Σκακιστικό πρωτάθλημα ZX Spectrum!

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.

zxspec83

RetroActive
Joined
7 Σεπ 2009
Μηνύματα
226
Αντιδράσεις
21
Είναι τελικά να σου κολλήσει κάτι... Αυτή την ιδέα την είχα από τα Χριστούγεννα του 1984 (ηλικία 13 ετών) όταν ένας συντάκτης του PIXEL (Πάνος Καραγιώργης) είχε την εξαιρετική ιδέα να διοργανώσει στο τεύχος 5 (http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=521) ένα πρωτάθλημα προγραμμάτων σκακιού μεταξύ κάποιων από τους δημοφιλέστερους τότε υπολογιστές.

Τότε δεν υπήρχε βέβαια η οικονομική δυνατότητα να αγοράσω όλους τους υπολογιστές και να τους βάλω να παίζουν μεταξύ τους... Έτσι κάπου το ξέχασα, για να επανέλθει όταν πριν μερικά χρόνια έμαθα για τους emulators. Λόγω δουλειάς, ωστόσο, δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο, οπότε η ιδέα ξανάπεσε στην αφάνεια.

Μέχρι που πριν λίγους μήνες ανακάλυψα το retromaniax και τα σκαναρισμένα τεύχη του PIXEL και το κόλλημα ξαναφούντωσε. Πρότεινα τότε το θέμα στο φόρουμ (http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?p=175979#post175979) , αλλά δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανταπόκριση. Απόλυτα κατανοητό, βεβαίως, γιατί για να σʼ αρέσει αυτό το πράγμα πρέπει να σου αρέσουν και οι υπολογιστές και το σκάκι και να έχεις απέραντη υπομονή...

Κάνοντας μια μικρή έρευνα είδα ότι τη δεκαετία του 1980 κυκλοφόρησαν δεκάδες σκακιστικά προγράμματα για τους τότε δημοφιλείς υπολογιστές. Συνεπώς η επιλογή αυτών που θα αγωνιστούν είναι δύσκολη. Έτσι αναγκάστηκα να ξεκινήσω καταρχήν με τον ZX Spectrum που τον γνωρίζω καλύτερα και για τον οποίο υπάρχει το εκπληκτικό site World of Spectrum. Το εν λόγω site έχει τεράστιο αρχείο προγραμμάτων, αλλά και κριτικές και οδηγίες για πολλά από αυτά, γεγονός που σε διευκολύνει στην επιλογή των καλύτερων.

Εκεί λοιπόν ανακάλυψα καμιά εικοσαριά σκακιστικά προγράμματα, από το κλασικό Psion Chess που όσοι είχαν από νωρίς Spectrum σίγουρα το γνωρίζουν, μέχρι το ισχυρό Colossus Chess 4, μέχρι το Clock Chess '89 το οποίο στις οδηγίες του καυχάται ότι έχει κερδίσει όλα τα παλιότερα με κάτι σκορ 9-1, 10-0 (αυτό θα φανεί στη συνέχεια...). Άλλα από τα προγράμματα είναι καθαρά φιγουρατζίδικα (φαντεζί πιόνια, sampling ανθρώπινης φωνής, ψευτο-animation κλπ.), άλλα πάλι είναι σοβαρά και φτιαγμένα από καλούς προγραμματιστές και γνώστες του σκακιού, όπως φαινόταν από κάποιες συνεντεύξεις που βρήκα.

Το άλλο θέμα ήταν σε τι επίπεδο να παίξουν τα προγράμματα μεταξύ τους. Επειδή, ας το παραδεχθούμε, οι δυνατότητες των τότε υπολογιστών ήταν περιορισμένες, άρα αν τα βάλεις να παίξουν στα πρώτα επίπεδα, η ποιότητα του παιχνιδιού θα είναι για γέλια. Για να δεις κάτι καλύτερο, πρέπει να επιλέξεις μεσαίο επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο για κάθε κίνηση... Αδύνατον, η οικογένειά μου θα πεινάσει.

Το εξαιρετικό emulator ZX Spin προσφέρει τη δυνατότητα να αυξήσει κανείς την ταχύτητα της emulation του Spectrum. Άρα μπορούμε να παίζουμε σε υψηλά επίπεδα με το μικρότερο δυνατό χρόνο.

