Λεύκανση του Dreamcast Retro bright

leno1232

RetroWannaBe
Joined
14 Απρ 2020
Μηνύματα
88
Αντιδράσεις
19
Αγαπητοί φίλοι,

Σκέφτηκα πολλές φορές να ασπρισω μέσω της retro bright μεθόδου την κονσόλα μου αλλά κόλλησα στο γεγονός ότι πουθενά δεν βρήκα Hydrogen Peroxide 12% σε υγρή μορφή και σε μεγάλη ποσότητα. Αναζήτησα στην Ελλάδα αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη(Δεν είμαι γνώστης χημείας).

Από εσάς θα ήθελα, εάν κάποιος έχει υπόψη, για το από που μπορώ να προμηθευτώ για παράδειγμα, ας πούμε, 5μιση λίτρα σε υγρή μορφή Hydrogen Peroxide 12%; και προφανώς σε λογική τιμή να μπω στον κόπο να φτιάξω το όλο retro bright set-up.

Best regards!!
 
Πια συνταγη σκεφτεσαι να ακολουθησεις;
 
Γεια χαρά!

Σκέφτομαι να υλοποιήσω την λύση με τις led ταινίες και την λεκάνη καλυμμένη με αλουμινόχαρτο.Και εκεί μέσα χύσω το υγρό.
 
Δεν το βουτάς μέσα στο υγρό σαν να το κάνεις μπάνιο, το απλώνεις με βουρτσάκι επάνω στο πλαστικό. Οπότε και μικρή ποσότητα σου φτάνει.
 
Γι' αυτο ρωταω και εγω να μας πει ο φιλος @leno1232 το link με την συνταγη που εχει βρει, γιατι retr0bright με οξυζενε σε υγρη μορφη δεν το εχω δει πολλες φορες. Στην συντριπτικη πλειοψηφια των περιπτωσεων που εχω δει ειναι με κρεμα.

Παντως οξυζενε υγρο σε μεγαλες ποσοτητες μπορει να βρει κανεις να αγορασει και online. Δεν βρηκα 12%, αλλα μπορει να το αραιωσει κανεις.

Σε καθε περιπτωση θα προτεινα να ξεκινησει πολυ πιο απλα, ευκολα, οικονομικα και λιγοτερο επικίνδυνα με lightbrighting.
 
Γεια χαρά σε όλους,

Αναφέρομαι στην μέθοδο που βλέπετε παρακάτω.( Έχω επισυνάψει σύνδεσμο ).

Αλλά ήθελα να ρωτήσω, εάν αφήσω τα πλαστικά πολλές ώρες στον ήλιο, χαλάει η υφή τους;

 
Καλα, αν ρωτησεις 10 ανθρωπους θα ακουσεις 10 διαφορετικες αποψεις.

Παντως, αυτο που ειχα βαλει εγω πέρυσι ειναι ακομα στην ιδια κατασταση που ηταν.
 
Καλα, αν ρωτησεις 10 ανθρωπους θα ακουσεις 10 διαφορετικες αποψεις.

Παντως, αυτο που ειχα βαλει εγω πέρυσι ειναι ακομα στην ιδια κατασταση που ηταν.
Δηλαδή δεν αλλοίωσε το πλαστικό ο ήλιος; Αν μπορείς επιβεβαίωσε.
Εντάξει δεν θα το κάνω τώρα στην ζέστη αλλά από Σεπτέμβρη.
 
Γεια χαρά σε όλους,

Αναφέρομαι στην μέθοδο που βλέπετε παρακάτω.( Έχω επισυνάψει σύνδεσμο ).

Αλλά ήθελα να ρωτήσω, εάν αφήσω τα πλαστικά πολλές ώρες στον ήλιο, χαλάει η υφή τους;

Αυτή τη μέθοδο κάνε, που το βουτάς στην λεκάνη με διάλυμα peroxide, αλλά αντι για led λάμπες χρησιμοποίησε τον ήλιο που είναι ιδανικότατος αυτές τις μέρες. Βούτηξέ τα το πρωί και μάζεψέ τα αργά το απόγευμα. Βάλε την λεκάνη σου στην ταράτσα για να παίρνει από παντού ήλιο όλη την μέρα. Δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα τα πλαστικά. Αν χρειαστεί επανέλαβε και δεύτερη μέρα. Βασικά και ο σκέτος ήλιος για μια δυο μέρες ενδέχεται να σου ασπρίσει τα πλαστικά σε ένα ποσοστό 50-60% αλλά για τέλεια αποτελέσματα θέλει και τη λεκάνη με το διάλυμα.

