Παρουσιαση ESXDOS File Browser για divIDE

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Ειπα να ξαναεπισκεφτώ το κλασσικο divIDE interface, για να δω τι εξελίξεις υπάρχουν εν ετει 2022. Αν και για πολλα χρόνια ηταν ο βασιλιάς των addons για spectrum με μια ντουζίνα παραλλαγές για ολα τα γουστα και βαλάντια, πλεον εχει αντικατασταθεί απο το, υποτίθεται, ανώτερο DivMMC και τις δικες του παραλλαγές. Αν και το DivMMC εχει καποιες βελτιώσεις, πχ περισσότερη μνημη και (αναλογα με το μοντελο) μικρότερες διαστασεις, για μενα τα αρνητικά μακράν υπερτερούν των θετικών, αφου το DivMMC δεν ειναι συμβατο με ολα τα firmware/λειτουργικά συστήματα του divIDE και το μονο λειτουργικό συστημα που υποστηρίζει, το ESXDOS, δεν εχει υποστήριξη long file names, κατι βασικο για να βρει κανεις ακρη με τα απειρα παιχνίδια (και τις παραλλαγές τους) για τον Spectrum.

Βεβαιως, στην μαχη μεταξυ του βετεράνου και του διεκδικητή, εγω ειμαι αδέκαστος κριτής, αφου η προτίμησή μου ειναι το πολυ ικανότερο Smart Card interface που τα κανει (σχεδον) ολα και συμφερει. Το κοστος του divIDE ειναι συγκρισιμο με αυτο του Smart Card, ενω τα DivMMC ειναι κατα κανονα απο καπως ακριβότερα εως και τα διπλάσια λεφτά. Ειναι περίεργο οτι Smart Card δεν εχει σαρώσει. Προσωπικά πιστεύω οτι ειναι θεμα marketing, αφου το DivMMC το σπρώχνουν πολυ στα forum και στα youtube κανάλια, ενω το smart card δεν φαίνεται να εχει παρουσία, εκτος απο τους διαφορους ικανοποιημένους χρήστες του.

Ας δουμε λοιπον τι μπορει να κανει κανεις με το divIDE του σημερα. Θα ξεκινήσω με κατι απλο ετσι για να θυμηθώ και πως δουλεύει το συστημα, αφου εχω πολλα χρονια το χρησιμοποιήσω. Μια απο ικανότητες του divIDE που δεν υπάρχει στο DivMMC ειναι η λειτουργία maprom, οπου μας επιτρεπει να φορτωσουμε προσωρινα ενα διαφορετικο λειτουργικο συστημα, χωρις να διακινδυνευσουμε να το προγραμματίσουμε στην eeprom του divIDE. Το δικο μου interface εχει φυσικα το απλο αλλα λειτουργικό FATware, οποτε για να τσεκάρω την πιο προσφατη εκδοση του ESXDOS χωρις ρισκο θα χρησιμοποιήσω την λειτουργια maprom. Για να εκμεταλλευτούμε την δυνατότητα αυτη θα πρεπει να εχουμε εναν διακοπτη reset στον spectrum μας. Εγω το εχω απο το Spectra interface.



Ξεκιναμε κατεβάζοντας και αποσυμπιέζοντας το ESXDOS στον υπολογιστή μας. Συνδεουμε την CF καρτα μας στον υπολογιστη και αντιγραφουμε τους φακελους BIN, SYS και TMP, καθως και το αρχειο esxide.tap. Επιστρέφουμε την CF καρτα στον Spectrum και φορτωνουμε το esxide.tap μεσα απο το fatware.



Οταν μας ζητησει να βγάλουμε το JP2 jumper απο το divIDE το αγνουμε και προχωράμε.



Θα μας πει οτι απετυχε να φλασαρει το firmware. Αμεσως κανουμε Reset.



Πλεον θα φορτώσει το ESXDOS και θα συνεχισει να λειτουργει ετσι μεχρι να σβήσουμε τον υπολογιστη μας. Στην λειτουργια maprom δεν ειναι διαθεσιμες ολες οι λειτουργίες του ESXDOS, αλλα μπορουμε να παρουμε μια καλη ιδεα. Σιγουρα εχει βελτιωθεί πολυ με τα χρονια, αλλα οι βελτιωσεις ειναι κυριως εσωτερικές και το περιβάλλον δεν εχει αλλαξει πρακτικά καθόλου ολα αυτα τα χρονια.



