Ο Αερογράφος στην ρετρό pop-art

Stratulator

ΠαρταΟλας
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
1.578
Αντιδράσεις
1.629
Από μικρός έχω μία συνήθεια. Να κάθομαι και να παρατηρώ για ώρες παλιά εξώφυλλα.

Δίσκων ,ηλεκτρονικών παιχνιδιών, πόστερς απο ταινίες , έργα sci-fi για βιβλία ή κόμικς απο την δεκαετία του '70 καί '80... Στα περισσότερα εκείνη την εποχή (εκτός απο τα παραδοσιακά 'μέσα') έπαιζε σπουδαίο ρόλο ο Αερογράφος. Έντονο ρεαλιστικό σχέδιο, ζωντανά χρώματα και καταπληκτικά μεταλλικά λαμπερά εφέ,

(Παραδειγμα στα λογοτυπα απο σειρες)

119875.jpg

σε διαφημισεις και σε αφίσες ταινιών.

O Drew Struzan έχει κάνει τα πόστερς σε πολλές γνωστές ταινίες (star wars,risky business, the goonies) ... και εξώφυλλα για τους Black Sabbath,Alice Cooper,Bee-Gee's...

back to the fututre

119887.jpg

Police Academy

Police Academy.jpg

Blade Runner

119886.jpg
Όπως και o Richard Amsel απο την δεακαετιία του '60 ,με πάρα πολλες δουλειές για γνωστές ταινίες στο ενεργητικό του...

Flash Gordon

119884.jpg

Mad Max 3

119885.jpg

Και θυμήθηκα αυτά που συναντούσα κυρίως στα "χαρτάκια/αυτοκόλλητα" Panini, σε πόστερς ή κάρτ-ποσταλ... Ακόμα και σε κάδρα -σε όποιο σπίτι και να πήγαινες τα έβλεπες μπροστά σου -

ειδικά αυτα του Libero Patrignani :


119889.jpg119891.jpg119894.jpg119892.jpg119893.jpg119890.jpg
O Syd Brak με επιρροές απο το new wave 'κiνημα' στα τέλη του '70 και αρχές του '80,

είναι απο τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες στο είδος...

119900.jpg119901.jpg119903.jpg119902.jpg
119899.jpg119904.jpg 119905.jpg


Ο Hajime Sorayama επίσης, απο τους πολύ γνωστούς με έμφαση στις μεταλλικές επιφάνειες και τα "σέξυ ρομπότ" ,γενικα το pin-up και ενήλικο στυλ, ξεκίνησε απο τα τέλη του '70 και συνεργάστηκε με πολλά γνωστά περιοδικα....
119895.jpg 119897.jpg 119898.jpg119896.jpg

Ο Boris Vallejo 'ειδικός' στην "Ηρωική-Επική Φαντασία" , έχει κάνει εξώφυλλα βιβλίων ,δίσκων και

κινηματογραφικων ταινιών...

119907.jpg 119906.jpg

Και πολλοί καλλιτέχνες ακόμα:

Michael Oks

119878.jpg

Peter Sato
119880.jpg

Philip Castle (Farah Fawcett)

119881.jpg
Masoud Yasami

119876.jpg

Michael English

Michael English.jpg

Toshikuni Okubo

119882.jpg
Yosuke Onishi

119883.jpg

Ikuo Takeda

119873.jpg

Jim Warren

119874.jpg

(και απο αγνωστους καλλιτέχνες)

119872.jpg119879.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολυ ωραιο θεμα. ΠΡαγματικα πολυ χαρακτηριστικη της εποχης η συγκεκριμενη αισθητικη, που με μαγευε οταν ημουν μικρος, και ειναι αξεχαστα τα σεξυ ρομποτ.

Παροτι μου αρεσαν πολυ τα κομικς, οι γελειοογραφιες και τα σιτσα, ποτε δεν εατσα να ασχοληθω πως γινονται τοσο φωτορεαλιστικα τα συγκεκριμενα σχεδια. Αλλωστε τα συναντουσες σχεδον παντου και "τυχαια" και ηταν κατι σαν "ανωνυμες" ή "στοκ". Ειναι πολυ ωραιο που σημερα μπορουμε να ξερουμε ττους καλλιτεχνες

Εδω εχω βρει ενα photoshop tutorial για να κατασκευασουμε ενα λογοτυπο με μεταλλικο εφφε οπως των Transformers ή των Thundercats :)

http://blog.spoongraphics.co.uk/tutorials/recreate-the-epic-80s-metal-text-effect-in-photoshop
 
Ενδιαφέρον θέμα!!!

