Το Ρετιρέ (1990 MEGA)

Έχω την αίσθηση ότι ένα καλοκαίρι έφυγε χωρίς να προβληθεί σε επανάληψη το σίριαλ. Πάντως, έχοντας την απόσταση αυτή μετά την τελευταία φορά που το παρακολούθησα και γενικότερα, διαβάζοντας και πάλι τα όσα έχουν γραφτεί σε αυτό εδώ το τοπικ, καταλήγω στα εξής.

1. Έχω την αίσθηση ότι τελικά, η προβολή αυτή των χαρακτήρων με αυτή την υστερία και γκρίνια, ότι έχει μια βάση στην πραγματικότητα και δίνονται άκρως ρεαλιστικά χαρακτηριστικά στο σύνολο. Πλέον λόγω των καταστάσεων που ζούμε, νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουμε χάσει το κέφι μας αλλά πάντοτε θα υπήρχε κάποιος λόγος που θα ήμασταν και θα είμαστε κακόκεφοι συνεπώς, το Ρετιρέ αποτυπώνει τα καθημερινά σκηνικά που μπορεί να ζήσει ο καθένας μας, για παράδειγμα, την απροειδοποίητη επίσκεψη συγγενών με τους οποίους δεν έχουμε και τις καλύτερες δυνατές σχέσεις οι οποίες είναι και τεταμένες συνεπώς, δεν ήταν απλά μια συγκεκριμένη περίπτωση αυτή που έδειχνε ο αείμνηστος Δαλιανίδης στο σενάριο του, μάλλον είναι ο κανόνας. Οι σχέσεις μεταξύ συγγενών, οι σχέσεις μεταξύ ανδρόγυνου, οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν είναι μια κατάσταση ουτοπική συνεπώς, δημιουργείται ένας μεγαλύτερος βαθμός ταύτισης του θεατή με τους πρωταγωνιστές. Επομένως, ηθογραφικά, το σενάριο πιάνει το σφυγμό της πραγματικότητας.

2. Αναφέρθηκαν επίσης οι επαναλήψεις στο Ρετιρέ από καταστάσεις/σκηνικά/διαλόγους/γεγονότα/φράσεις από παλαιότερες τηλεοπτικές δουλειές του Δαλιανίδη. Λόγω της γνωστής τακτικής της ΕΡΤ με τη διαγραφή παλαιών σίριαλ, την καταστροφή αυτή του υλικού που δεν μας δίνει τη δυνατότητα να γευτούμε τις ερμηνείες του κυρ Γιώργη, της Ρένας Παγκράτη στο Λουνα Παρκ και στα Καθημερινά, νομίζω ότι ο Δαλιανίδης το παίζει έξυπνα, κλείνοντας το μάτι στον νεαρό θεατή.

Βάζοντας μεν οικείες καταστάσεις για τους παλαιούς τηλεθεατές που πρόλαβαν σε πρώτη προβολή τα εξαφανισμένα πλέον σίριαλ, δίνει την ευκαιρία στους νεότερους τηλεθεατές που δεν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Δαλιανίδεια γραφή από τα κλασικά του έργα, να τη γνωρίσουν σε μια νεότερη διασκευή, είτε αυτή λέγεται Οδός Ανθέων είτε λέγεται Ρετιρέ.

Ήταν γνωστό άλλωστε από τότε το πλιάτσικο που είχε γίνει στο υλικό της ΕΡΤ συνεπώς, ίσως ήταν η απάντηση του Δαλιανίδη στο γεγονός, ότι τελικά δεν έχει χαθεί η εσανς του τότε, άσχετα που δεν έχει σωθεί πλειάδα υλικού που το δείχνει ως φρέσκο πράγμα και όχι ως ανακατασκευασμένο.
 
Ωραίο τεστ χαχαχα...εμένα με έβγαλε Ιάσωνα!
 
Εμενα με εβγαλε Χαρουλα Πεπονακη και μου λεει τα εξης:

Είσαι οξύθυμος, ειρωνικός και αρκετά «ροκ» σαν χαρακτήρας.
Δεν ανέχεσαι την αγένεια και την απάθεια και γι’ αυτό γίνεσαι έξω φρενών όταν κάποιος σε προσβάλει. Είσαι αρκετά σκεπτικιστής σαν άνθρωπος και γι’ αυτό σε ενοχλεί η ελαφρότητα και η ωχαδερφοσύνη των άλλων.
 

You got: Φοίβος Οικονόμου​

Είσαι πλακατζής, αυθόρμητος και αρκετά αγαπησιάρης σαν άνθρωπος.

Οι απαντήσεις μου ήταν εν πολλοίς τυχαίες και άσχετες κι έτσι δεν απορώ που με έβγαλε τελείως διαφορετικό από ό,τι είμαι.

Παρ' όλα αυτά μάντεψε σωστά ότι διαθέτω μπόλικα κιλά
 

You got: Φοίβος Οικονόμου​

Είσαι πλακατζής, αυθόρμητος και αρκετά αγαπησιάρης σαν άνθρωπος.

Οι απαντήσεις μου ήταν εν πολλοίς τυχαίες και άσχετες κι έτσι δεν απορώ που με έβγαλε τελείως διαφορετικό από ό,τι είμαι.

Παρ' όλα αυτά μάντεψε σωστά ότι διαθέτω μπόλικα κιλά
Καλέ και μένα με έβγαλε Φοίβο ΧΑ ΧΑ μα πως ταιριάζουμε ελεφας
 
Όλα τα εξωτερικά γυρίσματα είχαν γίνει γύρω από την περιοχή που έμενε ο σκηνοθέτης, από το Χίλτον μέχρι τον Άγιο Χαράλαμπο Ιλισίων. Τα περισσότερα μέρη έχουν παραμείνει ίδια μέχρι σήμερα με μικρές αλλαγές.
 
Ψαχνω χρονια να βρω μια καλη φυσικη φωτογραφια απο πραγματικο γυρισμα (αρνητικο ακομα καλυτερα), να την σουπερ-σκαναρω για να φτιαξω μια μπλουζα με πχιοτητα, να περιφερω υπερηφανα το καλοκαιρι στας παραλιας.
 
Έλα ποιοι είμαστε;

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Ποιος ήρωας του Ρετιρέ είσαι;

You got: Φοίβος Οικονόμου​

!!!!
Πάντα συμπαθούσα πολύ τον Φοίβο!!!
 
Χθες είχε το επεισόδιο που Κατερίνα και κα Σοφία θα πάνε εκδρομή στο Λονδίνο....και φυσικά όλοι τους ζητάνε να τους φέρουν ακριβά δώρα....αλλά μας το έκοψαν στη μέση και το επεισόδιο δεν τελείωσε με την κλασική επαναληψη ατάκας Κατερίνας :( Μα αυτοί στο Μέγκα δεν έχουν κανένα σεβασμό σ'εμάς του φανατικούς του Ρετιρέ!
Η παρακολούθηση του Ρετιρέ είναι ιεροτελεστία απ' τους τίτλους αρχής μέχρι τους τίτλους τέλους. Απαράδεκτο να πετσοκόβεται έστω και λίγα δευτερόλεπτα
 
Το σπιτι του Ρετιρε (κυριως πρωτη σηζον). Εχω βαλει τα δωματια/αντικειμενα που παρουσιαζονται. Δυστυχως ο σχεδιασμος του σπιτιου (οπως αυτο φαινεται στη σειρα) ειναι αδυνατος - παρολλα αυτα, το προσπαθησα...



rt.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα