Συντήρηση/επισκευή XBOX

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Ηρθε η ωρα να ασχοληθω λιγο και με το xbox μου. Δεν προκειται για μια τυχαια κονσολα που απεκτησα αφου ξεκινησα να ασχολουμαι με το αθλημα, αλλα ειναι η δευτερη μου κονσολα, αν υπολογισουμε οτι η πρωτη ηταν η Condor, ενας pong SD-070 κλωνος, που μου ειχε κανει δωρο ο πατερας μου οταν ημουν πολυ μικρος. Ενδιαμεσα στις αρχες της δεκαετιας του 80 και το 2003, δεν ειχα ποτε ο ιδιος αλλη κονσολα, οχι γιατι ημουν καποιου ειδος σνομπ κατα του console gaming, αλλα επειδη πολυ απλα δεν περισσευαν ποτε τα χρηματα.

Το 2003 ειχα αρχισει να ψαχνομαι ξανα για καποιου ειδους home theater pc λυση. Παλιοτερες προσπαθειες για να χρησιμοποιησω τον υπολογιστη σαν dvdplayer στην τηλεοραση, ειχαν γνωρισει περιορισμενη επιτυχια. Τοτε ενας καλος φιλος μου ειπε οτι γνωριζε καποιουν που πουλαγε premodded xbox κονσολες, οι οποιες ηταν μια καλη λυση στο θεμα HTPC. Τον επισκευτηκαμε στο σπιτι του και μας εκανε μια παρουσιαση με ενα xbox που ετρεχε XBMP (ο προγονος του XBMC, πλεον Kodi) και επαιζε ταινιες avi divx 3.11, mp3 κλπ. Εντυπωσιαστηκα και επιτοπου αγορασα ενα. Θυμαμαι υπηρχε μια μεγαλη στοιβα απο συσκευασιες xbox που επιανε εναν ολοκληρο τοιχο. Μαζι με την κονσολα μου εκανε δωρο μερικες κορινες dvdr γεματα ταινιες σε μορφη avi divx που κατεβαζε μαζικα απο την δορυφορικη συνδεση internet που ειχε.

Συντομα αρχισαν οι βελτιωσεις. Πρωτα ηρθε το Xbox DVD Movie Playback Kit με το εντελως απαραιτητο χειριστηριο και συντομα ακολουθησε το SCART RGB καλωδιο για την καλυτερη δυνατη εικονα και δυνατοτητα NTSC playback. Επειδη το ολο πραγματα με τα dvdr ειχε αρχισει να γινεται πολυ κουραστικο, αντικατασταθηκε ο αυθεντικος δισκος 8gb με κατι μεγαλυτερο, που να χωραει τις ταινιες εκει. Το XBMP αντικατασταθηκε απο το XBMC. Απο ενα γνωστο αγορασα ενα καλιμπραρισμενο dvdrom που να παιζει παντως τυπου cd και dvd media με ευκολια. Φυσικα αλλαχθηκε και το καλωδιο απο το original σε 80pin. Για να μειωσω τον θορυβο που εκανε η κονσολα αντικατεστησα το fan/cooler combo της καρτας γραφικων με την σκετη πολυ μεγαλυτερη ψυκτρα που ειχαν οι μεταγενεστερες εκδοσεις της κονσολας. Προσθεσα ενα XIR addon που μας επιτρεπει να κανουμε hard off το συστημα απο το τηλεχειριστηριο, σε περιπτωση που κολλησει η κονσολα, ετσι ωστε να μην χρειαστει να σηκωνομαι απο τον καναπε ποτε και για κανενα λογο. Η τελευταια μετατροπη ηρθε το 2008, οταν αντικατεστησα τον υπαρχον eide δισκο με εναν sata 1tb συνοδευομενο απο τον καταλληλο μετατροπεα φυσικα.

Η κονσολα ειχε βαρια καθημερινη χρηση σαν media center εως το 2014 οπου αποσυρθηκε απο την ενεργο δραση λογω αναβαθμισης σε Plasma HD τηλεοραση. Σαν παιχνιδομηχανη ειχε δουλεψει πολυ λιγο και ακομα και οταν επαιζα παιχνιδια με το xbox, συχνα ηταν retro παιχνιδακια με καποιον emulator. Οταν εφτιαξα τον τοιχο με τις κονσολες, το xbox επεστρεψε απο την εξορια του. Αν και φαινοταν να δουλευει φυσιολογικα, εκανε θορυβο και ηταν εμφανως βρωμικο με μπολικη σκονη να φαινεται απο τις διαφορες χαραμαδες. Μετα απο μερικες ωρες χρησης, πλεον δεν κανει θορυβο, αλλα δυστηχως η βρωμα παραμενει. Οποτε ηρθε η ωρα να δειξω στον παλιο συντροφο, την αγαπη και φροντιδα που που του αξιζει.

Αλλα πρωτα ενα συντομο test. Ολα δειχνουν ok παιζοντας λιγο Dinosaur Hunting.



Ας δουμε την κονσολα απο κοντα. Εχει κανει πολλες εκατονταδες χιλιαδες χιλιομετρα.



