Amstrad Χιλιες και Μια Δυνατοτητες

fgbrain

RetroActive
Joined
27 Οκτ 2006
Μηνύματα
324
Αντιδράσεις
33
(Δεν βρήκα κάποια thread για βιβλια CPC οπότε ποστάρω εδω...- διορθώστε το εαν κάνω λάθος)

Amstrad Χιλιες και Μια Δυνατοτητες

Το βιβλιο-έπος του Φωτη Γεωργιάδη. Εκδοθηκε απο την Compupress γύρω στο 1987.

Για μένα, το μόνο βιβλιο που με βοηθησε να κατανοήσω τον κωδικα μηχανής Z80 και πως συναρμολογείται ενα πρόγραμμα σιγα σιγά...

Ισως γιατι όλα τα assembly βιβλία της εποχής ήταν κακές μεταφράσεις των αγγλικών αντίστοιχων..

Επίσης περιείχε στο τέλος και τις κλήσεις του firmware που δύσκολα έβρισκε κανεις στο εμπόριο...Ειδικά στην επαρχία!

Εψαξα να το αγοράσω ξανά (έστω και σαν ebook) και ΔΕΝ το βρίσκω!!!

Υπάρχει κανένα σκανάρισμα;;

[Εαν υπαρχει θεμα δικαιωμάτων κλπ δεν το συζηταμε οκ?]
 
Ρίχνωντας μια ματιά στο google με αφορμή το thread που άνοιξε ο fgbrain είδα δυστηχώς ότι ο παλιός αρχισυντάκτης του Pixel (12-20 απότι είδα πολύ πρόχειρα) έφυγε τον περασμένο Μάρτιο (αρκετά πρόωρα λογικά) .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
To θυμάμαι το συγκεκριμένο βιβλίο (απο διαφημίσεις σε διάφορα Pixel) αν και ποτέ δεν το απέκτησα. Ο Φώτης Γεωργιάδης ήταν ωραίος amstradάς, και μάλιστα εκτός απο reviews amstrad υπολογιστών & σχετικά άρθρα, είχε γράψει και το Special Review του Elite (βασισμένο στην cpc έκδοση, βεβαίως-βεβαίως), παιχνίδι το οποίο σύντομα άρχισε να "σκαρφαλώνει" και στο ελληνικό top-ten. (...μόνο σε amstrad. Οι CBM & Sinclair users δεν το στήριξαν, καθότι προφανώς δεν ήταν του γούστου τους :p )

Απο βιβλία σχετικά με υπολογιστές (όχι αποκλειστικά cpc) υπήρχε ένα παλιότερο thread, όπου είχα βάλει και μία photo διαφόρων βιβλίων που είχα τότε (όπως είπαμε όμως, το επίμαχο βιβλίο του Γεωργιάδη δεν είναι μέσα σε αυτά - δυστυχώς...).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
το θυμάμαι απο το pixel αλλα τότε λογο spectrum δεν το αγόρασα .... κριμα .Μάκάρι να το scanάρει κάποιος!
 
Κι εγώ το θυμάμαι αυτό το βιβλίο στις διαφημίσεις του PIXEL. Γενικά, θυμάμαι ότι εκείνη την εποχή μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι υπήρχαν Έλληνες που γνώριζαν σε βάθος πληροφορική/προγραμματισμό/τεχνητή νοημοσύνη. Αν θυμάμαι καλά, σε κάποια τεύχη του PIxel παρουσιάζονταν θέματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία φυσικά δεν καταλάβαινα με τίποτα!!! (ήμουν μαθητής Γυμνασίου εκείνα τα επικά χρόνια 1984-1987).
 