Η μέθοδος με την κρέμα peroxide, το σελοφάν και το βουρτσάκι, δεν ενδείκνυται γιατί μπορεί να σου κάνει μπαλώματα και νερά στο χρώμα, σαν μάρμαρο ένα πράγμα. Δεν στο συστήνω.
 
Παντως οξυζενε υγρο σε μεγαλες ποσοτητες μπορει να βρει κανεις να αγορασει και online. Δεν βρηκα 12%, αλλα μπορει να το αραιωσει κανεις
Η ψηλότερη συγκέντωση υπεροξειδίου του υδρογόνου που μπορεί κανείς να αγοράσει ελεύθερα(?) στο εμπόριο είναι νομίζω 35%. Ερωτηματικό μετά το "ελεύθερα" διότι το 35% θεωρείται hazardous material και δεν μπορεί να αποσταλεί με τους συνηθισμένους τρόπους. Το Amazon δεν πουλάει πάνω από 12% και όσα λένε ότι είναι ψηλότερη συγκέντρωση είναι απάτη για να τραβήξουν την προσοχή όσων δεν ξέρουν από χημείες, αραιώσεις και τέτοια, όπως αυτό που παριστάνει ότι είναι 35% αλλά είναι μόλις 8% (και για να θαυμάσουμε επιστημονική ακρίβεια λέει 7.99%... αναρωτιέμαι αν από 8% και πάνω υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί):

"HydroProx 35 - Pure 35% Food Grade Hydrogen Peroxide (Diluted to 7.99% for Un-Restricted Shipping) 8 oz".

Επειδή ο φίλος leno1232 λέει ότι δεν είναι γνώστης χημείας θα ήθελα να του επιστήσω την προσοχή αν καταφέρει να βρει 35% διότι είναι επικίνδυνο και θέλει πολλή προσοχή στη χρήση του (ακόμη κι αν το μόνο που κάνεις είναι αραίωση), με γάντια, προστατευτικά γυαλιά κλπ. Μοιάζει αθώο και ακίνδυνο, αλλά είναι καυστικό. (Σε ακόμη μεγαλύτερες συγκεντρώσεις το υπεροξείδιο του υδρογόνου γίνεται εκρηκτικό). Και το 12% θέλει περισσότερη προσοχή στη χρήση του από το 3% που είναι η συνηθισμένη συγκέντωση αυτού που λέμε οξυζενέ.
 
Καλα εγω ειμαι σουπερ άσχετος, οποτε μην παίρνετε οτι λεω τοις μετρητοίς!

Παντως βρηκα αυτο εδω που λεει 50% και απ' οσο μπορω να καταλάβω μπορει να το αγορασει οποιοσδηποτε χωρις περιορισμους.
 
Αρκεί να μένει στην Αττική. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αποσταλεί με ταχυδρομείο ή με τις συνηθισμένες γενικές μεθόδους μεταφοράς. (Υποθέτω θα μπορεί να αποσταλεί και εκτός Αττικής αλλά με έξτρα $$$). Και μπορεί μεν, όπως φαίνεται, να το αγοράσει οποιοσδήποτε αλλά οι χρήσεις είναι επαγγελματικές ("Χρησιμοποιείται σε βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και γάλακτος για εξουδετέρωση οσμών, απολύμανση και απομάκρυνση ρύπων.") άρα οι χρήστες είναι (υποτίθεται) εκπαιδευμένοι στη χρήση του. Διάβασε τις προειδοποιήσεις στην ετικέτα της συσκευασίας καθώς και στο MSDS

ΤΜΗΜΑ 2: Προσδιορισμός επικινδυνότητας

2.1 Ταξινόμηση της ουσίας ή του μείγματος.

Ταξινόμηση σύμφωνα με τον κανονισμό (EC) αριθμό 1272/2008
Οξεία τοξικότητα, Από στόματος (Κατηγορία 4), Η302
Σοβαρή οφθαλμική βλάβη (Κατηγορία 1), Η318
Για το πλήρες κείμενο των Η-Φράσεων που αναφέρονται σε αυτή την ενότητα, βλέπε
Ενότητα 16.
κλπ κλπ κλπ για τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση, τα μέτρα προφύλαξης και τις πρώτες βοήθειες.

Δεν είναι για ερασιτέχνες, εκτός αν ξέρουν πώς να το χρησιμοποιήσουν σωστά και με ασφαλή τρόπο. Τα χημικά εγκαύματα δεν είναι αστεία.
 
Σωστος οπως παντα.