Ναι, ακομα εχει το αυθεντικο προστατευτικο film στην προσοψη! Μολις που διακρινεται ο αισθητηρας υπερυθρων του XIR.



Εξι βιδες μας επιτρεπουν να αφαιρεσουμε το πανω καπακι. Οι τεσσερεις κρυβονται κατω απο τα αυτοκολλητα ποδαρακια. Δεν φαινεται καθαρα στην φωτογραφια, αλλα απο το σειριακο αριθμο της κονσολας και την ημερομηνια κατασκευης, περιμενουμε οτι θα εχει motherboard εκδοση τουλαχιστον 1.4.




Μια πρωτη ματια στο εσωτερικο. Ο δισκος 1tb, το καλωδιο 80 pin και το καλιμπραρισμενο dvdrom.



Ο sata adapter ειναι ιδιος με αυτον που με ταλαιπωρησε με το Plato PC. Παντως στο xbox δεν ειχε ποτε προβλημα και εχει κανει περιπου 1000000 ωρες λειτουργιας με δαυτον.



Αφου βγαλουμε το καλωδιο ρευματος απο το καναλι του, τοτε σηκωνουμε και αφαιρουμε την βαση του δισκου.



Αποσυνδεουμε το παλαβο καλωδιο τροφοδοσιας ρευματος και το καλωδιο eide και πλεον μπορουμε να αφαιρεσουμε το dvdrom με την βαση του.



Τωρα εχουμε πληρη προσβαση στο τροφοδοτικο και το motherboard και ξαφνικα εχουμε πολλα ενδιαφεροντα πραγματα να παρατηρησουμε. Πρωτο και βασικοτερο ειναι οτι δεν ειναι εκδοση 1.4 το motherboard, αλλα 1.0! Συνεπως το κουτι της κονσολας και τα ενδωτερα δεν ταιριαζουν, κατι που δεν ειχα συνειδοτοποιησει ποτε μεχρι τωρα! Πραγμα που σημαινει οτι ο τυπος που μου πουλησε την κονσολα με κοροιδεψε και μου εβαλε παλιο motherboard σε καινουριο κουτι και συσκευασια. Λετε να πω να τον βρω να του ζητησω το λογο, κοντα 20 χρονια μετα; :mad::midfinger::bash: Στο κεντρο του motherboard κανονικα θα εβλεπε κανεις ενα fan/cooler combo, αλλα αυτο το ειχα αντικαταστησει με την μεταγενεστερη σκετη ψυκτρα για καλυτερα αποτελεσματα και λιγοτερη φασαρια.



Στην πανω αριστερη μερια του motherboard, κοντα στο τροφοδοτικο, βλεπουμε την πλακετιτσα του XIR. Παρεμβαλεται μεταξυ του διακοπτη on/off και συνδεεται με το τροφοδοτικο με δυο καλωδια που πανε μεσα στο βυσμα. Πλεον δεν εξυπηρετει καποιο σκοπο, οποτε θα αφαιρεθει.



Tελος εχουμε το modchip. Προκειται για το (απ'οσο μπορω να καταλαβω) ελληνικης κατασκευης x-elixis το οποιο ειναι modular. Αποτελειται απο X-elixis LPC connector, το οποιο τοποθετειται μονιμα στο motherboard και επιτρεπει να συνδεθει οποιοδηποτε modchip της οικογενειας αυτης, και το x-elixis basic plug-in που ειναι το πιο βασικο μοντελο της σειρας. Καποιες λιγες πληροφοριες θα βρειτε εδω. Οπως λεει και το τραγουδι, δεν ειναι τιποτα το σπεσιαλ, το καταπληκτικο, ειναι αυτο που λεμε δειγμα τυπικο. Την δουλεια του την κανει παντως.



Και οπως λεει ενα αλλο τραγουδι, τωρα αρχιζουν τα δυσκολα. Στην πανω αριστερη γωνια του motherboard βλεπουμε κατι πολυ δυσαρεστο. Δυστυχως ο ηλεκτρολυτικος πυκνωτης C7G10 που ειναι υπευθυνος για να κραταει την ωρα οταν η κονσολα δεν ειναι συνδεδεμενη στο ρευμα, παρεδωσε το πνευμα (και τα περιεχομενα του). :shocked: Δυστυχως αυτο συχνα σημαινει οτι θα υπαρχει προβλημα στην περιοχη εκεινη, αλλα με τοση μπιχλα ειναι λιγο δυσκολο να καταλαβουμε ακομα ποσο σοβαρη ειναι η κατασταση. :nervous:



Αυτα για την ωρα. Θα σας αφησω με την αγωνια. Στην συνεχεια, θα ολοκληρωσουμε την αφαιρεση του motherboard και θα ασχοληθουμε με το γενικοτερο καθαρισμα και το προβλημα του πυκνωτη.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δυστυχως αυτο συχνα σημαινει οτι θα υπαρχει προβλημα στην περιοχη εκεινη, αλλα με τοση μπιχλα ειναι λιγο δυσκολο να καταλαβουμε ακομα ποσο σοβαρη ειναι η κατασταση. :nervous:
Έχω την εντύπωση ότι η πολλή σκόνη και τρίχες λειτούργησαν σαν ασπίδα στο σημείο εκείνο. Εξουδετέρωσαν τα οξέα και προστάτεψαν την motherboard. Θα δείξει...
 
