Περπατώ περπατώ εις το δάσος...

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Καποιος που περπατουσε στο δασος βρηκε εναν Amstrad CPC 464. :bigeyes: Τον εστειλε στον γνωστο youtuber Mark Fixes Stuff για να τον επισκευασει.


Αν περπατουσα εγω εις το δασος (απιθανο, αλλα λεμε) το μονο πραγμα που θα εβρισκα θα ηταν μια αρκουδα που θα με ετρωγε. :mitsotakis:
 
Συνεχεια στην προσπαθεια επισκευης του Amstrad που γυρισε απο το δασος.


Εχω τις ενστασεις μου. Προσωπικα εκτος απο το contact cleaner, θα το μουλιαζα και σε WD40, ξυδι και θα του εριχνα και μια καλη μπουγαδα. Μετα θα περνουσα ολες τις κολλησεις με fiberglass pencil, θα χρησιμοποιουσα γενναιες ποσοτητες flux, θα προσθετα παντου καλάι και μετα θα προσπαθουσα να ξεκολλησω πραγματα. Ισως σε πρωτη φαση θα χρησιμοποιουσα θερμο αερα και θα αφηνα το desoldering gun για τα πιο δυσκολα σημεια.
 
Εγώ όπως ξέρετε είμαι ξένος σ' αυτή την περιοχή (των παλαιοηλεκτρονικών όχι των δασών) αλλά είδα λέξη-κλειδί και μπήκα να ρωτήσω. Δεν θυμάμαι αν το έξω ξαναρωτήσει, αν ναι και μου απαντήθηκε ας όψεται η καλπάζουσα ως φαίνεται Αλτσχάιμερ, και συγγνώμην που ρωτάω για κάτι άσχετο me Amstrad.

Όταν ζούσα Ελλάδα από τη χημεία ήξερα το "καλάι" ως εναλλακτικό λαϊκό όνομα του κασσίτερου. Επίσης κάπου κάποτε έμαθα για συγκολλήσεις με ένα πράμα που το λέγανε φωνητικά "κολλάει", πώς γραφότανε δεν ξέρω, τι και πώς το κάνανε δεν ξέρω, αλλά ήξερα πολύ καλά ότι δεν το λέγανε - εγώ δεν το έλεγα, είπαμε δεν ήξερα τι ήταν - καλάι, άρα δεν ήταν κασσίτερος.

Ήρθα Αμερική, πήρα και τα μάστερς μου και τα διδακτορικά μου και τα μεταδιδακτορικά μου ως χημικός μηχανικός, αλλά τίποτε παραπάνω περί αυτών δεν έμαθα. Τι να το έκανα?

Και μετά έπιασα δουλειά σε ένα εργαστήριο έρευνας διεργασιών στην ηλεκτρονική βιομηχανία... και την πρώτη μέρα μου δείξανε μεταξύ άλλων ένα πράμα με πολλά μπαλλάκια απο κάτω του και μου είπανε "αυτό είναι ένα "flip chip" κι αυτά είναι "solder bumps" (καλά ως εδώ) και πριν το σούπερυπερμηχάνημά μας το βάλει να κάτσει σε μια κάρτα το βουτάει σε "flux". Παρντόν? Τι εννοεί?(*) Οπότε μάζεψα όλο το θράσος μου και ρώτησα "Συγγνώμην, τι είναι flux?" Περιέργως δεν με απέλυσαν πάραυτα, μου εξήγησαν και έμαθα και για flux και για solder και για όλα αυτά και τα παίζω στα δάχτυλα, αν κι εξακολουθώ να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω κολλητήρι διότι όλο το soldering το κάνω σε reflow oven και το desoldering σε rework machine, όχι παίζουμε. Αλλά ποτέ μου δεν έμαθα πώς λέμε το solder ελληνικά, κατάλαβα ότι ήταν το "κολλάει" αλλά δεν ήτανε καλάι αφού είχε και 37% μόλυβδο (και οψέποτε 2% άργυρο και μικρή ποσότητα αντιμονίου) διότι μιλάμε για 1990'ς, πριν γίνουν της μόδας τα lead free.