Και επειδη τιποτα στο retrocomputing δεν ειναι ποτε ευκολο, διαπίστωσα οτι ο βασικος μου Spectrum, αυτος με το ωραιο 48K-KDLXR πληκτρολόγιο, εχει αναπτύξει το προβλημα που ειχα συναντήσει και παλιότερα. Ενω το FATware φορτώνει και παιζει αψογα, το ESXDOS απλα δεν δουλεύει καθολου. Πολυ ενδιαφέρον, οτι αυτος ειναι ο Spectrum που χρησιμοποιώ διαρκως με το Smart Card και ποτε δεν ειχα κανενα παράπονο. Συνεπως οτιδήποτε θα δειτε σε αυτο το thread το εχω κανει με τον δευτερο επισκευασμένο spectrum, οπου ειχα κανει και συντήρηση προ καιρου.

Καλό χρυσό και αγιο λοιπον το ESXDOS, αλλα η βασική έλλειψη των long file names για μενα το καθιστά πρακτικά άχρηστο. Δεν ειμαι ο μονος που το πιστευει αυτο, αφου ενας ωραιος Ιταλος homebrew hacker εφτιαξε ενα πολυ συμπαθητικο πακετο με σχεδον 400 παιχνιδια που φορτώνουν απο ενα κεντρικο menu. Αυτο ολο το κατασκεύασμα εχει συμπυκνωθεί σε ενα τερατώδες μεταλλαγμένο tap αρχειο πολλων megabytes. Το ονομα του project ειναι MyDivMMC pack, αλλα σε αντίθεση με οτι λεει το ονομα του, συνεργάζεται τοσο με το divIDE/ESXDOS οσο και με το Smart Card interface.

Μερικές σελίδες απο το κεντρικό μενου.





Flying Shark




Όντως μια συμπαθητική ιδεα για να παρακάμψει κανεις το βασικο πρόβλημα, αλλα σιγουρα δεν ειναι η τελικη λυση. Η λυση, τουλάχιστον για την ωρα, φαινεται να ειναι ενα αλλο homebrew project, πολυ πιο φιλοδοξο, το esxDOS File Browser του Bob Fossil, το οποίο θα δούμε στην συνέχεια.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τι ειναι λοιπον το esxDOS File Browser. Προκειται για ενα προγραμμα, που λειτουργει ειτε συμπληρωματικα με το λειτουργικο συστημα, ή αντικαθιστα μερος του και μας προσφερει ενα εξελιγμενο και δραματικα ανωτερο περιβαλλον. Μερικες απο τις ικανοτητες του ειναι η υποστηριξη long file names, αναζητηση σε φακελο, δημιουργια και διαγραφη φακελων, μετονομασία φακελων και αρχειων, αντιγραφη, αποκοπη και επικολληση αρχειων, υποστηριξη δημιουργιας memory snapshots, εφαρμογη pokes ειτε χειροκινητα, ειτε αυτοματα, text και hex viewer, loading screen viewer, caching φακελων, speed dials, διαφανη χρηση disc images κλπ. Ο esxDOS File Browser υποστηριζει αρχεια τυπου tap, z80, sna, trd, scl κλπ. Υποστηριζεται η χρηση kempston joystick για κινηση μεσα στο περιβαλλον και παραμετροποιηση χρωματων του interface. Ολα αυτα και σιγουρα ξεχναω κατι... αλλα ας τα παρουμε σιγα-σιγα απο την αρχη.

Προσπαθησα να χρησιμοποιησω το esxDOS File Browser με το ESXDOS σε maprom, οπως ειχαμε δει νωριτερα, αλλα ηταν εξαιρετικα ασταθες και ειχε την ταση να καταστρεφει το filesystem καθε φορα που δεν του αρεσε κατι. Ετσι πηρα την μεγαλη αποφαση και φλασαρα το divIDE σε ESXDOS. Ας δουμε εν συντομια την διαδικασια. Κατεβαζουμε και αποσυμπιεζουμε το esxdos. Σε μια CF φορμαρισμενη σε FAT16 αντιγραφουμε το αρχειο esxide.tap και τοποθετουμε την καρτα στον spectrum. Φορτωνουμε το esxide.tap και ακολουθουμε τις οδηγιες, αφαιρωντας το jumper JP2 οταν μας το ζητησει. Αφου ολοκληρωθει η διαδικασια του προγραμματισμου της eeprom, επιστρεφουμε το jumper JP2 στην θεση του. Βαζουμε την CF καρτα στον υπολογιστη μας. Την φορμαρουμε σε FAT32, αντιγραφουμε τους φακελους BIN, SYS και TMP. Στον spectrum ελεγχουμε οτι φορτωνει κανονικα το ESXDOS.