Πες μου πως είσαι από αυτούς που δεν βγάζουν τα κακάσχημα προστατευτικά film από τις συσκευές...

Θα έπρεπε να υπάρχει πρόστιμο ή και φυλάκιση για αυτό το πράγμα :icon_lol: o_O
 
Ρατσισμός! Ειμαι προσβεβλημένος! :eviltongue::eviltongue::eviltongue:

Η αληθεια ειναι πως παει με την περισταση και την διαθεση μου. Αλλα συνηθως αμα αποφασισω να μην τα βγαλω, δεν προκειται να τα βγαλω ποτε.
 
Ας συνεχισουμε την αποσυναρμολογηση, αφαιρωντας το βυσμα του τροφοδοτικου. Στις αρχικες εκδοσεις του motherboard ηταν παρομοιο με AT, αργοτερα αλλαχθηκε για να μοιαζει περισσοτερο με ATX. Πλεον μπορουμε να αφαιρεσουμε ευκολα το XIR.



Αφου δεν μας εμποδιζει τιποτα, μπορουμε να αποσυνδεσουμε το πλακετακι με τον controller των μπροστινων θυρων. Οι μπροστινες θυρες ειναι ουσιαστικα usb, αλλα αλλαξαν το βυσμα επιτηδες για εμπορικους λογους και για να ειναι πιο ανθεκτικο απο το κλασσικο usb. Στις επομενες εκδοσεις το πλακετακι αυτο ειναι ενσωματωμένο στο motherboard.



Πλεον, ξεβιδώνοντας 6 βιδες μπορουμε ευκολα να αφαιρεσουμε το motherboard. Επειδη το δικο μου αποδεικτηκε οτι ειναι τερας του frankenstein, μπορει να μην εχει ολες τις βιδες που θα επρεπε να εχει κανονικα.

Σκονη, σκονη, σκονη.



Με το motherboard ελευθερο, αφησα τα υπολοιπα στην ακρη για την ωρα και θα ασχοληθω μαζι τους αργοτερα. Ξεκιναμε αφαιρώντας το καλωδιο τροφοδοσιας του dvdrom.



Σειρα εχουν οι ψυκτρες. Απασφαλιζουμε και αφαιρούμε τους μηχανισμους προσεκτικα για να μην σπασουμε κανα πλαστικο και μετα με λιγη υπομονη αφαιρουμε και τις ψυκτρες.



Πολυ προσεκτικα αφαιρουμε τα 5 πλαστικα pegs και την βαση που κραταει τις ψυκτρες.



Ενα πρωτο γενικο καθαρισμα. Απεφυγα οσο ειναι δυνατο την περιοχη που βρίσκεται το modchip για να μην ξεκολλήσει τιποτα και τρεχουμε.



Στερεωσα το modchip με κολλητικη ταινια kapton γιατι κρατιεται μονο απο βυσμα της καλωδιοταινιας και δεν θελω να εχω κανενα ατυχημα οσο ασχολουμαι με το motherboard.

Η περιοχη που βρισκεται ο προβληματικος πυκνωτης μετα το πρωτο καθαρισμα. Η κατασταση δεν ειναι πολυ καλη.



Η κατω μερια του motherboard στο ιδιο σημειο ειναι πολυ καλυτερα.



Πριν αρχισω το καθαρισμα ειπα να δειξω τα καινουρια μπουκαλακια που απέκτησα. Ενα με μυτι βελονα, δυο διαφορετικα μεγεθη με σταγονομετρα και ενα με ψεκαστήρα. Ηθελα να το κανω εδω και καιρο, αλλα εμπνεύστηκα απο το μπουκαλάκι της Chipquik που μου φανηκε πολυ χρησιμο.



Οταν ειπα ενα, εννοούσα ενα τυπο. Ισως να το παρακανα λιγο. :biglaugh:



Ειπα να κανω ενα καλυτερο καθαρισμα και εφυγε το ενα ποδαρακι απο τον χαλασμενο πυκνωτη. Έκοψα το αλλο. Μεγαλη βοηθεια στο καθαρισμα αλλα και στο να μπορω να δω καλυτερα τι συμβαίνει.



Αποφασισα να αφαιρεσω ολα τα μεγαλα στοιχεια σε εκεινο το σημειο για να μπορω να καθαρισω καλυτερα την περιοχη. Ηταν κυριως πυκνωτες και ενα πηνίο (επαγωγός; ειμαι σιγουρος για την ορολογία). Για μια ακομα φορα η panavise μου ελυσε τα χερια και με το καινουριο μου desoldering station τα καταφερα χωρις να προκαλεσω ζημια στην πλακετα. Αυτες οι πιο συγχρονες πλακετες ειναι πολυ πιο δυσκολες, ειδικα στις γειώσεις, αλλα το βασικο προβλημα ηταν η αντιδραση που ειχε ο ηλεκτρολύτης με το υπάρχον καλαι. Ειδικα στο πηνιο δεν υπηρχε καμια περιπτωση να λειωσει το καλάι με το desoldering station απο κατω. Ετσι επέμβηκα με το κολλητηρι και μπολικο flux και φρεσκο καλάι στα ποδαρακια στο πανω μερος του motherboard, για να εξορισω ολη αυτη την διαβρωση.