Φίλοι μου για χαρά. Είδα το σχετικό thread με μεγάλη έκπληξη, συγκίνηση και ευχαρίστηση που υπάρχουν σήμερα φίλοι computer_άδες που μπορούν να εκτιμήσουν την κορυφαία αυτή έκδοση. Με τον ΝΑΥΠΗΓΟ Ε.Μ.Π., κολλητό και συνεργάτη, αείμνηστο Φώτη, γειτονάκια Αργυρούπολη/Ελληνικό, περπατήσαμε μαζί από τα πρώτα βήματα της έκρηξης της πληροφορικής στην Ελλάδα. Μάλιστα για περίπου ένα χρόνο, '84-'85, είχαμε και την δική μας εταιρεία, εγώ στο hardware/firmware και εκείνος στο firmware/software των AMSTRAD και γενικά Z80 & CPM. Κορυφαίος hacker, ψυχούλα, πανέξυπνος και επιτελικός. Η συνεργασία μας ήταν μια απόλαυση στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο του πατρικού μου, και έληξε ομαλά και με αγάπη και φιλία που δεν έσβησαν ποτέ, όταν εκείνος ακολούθησε την διαδρομή MAC και εγώ embedded.
Το βιβλίο του, "AMSTRAD ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ" ήταν μια αποκλειστικά δική του κορυφαία δουλειά και ήταν μέσα στα reference ολονών μας. Φυσικά τότε είχαμε απ' ευθείας access και στα Αγγλικά firmware manuals και άλλα Ζ80 core βιβλία και περιοδικά απ' έξω, αλλά το βιβλίο αυτό του Φώτη ήταν ένα πραγματικό ΚΛΕΙΔΙ για την κατανόηση από οποιονδήποτε του περιβάλλοντος AMSTRAD & Z80 (μαζί με ZAKS, Leventhal και Penfold για περιστασιακή συνοδεία. Ειδικά ο HISOFT/AMSOFT Assembler-Disassembler ήταν τότε ένα πολύ 1ο εργαλείο)

Να θυμήσω ότι ο Φώτης δημοσίευε συχνά τότε και στο PIXEL, χακεράδικα εκτενή άρθρα για Z80, ZX, Amstrad κ.λ.π.

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο βιβλίο είχε χαθεί από τότε, άγνωστο πως, αλλά το εντόπισα πάλι, ένα αντίγραφο της 2ης έκδοης του 1987, που είχε η συζυγός του. Και αυτό είχε έρθει στα χέρια της σε κατάσταση ζόρικη, από αλλού. Το ζήτησα για restoration και scan. Μου το παραχώρησε και την ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Επιστρέφεται πολύ περιποιημένο πλέον. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν σας δίνουν μια ιδέα της τελικής εικόνας του βιβλίου, αφού είχε βεβαίως προηγουμένως σκαναριστεί πλήρως. Το βιβλίο τότε κόστιζε 1800 Δρχ. , για όσους θυμούνται ακόμα αυτό το νόμισμα. Σήμερα δηλαδή, με τις 340.75Δρχ/€ της ισοτιμίας, θα έκανε περίπου 5€ !!!

Συνημμένως οι φωτογραφίες μετά το restoration και το link από dropbox PDF για κατέβασμα. Τα παραδείγματα του βιβλίου σε WINApe & CPCEmu δουλεύουν άψογα, όπως επίσης και στους 3 ολοζώντανους CPC-6128 που δοκίμασα. Το PDF είναι non-OCRed (ας το κάνει κάποιος) αλλά η ανάλυση είναι "κρύσταλλο".

Την επιτυχημένη εταιρεία και επαγγελματική πορεία του Φώτη, συνεχίζουν σήμερα τα τρία του παιδιά, geoinnotech.com Φώτακαααα (έτσι τον φώναζα) μας λείπεις, αλλά στο upper-simulation level που βρίσκεσαι τώρα, υπολογίζω ότι θα κάνεις φοβερές χακιές.
 

