι ένας από τους δύο που βλέπουμε καθαρά, αφού μόλις απαλλάχτηκα από τους περιορισμούς του Γυμνασίου άφησα μούσι και μαλλί (*). Θα μπορούσα όμως να είμαι ο δεύτερος από αριστερά που διαθέτει την κατάλληλη τρίχα.

(*) Το μούσι το ξεφορτώθηκα γρήγορα διότι πολύ μπελάς αδερφάκι μου, αλλά διατήρησα παχύτατον μύστακα που με έκανε να φαίνομαι μεγαλύτερος, πράγμα επιθυμητό στα 18 ειδικά αν έχεις στρογγυλά μαγουλάκια.
 
Νομίζω Θεσσαλονίκη, αλλά δεν ξέρω σε ποια ντίσκο.
 
Η φωτογραφία που ακολουθεί απεικονίζει ένα κτίριο στολίδι και ένα έγκλημα κατά της Αθήνας. Το μέγαρο Νεγρεπόντη βρισκόταν στη γωνία της Λεωφ. Αμαλίας και της οδού Όθωνος ακριβώς απέναντι από τη Βουλή, τότε ήταν παλάτι μην ξεχνάμε, και ήταν αντάξιο της πλατείας Συντάγματος. Στη θέση του έχει κτιστεί ένα τεράστιο κτίριο γραφείων αεροπορικών εταιρειών κ.λ.π. Ηταν από τα λίγα κτίρια στην Ελλάδα με τοξοστοιχία και μικρή αλέα.1490562_megaro_negreponti.jpg168ana58_36_1143.jpgana58_36_-1072united.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ηταν από τα λίγα κτίρια στην Ελλάδα με τοξοστοιχία και μικρή αλέα.
Άλλο ένα -χωρίς αλέα- υπάρχει ακόμα Αθηναϊδος και Καλαμιώτου. Πολύ πριν το 1890..
Πλέον αντιμετωπίζεται ως "Παρόδια Στοά" με το αντίστοιχο προβλεπόμενο πλάτος που ισχύει στην περιοχή αν και προϋπήρχε, αφού ο όρος εισήχθη στην πολεοδομική νομοθεσία με ΦΕΚ το 1955 (ή το 57, δεν θυμάμαι..)
 
Θα μπορουσε να ειναι και σημερινος οδοντιατρος που μολις τελειωσε λευκανση δοντιων στον ασθενη του. :D
 
Πίσω
Μπλουζα