ΣΚΑΪ

Θρυλική και η συζήτηση στο δελτίο ειδήσεων για τα rave party, με το κλασσικό πλέον "μάνα raver".... :D
 
@CostasGR Ευχαριστούμε για τα βίντεο. Βλέπω πολύ πράμα :) .
 
Τρειλερ για το κεντρικο δελτιο ειδησεων του ΣΚΑΙ με την Ελλη Σταη.


Μεταδοθηκε 18 Ιανουαριου 1994
 
η περίοδος 1993-1998 του ΣΚΑΙ ήταν ότι πιο σουρεαλ σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές..Σύν και εκείνη η πολύωρη εφιαλτική ζωντανή μετάδοση με την υπόθεση Σορίν Ματέι εκείνο το βράδυ Τετάρτης (αν δεν κάνω λάθος) του 1998,που σίγουρα έχει στοιχειώσει τον πιο πολύ κόσμο που το παρακολούθησε.
 
"Στις 21 Σεπτεμβρίου 1993 εξέπεμψε για πρώτη φορά τηλεοπτικό σήμα ένας ακόμη ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός, που φιλοδοξούσε να αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο τηλεθέασης. Το όνομα αυτού... ΣΚΑΪ. Ο σταθμός ήταν ιδιοκτησίας της οικογένειας Αλαφούζου, όπως και ο σημερινός ΣΚΑΪ, όμως μετά από αρκετά χρόνια και ενώ σχεδόν κάθε χρόνο ο σταθμός μετέβαλλε το πρόγραμμα, αλλά και συνολικά το προφίλ του, θα μετονομαζόταν σε skAi, Alpha Sky και τελικά Αlpha, όπως ονομάζεται μέχρι σήμερα, αν και για κάποιο διάστημα "φλέρταρε" και με τη μετονομασία του σε ελληνικό RTL Πρόκειται για τον πιο ταλαιπωρημένο, ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, που πολλές φορές βρέθηκε κοντά στη χρεωκοπία και γι' αυτό άλλαζε συχνά ιδιοκτησιακό καθεστώς.


Το πρώτο, "πειραματικό", όπως χαρακτηρίστηκε, πρόγραμμα του σταθμού ξεκίνησε να εκπέμπει στις 5 το απόγευμα της Τρίτης, 21 Σεπτεμβρίου 1993, ενώ ο προσανατολισμός του ήταν αποκλειστικά ενημερωτικός. Άλλωστε, εκείνη την εποχή βρισκόταν σε εξέλιξη και προεκλογική περίοδος εν όψει των εκλογών της 10ης Οκτωβρίου. Ο σταθμός εξέπεμπε μόνο στην Αττική από τις συχνότητες 33 UHF και 12 VHF, όπου μέχρι πρότινος εξέπεμπε το TVPlus, δηλαδή η δημοτική τηλεόραση Πειραιά, ένας από τους πρώτους μη κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας. Το πρόγραμμα όχι μόνο της πρώτης ημέρας, αλλά και καθημερινά την πρώτη περίοδο του σταθμού είχε ως εξής:
17.00΄ Ενημερωτικό μαγκαζίνο
18.00΄ Ειδήσεις με τη Νανά Δούκα
18.05΄ Χωρίς αναισθητικό με το Γιώργο Τράγκα
18.30΄ Τίτλοι ειδήσεων 
18.33΄ Χωρίς αναισθητικό (συνέχεια)
19.00΄ Ειδήσεις με τη Νανά Δούκα
19.05΄ Αυτοψία με την Άννα Παναγιωταρέα
19.30΄ Τίτλοι ειδήσεων 
19.33΄ Αυτοψία (συνέχεια)
20.00΄ Ειδήσεις με τη Νανά Δούκα
20.05΄ Μια στο καρφί και μια στο πέταλο με το Νίκο Κακαουνάκη
20.30΄ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Έλλη Στάη
21.10΄ Φτύστους (σατιρική εκπομπή με το Γιώργο Μητσικώστα)
21.30΄ Τίτλοι ειδήσεων
21.33΄ Μεταξύ δύο πυρών (με τους Λυκούργο Κομίνη και Γιάννη Λοβέρδο)
22.00΄ Ειδήσεις με τον Τάκη Σπηλιόπουλο
22.03΄ Μεταξύ δύο πυρών (συνέχεια)
22.30΄ Τίτλοι ειδήσεων
22.33΄ Πρόσωπα και εκλογές
23.30΄ Νυχτερινές ειδήσεις με τον Τάκη Σπηλιόπουλο
00.00΄ Χωρίς αναισθητικό (επανάληψη)
01.00΄ Δελτίο ειδήσεων
Την επόμενη μέρα θα άλλαζε το πρόγραμμα του σταθμού μόνο μετά τις 11 το βράδυ, οπότε θα προβαλλόταν η εκπομπή "Δημοσκοπήσεις" με το Παύλο Τσίμα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίζονταν οι αλλαγές. Στις 23.00΄ θα προβαλλόταν καθημερινά το ντοκιμαντέρ "Ταξίδι στο βυθό" και μισή ώρα αργότερα μια εκπομπή για τα ναρκωτικά με τον Νίκο Ευαγγελάτο - μπορείτε να τρίψετε τα μάτια σας όσο θέλετε - ή κάποια έκτακτη εκπομπή με τον Παύλο Τσίμα. Το πρώτο Σαββατοκύριακο, το πρόγραμμα περιείχε κυρίως επαναλήψεις των ενημερωτικών εκπομπών, μια βραδινή ξένη ταινία, καθώς και μια σατιρική, προεκλογική εκπομπή με τον Θύμιο Καρακατσάνη, ενώ σιγά-σιγά εντάχθηκαν και ντοκιμαντέρ, αθλητικές εκπομπές κλπ. 
Το πρόγραμμα του σταθμού θα εξελισσόταν συνεχώς τις επόμενες εβδομάδες και θα γινόταν πιο πλούσιο με νέες εκπομπές, όπως το "Άκου να δεις" με το Χρήστο Φερεντίνο, περισσότερες αθλητικές μεταδόσεις, καθημερινή αθλητική εκπομπή με τον Χάρη Αλευρόπουλο, την εκπομπή "Μετρό" με τον Παύλο Τσίμα, πολλά ντοκιμαντέρ, εκπομπή με το Θανάση Λάλα ("Στη φάρμα των ζώων") κλπ. Η στροφή του καναλιού στην ψυχαγωγία θα γινόταν πιο αισθητή την άνοιξη του 1994 με την προβολή ελληνικών ταινιών, μουσικής εκπομπής, αλλά και σίριαλ όπως "Ελέν", "Χτυποκάρδια στο κολέγιο" και από τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς "Τόλμη και γοητεία", "Αιμέ αγάπη μου" κλπ. 
Το καλοκαίρι του 1994, ο ΣΚΑΪ πραγματοποίησε αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα. Έκανε πανάκριβες μεταγραφές τηλεαστέρων εγκαινιάζοντας το... ετήσιο έθιμο του παρασκηνιακού τηλεοπτικού παζαριού, όμοιο του οποίου δεν συναντάει κανείς στις άλλες χώρες, ενώ προώθησε το νέο του πρόγραμμα με μια πολυέξοδη διαφημιστική καμπάνια, που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. 
Το Σεπτέμβριο του 1994 προβλήθηκαν και οι πρώτες ελληνικές τηλεοπτικές σειρές του σταθμού, οι οποίες όμως δεν αγαπήθηκαν από το κοινό και ήταν οι εξής:
- "Κάποιος να τη φυλάει". Κωμική σειρά με τη Μιμή Ντενίση, τον Απόστολο Γκλέτσο και την Τζένη Ρουσσέα, σε σενάριο Ηλία Ψινάκη και σκηνοθεσία Κώστα Αυγέρη. Πρώτη προβολή: 20.09.1994, 21.30΄ 
Υπόθεση: Η Μιμή Μανδηλαρά, πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων Μ&Μ International, που φέρεται και απαιτεί να της φέρονται σαν "Αφεντικό", μένει με τη μητέρα και τον αδελφό της σε μια βίλα, που κληρονόμησε από τον πατέρα της. Ένα πρωί, δυο αποτυχημένοι τρομοκράτες, κυνηγημένοι από την αστυνομία, βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι της, αλλά η Μιμή τους αφοπλίζει μ' ένα πιστολάκι των μαλλιών. Θορυβημένη η μητέρα της αποφασίζει να της κάνει δώρο ένα σωματοφύλακα. Πρόκειται για το Δημήτρη, ένα μυστηριώδη νεαρό, τελείως διαφορετικό απ' αυτούς που έχει συνηθίσει να συναναστρέφεται η Μιμή. Δεν θέλει και πολύ φιλοσοφία για να φανταστεί κανείς ότι θα αναπτυσσόταν έρωτας μεταξύ τους, που όμως δεν συγκίνησε τους τηλεθεατές παρά τα γνωστά ονόματα των πρωταγωνιστών. 
- "Το μάτι του φιδιού" με τους Μαρία Τσομπανάκη, Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Γιώργο Παρτσαλάκη, Κλέωνα Γρηγοριάδη, Σμαράγδα Συμρναίου. Αστυνομική σειρά σε σενάριο Χριστίνας Κουτσιουδάκη. Πρώτη προβολή: 20.09.1994, 22.00΄ 
Υπόθεση: Ο Πέτρος Λουκίδης είναι ένας φιλόδοξος ρεπόρτερ, ο οποίος, ενώ ερευνά τις ύποπτες δραστηριότητες της κοινωφελούς ιδιωτικής επιχείρησης "Γραμμή SOS", πέφτει θύμα απόπειρας φόνου. Βαριά τραυματισμένος, νοσηλεύεται στην πολυτελή ιδιωτική κλινική "Σύγχρονος Ιπποκράτης", που συμπτωματικά κι αυτή, όπως και η "Γραμμή" ανήκει στο κοινωφελές ίδρυμα Γιάννη Καρρέρα. Η επιδείνωση της κατάστασης του ρεπόρτερ επιβάλλει την άμεση μεταφορά του στο χειρουργείο. Στο μεταξύ, στην κλινική καταφθάνουν να του συμπαρασταθούν η αγαπημένη του Βιβή Μεταξά, οι συνάδελφοί του από την εφημερίδα, αλλά κι ένας ιδιόρρυθμος αστυνομικός, ο Στέφανος Κόντης. Κανείς τους δεν ξέρει το αντικείμενο της έρευνας του Πέτρου, αλλά όλοι τους πιστεύουν ακράδαντα πως αυτοί που προσπάθησαν να τον βγάλουν από τη μέση θα το ξαναεπιχειρήσουν, ώστε να του κλείσουν το στόμα για πάντα.
- "Οι αθώοι της πτέρυγας πέντε" με τους Χρήστο Βαλαβανίδη, Τάσο Παλαντζίδη, Αλέκο Κολιόπουλο, Γιάννη Ευδαίμων, Ασπασία Κράλλη, Λίλα Μαυροπούλου. Σενάριο: Νίκος Φαρούπος, Χρήστος Βαλαβανίδης. Πρεμιέρα: 29.09.1994, 21.30΄ 
Υπόθεση: Η πτέρυγα πέντε των φυλακών Πελαργού είναι μια πειραματική φυλακή, που δημιουργήθηκε από ένα πρόγραμμα της ΕΟΚ με σκοπό την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος. Σ' αυτήν, οι κρατούμενοι διαθέτουν άνετα κελιά, αίθουσα αναψυχής, ελευθερία κινήσεων, ελεύθερο επισκεπτήριο και γυναίκες δεσμοφύλακες.
 
Αν και η άνοδος της θεαματικότητας του σταθμού ήταν σημαντική, δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ δημιουργήθηκε τρύπα στα έσοδα, λόγω και της απόφασης της διοίκησης να χρεώνει πολύ λίγο το διαφημιστικό χρόνο προσδοκώντας περισσότερες διαφημίσεις - κάτι που τελικά δεν έγινε. Σταδιακά ο σταθμός έκανε στροφή στην ενημέρωση για ακόμη μια φορά, λανσάροντας τις πολύωρες ειδήσεις-σόου με τα τηλεπαράθυρα, το 1998 θα μετονομαζόταν σε skai, ενώ ένα χρόνο αργότερα - και για μια μικρή μεταβατική περίοδο - θα ονομαζόταν A Sky και τελικά A (Alpha), όπως λέγεται μέχρι σήμερα, αν και με διαφορετικά ιδιοκτησιακά καθεστώτα στο μεσοδιάστημα.
Τέλος, ο νέος ΣΚΑΪ ξαναβγήκε στον τηλεοπτικό αέρα στις 1 Απριλίου 2006 με ενημερωτικό κυρίως προφίλ, επικαλούμενος την - προσωρινή, όπως για όλους τους σταθμούς - άδεια του 1993!  "
 
πηγη
 
Πίσω
Μπλουζα