Συνημμένα

  • front.jpg
    front.jpg
    210,6 KB · Προβολές: 30
  • front_back.jpg
    front_back.jpg
    200,9 KB · Προβολές: 24
  • inside_01.jpg
    inside_01.jpg
    188,4 KB · Προβολές: 27
  • inside_02.jpg
    inside_02.jpg
    173,2 KB · Προβολές: 30
  • inside_03.jpg
    inside_03.jpg
    179,5 KB · Προβολές: 30
  • AMSTRAD_XILIES_KAI_MIA_DYNATOTHTES_2nd_1987_Fotis-Georgiadis_DROP-BOX_Link.txt
    111 byte · Προβολές: 74
Τελευταία επεξεργασία:
Τι έκπληξη είναι αυτή!!

Σας ευχαριστούμε πολύ!!!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Κάτι τέτοια ποστ κάνουν το retromaniax το αγαπημένο μου φόρουμ.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον κόπο σας κ για τις αναμνήσεις που μοιράστηκατε μαζί μας

υ.γ . Πόσο θα ήθελα να ζήσω σε αυτές τις αγνές εποχές που περιγραψατε...,.
 
Ενα μεγάλο ευχαριστώ για τις αναμνήσεις! Επειδή κάποτε το λινκ του Dropbox θα λήξει, ασφαλώς μεν θα το έχουμε όσοι διαβάσαμε αυτή τη στιγμή αυτό το θρεντ, όμως μήπως είναι καλύτερο να ανέβει στο server του φόρουμ; Χρήστο; ΑΕΟΝ; Manowar;;;

υγ. Υποθέτω Ντίνα ονομάζεται η σύζυγος του κου Γεωργιάδη; Πόσα θα είχε δει κι αυτή εκείνες τις όμορφες και ανεπιστρεπτί εποχές.
 
Ευχαριστούμε! Το συγκεκριμένο εξώφυλλο το θυμάμαι χαρακτηριστικά, αφού ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο!
Έκανε "μπαμ" που λέμε, κέρδιζε τη μάχη του εντυπωσιασμού!
 
Ενα μεγάλο ευχαριστώ για τις αναμνήσεις! Επειδή κάποτε το λινκ του Dropbox θα λήξει, ασφαλώς μεν θα το έχουμε όσοι διαβάσαμε αυτή τη στιγμή αυτό το θρεντ, όμως μήπως είναι καλύτερο να ανέβει στο server του φόρουμ; Χρήστο; ΑΕΟΝ; Manowar;;;

υγ. Υποθέτω Ντίνα ονομάζεται η σύζυγος του κου Γεωργιάδη; Πόσα θα είχε δει κι αυτή εκείνες τις όμορφες και ανεπιστρεπτί εποχές.
Σωστά για την κα. Ντίνα Γεωργιάδη. Συμπαραστάτης και πυλώνας.

Κοίτα τώρα Rygar, αν λάβουμε υπ΄ όψη μας ότι φέτος για πρώτη φορά στην Μ.Βρετανία από το 1987, οι πωλήσεις σε βινύλιο ξεπέρασαν εκείνες σε CD, έχω την αίσθηση ότι σε λίγο καιρό η επιστροφή στο retro computing για εκπαιδευτικούς αλλά και εμπορο-τεχνολογικούς σκοπούς θα είναι και έντονη αλλά και ουσιαστική. Έχω παρατηρήσει ότι νέοι φοιτητές και μαθητές αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα και καλά τις έννοιες αρχιτεκτονική ISA, OS, memory management και άλλα σχετικά όπως προγραμματισμό σε assembly, όταν εκτίθενται σε απλές δομές όπως εκείνες του Ζ80, 6052 και άλλους και επίσης όπως AVR 8_άμπιτους (π.χ. arduino κ.λ.π).

Υπάρχει επίσης ένα ολόκληρο "οικοσύστημα" διεθνών συμμετοχών σε ομάδες της google για retro computing όπου makers, firmware_άδες και software_άδες, με βάση πλατφόρμες όπως η RC2014, κινούν ένα αρκετά μεγάλο εμπορικό κύκλο, με πολύ τίμιες και εξαιρετικά λογικές τιμές για kit από small computer boards Z80/180 based, 65xx & 68xx/xxx based, 8080/85 based κ.λ.π. και με πολύ καλοφτιαγμένα monitor-programs & OS ROMs. Φυσικά όμως και παράλληλα, για όσους θέλουν να κατασκευάσουν μόνοι τους και να μην αγοράσουν kit, επειδή όλα τα σχέδια, τα firmware, και τα source, διατίθενται ελεύθερα, κάθε πειραματισμός και σχεδιασμός είναι δυνατός.