Εχωντας μια πληρη εγκατασταση του ESXDOS, μπορουμε πλεον να προχωρησουμε στην εγκατασταση του esxDOS File Browser. Αφου κατεβασουμε και αποσυμπιεσουμε την πιο προσφατη εκδοση, τοποθετουμε την CF καρτα στον υπολογιστη μας. Στον φακελο SYS της CF καρτας, μετονομαζουμε το αρχειο ΝΜΙ.SYS σε NMI.ORG. Απο εκει που αποσυμπιεσαμε αντιγραφουμε τους φακελους BIN και SYS στην CF καρτα. Αν μας ζητησει να αντικαταστησει καποια αρχεια λεμε ναι. Απο εκει που αποσυμπιεσαμε, παμε στον φακελο No_MMC_Memory και ξανα αντιγραφουμε τους φακελους BIN και SYS στην CF καρτα. Προσθετουμε ωραια και λαχταριστα παιχνιδακια στην CF καρτα και ειμαστε ετοιμοι για rock'n'roll.

Πλεον αφου φορτωσει το ESXDOS, αμα πατησουμε το κουμπι NMI στο divIDE θα μεταφερθουμε στο interface του esxDOS File Browser.



Πριν ομως αρχισουμε την εξερευνηση μας, καλο να ενεργοποιησουμε την υποστηριξη kempston joystick. Για ολες τις ρυθμισεις, το esxDOS File Browser συνοδευεται απο το προγραμμα Browse Config που καλειται απο την γραμμη εντολων με την εντολη .brwscfg . Εδω μπορουμε να κανουμε πολλες ρυθμισεις που επιρεαζουν την συμπεριφορα και την εμφανιση του interface. Δεν ξεχναμε να σωσουμε τις αλλαγες που εχουμε κανει για να ενεργοποιηθουν.




Για να για μπουμε λιγο στο κλιμα ας ριξουμε μια ματια στο online help που περιεχει τα keyboard shortcuts για ολες τις λειτουργιες.





Ας τις πιασουμε μια-μια. Η δημιουργια memory snapshots.



Η χειροκινητη εφαρμογη pokes. Υποστηριζεται και η αυτοματη εφαρμογη pokes με αρχεια .pok αλλα μονο σε DivMMC που εχουν την παραπανω μνημη.



Η αναζητηση σε φακελο. Ισχυει μονο για τον τρεχοντα φακελο.



Πληροφοριες αρχειου.



Ανοιγμα tap αρχειου για εισοδο δεδομενων. Επειδη αν επιλεξουμε ενα tap αρχειο εκτελειται αυτοματα, υπαρχει και αυτη η εναλλακτικη δυνατοτητα να ανοιξουμε το αρχειο χωρις να το τρεξουμε, για να σωσουμε ή φορτωσουμε χειροκινητα πραγματα. Υπαρχει αντιστοιχη δυνατοτητα και για τα disc images.



Πληροφοριες για τα περιεχομενα tap αρχειων.



Αντιγραφη αρχειου.



Επικολληση αρχειου.



Διαγραφη αρχειου.



Hex view.



Λειτουργια speed dial. Μπορουμε να σωσουμε 9 φακελους ή images που χρησιμοποιουμε πιο συχνα και να καλουμε στιγμιαια.



Loading screen viewer. Δεν δουλευει σε ολα τα images.



Τελος υπαρχει η δυνατοτητα να φορτωσουμε προσωρινα το κλασσικο interface του ESXDOS.