Τελικά κατέληξα στο εξής : αυτό που ήθελα είναι ο χρόνος για κάθε κίνηση να μην ξεπερνά τα 90 δευτερόλεπτα, ώστε η παρτίδα, στη χειρότερη περίπτωση, να τελειώνει σε μιάμιση ώρα. Αυτό ήταν και το κριτήριο με το οποίο επελέγησαν τα επίπεδα κάθε προγράμματος.

Τα προγράμματα λοιπόν που θα παίξουν είναι τα εξής:

  1. PSION Chess (το τιμώμενο πρόγραμμα! Στο πρωτάθλημα του Πάνου Καραγιώργη έφτασε στον τελικό!)
  2. Chess The Turk (καμιά σχέση με τους αγαπημένους μας γείτονες)
  3. Superchess 3.5 (δεν το είχα ξανακούσει, αλλά υποτίθεται ότι τότε ήταν μεγάλο όνομα)
  4. Colossus Chess 4 (κλασική αξία)
  5. Cyrus IS Chess (εξαιρετικό για την εποχή του, με αυτό έμαθα σκάκι)
  6. Cyrus Chess II (βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου)
  7. PSI Chess (παράξενο ή πρωτότυπο, δεν μπορώ να αποφασίσω τι από τα δύο είναι. Πάντως κάνει αίσθηση, αλλά είναι δύσκολο στο χειρισμό)
  8. Clock Chess '89 (το υποτιθέμενο φαβορί, αν πιστέψουμε όσα λένε οι προγραμματιστές του)



Το πρωτάθλημα θα γίνεται με αγώνες νοκ-άουτ. Νικητής θα είναι όποιος συγκεντρωσει 2 βαθμούς (1 βαθμός η νίκη, 0,5 η ισοπαλία, 0 η ήττα). Σε περίπτωση ισοπαλίας συνεχίζουμε μέχρι κάποιος να νικήσει.

Από την κλήρωση προέκυψαν οι εξής αγώνες:

  1. Chess The Turk – Cyrus Chess II
  2. Superchess 3.5 – Colossus Chess 4
  3. PSION Chess – Cyrus IS Chess
  4. Clock Chess ' 89 – PSI Chess



Πολύ ενδιαφέρουσες συγκρούσεις, βάσει των προηγουμένων...

Οι αγώνες θα γίνονται κατʼ ανάγκην όποτε βρίσκω χρόνο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί, για όσους έχουν την υπομονή να παρακολουθήσουν αυτό το πράγμα (θα αξίζουν συγχαρητήρια...), θα ανεβαίνει το σασπένς...

Αν κάπου κολλήσω, θα ήμουν πολύ ευγνώμων αν κάποιοι ειδικοί στο Spectrum και στα emulators μπορούν να με βοηθήσουν!

Στοιχήματα δεκτά! Σας διαβεβαιώνω ότι τόσο εγώ, όσο και το ZX Spin είμαστε αδιάφθοροι, οπότε δεν θα υπάρχουν πουλημένα παιχνίδια...

Εμπρός λοιπόν και ας νικήσει ο καλύτερος!

chess2.jpg
 
Ο πρώτος αγώνας: Chess The Turk vs Cyrus Chess II

Ο πρώτος μας αγώνας λοιπόν είναι:

Chess The Turk εναντίον Cyrus Chess II.

Το πρώτο πρόγραμμα πήρε το όνομα του από μια μηχανική ανθρώπινη φιγούρα ντυμένη με τουρκικά ρούχα που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1769 και που υποτίθεται ότι έπαιζε σκάκι. Όχι μόνο αυτό, αλλά κέρδιζε και τις περισσότερες παρτίδες. Μέχρι να αποκαλυφθεί η απάτη πέρασαν πολλά χρόνια και σε αυτή την περίοδο ο κατασκευαστής του κατάφερε να πλουτίσει γυρίζοντας από ανάκτορα σε ανάκτορα... Διαβάστε εδώ (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Turk) για περισσότερες πληροφορίες.

Όσο για το πρόγραμμα, δεν το είχα ξανακούσει, είχε όμως, γενικά, καλές κριτικές. Η εταιρεία που το κυκλοφόρησε λεγόταν Oxford Computer Publishing Ltd.

Το Cyrus Chess II είναι εγνωσμένης αξίας, τόσο στο επίπεδο των γραφικών (εξαιρετική τρισδιάστατη απεικόνιση), όσο και στην ποιότητα του παιχνιδιού.

********************************************************

1η παρτίδα

Ημερομηνία: 11.12.2009

Chess The Turk (λευκά) – Cyrus Chess II (μαύρα)

Αποτέλεσμα 0-1

Τα δύο προγράμματα παρουσίασαν, απρόσμενα, ένα πολύ καλό ανοιχτό και επιθετικό παιχνίδι με αρκετές συγκινήσεις και ανατροπές. Τελικά, επικράτησε το Cyrus Chess II, αλλά η υπεροχή του άρχισε να διαφαίνεται μόλις μετά την 30η κίνηση. Ο “Τούρκος”, πάντως, δεν απογοήτευσε και έδειξε ότι μπορεί να κάνει τη ζημιά.

Το άνοιγμα που παίχτηκε ήταν η Σικελική Άμυνα.

1 e2-e4 c7-c5

2 Ng1-f3 e7-e6

Εδώ ήδη τελειώνει το βιβλίο των ανοιγμάτων και στα δύο προγράμματα. Καθώς η μνήμη RAM στους υπολογιστές ήταν περιορισμένη, δεν διέθεταν αξιόλογο βιβλίο ανοιγμάτων. Αυτό τους στερούσε από ένα σημαντικό κομμάτι θεωρίας και "έτοιμων" κινήσεων που θα μπορούσε εξαρχής να τους εξασφαλίσει κάποια υπεροχή. Γιʼ αυτό στα σημερινά προγράμματα το βιβλίο ανοιγμάτων είναι μεγάλο ατού.

3 Bf1-c4 d7-d5

4 e4Xd5 e6Xd5

5 Bc4-b5+ Bc8-d7

6 Qd1-e2+ Qd8-e7

Τα προγράμματα της εποχής επιδεικνύουν μια ιδιαίτερη αγάπη για το σαχ, ακόμη και αν αυτό πρακτικά δεν οδηγεί πουθενά. Ίσως πρόκειται για τη λογική “Μπού!” Τρόμαξε τον αντίπαλο και δεν ξέρεις, κάτι μπορεί να γίνει...

7 O-O Qe7Xe2

8 Bb5Xe2 Bf8-d6

Άλλη μια τάση των παλιών προγραμμάτων είναι να αλλάζουν τα μεγάλα κομμάτια μόλις δίνεται η ευκαιρία. Πάντως, για μας, δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί κάνει τα παιχνίδια πιο ανοιχτά και θεαματικά.

9 Nb1-c3 Ng8-f6

10 Nc3-b5 Nf6-e4

11 d2-d4 Bd7Xb5

12 Be2Xb5+ Nb8-c6

13 d4Xc5 Bd6Xc5

14 Nf3-e5 Ra8-c8

15 Bc1-f4 g7-g5

16 Ne5Xc6 b7Xc6

17 Bb5-a6 Rc8-d8

18 Bf4-e5 f7-f6

19 Be5-c7 Rd8-d7

20 Bc7-a5 O-O

21 Ra1-d1 Rf8-b8

22 b2-b3 g5-g4

23 Ba6-e2 g4-g3

24 h2Xg3 Ne4Xg3

25 Rf1-e1 Ng3-e4

26 Re1-f1 Rd7-e7

27 Rd1-d3 Ne4Xf2

Καθώς στις τελευταίες κινήσεις ο Cyrus ξεπερνά τα 2 λεπτά, τον διακόπτω στα 90 δευτερόλεπτα. Ο “Τούρκος” δεν ξεπερνά τα 90 δευτερόλεπτα.

28 Rd3-g3+ Kg8-h8

29 Rg3-c3 Bc5-d4

30 Rf1Xf2 Re7Xe2

31 Rc3-f3 Re2Xc2

32 Ba5-c7 Rb8-e8

33 Bc7-g3 Rc2Xa2

Κάπου εδώ κλατάρει ο The Turk. Και είναι κρίμα γιατί μέχρι πριν λίγο φαινόταν να είναι σε πλεονεκτική θέση.

34 Kg1-h2 Bd4Xf2

35 Bg3Xf2 Kh8-g7

Τα μαύρα προηγούνται κατά μια διαφορά (πύργος έναντι αξιωματικού ή ίππου) και τρία πιόνια. Κανονικά εδώ θα έπρεπε να τελειώσει το παιχνίδι. Επειδή όμως τα παλιά προγράμματα δεν ήξεραν πολλές φορές πώς να κερδίσουν, συνεχίζουμε για λίγο ακόμη. Άλλωστε ο “Τούρκος” έχει ακόμη παιχνίδι και κάνει γιουρούσι στην υφαλοκρηπίδα μας...

36 Bf2-d4 Re8-e6

37 Kh2-g3 Kg7-g6

38 Kg3-h3 h7-h5

39 Rf3-g3+ Kg6-f7

40 Rg3-f3 a7-a6

41 Rf3-f5 Ra2-d2

42 Rf5-f4 Rd2-d3+

43 Kh3-h2 Rd3Xb3

Ε πλέον δεν τραβάει πια. The Turk goes for vrooves. Βαρέθηκα κιόλας, καθώς είμαι πάνω από 2 ώρες στον υπολογιστή.

Συνολικό Σκορ


Chess The Turk – Cyrus Chess II : 0-1
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φοβερό τόπικ!!!! Please go on!!!!!!!!!!!
 
Go Cyrus II! Το θυμάμαι, το έπαιζα στο +2 μου! Τα μεσαία και άνω επίπεδα ήταν για καλούς παίχτες. Ωραίο topic, φοβερή η ιδέα!
 
Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Όταν λέμε βάζουμε τα 2 προγράμματα να παίξουν μεταξύ τους τι ακριβώς ενοούμε; Τα τροφοδοτούμε με τις ίδιες κινήσεις και συγκρίνουμε; Συνδέουμε τους αυθεντικούς Spectrum 2 υπολογιστές και τους βάζουμε να παίξουν μεταξύ τους; Συνδέουμε 2 υπολογιστές που τρέχουν emulators; Τι ακριβώς;
 
Το γραφει ο zxspec83, χρησιμοποιει emulator - τον zxspin.

Αν ανοιξεις 2 zxspin πχ - φορτωσεις στον ενα το ταδε σκακιστικο προγραμμα να παιξει (με καποιους κανονες) τα Λευκα - και φορτωσεις στο αλλο το δεινα σκακιστικο προγραμμα το οποιο θα παιξει (με τους ιδιους κανονες) τα μαυρα - τοτε δινοντας τη κινηση του ενος στο αλλο, εχεις ενα τροπο να διεξαγεις πρωταθλημα.
 
Πηρα πρωτοβουλια και ανεβασα τις κινησεις σε εναν "chess viewer" ωστε να παρακολουθησετε κινηση-κινηση την παρτιδα

1η παρτίδα

Ημερομηνία: 11.12.2009

Chess The Turk (λευκά) – Cyrus Chess II (μαύρα)

EDITED - [ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ]
 
Όταν διακόπτεται ένα πρόγραμμα επειδή ξεπερνάει τα 90 sec (πχ στην περίπτωση του Cyrus) τότε τι κινήσεις παίζει;
 
Πανο - αυτο που δειχνει το publisher ειναι fault - δεν ξερω αν δεν περασες σωστα τις κινησεις ή αν φταιει ο viewer.
 
Το γραφει ο zxspec83, χρησιμοποιει emulator - τον zxspin.

Αν ανοιξεις 2 zxspin πχ - φορτωσεις στον ενα το ταδε σκακιστικο προγραμμα να παιξει (με καποιους κανονες) τα Λευκα - και φορτωσεις στο αλλο το δεινα σκακιστικο προγραμμα το οποιο θα παιξει (με τους ιδιους κανονες) τα μαυρα - τοτε δινοντας τη κινηση του ενος στο αλλο, εχεις ενα τροπο να διεξαγεις πρωταθλημα.

Και γιατι δεν βαζουμε εναν zxspin αντιμετωπο με εναν wincpc να βγει νικητης ο 6128; :D

Ultimate VS ,The Home with the most brains.

The big question is finally answered.

Coming soon for your pleasure!!!!!!
 
(Γιατι το thread λεγεται "Σκακιστικο Πρωταθλημα ΖΧ Spectrum" ?) :p
 
Haros είπε:
Όταν διακόπτεται ένα πρόγραμμα επειδή ξεπερνάει τα 90 sec (πχ στην περίπτωση του Cyrus) τότε τι κινήσεις παίζει;

Από ό,τι έχω παρατηρήσει:

O Cyrus κάνει μια πρώτη βαθμολόγηση των κινήσεών του πολύ γρήγορα, επιλέγει αυτή που θεωρεί καλύτερη και στη συνέχεια εξετάζει πιθανές συνέχειες. Άρα π.χ. στα 90 δευτερόλεπτα ήδη έχει καταλήξει σε μια κίνηση που κατά 90% είναι αυτή που θα παίξει τελικά.

Τώρα αν σε βάθος, ας πούμε, 5 κινήσεων κινδυνεύει να βρεθεί σε χειρότερη θέση, αυτό ίσως να μην προλάβει να το δει αν το διακόψεις στα 90 δευτερόλεπτα... Αλλά εκεί μετράει ο καλός προγραμματισμός: ποιος αλγόριθμος είναι ικανός να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή κίνηση στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Αλλοιώς όλα είναι θέμα χρόνου. Και το πιο απλοϊκό πρόγραμμα, αν το αφήσουμε να σκέφτεται μία εβδομάδα για κάθε κίνηση, προφανώς θα εξετάσει όλες τις πιθανές συνέχειες και θα καταλήξει στην καλύτερη κίνηση.
 
Paspartoo είπε:
Το γραφει ο zxspec83, χρησιμοποιει emulator - τον zxspin.
Αν ανοιξεις 2 zxspin πχ - φορτωσεις στον ενα το ταδε σκακιστικο προγραμμα να παιξει (με καποιους κανονες) τα Λευκα - και φορτωσεις στο αλλο το δεινα σκακιστικο προγραμμα το οποιο θα παιξει (με τους ιδιους κανονες) τα μαυρα - τοτε δινοντας τη κινηση του ενος στο αλλο, εχεις ενα τροπο να διεξαγεις πρωταθλημα.
Αυτό ακριβώς γίνεται... αρκετά κουραστικό στον ίδιο υπολογιστή. Το ιδανικό θα ήταν να έχει κανείς δύο λάπτοπ δίπλα δίπλα.

Aardvark είπε:
Και γιατι δεν βαζουμε εναν zxspin αντιμετωπο με εναν wincpc να βγει νικητης ο 6128; :D Ultimate VS ,The Home with the most brains.

The big question is finally answered.

Coming soon for your pleasure!!!!!!
Αυτός είναι ο τελικός στόχος. Να βάλουμε τους διαφορετικούς υπολογιστές να τρώγονται μεταξύ τους... Γιʼ αυτό πρέπει να διαλέξουμε τους καλύτερους εκπροσώπους τους.
 
2η παρτίδα

Ημερομηνία: 13.12.2009

Cyrus Chess II (λευκά) – Chess The Turk (μαύρα)

Αποτέλεσμα 1-0

Ξεκαθάρισαν τα πράγματα. Απογοητευτική η απόδοση του Chess The Turk. Κάπου στο μέσο του παιχνιδιού, σε κλειστή θέση, υπέπεσε σε τραγικά λάθη που οδήγησαν στην απαξίωσή του.

Το Cyrus Chess II, αντίθετα, σοβαρό και δομημένο, εκμεταλλεύθηκε τα λάθη του αντιπάλου με τον καλύτερο τρόπο και νίκησε δίκαια και θριαμβευτικά. Καμιά σύγκριση.

Το άνοιγμα που παίχτηκε ή μάλλον ξεκίνησε να παίζεται ήταν η Άμυνα Grunfeld.

1. d2-d4 d7-d5

2. Ng1-f3 Ng8-f6

3. e2-e3 g7-g6

4. Nb1-c3

Τέλος βιβλίου ανοιγμάτων...

4. ... Bf8-h6?

Εντελώς ανορθόδοξη κίνηση και πολύ νωρίς μάλιστα. Η θέση του αξιωματικού σε αυτά τα ανοίγματα είναι το g7 (το “φιανκέτο”). Ακόμη κι αν δεν υπάρχει χώρος για βιβλίο ανοιγμάτων, ο προγραμματιστής όφειλε να εντάξει αυτή την πληροφορία στο πρόγραμμα.

5. Nf3-e5 Ο-Ο

6. Bf1-d3 Nb8-d7

7. Bd3-e2 c7-c6

8. O-O Qd8-a5?

Άλλη μια άσκοπη κίνηση. Το παιχνίδι δεν έχει σχέση με το προηγούμενο. Είναι ήδη αρκετά κλειστό, σε αντίθεση με το πρώτο που ήταν ανοικτό. Η βασίλισσα δεν έχει λόγο να βγαίνει τόσο νωρίς έξω. Θα εκτεθεί... Οι κυρίες πρέπει να φέρονται πιο διακριτικά.

Αυτές οι περίεργες κινήσεις αφαιρούν από το Chess The Turk τη σοβαρότητά του και δείχνουν ότι ο προγραμματιστής του δεν ήξερε (ή δεν τον ενδιέφερε) να προσθέσει βασικά στοιχεία στρατηγικής. Από αυτή την άποψη το Cyrus Chess II σαφώς υπερτερεί.

9. a2-a4 Kg8-g7?

Για του λόγου το αληθές. Τι σκοπό έχει τώρα αυτή η κίνηση; Τα παλιά προγράμματα κουνούσαν το βασιλιά, όταν η θέση ήταν κλειστή και δεν ήξεραν τι άλλο να κάνουν.

10. Ra1-a2?

Μια από τα ίδια... Κόλλησε και ο Cyrus.

10. … Rf8-d8

11. Ra2-a3 Rd8-h8?

Παιδιά λυπάμαι. Ετοιμαστείτε για βαρετό παιχνίδι.

12. Bc1-d2 Nd7Xe5

Εισακούστηκα. Μπράβο και οι δύο! Ζωντάνεψτε επιτέλους!

13. d4Xe5 Nf6-d7

14. f2-f4 Qa5-b4??

Απαράδεκτο λάθος. Το Chess The Turk δεν μπορεί να προβλέψει ούτε τι θα γίνει στην επόμενη κίνηση; Νομίζω εδώ το πρόγραμμα έχασε κάθε αξιοπρέπεια. Θαυμάστε τη συνέχεια.

15. Nc3Xd5 Qb4Xb2??

Μα τι παίζει Θεέ μου.

16. Ra3-b3 Qb2Xb3

17. c2Xb3 c6Xd5

Πάει η Τουρκάλα βασίλισσα! Γκιουλέ γκιουλέ Βαληδέ Χανούμ!

18. Bd2-b4 e7-e6

19. Qd1-c2 a7-a5

20. Bb4-d6 b7-b6

21. Qc2-c7 Ra8-b8

22. Rf1-c1

Άρχισαν οι βαριές κινητοποιήσεις. Ο βασιλεύς Κύρος των Περσών σε θέση ισχύος. Τα στίφη του ετοιμάζονται να συντρίψουν τα στίφη του Μωάμεθ του Πολιορκητή.

22. ... Rh8-e8

23. Qc7-c6 Rb8-b7

24. Be2-a6 Rb7-b8

25. Bd6Xb8 Bc8Xa6

26. Bb8-c7 Ba6-c8

27. Bc7Xb6 g6-g5

Τι να παίξεις κι εσύ... Καθώς καταλαβαίνετε, συνεχίζω το παιχνίδι απλά και μόνο για να βεβαιωθώ ότι ο Cyrus δεν θα κάνει κάποια σοβαρή γκάφα, γιατί στρατηγικά και υλικά είναι πλέον ο νικητής.

28. f4Xg5 Bh6Xg5

29. Bb6-d4 h7-h5

30. Qc6-a8 Nd7-b8

OK! Bye Bye Chess The Turk! Ελπίζω κάποιος να σε θυμάται στο μέλλον, έστω και σαν έκθεμα ψηφιακού μουσείου!

Συνολικό Σκορ


Chess The Turk – Cyrus Chess II : 0-2

 


Στα ημιτελικά προκρίνεται το CYRUS Chess II, όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή του αγώνα Superchess 3.5 – Colossus Chess 4
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραία πρωτοβουλία και εξαιρετικός σχολιασμός. Περιμένω με αγωνία την συνέχεια!
 
Ζητώ συγγνώμη για το double post. #)

Απλά είπα να δώσω και εγώ το κατιτίς μου σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία. Έτσι πέρασα την ώρα από το προηγούμενο μου post ως τώρα μαθαίνοντας για το .pgn format και περνώντας τα δεδομένα των αγώνων (μαζί με τον καταπληκτικό σχολιασμό του zxspec83!) σε αυτό. Οφείλω να δώσω credit και στον Wally που προσπάθησε να κάνει το ίδιο εδώ αλλά δεν τα κατάφερε, μια και αυτός με μπρίζωσε να δοκιμάσω την τύχη μου. Σαφώς οι αγώνες έχουν άλλη αίσθηση αν μπορείς να δεις και τις κινήσεις στην σκακιέρα. :)


Οδηγίες χρήσεως
:

-Κατεβάζουμε τα συννημένα .txt αρχεία. Νομίζω ότι είναι προφανές ποιό αντιστοιχεί σε ποιόν αγώνα.

-Τα ανοίγουμε και επιλέγουμε όλο το κείμενο με Select All και μετά κάνουμε Copy (Ctrl+A και μετά Ctrl+C)

-Εισάγουμε τις πληροφορίες που μόλις αντιγράψαμε στον PGN Viewer που μας βολεύει. Μπορώ να προτείνω τους εξής δύο που δοκίμασα προσωπικά και λειτουργούν μια χαρά με τα συγκεκριμένα αρχεία:

http://www.caissa.com/chess-tools/chess-game-viewer.php

(Κλικ στο "Import PGN", κλικ στο "Clear" και Paste τα δεδομένα που μόλις κάναμε Copy)

http://chessflash.com/chessflash.html

(Paste τα δεδομένα στο κουτί στο πάνω μέρος της σελίδας, κλικ στο "Preview" λίγο παρακάτω)

Προσωπικά προτιμώ το πρώτο, αν και έχει το ελάτωμα να αποδίδει αυτόματα ELO στους παίκτες. Απλά αγνοήστε το.

Note to admins: το δεύτερο δίνει και έτοιμο html code που μπορεί να γίνει embed σε σελίδα, δεν ξέρω αν μπορείτε να το ενσωματώσετε καλύτερα ακόμα σε κάποια πιό μόνιμη μορφή.

Disclaimer: όπως ήδη είπα, είναι η πρώτη μου επαφή με το pgn format. Με τα δύο links που παραθέτω σίγουρα δουλεύει επαρκώς καλά, δεν υπόσχομαι τίποτα για τα υπόλοιπα viewers που μπορεί να βρείτε στον web ή ενσωματωμένα σε σκακιστικά προγράμματα. Επίσης δεν υπόσχομαι ότι ο Ελληνικός σχολιασμός που περιλαμβάνουν τα κείμενα που σας δίνω είναι viewable σε ArchLinux, GEM, AmigaOS, MacOS, Spectrum BASIC ή σε οτιδήποτε άλλο μυστήριο OS/browser/whatever προσπαθήσετε να τα κάνετε view. Μου δουλεύει πάντως μια χαρά σε WinXP SP2/Firefox. You have been warned. ;)
 
Ωραίος maddog! Καλό θα ήταν άμα μπορεί να γίνει embed ο κώδικας στην σελίδα εδώ στο retromaniax.
 
Mad, δοκίμασε και μία αυτό αν θέλεις. Δείχνει ελαφρώς φιλικότερο από τα υπόλοιπα.
 
Ωραιος Βασιλη. Ειχα φτιαξει και εγω τo PGN αλλα στο http://chess.maribelajar.com/chesspublisher/index.php το οποιο σου δινει ετοιμη τη παρτιδα χωρις να χρειαζεται ο καθενας να κανει import, εβγαζε ασχετες κινησεις
 
zxspec83 πολύ καλή πρωτοβουλία! Αναμένουμε τους επόμενους αγώνες με αγωνία! Εγώ από όλα αυτά μόνο με το psion chess είχα εμπειρία.
 
Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Πίσω
Μπλουζα