Φυσικά η μαγεία από εκείνες τις εποχές που συνέβαιναν αυτά τα πράγματα για πρώτη φορά δεν είναι παρούσα, αλλά όσοι ειχαμε τότε εκτεθεί σε αυτήν έχουμε την δυνατότητα να την βλέπουμε να φυτρώνει συνεχώς σε νέα παιδιά που συμμετέχουν στα forum και "καίνε δάχτυλα" με κολλητήρια και κώδικα. Χώρια που υπάρχουν και ομάδες που "καίνε" επάνω σε FPGA dev-boards αρκετές retro CPUs δίνοντας νέα αύρα και αισθητική, αλλά και δυνατότητες στην διαδικασία κατασκευής των "παλαιών" αυτών CPU. Και έτσι μαθαίνουν,και ξαναμαθαίνουμε και εμείς.

Πριν δύο ή τρία χρόνια για παράδειγμα, αποφάσισα να μετατρέψω έναν Γαλλικό CPC-6128 που είχα αγοράσει, σε έναν ΠΛΗΡΗ Αγγλικό. Με το ξεκίνημα είδα ότι δεν θυμόμουν τα βασικά για τα ROMs και τα addressing, αλλά με τη βοήθεια της παλιάς μαγείας, των φίλων του forum (iamretro νομίζω) και καλής προσέγγισης, το ζήτημα λύθηκε επιτυχώς και όμορφα σε λίγες μέρες. Κάπου εκεί υπάρχει και δημοσιευμένο νομίζω το σχετικό project.

Καυτά retro προβλήματα που παραμένουν ακόμα μάλλον απόρθητα, είναι εύρεση document με την αναλυτική περιγραφή της πλήρους δομής και λειτουργίας του Gate Array των AMSTRAD, πέραν όσων αναφέρονται στην CPCWiki και κάποια άλλα που σχετίζονται με την μετατροπή του Α0-Α15 addressing mode του Z80 σε Α0-Α19 ή ακόμα και Α0-Α31. Εδώ φαίνεται ότι ίσως ένας 2ος Ζ80, ως "addressor", σε συνεργασία με τον βασικό, μπορεί να λύνει πολύ καλά και κομψά αυτό το ζήτημα. Αλλά αυτά για τους νέους retromaniax πλέον. Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε σε επαφή.
jopil
SV1OCS
 
Σωστά για την κα. Ντίνα Γεωργιάδη. Συμπαραστάτης και πυλώνας.

Κοίτα τώρα Rygar, αν λάβουμε υπ΄ όψη μας ότι φέτος για πρώτη φορά στην Μ.Βρετανία από το 1987, οι πωλήσεις σε βινύλιο ξεπέρασαν εκείνες σε CD, έχω την αίσθηση ότι σε λίγο καιρό η επιστροφή στο retro computing για εκπαιδευτικούς αλλά και εμπορο-τεχνολογικούς σκοπούς θα είναι και έντονη αλλά και ουσιαστική. Έχω παρατηρήσει ότι νέοι φοιτητές και μαθητές αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα και καλά τις έννοιες αρχιτεκτονική ISA, OS, memory management και άλλα σχετικά όπως προγραμματισμό σε assembly, όταν εκτίθενται σε απλές δομές όπως εκείνες του Ζ80, 6052 και άλλους και επίσης όπως AVR 8_άμπιτους (π.χ. arduino κ.λ.π).