Τελικα τα καταφερα. Ξεχασα να βγαλω φωτογραφια πριν το καθαρισμα, αλλα κατω απο τους πυκνωτες ηταν πολυ χαλια. Ευτυχως καθαρισε καλα. Μετα το πρωτο καθαρισμα, εριξα λιγο χυμο λεμονι στην περιοχη και μετα το καθαρισα με νερο και τελικα με ισοπροπανολη.



Αρχικα ελεγα να ξαναβαλω ολους τους υπαρχοντες πυκνωτες και να αντικαταστησω μονο τον προβληματικο. Ετσι τους καθαρισα ολους και ισιωσα τα ποδαρακια τους, αλλα τελικα αποφασισα να κρατησω μονο τους τρεις Nichicon που ειναι πολυ καλυτερη μαρκα απο οτιδηποτε εχω εγω και να αντικαταστησω μονο τους μικροτερους. Βεβαιως ακομα τα smd στοιχεια δεν φαινονται καταπληκτικα. Σκοπευω να περασω ολες τις περιοχες με flux και καλαι, οσο μπορω δηλαδη γιατι δεν εχω το χερι, την οραση, την εμπερια ή τα εργαλεια για smd κολλησεις.

Νομιζω παντως οτι το τελικο αποτελεσμα ειναι καλο. Για αντικατασταση του χαλασμενου πυκνωτη, χρησιμοποιησα κατι που ειχα αγορασει πριν μερικους αιωνες, οταν ειχα δει το post του @geoanas. Προκειται για εναν πυκνωτη Panasonic Gold Series 3.3F, 2.5V! Αν ειχα μπει στην διαδικασια τοτε, μαλλον δεν θα ειχα μπλεξει σε αυτη την ιστορια τωρα. Δεν ξερω αν μας διαβαζει πλεον, αλλα θα τον ευχαριστησω για την καλη συμβουλη του. Η χωρητικοτητα του ειναι μεγαλυτερη απο αυτη που ειχε ο αρχικος πυκνωτης, αλλα λεγεται οτι στην συγκεκριμενη περιπτωση δεν υπαρχει προβλημα. Ο πυκνωτης ειναι σημαντικα μεγαλυτερος απο αυτον που αντικαθιστα και βρισκει λιγο σε ενα διπλανο smd στοιχειο, ετσι τον κολλησα ελαφρα υπερυψωμένο για να μην εχουμε προβλήματα.



Και εδω θα σταματησω για την ωρα. Στην συνεχεια, καθαρισμα και περισσοτερο καθαρισμα.
 
Πριν προχωρησω, θα αναφερθω στο καθαρισμα των thermal pads απο τα ολοκληρωμενα και τις ψυκτρες. Ειχαν γινει γρανιτης και οσο ισοπροπανολη και να εβαζα δεν μαλακωναν καθολου. Ετσι χρησιμοποιησα λιγο contact cleaner, που αποδειχθηκε πολυ πιο αποτελεσματικο και ενα πλαστικο spudger για να τα αφαιρεσω. Οταν ξαναμπουν θα χρησιμοποιησω θερμαγωγιμη παστα.



Αφηνουμε στην ακρη το motherboard για την ωρα για να δουμε το υπολοιπο κουτι. Μπορουμε να αφαιρεσουμε τις μπροστινες θυρες ξεβιδωνοντας 4 βιδες. Εδω, παρολο που δεν εκανα τιποτα ιδιαιτερο 2 απο τις βασεις για τις βιδες εσπασαν στο ξεβιδωμα. Υποψιαζομαι οτι μαλλον ειχαν σφιχτει υπερβολικα απο τον modder που το ειχε συναρμολογησει οταν εβαλε το modchip, γιατι δεν εχουν ξεβιδωθει ποτε οσο καιρο το εχω εγω. Πλεον πιανουμε το πισω μερος απο την καθε πλακετα και τραβαμε προς τα πανω και μετα προς τα εξω.



Αφου εχουν βγει οι μπροστινες θυρες, μπορουμε να αφαιρεσουμε την προσοψη. Δυο clips sta πλαινα του κουτιου στερεωνουν την προσοψη στην θεση της. Προσεκτικα τραβαμε το κιτρινο καλωδιο μεσα απο την ασπιδα EMI.



Ενα clip κραταει την πλακετα των κουμπιων της προσοψης στην θεση της.



Εδω εκανα το λαθος να αφαιρεσω το καλυμμα των κουμπιων της προσοψης (αυτο που με μαλωσε ο φιλος @Imgema οτι δεν εχω βγαλει το προστατευτικο φιλμ). Δεν ειναι απαραιτητο να αφαιρεθει και δυστυχως εσπασαν τα πλαστικα clips που το στηριζουν στην θεση τους, παρολο που εβαλα ελαχιστη δυναμη. :(



Μπορουμε να αφαιρεσουμε τα κουμπια τραβωντας προσεκτικα τις δυο προεξοχες στις ακρες. Το διαφανο πλαστικο της ενδεικτικης λυχνιας λειτουργιας απλα βγαινει απο την θεση του.