Στην συνεχεια θα δουμε πως ειναι η εμπειρια της χρησης και μερικα παραδειγματα (=παιχνιδια).
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το esxDOS File Browser σε divIDE, αναλογα με την CF καρτα μας και το ποσα αρχεια και φακελους εχουμε βαλει μεσα, ειναι απο σχετικα αργο εως απελπιστικα αργο. Το προγραμμα εχει μια σειρα απο στρατηγικες για να μικραινει την καθυστερηση αυτη. Μπορουμε να απενεργοποιησουμε την εγγραφη στην καρτα CF, αλλα αυτο θα απενεργοποιησει και λειτουργιες οπως η δημιουργια memory snapshots. Υπαρχει ομως και η δυνατητοτα να δημιουργησουμε και ενα αρχειο cache που επιταχυνει την αναγνωση του φακελου. Δυστυχως ομως θα πρεπει να επαναλαβουμε αυτη την εργασια σε καθε φακελο της καρτας μας και αν κανουμε αλλαγες, θα πρεπει να καταργησουμε το αρχειο cache και να το ξαναδημιουργησουμε.

Επιπλεον υπαρχει περιορισμος με το ποσα αρχεια μπορουμε να εχουμε σε καθε φακελο. Λογω περιορισμου μνημης του divIDE, μπορει να δειξει μονο εναν αριθμο αρχειων με τα long file names. Αν εχουμε υπερβολικα πολλα αρχεια ή εχουν υπερβολικα μεγαλα ονοματα, τα υπολοιπα αρχεια θα τα δειξει με τα κλασσικα 8.3 ονοματα τους. Επισης, αν τελειωσει η μνημη, απλα δεν θα δειξει οσα αρχεια περισσευουν. Ετσι σε καθε περιπτωση δεν πρεπει να ξεπερναμε τα 426 αρχεια ανα φακελο, αλλα καλο ειναι να εχουμε ακομα λιγοτερα.



Κατι αξιοσημειωτο ειναι πως ενω βλεπουμε και μπορουμε να κανουμε αναζητηση με long file names, ολες οι εργασιες πανω σε αρχεια γινονται με τα παραδοσιακα 8.3 ονοματα.

Τελος αξιζει να αναφερουμε οτι οσο πιο πολυ ζοριζουμε το esxDOS File Browser τοσο μεγαλυτερες ειναι οι πιθανοτητες για corruption στο file system. Δεν πρεπει σε καμια περιπτωση να σβησουμε τον υπολογιστη ή να κανουμε reset την ωρα που γραφει στην CF καρτα. Ακομα και οταν απλα εχουμε φορτωσει καποιο image και εχουμε επιστρεψει στο interface, καλο ειναι να κανουμε ενα soft reset πριν σβησουμε τον υπολογιστη. Αμα συνηθισει κανεις αυτες τις απλες προφυλαξεις, θα αποφυγει τα χειροτερα.

Πολλα ειπαμε μεχρι τωρα, ας παιξουμε και τιποτα. Στον Spectrum 48k.



Επαιξα 1002 απο tap, sna και z80 και φυσικα ξεχασα να βγαλω φωτογραφιες.



Arkanoid απο trd disc image. H διαδικασια mount ειναι τελειως διαφανη και το παιχνιδι φορτωνει αυτοματα.




Bomb Jack απο scl disc image. Ομοιως.




Στον Spectrum +3, πρεπει να προσθεσουμε το jumper JP1 στο divIDE. Απο κει και περα, το ESXDOS δεν υποστηριζει καθολου την basic 128kb, αλλα τα παντως τυπου images 128kb παιζουν κανονικα.




Robocop 3




Double Dragon 3




Elite 3




Pacland Colour Mod




Bionic Commando




Αν εχετε ακομα καποιο divIDE interface, νομιζω οτι η αναβαθμιση σε ESXDOS σε συνδιασμο με τον File Browser ειναι μονοδρομος και θα σας δωσει πολλες περισσοτερες ωρες ευχαριστησης, φτανει να πατε με τα νερα του και να συνηθισετε λιγο τα χουγια του. Σιγουρα ομως δεν νομιζω οτι αξιζει να αγορασετε divIDE ή ακομα χειροτερα DivMMC. Για μενα το Smart Card ειναι απλα μια ανωτερη λυση και εξαιρετικα πιο σταθερη, χωρις περιορισμους και θεματα corruption στο filesystem.
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Reactions: XLV
Πίσω
Μπλουζα