Και βλέπω εδώ ότι γράφεις καλάι εννοώντας solder. Επί τέλους ένας γνώστης της ορολογίας! Άρα λάθος με έμαθαν στη χημεία μου? (Δεν θα ήταν πρώτη φορά.) Το καλάι δεν είναι συνώνυμο του κασσίτερου? Κι αυτό που λέγανε "κολλάει" ήταν τελικά παραφθορά του καλάι, λογική μια που το χρησιμοποιούσαν να κολλήσουν με κολλητήρι?

Είναι μια γνώση τελείως άχρηστη που δεν θ' αλλάξει σε τίποτε τη ζωή μου. Ακριβώς γι' αυτό δεν μπορώ να ησυχάσω αν δεν την αποκτήσω.
________________________________________________________________________________________________________________________________

(*) Διότι ήξερα πολύ καλά τι είναι fluχ από τα μεταπτυχιακά μου χρόνια που ασχολιόμουνα με φαινόμετα μεταφοράς. Όπως όλοι ξέρουμε, συμβολίζεται με j και ως διανυσματικό πεδίο ορίζεται από το
1605898523634.png
Στοιχειώδες και πασίγνωστο.
Αλλά πώς βουτάς ένα εξάρτημα σε ένα διανυσματικό πεδίο?
 
Προφανώς αναφέρεσαι σε WD-40 contact cleaner (και γενικώς contact cleaner που υπάρχουν διάφορα και είναι κατάλληλα για αυτή τη δουλειά) και όχι στο απλό WD-40 που είναι λιπαντικό για βίδες και μεταλλικά γρανάζια. θυμήθηκα εκείνο το pcb της Αmiga 500 που είχα αγοράσει παλιά από έναν ιταλό, ο οποίος είχε λούσει κυριολεκτικά το pcb με το απλό WD-40 και φυσικά ήταν βραχυκυκλωμένο στον μέγιστο βαθμό. Μάλλον για αυτό το πουλούσε 20 ευρώ. Το ξύδι κάνει όντως δουλειά, προσωπικά πάντως χρησιμοποιώ ισοπροπυλική αλκοόλη.,

Πάντως, δεν αξίζει πρακτικά να φτιάξει κάποιος ένα pcb σε τόσο εξαιρετικά τραγική κατάσταση. Καταρχήν δεν είναι σπάνιο που να αξίζει να φαει τόσες ώρες ή και ημέρες στην επισκευή του, επιπλέον ακόμη και να ενώσει όλες τις κομμένες διαδρομές, καθαρίσει την σκουριά, πρέπει να βρει όλα τα ic σε καλή κατάσταση, που για να τα βρει κανείς μεμονομένα είναι πράγμα αδύνατο (εκτός που αν τα πάρει από διαφορετικό λειτουργικό pcb που και πάλι είναι σχετικό αν αξίζει). Τώρα εφόσον γίνεται απλά για τα views από όσο καταλαβαίνω, εντάξει παω πάσο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Επί τέλους ένας γνώστης της ορολογίας!

Βρηκες τωρα τον ειδικο! Οχι μονο στις κολλησεις, αλλα και στην ορολογια. :fafoutis:

Εντελως χοντρικα, οπως το καταλαβαινω εγω:

Ουτε το solder, ουτε το flux ειναι ενα συγκεκριμενο πραγμα.

Solder (καλάι) λεμε οποιοδηποτε συγκολλητικό κράμα μαλακής συγκόλλησης που περιέχει κασσίτερο. Υπαρχουν 1000 διαφορετικα solder, απο για να κολλάς μπρίκια, εως τα πιο συγχρονης τεχνολογιας ολοκληρωμένα.