Υπάρχει επίσης ένα ολόκληρο "οικοσύστημα" διεθνών συμμετοχών σε ομάδες της google για retro computing όπου makers, firmware_άδες και software_άδες, με βάση πλατφόρμες όπως η RC2014, κινούν ένα αρκετά μεγάλο εμπορικό κύκλο, με πολύ τίμιες και εξαιρετικά λογικές τιμές για kit από small computer boards Z80/180 based, 65xx & 68xx/xxx based, 8080/85 based κ.λ.π. και με πολύ καλοφτιαγμένα monitor-programs & OS ROMs. Φυσικά όμως και παράλληλα, για όσους θέλουν να κατασκευάσουν μόνοι τους και να μην αγοράσουν kit, επειδή όλα τα σχέδια, τα firmware, και τα source, διατίθενται ελεύθερα, κάθε πειραματισμός και σχεδιασμός είναι δυνατός.

Φυσικά η μαγεία από εκείνες τις εποχές που συνέβαιναν αυτά τα πράγματα για πρώτη φορά δεν είναι παρούσα, αλλά όσοι ειχαμε τότε εκτεθεί σε αυτήν έχουμε την δυνατότητα να την βλέπουμε να φυτρώνει συνεχώς σε νέα παιδιά που συμμετέχουν στα forum και "καίνε δάχτυλα" με κολλητήρια και κώδικα. Χώρια που υπάρχουν και ομάδες που "καίνε" επάνω σε FPGA dev-boards αρκετές retro CPUs δίνοντας νέα αύρα και αισθητική, αλλά και δυνατότητες στην διαδικασία κατασκευής των "παλαιών" αυτών CPU. Και έτσι μαθαίνουν,και ξαναμαθαίνουμε και εμείς.

Πριν δύο ή τρία χρόνια για παράδειγμα, αποφάσισα να μετατρέψω έναν Γαλλικό CPC-6128 που είχα αγοράσει, σε έναν ΠΛΗΡΗ Αγγλικό. Με το ξεκίνημα είδα ότι δεν θυμόμουν τα βασικά για τα ROMs και τα addressing, αλλά με τη βοήθεια της παλιάς μαγείας, των φίλων του forum (iamretro νομίζω) και καλής προσέγγισης, το ζήτημα λύθηκε επιτυχώς και όμορφα σε λίγες μέρες. Κάπου εκεί υπάρχει και δημοσιευμένο νομίζω το σχετικό project.

Καυτά retro προβλήματα που παραμένουν ακόμα μάλλον απόρθητα, είναι εύρεση document με την αναλυτική περιγραφή της πλήρους δομής και λειτουργίας του Gate Array των AMSTRAD, πέραν όσων αναφέρονται στην CPCWiki και κάποια άλλα που σχετίζονται με την μετατροπή του Α0-Α15 addressing mode του Z80 σε Α0-Α19 ή ακόμα και Α0-Α31. Εδώ φαίνεται ότι ίσως ένας 2ος Ζ80, ως "addressor", σε συνεργασία με τον βασικό, μπορεί να λύνει πολύ καλά και κομψά αυτό το ζήτημα. Αλλά αυτά για τους νέους retromaniax πλέον. Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε σε επαφή.
jopil
SV1OCS

Κάτι μου θύμιζε το αβαταρ σας.. :D

 
υ.γ . Πόσο θα ήθελα να ζήσω σε αυτές τις αγνές εποχές που περιγραψατε...,.
Δυστυχώς οι εποχές εκείνες ενώ ήταν "αγνές" είχαν ένα σημαντικότατο πρόβλημα. Δεν ήταν καθόλου εύκολο για κάποιον να αποκτήσει ένα οποιοδήποτε Micro. Το κόστος ήταν αρκετά μεγάλο για την εποχή του (σχεδόν όσο ο βασικός μισθός). Όμως η αποζημίωση ήταν απίστευτη όταν για πρώτη φορά πληκτρολογούσες το σκριπτάκι (ή αντίστοιχο) που είχες αμέτρητες φορές διαβάσει στο PIXEL (και στο ΑΓΟΡΙ!) και πατούσες RUN !!!!!!!!!!!!