Αφου σηκωσουμε το case fan απο την θεση του, με δυο βιδες αφαιρουμε το τροφοδοτικο. Πλεον μπορουμε να αφαιρεσουμε την ασπιδα EMI απο το κατω μερος του κουτιου.



Ο δισκος ειναι τοποθετημενος στην βαση του με τρεις βιδες.



Το dvdrom ειναι απλα στερεωμενο με δυο clips. Αφαιρουμε και την μεταλλικη ασπιδα EMI. Δεν σκοπευω να ανοιξω το dvdrom εσωτερικα για να μην του βγαλω τα ματια. Ετσι κι αλλιως δεν προκειται να χρησιμοποιησω δισκους, αφου ακομα και τα παιχνιδια που εχω σε δισκακια, εχουν προ πολλου μεταφερθει στον εσωτερικο δισκο.



Το ολο πραγμα θελει πολυ και σοβαρο καθαρισμα.



Ολα τα πλαστικα μπηκαν στην μπουγαδα με υγρο πιατων. Καθαρισα την ασπιδα EMI με αζαξ και microfiber πανακι και το πινελο στα δυσκολα σημεια. Ισοπροπανολη και οδοντοβουρτσα για τις πλακετες, με contact cleaner στα βυσματα. Παρολη την μπουγαδα, τα πλαστικα εχουν πολλες χαραμαδες, γωνιες και στενα σημεια που θελουν ιδιαιτερη ενασχοληση για να καθαρισουν, εφαγα και εκει μερικες ευχαριστες ωρες.

Αποφασισα να μην χωρισω την ασπιδα EMI απο το πανω πλαστικο καλυμμα. Καθαρισα το πλαστικο με αζαξ και πολυ λεπτοδουλεια, ενω η ασπιδα ηταν λιγο πιο ευκολη με το microfiber πανακι.

Επιτελους αρχιζουμε την αντιστροφη μετρηση. Πρωτη κινηση ειναι να στερεωσω το καλυμμα των κουμπιων της προσοψης με κολλητικη ταινια διπλης οψης. Ευτυχως φαινεται να ειναι οκ.



Απο κει και περα ολα πανε το αναποδο οπως βγηκαν. Χρησιμοποιησα γαντια οταν εβαζα την ασπιδα EMI στο κατω μερος του κουτιου και το τροφοδοτικο και motherboard στην θεση τους, ετσι ωστε να μην αφησω δακτυλιες στο πεντακαθαρο μεταλλο. Ολα γυαλιζουν και μυριζουν καθαριοτητα!



Ωρα για την πρωτη δοκιμη. Συνδεσα το dvdrom και δισκο προχειρα στην θεση τους. Ευτυχως ολα πηγαν καλα. Το μηχανημα φαινεται να λειτουργει τουλαχιστον εξισου καλα με πριν.



Επειδη ολα του retrogaming δυσκολα, πανω που ημουν σχεδον ετοιμος να βαλω τα παντα στην θεση τους, διαπιστωσα οτι οι δυο πυκνωτες πανω στον sata adapter εχουν χαλασει και ηλεκτρολυτης εχει σκορπισει στο μερος της πλακετας ακριβως απο κατω του τους! :banghead: Μετα απο τις απαραιτητες "γραφικες αλληγοριες", αντικατεστησα τους πυκνωτες, καθαρισα την περιοχη και εκανα reflow και το βυσμα sata που ειχε επιρεαστει απο τον ηλεκτρολυτη.



Η τελευταια πινελια ηταν να διπλωσω το καλωδιο με εναν καλυτερο τροπο απ' οτι το ειχα κανει πριν τοσα πολλα χρονια. Το αυθεντικο καλωδιο του xbox ειναι, αν δεν κανω λαθος, 60cm και τα περισσοτερα τυπικα καλωδια eide για pc ειναι 45cm. Αν και εχω στην ρετροντουλαπα τουλαχιστον ενα καλωδιο 60cm αποφασισα να παραμεινω με το υπαρχον καλωδιο που ξερω σιγουρα οτι δουλευει. Αφου το ισιωσα χρησιμοποιησα αυτον εδω τον οδηγο για να το διπλωσω ετσι ωστε να μπορει να χρησιμοποιησει το ειδικο πιασιμο που υπαρχει για αυτη την δουλεια. Θελει λιγο προσοχη εδω γιατι υπαρχουν διαφοροι οδηγοι για να διπλωσει κανεις το καλωδιο του, αλλα οι περισσοτεροι δεν διευκρινιζουν οτι ειναι για 60cm καλωδια και ακαταλληλοι για 45. Ακομα και με αυτον τον οδηγο παντως ειχα θεμα γιατι το δικο μου dvdrom εχει το βυσμα σε διαφορετικη θεση με αποτελεσμα να ειναι λιγο πιο στριμωγμενα τα πραγματα, απ' οτι φαινεται στο video. Τιποτα αξεπεραστο ομως, και το τελικο αποτελεσμα ειναι πολυ ωραιο.



Ενα τελευταιο περασμα με το microfiber πανακι στις μεταλλικες ασπιδες και η δουλεια μας τελειωνε. Σκοπευα να σας δειξω μια τελευταια φωτογραφια απο gameplay με το super καθαρο και υγιεινο xbox, αλλα απορροφηθηκα τοσο πολυ παιζοντας Project Gotham Racing 2 (ενα απο τα σχετικα λιγα παιχνιδια που ειχα παιξει φανατικα στο xbox) που ξεχασα να την βγαλω.

Καποιες τελευταιες σκεψεις. Ναι, ξερω οτι δεν εκανα το controller, αλλα μπουχτησα πια με το καθαρισμα οποτε μεχρι νεωτερας θα μπει moratorium στο ρετροκαθαρισμα. Εξαλλου, συνηθως χρησιμοποιησουσα το Madcatz ασυρματο χειριστηριο, οποτε το αυθεντικο ειναι σε πολυ καλη κατασταση.

Μιας και ανεφερα στιχους απο διαφορα τραγουδια θα το κανω ξανα: Βρε πως αλλαζουν οι καιροι... Οταν εβαλα τον δισκο 1tb το 2008, η χωρητικοτητα αυτη ηταν bleeding edge και καποιοι θεωρουσαν οτι δεν μπορει να ειναι σταθερη η ολη εγκατασταση. Σημερα μπορει κανεις να προσθεσει δισκους μεχρι 16tb χωρις σημαντικα προβληματα. Τι θα κανει κανεις με δισκο 16tb στην κονσολα του δεν ειμαι ιδιαιτερα σιγουρος, αλλα καποιος θα σκεφτει κατι. Επισης την σημερον ημερα τα modchips και τα custom firmware και homebrew εφαρμογες εχουν φτασει σε επιπεδα που μολις μπορουσαμε να τα φανταστουμε τοτε. Συν οτι πλεον υπαρχουν διαφοροι καλοι οδηγοι για οτιδηποτε μπορει να χρειαστουμε για την κονσολα μας.

Μολις θυμηθηκα οτι εχω ενα ακομα xbox που ειχα αγορασει καποτε για backup και σιγουρα θα θελει και αυτο αλλαγη στον πυκνωτη!

xwbul.jpg


Θα σας αφησω με την εξης κινηματογραφικη υπερπαραγωγη που εκανα, αφιερωμενη αποκλειστικα στον φιλο @Imgema. Enjoy!

 
Πριν προχωρησω, θα αναφερθω στο καθαρισμα των thermal pads απο τα ολοκληρωμενα και τις ψυκτρες. Ειχαν γινει γρανιτης και οσο ισοπροπανολη και να εβαζα δεν μαλακωναν καθολου. Ετσι χρησιμοποιησα λιγο contact cleaner, που αποδειχθηκε πολυ πιο αποτελεσματικο και ενα πλαστικο spudger για να τα αφαιρεσω.
...και η βενζίνη καθαρισμού κάνει δουλειά σ' αυτά. just saying.
 
Παρουσίαση όλα τα λεφτά όπως πάντα. Είναι βέβαιο ότι όλη αυτη η διαδικασία σε ευχαριστεί.
Στο δικό μου xbox όταν το άνοιξα διαπίστωσα εκτός από τον πυκνωτή του ρολογιού και τους πέντε πράσινους πάνω από την μεγάλη ψήκτρα να έχουν σκουριάσει κ φουσκώσει. Το ,xbox δούλευε κανονικά (εκτός ότι δεν κρατούσε την ώρα) αλλά τους άλλαξα. Θυμάμαι ότι βγήκαν ψιλοδυσκολα.

Υ.Γ. τώρα Θα σου τη πουν που έβγαλες το φιλμ .... Χαχαχαχα
 
...και η βενζίνη καθαρισμού κάνει δουλειά σ' αυτά. just saying.
Σωστος, απλα το contact cleaner το ειχα προχειρο ακριβως διπλα μου εκεινη την ωρα. :)

Είναι βέβαιο ότι όλη αυτη η διαδικασία σε ευχαριστεί.
Με ευχαριστει οτι θα μπορεσουν να επιβιωσουν για μερικα χρονια παραπανω.

Το καθαρισμα παντως δεν ειναι του γουστου μου. Αν δεν ηταν το δικο μου xbox που εχω τοσα χρονια, απλα θα αλλαζα τον πυκνωτη και ενα πολυ προχειρο ξεσκονισμα.

Υ.Γ. τώρα Θα σου τη πουν που έβγαλες το φιλμ .... Χαχαχαχα
Ε αυτα ανησυχούν κυρίως τους youtubers. Για να αναφερω τους στιχους απο ενα ακομα τραγουδι, σ’ όποιον αρέσουμε. :D
 
Ωραία η παρουσίαση αλλά ακόμα πιο υπέροχο το GIF που βγάζεις το film. Ικανοποιεί τις ψυχαναγκαστικές μου ορέξεις. Εννοείται ότι το κάνω save.
 
νόμιζα ότι μόνο εγώ έβγαζα φιλμ! (να μην κάνουμε και κανένα λογοπαίγνιο!)
 