...ο αερογράφος έχει δημιουργήσει πολλά αριστουργήματα...παρατηρώντας τις εικόνες θυμήθηκα αυτοκόλλητα σε τέτοιο στυλ που κυκλοφορούσαν τη δεκαετία 80-90...
 
Πολυ ωραιο θεμα και πολυ ομορφα (και αντιπροσωπευτικα) τα δειγματα που εβαλες!

Οι airbrush artists των δεκαετιων '80 και '90 ηταν αληθινα ταλαντουχοι καλλιτεχνες, που δημιουργουσαν απιστευτα φωτορεαλιστικες εικονες χωρις τις ευκολιες των υπολογιστων.

Τωρα πια ειναι μια τεχνη που σταδιακα χανεται.
 
Συμφωνώ ! Πολύ ωραίο θέμα για μια μορφή τέχνης που με μάγευε...μα πως στην ευχή τα κάναν όλα αυτά ??? :D
 
Εκτος απο αναμφισβητητο ταλεντο, χρειαζοταν κατ'αρχην καλος αερογραφος, ο οποιος εδινε την δυνατοτητα να ελεγχει ο καλλιτεχνης την αναλογια χρωματος-αερα που "ψεκαζε". Σε συνδυασμο με την διαφοροποιηση στην αποσταση του αερογραφου απο το χαρτι/καμβα, εβγαιναν οι διαφορετικες διαβαθμισεις του καθε χρωματος, σκιασεις ή ντεγκραντε. Ηταν βεβαια πολυ απαιτητικο εργαλειο, το οποιο απαιτουσε χρονο για να το μαθει καποιος ακομα και για απλη χρηση (πχ μοντελισμος).

Δευτερο πολυ σημαντικο, ηταν το σωστο και υπομονετικο masking, συνηθως με διαφανες αυτοκολλητο μιας οψης που κοβοταν πανω απο το προσχεδιο με κοπιδι, αν και υπηρχε και υγρο masking. Οταν καποιος εφτιαχνε πχ ενα λογοτυπο σε ενα πολυχρωμο φοντο, "μασκαρε" το λογοτυπο και εφτιαχνε πρωτα το background. Μετα αφαιρουσε τις μασκες και ξαναμασκαρε τα παντα εκτος το κομματι του λογοτυπου που ειχε ας πουμε γαλαζιο ντεγκραντε. Δουλευε εκει και μετα με τον ιδιο τροπο δουλευε το κομματι του λογοτυπου που ειχε κοκκινο χρωμα κοκ.

Καταλαβαινετε βεβαια ποσο χρονο και κοπο απαιτουσε ακομα και ενα απλο λογοτυπο, ποσο μαλλον τα ολοκληρωμενα φωτορεαλιστικα illustrations.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μιάς και δεν αναφέρθηκα καθόλου στα '90ς... Oρίστε κάποια γνωστά έργα που σίγουρα θα έχετε

συναντήσει σε πόστερς και όχι μόνο...

fantasy art luis royo.jpg louis royo4.jpgluis royo.jpgluis royo2.jpgluis royo3.jpgluis royo game over.jpg
Εγώ χθες έπεσα τυχαία εδώ!

Φωτογραφία0082.2.jpg

Παλιότερα ήταν πολύ 'της μόδας' οι "ζωγραφιές" (φαντασίας κτλ) με αερογράφο (ή "έτοιμα θέματα"), όπως αυτή της φωτογραφίας, στο κάλυμμα της ρεζέρβας, αλλά και σε μηχανές....

Αυτές είναι του Ισπανού ζωγράφου Luis Royo ,που ξεκίνησε την δεκαετία του '70 και έχει δουλέψει για περιοδικά ,κόμικς ,βιβλία ,εξώφυλλα δίσκων και πολλά άλλα... Στα περισσότερα έργα του εστιάζει στις γυναικείες φιγούρες σε 'Φανταστικά-Επικά" ή "Ρομαντικά" θέματα.

Όπως και για εξώφυλλα ηλεκτρονκών παιχνιδιών...