Στο skroutz εχει και 35% σε πιο λογικές ποσότητες που ερχεται χωρις προβλημα στο σπιτι οπου και να ΄σαι...

Τελικα ο φιλος @leno1232 θα μας βαλει σε περιπετειες παλι! :diablotin:
 
Παντως, ρε παιδια, δεν μπορω να καταλαβω γιατι οι κατασκευαστες, επεμεναν τοσα χρονια σε αυτο το απαισιο μπεζ χρωμα των πλαστικων, οικιακων συσκευων, πισιων, αρκουδισιων κτλ, που μετα μερικους μηνες επερνε αυτην την σκ----λι αποχρωση, ενω τηλεορασεις υπηχραν σε αρκετα αλλα χρωματα
 
Αν πάρετε συμπυκνωμένο και το αραιώσετε πρέπει να προσέξετε πώς θα μετρήσετε τις αναλογίες, με τον όγκο ή με ζυγαριά.

Νομίζω (αλλά δεν είμαι σίγουρος) ότι όλες οι αναλογίες είναι % μάζα/μάζα, οπότε αν μετρήσετε με ζυγαριά δεν υπάρχει πρόβλημα, 100 γραμμάρια 35% έχει 35 γραμμάρια Η2Ο2 και για να φτιάξετε 12% πρέπει να προσθέσετε αρκετό απεσταγμένο νερό για να έχετε συνολικά (35/12)*100 = 292 γραμμάρια διαλύματος, άρα 192 γραμμάρια νερού ακόμη.

Αλλά αν χρησιμοποιήσετε ογκομετρικές μεθόδους εκεί "δυσκολεύουν" οι υπολογισμοί για κάποιον που δεν έχει συνηθίσει να μετατρέπει όγκους σε μάζες και τούμπαλιν. Η πυκνότητα υδατικών διαλυμάτων του Η2Ο2 δεν παραμένει σταθερή, αυξάνεται με τη συγκέντρωση του διαλύματος αλλά όχι σε ευθεία γραμμή. Στους 25°C to 35% έχει πυκνότητα 1.1279 g/ml ενώ το 12% έχει μόνο 1.0394 g/ml (το 50% έχει 1.1913 g/ml).

(πηγή: http://mae-nas.eng.usu.edu/Peroxide_Web_Page/Calculations /calculator_H2O2.html)

100 ml διαλύματος 35% ζυγίζουν περίπου 113 g και έχουν 39.5 g Η2Ο2, που όταν μετατραπεί σε 12% ζυγίζει (39.5/12)*100 = 329 g άρα χρειάζονται ακόμη 329-113 = 216 g νερού που κατά προσέγγιση είναι 216 ml

(Τους υπολογισμούς τους έκανα προχειρα κι ελπίζω να είναι σωστοί γιατί αλλιώς ξεφτιλίστικα).

Βέβαια μπορείτε να αποφασίσετε ότι με ένα λάθος της τάξης του 12% στην περιεκτικότητα του τελικού διαλύματος (ή κάπου 20% αν ξεκινήσετε από 50%) δεν υπάρχει πρόβλημα και να θεωρήσετε ότι όλα τα υγρά έχουν πυκνότητα 1 g/ml αλλά μετά μη μου φωνάζετε αν δεν έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.
 
Είναι και μια νέα μέθοδος, όπου βάζεις το αντικείμενο σε ένα μεγάλο κουτί από διαφανές πλαστικό, σχετικά αεροστεγές, πάνω σε κάποιο άλλο αντικείμενο, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το peroxide υγρό , ένα δύο δάκτυλα, που ρίχνεις στο πάτο του κουτιού, και μετά το αφήνεις στον ήλιο.. αργεί περισσότερο από τις μεθόδους όπου το peroxide έχει άμεση επαφή με το πλαστικό αλλά έχει λιγότερο κίνδυνο να κάνει κηλίδες.
@Chris27 δες εδώ το βίντεο
, ήταν διάφοροι λόγοι.
 
Ευχαριστω για το ενημερωτικο βιντεακι, XLV. Αναφερομαι και σε πιο συνγχρονες συσκευες. Σηγουρα το λευκο χρωμα ειναι πιο ευχαριστο απο το μαυρο η το γκριζο, αλλα αυτη η κιτρινη αποχρωση που περνει με τον καιρο ειναι κακασχημη. π.χ. σε ενα κουτι υπολογιστη το τμημα με τις λαμαρινες καθαριζει και λευκαινει με τα συνηθισμενα καθαριστικα, που εχουμε στο σπιτι, ενω το πλαστικο της προσοψης, χρειαζεται ειδικα χημικα
 
Πίσω
Μπλουζα