Flux λεμε τους διαφορους χημικους παραγοντες που καθαριζουν τις ενωσεις και βοηθανε την ροη του solder. Ολες αυτες οι παστες συγκολλησης εχουν μεσα καποιου ειδους flux, αλλα το συνανταμε και σκετο σε διαφορες μορφες.
 
αναφέρεσαι σε WD-40 contact cleaner

Βασικα σκεφτομουν την εκδοχη rust remover...

ο οποίος είχε λούσει κυριολεκτικά το pcb με το απλό WD-40 και φυσικά ήταν βραχυκυκλωμένο

Καλα εννοειται οτι ολα αυτα πρεπει οχι μονο να τα καθαρισεις, αλλα να τα γλυψεις πριν σκεφτεις να βαλεις ρευμα στην πλακετα!

Πάντως, δεν αξίζει πρακτικά να φτιάξει κάποιος ένα pcb σε τόσο εξαιρετικά τραγική κατάσταση.

Γενικα ναι. Αν μου το δειχνανε εμενα σαν @freaktmp και μου λεγανε μπορεις να το φτιαξεις αυτο, δεν θα το σκεφτομουν καν πριν αρνηθω.

Αλλα αν ημουν ενας πολυ γνωστος youtuber (στα πλαισια του hobby μας παντα) και ειχα ηδη ξεκινησει σειρα απο video πανω σε αυτο ακριβως το θεμα, τοτε αλλαζουν τα πραγματα.

Αν ειναι να πεταξει τα παντα και να κρατησει τα πλαστικα και να βαλει αλλα πραγματα μεσα, τοτε το ξερω και εγω να το κανω αυτο. Αυτοι οι youtubers ομως υποτιθεται οτι ειναι super καταπληκτικοι μαστορες που τα φτιαχνουν ολα... ή μηπως ειναι μονο καλοι στο να πουλανε διαφημιστικο χρονο σε εταιριες που φτιανουν πλακετες;
 
Αααααχ, περί solder και flux τα ξέρω πια όλα αυτά, ασχολούμαι για χρόνια, καλύτερα να μην αρχίσω για resin, rosin, SAC305 και δεν συμμαζεύεται, χώρια τα εξωτικότερα όπως InSn, SnBi, SnAu (το οποίο δεν είναι και τόοοοσο μαλακής συγκόλλησης) Εκείνο που με μπέρδευε είναι η ελληνική ορολογία, και ειδικότερα τι θα πει καλάι, αν είναι ο κασίτερος ή τα σχετικά κράματά του που είναι για συγκόλληση. Κι ευτυχώς η απάντησή σου μου έλυσε την απορία, ας λες ότι δεν είσαι ειδικός. Δεν με νοιάζει αν στην προηλεκτρονική εποχή το καλάι που χρησιμοποιούσαν οι γανωματήδες για να καλύψουν τα χάλκινα σκεύη ήταν σκέτος κασσίτερος (όχι και πολύ υψηλής καθαρότητας τότε, σίγουρα) και γι' αυτό έμαθα έτσι από τη χημεία μου. Ακόμη κι ένας Retro PaTRi@RcH πρέπει να ζει στο παρόν, και ΤΩΡΑ καλάι λέμε το solder. Ευχαριστώ σε τα μάλα!
 
Καλα εννοειται οτι ολα αυτα πρεπει οχι μονο να τα καθαρισεις, αλλα να τα γλυψεις πριν σκεφτεις να βαλεις ρευμα στην πλακετα!
Αυτό εννοείται. Φαντάσου την έκανα μπάνιο με ισοπροπυλική αλκοόλη και έτριψα τα πάντα με οδοντόβουρτσα. Βραχυκυκλωμένες μνήμες, 68000 και βάλε. Ότι μέτραγα με το σχηματικό έδινε λάθος τιμές. Ακόμη την έχω κάπου νομίζω.
 
Πίσω
Μπλουζα