Αφου κάηκα με τον πυκνωτή στο βασικο μου xbox, ειπα να ελεγξω και το δευτερο. Το ειχα αγοράσει σαν backup πριν 15 χρονια, πριν ακομα αρχισω να ασχολούμαι με το retrogaming. Οταν το ελαβα το ειχα δοκιμάσει οτι ειναι ok και δεν το ξαναχρησιμοποιησα.

Με εναν πρωτο οπτικο ελεγχο, δεν εχει υποστεί επεμβάσεις εσωτερικά και μια ματια στο software μας δειχνει οτι δεν εχει γίνει softmod. Πριν το ανοιξω, ειπα να του κανω μια δοκιμη. Δυστυχώς ομως πλεον δεν διαβαζει κανενα δισκάκι, ειτε μιλαμε για αυθεντικά παιχνιδια ή για αυθεντικα audio cd.

Απο την ετικετα στο κατω μερος καταλαβαίνουμε οτι προκειται για μεταγενέστερο μοντελο.



Το εσωτερικο ειναι τελειως απείραχτο και σχετικα καθαρό. Τρεις βιδες μας επιτρέπουν να αφαιρέσουμε το dvdrom και τον δισκο. Αυτες οι βιδες απουσιάζουν απο το δικο μου.



Στο εσωτερικο ειδα οτι προκειται για motherboard εκδοση 1.6, οποτε δεν πασχει απο τον προβληματικο πυκνωτη. Διαπιστωσα οτι και απο το motherboard του βασικου μου λειπουν ενα σωρο βιδες που συνανταει κανεις στο στοκ. Μαλλον αυτος που εκανε το mod βαριόταν να βιδώνει. :bash: Εκανα ενα γρηγορο καθαρισμα με το blower. Δεν εβγαλα φωτογραφιες.

Το πρωτο πραγμα που εκανα ηταν να ξεθαψω το αρχικο dvdrom που ειχε το βασικο μου xbox, το οποιο ειχα αντικαταστησει με ενα calibrated που διαβαζει τα παντα. Προκειται για Philips και η εξωτερικη του επιφανεια εχει λιγη επιφανειακή σκουριά απο δακτυλιες που δεν ειχαν καθαριστεί οταν το βαλει στην ακρη. Εχει δουλέψει ελάχιστα. Το περασα ενα χερι με wd40 αντισκωριακο και το συνδεσα στο xbox. Δούλεψε αψογα με την πρωτη. Έπαιξα κάμποσο Project Gotham Racing 2.




Αφου πλεον ηρεμησε το μυαλο μου, ειπα να ριξω μια ματια στο προβληματικό drive, μηπως και ειναι κατι απλο. Προκειται για το Samsung SDG605 και ειναι το revision X00603-006 που δεν παιζει CDR. Το συγκεκριμένο revision χρησιμοποιεί το laser SOH-DX1 αν θελει κανεις να το αντικαταστήσει, αλλα δεν υπαρχει περίπτωση να μπλεξω σε τετοια περιπετεια.



Στο κατω μερος της συσκευης 4 βιδες μας επιτρέπουν να αφαιρέσουμε το κατω καπακι.



Πλεον μπορουμε να αφαιρεσουμε και το πανω καπακι. Λιγο σκονη, αλλα γενικα σε πολυ καλη κατασταση.



Στο κατω μερος της προσοψης υπαρχει η υποδοχη για να ανοιξει tray. Πιεζουμε το λευκο πλαστικο με ενα κατσαβιδι.



Ανοιγουμε το tray οσο παει.



Πιεζουμε απαλα τα δυο πλαστικα stop που σταματανε το tray και το αφαιρουμε τελειως.




Το laser δειχνει να ειναι καθαρο και σε καλη κατασταση. Το λαστιχακι του μηχανισμου που μετακινεί το tray επίσης. Τα γράσα στα διαφορα σημεία ειναι καθαρα και δεν εχουν σκληρύνει. Το tray, το laser assembly και το μοτερ που περιστρέφει τον δισκο κινούνται ελεύθερα, χωρις περιεργους θορυβους κλπ Καθαρισα προσεκτικά το laser, αλλα ετσι κι αλλιως ηταν πολυ καθαρο.



Συνδεσα το drive χωρις το πανω καπακι στο xbox και εκανα μια δοκιμη. Οι μηχανισμοι λειτουργούν φυσιολογικά και το laser αναβει. Δυστυχως αφου κανει μια συντομη προσπαθεια να διαβασει το δισκακι, τα παρατάει. Οπως παντα, θελει προσοχή οταν δουλεύουμε με ακάλυπτα laser για να μην βγαλουμε τα ματια μας. :eek:



Πριν εγκαταλείψω, ειπα να δοκιμασω να τριμαρω την μεταβλητή αντίσταση του laser μηπως δουλεψει για λιγο περισσότερο. Αξιζει εδω να αναφερω οτι δεν εχω την παραμικρη ιδεα τι κανω και δεν ειναι κατι που εχω ξανακανει ποτε. Επιπλεον δεν μπορεσα να βρω πληροφοριες για το συγκεκριμένο drive και revision, οποτε παμε λιγο στα τυφλα.

Γυρναμε το drive αναποδα. Πιεζουμε τα δυο πλαστικα clips που κρατανε την πλακετα στην θεση της και την περιστρέφουμε προσεκτικά.



Αποσυνδεουμε ενα καλωδιο και δυο καλωδιοταινιες και πλεον μπορουμε να δουμε το ποτενσιόμετρο. Σημειώνουμε την αρχικη του θεση και με το πολυμετρο μετραμε την αρχικη τιμη της αντίστασης, οπου στην συγκεκριμένη περίπτωση ηταν 1050Ω. Θελουμε να μειώσουμε την αντίσταση αυτη, ετσι ωστε να παιρνει περισσότερο ρευμα το laser. Με πολυ μικρες και προσεκτικές κινησεις, δοκίμασα στα 950, 850 και 750Ω χωρις καμια αλλαγη στην συμπεριφορά του drive.



Σε αυτο το σημειο ειχα ηδη μπουχτίσει και εφόσον ειχα ηδη ενα λειτουργικό drive στην κονσολα, θα μεινει ετσι, τουλάχιστον για την ωρα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μακάρι να μπορούσες να κάνεις τράμπα τα DVD ROM και στα ΧΒΟΧ 360. Εχω ένα 360 με χαλασμένη motherboard (RROD) και ένα λειτουργικό με χαλασμένο DVD ROM. Aλλά από ότι ξέρω δεν γίνεται να βάλεις άλλο DVD σε μια motherboard. Κάτι έχει να κάνει με την ηλιθιότητα και την παράνοια της Microsoft.

Sorry για το off topic.
 
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά, ζητώ και πάλι τα φώτα σας.
Είπα να μην ανοίξω νέο θέμα.... το παρόν θρεντ είναι το πλέον κατάλληλο θεωρώ...
Έχω και εγώ μια κονσόλα ΧΒΟΧ από τα παλιά τα χρόνια. Είναι τσιπαρισμένη, και έχω και 4 χειριστήρια και καμιά 50αριά παιχνίδια. Βγάζει τα γνωστά κόκκινα λαμπάκια, λογικό και αναμενόμενο μετά από τόσα χρόνια. Την πήγα στον τοπικό "μάστορα" να της ρίξει μια ματιά, μπας και την σώσω. Την κράτησε 1,5 μήνα και μου είπε ένα ξερό "δεν φτιάχνεται". Μαχαίρι στην καρδιά.

Μήπως γνωρίζετε κανέναν μερακλή μάστορα - Αθήνα μεριά - που να αναλαμβάνει επισκευές σε τέτοια μηχανήματα?
 
Νομιζω πιο ευκολο ειναι να βρεις ενα αλλο μεταχειρισμένο, σκέτο χωρίς gamepad κανα 50ρικο θα σου πάει ίσως και λιγότερο. Ετσι κι αλλιως ενα 30αρι η 40αρι θα το έδινες για επισκευή.
 
Ακομα και αν χρειαζεται μονο αλλαγη πυκνωτων (motherboard και τροφοδοτικο), ανταλλακτικα και εργασια θα παει πολυ περισσοτερο.

Και δεν μπορει κανεις να αποκλεισει να εχει δημιουργηθει προβλημα στο motherboard, οποτε τρεχα γυρευε.

Η πιο λογικη λυση ειναι οντως μια αλλη κονσολα. Βεβαιως το να βρεις κονσολα με modchip που να μην πασχει απο το κλασσικο προβλημα των πυκνωτων, ισως να μην ειναι τοσο ευκολο ή φτηνο.
 
Το είχα σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο, να αρχίσω να ρίχνω ματιές για μτχρ κονσόλα. Το τσιπάρισμα δεν με πολυαπασχολεί, κάνω και χωρίς αυτό. Και για να πω την αλήθεια, μέχρι ένα 70αρι το δίνω, αν είναι να αναστηθεί το μηχάνημα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Αρχίζει το ψάξιμο για μτχρ, και συνεχίζει το ψάξιμο για καναν μερακλή τεχνικό με διάθεση και χρόνο.....
Αν δεν προκύψει τίποτα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα αναρτήσω εδώ για: χάρισμα_τα_πάντα_όλα_όποιος_πρόλαβε.....
 
Ριξε μια ματια στο car.gr, ολο και κατι θα βρεις στα λεφτα που θες να διαθεσεις.
 
Το είχα σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο, να αρχίσω να ρίχνω ματιές για μτχρ κονσόλα. Το τσιπάρισμα δεν με πολυαπασχολεί, κάνω και χωρίς αυτό. Και για να πω την αλήθεια, μέχρι ένα 70αρι το δίνω, αν είναι να αναστηθεί το μηχάνημα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Αρχίζει το ψάξιμο για μτχρ, και συνεχίζει το ψάξιμο για καναν μερακλή τεχνικό με διάθεση και χρόνο.....
Αν δεν προκύψει τίποτα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα αναρτήσω εδώ για: χάρισμα_τα_πάντα_όλα_όποιος_πρόλαβε.....
Χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη σε όλους με υγεία.
Σου έχω στείλει μύνημα pm.
 
Πίσω
Μπλουζα