10 PRINT "DURAN DURAN" (ενναλλακτικά "IRON MAIDEN"!)
20 GOTO 10
 
Κάτι μου θύμιζε το αβαταρ σας.. :D


Ναι AS, αυτό είναι.

Δυστυχώς οι εποχές εκείνες ενώ ήταν "αγνές" είχαν ένα σημαντικότατο πρόβλημα. Δεν ήταν καθόλου εύκολο για κάποιον να αποκτήσει ένα οποιοδήποτε Micro. Το κόστος ήταν αρκετά μεγάλο για την εποχή του (σχεδόν όσο ο βασικός μισθός). Όμως η αποζημίωση ήταν απίστευτη όταν για πρώτη φορά πληκτρολογούσες το σκριπτάκι (ή αντίστοιχο) που είχες αμέτρητες φορές διαβάσει στο PIXEL (και στο ΑΓΟΡΙ!) και πατούσες RUN !!!!!!!!!!!!

10 PRINT "DURAN DURAN" (ενναλλακτικά "IRON MAIDEN"!)
20 GOTO 10

Takero72, και που να δείς πληκτρολόγηση που έπεφτε με τον TI-58 & TI-59 της Texas Instruments, ή τον Z80 Microprofessor MPF-1 & MPF-1B (tiny-BASIC). Με τον MPF-1B δε, ήταν μαγικό το audio save & load που γινόταν από τις MIC & EAR εισοεξόδους του προς ένα κασετόφωνο της εποχής. Τρέλα σου λέω και απόλαυση. Η πλάκα είναι ότι οι MPF-1B που έχω ακόμα, σήμερα "γράφουν & διαβάζουν" audio από το κινητό μου σε mp3, αλλά έχουν εφοδιστεί και με άλλα αξιοπρεπή interfaces για IN, OUT, Memory Expansions κ.λ.π. Για να μην αναφέρω και τον Science of Cambridge Micro τον MK14.(Ήταν σχεδιασμός και κατασκευή του Clive Sinclaire, που μετά έφτιαξε την σειρά ZX-80, ZX-81, ZX-Spectrum κ.λ.π., μέχρι που τους αγόρασε η AMSTRAD - Alan Sugar)

Τώρα όσον αφορά το κόστος αγοράς τέτοιων μονάδων εκείνη την εποχή, έχεις δίκιο. Αλλά όποιος ήθελε, γνωρίζω από προσωπική εμπειρία και των τότε φίλων που ξεκινήσαμε, όλοι από οικογένειες με τα φράγκα σε επίπεδο ίσα-βάρκα-ίσα-νερά, βρίσκαμε τον τρόπο να μαζέψουμε τα φράγκα και
πάντα υπάρχει ένας καλός τρόπος να γίνει αυτό όταν υπάρχουν τέτοιοι όμορφοι σκοποί. Απλά σήμερα τα πράγματα είναι πρακτικά πολύ-πολύ πιο δύσκολα. Ένα αξιοπρεπές PC σήμερα για να linux_άρεις χακεράδικα ή να γράφεις γρήγορa κώδικα σε windows και services και inet ρουτίνες,
η απλά να τρέχεις στην GPU tensor-flow κ.λ.π. έχει βάση τα 600-700€. ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ. Δυστυχώς τα μικρά παιδιά, αντί να ξεκινάνε από απλά PC, ή/και ARDUINO και να μαθαίνουν δημιουργώντας, γίνονται "υπήκοοι" με ένα κινητό στο χέρι, σχεδόν από κούνια. Ή δεν είναι έτσι;

jopil
 
Έχεις απόλυτο δίκιο...
Που να κάτσει ο πιτσιρικάς/κα να μαθαίνει προγραμματισμό...αφού τα έχουν όλα έτοιμα.
 