Turbo girl

Luis royo_turbo girl game.jpg

Game over

luis royo_game over2.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραιος ο Royo! Ενας ξαδελφος μου που σπουδαζε γραφιστας τη δεκαετια του 90 ειχε αγορασει ενα λευκωμα με εικονογραφησεις του και ηταν χασιμο. Δεν ηξερα ομως οτι ειχε κανει και εξωφυλα video games.

Συγκρινοντας το Royo με τα Illustrations του αρχικου ποστ φαινεται με το ματι οτι προκειται για διαφορετικες τεχνοτροπιες. Δεν ξερω αν μπορω να το εκφρασω ακριβως. Φαινεται οτι οι εικονογραφησεις του 80 ηταν πιο "πλαστικο" το αποτελεσμα, κατι που δε φαινεται στις εικονογραφησεις του Royo. Δεν ξερω αν ειναι καθαρα θεμα προσωπικης τεχνοτροπιας του συγκεκριμενου καλλιτεχνη, η αν μιλαμε για "προοδο" απο τη μια δεκαετια στην αλλη.
 
Rakeesh είπε:
Συγκρινοντας το Royo με τα Illustrations του αρχικου ποστ φαινεται με το ματι οτι προκειται για διαφορετικες τεχνοτροπιες. Δεν ξερω αν μπορω να το εκφρασω ακριβως. Φαινεται οτι οι εικονογραφησεις του 80 ηταν πιο "πλαστικο" το αποτελεσμα, κατι που δε φαινεται στις εικονογραφησεις του Royo. Δεν ξερω αν ειναι καθαρα θεμα προσωπικης τεχνοτροπιας του συγκεκριμενου καλλιτεχνη, η αν μιλαμε για "προοδο" απο τη μια δεκαετια στην αλλη.

Φυσικό είναι να υπάρχει διαφορά. Ο κάθε καλλιτέχνης έχει και διαφορετική τεχνοτροπία.

Άλλοι χρησιμοποιούν τον αερογράφο στο τέλος και στις λεπτομέρειες ,άλλοι μόνο για τα 'εφέ'

και άλλοι στο μεγαλύτερο μέρος και στα χρώματα.

Ένα έργο μπορεί να ειναι αποτέλεσμα συνδυασμού -πινέλο, μολύβι , αερογράφος (ακρυλικά ή λάδια κτλ..).
 
Άξιος αναφοράς είναι και ο Greg Martin, σχεδιαστής εξωφύλλων και promotional art για κινούμενα σχέδια και video games. Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή το 2014.

CaseoftheKillerPizzasVHSart_zpse9961e60.jpg~original.jpg

Πολλά έργα του θα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://nintendoage.com/forum/messageview.cfm?catid=5&threadid=117907
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Dr. SLUMP είπε:
Άξιος αναφοράς είναι και ο Greg Martin, σχεδιαστής εξωφύλλων και promotional art για κινούμενα σχέδια και video games. Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή το 2014.
Προβολή συνημμένου 134670


Δεν τον ήξερα...

Όντως ,έχει κάνει πολλά εξώφυλλα για vhs των αγαπημένων μας 'παιδικών'...

GregMartin.thundercats 2.jpg
 
Χαρακτηριστικό 'artwork' απο εξώφυλλο VHS του 1986.

dline19862vhs.jpg

Το συγκεκριμένο κάτι μου θύμιζε... Κάπου είχαμε ξαναβρεθεί...

Ά,ναι!

agori 577.jpg

(Αγόρι Νο577)

dline1986vhs.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
αριστουργηματικά τα έργα με αερογράφο.Πολεμήθηκε όμως πολύ από πολλούς ''σοβαρούς'' εικαστικούς τότε.Θυμάμαι πόσο απαξιωτικά μιλούσαν και οι 3 καθηγητές καλλιτεχνικών που είχα στο γυμνάσιο (συγκεκριμένα μια γυναίκα  στην α γυμνασίου, και 2 άντρες στην β και γ τάξη αντίστοιχα) για τους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούσαν αερογράφο αλλά και για τα έργα.Τι ''πατιτούρα'' και αντιγραφή  τα ανέβαζαν τι ''σκουπίδια'' τα κατέβαζαν κτλ.Παρεξηγημένη τεχνική
 
Ο Αερογραφος ηταν το κατεξοχην εργαλειο των εφαρμοσμενων τεχνων του 20ου αιωνα μεχρι και τα μεσα 90 οποτε και αρχισε να αντικαθισταται απο το photoshop.
 
Πίσω
Μπλουζα