«Έφυγε» από τη ζωή η Μάγια Μελάγια

prisma

RetroMasteR
Joined
5 Ιαν 2010
Μηνύματα
1.408
Αντιδράσεις
660
[h=3]Η «αρχοντορεμπέτισσα» έφυγε σε ηλικία 86 χρονών[/h]Η Μάγια Μελάγια – ή αλλιώς Μελπομένη Τσιριγώτη, όπως ήταν το κανονικό της όνομα - μια από τις γυναίκες που σημάδεψαν το ελληνικό πεντάγραμμο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 χρονών, το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014.

 


Η «αρχοντορεμπέτισσα» αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας ήδη από το 2013, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα, μιας και το 2009 έχασε την πολύ καλή της φίλη Σπεράντζα Βρανά και το 2011 την μοναδική της αδελφή, Στέλλα. Μάλιστα, διάφορα δημοσιεύματα την ήθελαν να αναγκάζεται να φιλοξενηθεί στο Σπίτι του Ηθοποιού.

 


Η Μάγια Μελάγια υπήρξε μια από τις πιο μεγάλες φωνές που πέρασαν από το ελληνικό τραγούδι, ενώ στο ενεργητικό της είχε πολλές συνεργασίες και με τον Μανώλη Χιώτη.

 

 


Η καριέρα και η ζωή της

 

 


Βγήκε στο τραγούδι μετά τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου (με το single Μεσ' Του Βαλς Τις Στροφές b/w Πώς Με Μεθάς, 1946) και μεσουράνησε στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ως η βασίλισσα του αρχοντορεμπέτικου στυλ με τη χαρακτηριστική μπάσα φωνή της, αλλά και ένα μεγάλο σύμβολο του σεξ για την εποχή της: για πολλούς, μάλιστα, ήταν η απόλυτη γυναικάρα των 1950s, κάτι που την έφερε και στον κινηματογράφο της εποχής το 1956, με τη μορφή της να αποτυπώνεται σε ταινίες σαν τις 3 Τρελοί Ντετέκτιβς (1957), Ραντεβού Με Τον Έρωτα (1957) και Η Φτώχεια Θέλει Καλοπέραση (1958)


 


Αν και το καλλιτεχνικό στερέωμα την έχασε στις αρχές των 1960s, όταν μετά τον χωρισμό της από τον Γιώργο Μουζάκη έφυγε από την Ελλάδα, η Μάγια Μελάγια έκανε μια δεύτερη καριέρα στα μαγαζιά της ελληνικής παροικίας των Η.Π.Α. και παντρεύτηκε εκεί. Αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα της χρόνια μετά, όταν πια έμεινε χήρα και είχε μια περιπέτεια υγείας, και εγκαταστάθηκε αθόρυβα σε ένα διαμέρισμα στην Αγίου Μελετίου.


 


http://www.protothema.gr/culture/music/article/438086/efuge-apo-ti-zoi-i-magia-melagia/





 
Eγινε διασημη οχι μονο για τη φωνη και το ρεπερτοριο της, αλλα και για την ομορφια της.

Καλο ταξιδι να εχει.
 
Αφήνει φτωχότερο τον καλλιτεχνικό κόσμο...
 
Στα τέλη της δεκαετίας του 70, με την άνθιση των αναψυκτηρίων και του ρετρό (τότε πρωτοάκουσα τον όρο) έκανε μια σύντομη δεύτερη καριέρα στην Ελλάδα, και τότε την πρωτοάκουσα. Μέχρι τότε ήταν περισσότερο ένας θρύλος παρά άνθρωπος με σάρκα και οστά, μια που ό,τι έκανε στην Αμερική δεν γινόταν γνωστό στην Ελλάδα, και μόνο όταν παιζόταν μια από τις (λίγες) ταινίες της στα 2 μόνο τότε κανάλια μπορούσε να τη δει κανείς Δεν είχα δει καμιά ταινία της ως τότε. Όταν την πρωτοείδα σε συνέντευξη στην τηλεόραση δεν πίστευα ότι αυτή η όμορφη μεσόκοπη κυρία με τα σοβαρά ρούχα και την ακόμη μαγευτική φωνή ήταν η εκρηκτική σεξοβόμβα Μάγια Μελάγια.

Είναι γνωστη η ιστορία με την Κατίνα Παξινού που μια βραδυά έφτασε καθυστερημένα στο θέατρο της Επιδαύρου για παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούσε (Ηλέκτρα? Δεν έχει σημασία) και οι τροχονόμοι έξω από την είσοδο του θεάτρου δεν την άφηναν να περάσει, "Αφήστε με να περάσω, είμαι η Παξινού" είπε σ' έναν τροχονόμο αυτή, νομιζοντας ότι οι αμόρφωτοι θα αναγνώριζαν στο όνομά της την πρωταγωνίστρια της παράστασης και θα την άφηναν. Αλλά αυτός ανένδοτος, "Μωρέ, κι η Μάγια Μελάγια να είσαι δεν περνάς!" Δεν ξέρω αν η ιστορία είναι αληθινή ή απόκρυφη, αλλά είναι χαρακτηριστική του πόσο διάσημη ήταν η Μελάγια τότε.
 
Η ιστορία είναι αληθινή, όπως είπε η Μελάγια σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη στη Σοφία Μιχαλίτση. Της το επιβεβαίωσαν η Ελένη Χατζηαργύρη. ο Θάνος Κωστόπουλος και ο Αλέξης Μινωτής.

Ετοίμασα ένα αφιέρωμα στη Μάγια Μελάγια χρησιμοποιώντας υλικό και από τη retrodb.gr. Εκεί με έκπληξη διάβασα για μια εμφάνισή της στην ταινία του 1983 "Η παρεξήγηση". Εχει δει κανείς/καμιά το φιλμ για να μας πει αν η Μελάγια εμφανίζεται σε αυτήν ως ηθοποιός ή/και ως τραγουδίστρια;

Το αφιέρωμά μου, για όποιον/αν ενδιαφέρεται, βρίσκεται εδώ:

http://vlahopoulou.blogspot.gr/2014/12/blog-post.html
 
bambinella 100 είπε:
Eγινε διασημη οχι μονο για τη φωνη και το ρεπερτοριο της, αλλα και για την ομορφια της.
Και για το μπριο της και το ταμπεραμεντο της!!!

ΜΑΓΙΑ ΜΕΛΑΓΙΑ- "ROCK AND ROLL"-1958



Καλο της ταξιδι....
 
Η Μαγια εκανε και εμφανισεις ηθοποιου σε καποιες ταινιες. Για παραδειγμα, τη θυμαμαι στην αρχη της ταινιας Διψα για ζωη να καθεται σε ενα τραπεζι του νυχτερινου κεντρου οπου τραγουδουσε και να εχει διαλογο με το Νικο Τσαχιριδη.
 
Πίσω
Μπλουζα