Φίλοι μου για χαρά. Είδα το σχετικό thread με μεγάλη έκπληξη, συγκίνηση και ευχαρίστηση που υπάρχουν σήμερα φίλοι computer_άδες που μπορούν να εκτιμήσουν την κορυφαία αυτή έκδοση. Με τον ΝΑΥΠΗΓΟ Ε.Μ.Π., κολλητό και συνεργάτη, αείμνηστο Φώτη, γειτονάκια Αργυρούπολη/Ελληνικό, περπατήσαμε μαζί από τα πρώτα βήματα της έκρηξης της πληροφορικής στην Ελλάδα. Μάλιστα για περίπου ένα χρόνο, '84-'85, είχαμε και την δική μας εταιρεία, εγώ στο hardware/firmware και εκείνος στο firmware/software των AMSTRAD και γενικά Z80 & CPM. Κορυφαίος hacker, ψυχούλα, πανέξυπνος και επιτελικός. Η συνεργασία μας ήταν μια απόλαυση στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο του πατρικού μου, και έληξε ομαλά και με αγάπη και φιλία που δεν έσβησαν ποτέ, όταν εκείνος ακολούθησε την διαδρομή MAC και εγώ embedded.
Το βιβλίο του, "AMSTRAD ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ" ήταν μια αποκλειστικά δική του κορυφαία δουλειά και ήταν μέσα στα reference ολονών μας. Φυσικά τότε είχαμε απ' ευθείας access και στα Αγγλικά firmware manuals και άλλα Ζ80 core βιβλία και περιοδικά απ' έξω, αλλά το βιβλίο αυτό του Φώτη ήταν ένα πραγματικό ΚΛΕΙΔΙ για την κατανόηση από οποιονδήποτε του περιβάλλοντος AMSTRAD & Z80 (μαζί με ZAKS, Leventhal και Penfold για περιστασιακή συνοδεία. Ειδικά ο HISOFT/AMSOFT Assembler-Disassembler ήταν τότε ένα πολύ 1ο εργαλείο)

Να θυμήσω ότι ο Φώτης δημοσίευε συχνά τότε και στο PIXEL, χακεράδικα εκτενή άρθρα για Z80, ZX, Amstrad κ.λ.π.

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο βιβλίο είχε χαθεί από τότε, άγνωστο πως, αλλά το εντόπισα πάλι, ένα αντίγραφο της 2ης έκδοης του 1987, που είχε η συζυγός του. Και αυτό είχε έρθει στα χέρια της σε κατάσταση ζόρικη, από αλλού. Το ζήτησα για restoration και scan. Μου το παραχώρησε και την ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Επιστρέφεται πολύ περιποιημένο πλέον. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν σας δίνουν μια ιδέα της τελικής εικόνας του βιβλίου, αφού είχε βεβαίως προηγουμένως σκαναριστεί πλήρως. Το βιβλίο τότε κόστιζε 1800 Δρχ. , για όσους θυμούνται ακόμα αυτό το νόμισμα. Σήμερα δηλαδή, με τις 340.75Δρχ/€ της ισοτιμίας, θα έκανε περίπου 5€ !!!

Συνημμένως οι φωτογραφίες μετά το restoration και το link από dropbox PDF για κατέβασμα. Τα παραδείγματα του βιβλίου σε WINApe & CPCEmu δουλεύουν άψογα, όπως επίσης και στους 3 ολοζώντανους CPC-6128 που δοκίμασα. Το PDF είναι non-OCRed (ας το κάνει κάποιος) αλλά η ανάλυση είναι "κρύσταλλο".

Την επιτυχημένη εταιρεία και επαγγελματική πορεία του Φώτη, συνεχίζουν σήμερα τα τρία του παιδιά, geoinnotech.com Φώτακαααα (έτσι τον φώναζα) μας λείπεις, αλλά στο upper-simulation level που βρίσκεσαι τώρα, υπολογίζω ότι θα κάνεις φοβερές χακιές.
θα μπορουσε να ξανα ανεβει το pdf? δεν λειτουργει το λινκ που δινετε.
 
Πίσω
Μπλουζα