«Bottom-10» ταινιών με θέμα τον Κόμη Δράκουλα.

exetlaios

Retro PaTRi@RcH
Joined
17 Mαϊ 2006
Μηνύματα
4.460
Αντιδράσεις
1.034
Πολλοί σινεφίλ έχουν κατά καιρούς συντάξει το δικό τους Top-10 ταινιών με θέμα τον κόμη Δράκουλα. Σχεδόν πάντα στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν οι κλασσικές ταινίες της Hammer με πρωταγωνιστή τον Christopher Lee, το «Νοσφεράτου» του Μουρνάου, ο Δράκουλας του 1931 με τον Bela Lugosi καθώς και ο Δράκουλας του Κόππολα. Ποιές ταινίες όμως θα ήταν υποψήφιες, αν κάποιος επιθυμούσε να σκεφτεί ένα Bottom-10 ; Ιδού οι προτάσεις του γράφοντος, κατά έτος παραγωγής :

BILLY THE KID vs DRACULA

(Αμερική 1965, σκηνοθεσία William Beaudine)

Το πρώτο (ευτυχώς και τελευταίο) μείγμα Δράκουλα-Γουέστερν ! Ο γνωστός πιστολάς, τα βάζει με τον αιμοδιψή κόμη ! Στο ρόλο του κόμη, ο John Carradine. Ο σκηνοθέτης William Beaudine, έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι “one-shot” γιατί γιά λόγους οικονομίας και ταχύτητας, ποτέ δεν γύριζε δεύτερο take, στην ίδια σκηνή, όσο κακογυρισμένο και αν ήταν το πρώτο ! “Ξαναχτύπησε” με το παραπλήσιο JESSE JAMES MEETS FRANKENSTEINʼS DAUGHTER .

BATMAN FIGHTS DRACULA

Όχι, δεν πρόκειται γιά το επερχόμενο blockbuster της νέας κινηματογραφικής σεζόν ! Αντίθετα είναι μια Φιλλιπινέζικη παραγωγή του 1967 (σε σκηνοθεσία Leody Diaz), όπου βάζει τον Άνθρωπο-Νυχτερίδα και την Νυχτερίδα-Άνθρωπο, να αναμετρηθούν μέχρι τελικής πτώσεως. Συνιστάται σε όσους πάσχουν από παρατεταμένες αυπνίες.

BLACULA

(Αμερική, 1972, σκηνοθεσία William Crain)

Κλασσικό δείγμα blaxploitation. Όταν ένας μαύρος (ή «έγχρωμος» για να είμαστε πολιτικά ορθοί) ζητάει από τον κόμη Δράκουλα να καταργήσει την δουλεία, εκείνος τον μεταμορφώνει σε βρυκόλακα για να τον τιμωρήσει. Ο πρώτος βρυκόλακας με άφρο κόμμωση και jive ομιλία ! Προφανώς γνώρισε κάποια επιτυχία, καθώς ακολουθήθηκε από το “Scream, Blacula, Scream”, το 1973.

COUNT DRACULAʼS GREAT LOVE

(Ισπανία 1973, σκηνοθεσία Javier Aguirre)

Η μοναδική ταινία στη ιστορία του κινηματογράφου, στην οποία ο κόμης Δράκουλας ... αυτοκτονεί από αγάπη, πέφτοντας πάνω σε ένα ξύλινο παλούκι ! Στον ρόλο του Δράκουλα, ο πρώην αρσιβαρίστας Paul Naschy.

ANDY WARHOLʼS DRACULA (ή BLOOD FOR DRACULA)

(Ιταλία/Γαλλία 1974, σκηνοθεσία Paul Morrissey και Antonio Margheriti)

Τι να πεί κανέις γιʼαυτήν την ταινία ; Ο Δράκουλας είναι αλλεργικός και όταν πίνει αίμα μη-παρθένας ... κάνει εμετό ! Έτσι αποχωρεί από την Ρουμανία, με προορισμό την «καθολικοκαρατούμενη» Ιταλία, με σκοπό να βρει παρθένες ! (αυτό κι αν είναι αστείο !). Χαρακτηριστική η σκηνή όπου δύο «ξεπεταγμένες» αδελφές, βάζουν τον κηπουρό του σπιτιού, να απαλλάξει την μικρότερη και αθώα αδελφή τους από την παρθενιά της, ώστε να μην κινδυνεύει από τον Δράκουλα ! Ο δε Δράκουλας που παρακολουθεί την σκηνή, περιμένει τον κηπουρό να τελειώσει το αξιόλογο έργο του και στο τέλος γλύφει το παρθενικό αίμα της κοπέλλας από το πάτωμα ! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κηπουρός διαμελίζει τον Δράκουλα και αφού του βυθίσει ένα παλούκι στην καρδιά, εμφανίζεται η υπηρέτρια του σπιτιού, εξομολογείται τον έρωτά της για τον μακαρίτη τον κόμη και αυτοκτονεί πέφτοντας πάνω στο ίδιο παλούκι, με το οποίο σκοτώθηκε ο Δράκουλας ! Απολαυστικότητος ο Udo Kier, στο ρόλο του Δράκουλα.

DEAFULA

(Αμερική 1975, σκηνοθεσία Peter Wechsberg)

Ο Δράκουλας μεταδίδει την ασθένεια των βαμπίρ, σε έναν κωφάλαλο. Το μοναδικό σε αυτήν την ταινία, είναι ότι γυρίστηκε εξʼολοκλήρου στην νοηματική ! Ο πρωταγωνιστής/σεναριογράφος/σκηνοθέτης Wechsberg, ήταν κωφάλαλος και στην πραγματική του ζωή.

DRACULA SUCKS

(Αμερική 1979, σκηνοθεσία Philip Marshak)

Ο Δράκουλας ρουφάει, όπως μας αναφέρει και ο τίτλος της ταινίας, αλλά ... όχι αίμα !

Πρόκειται γιά ταινία hardcore πορνό, με βετεράνους του είδους, όπως John Holmes, Jamie Gillis, Seka, Hohn Leslie, Serena κ.α. Πιστό στην νουβέλα του Στόκερ, με λιγότερη όμως έμφαση στο αίμα και μεγαλύτερη σε άλλες σωματικές εκκρίσσεις. Κυκλοφορεί και σε εναλλακτική softcore έκδοση. Ομότιτλη (και παρόμοια) ταινία, γυρίστηκε και το 1969.

NOCTURNA, GRANDDAUGHTER OF DRACULA

(Αμερική 1979, σκηνοθεσία Harry Tampa)

O 73-χρονος (τότε) John Carradine και η Yvonne De Carlo, κυριολεκτικά κάνουν το λάθος της καριέρας τους, εμφανιζόμενοι σε αυτό το φίλμ. Ο Δράκουλας διατηρεί την οδοντοστοιχία του μέσα σε ένα ποτήρι ( θυμάστε μιά παλιά παρόμοια διαφήμηση στην τηλεόραση ; ) ενώ ως κρεββάτι, χρησιμοποιεί ένα διπλό φέρετρο, που μοιράζεται με τη σύζυγό του. Η ταινία πλαισιώνεται από χειρίστης ποιότητας Disco μουσική.

GAYRACULA

(Αμερική 1983, σκηνοθεσία Roger Earl)

Άλλη μία hardcore εκδοχή του μύθου. Σύμφωνα με την αφίσα του έργου : «Θα σας ρουφήξει μέχρι να στεγνώσετε» ! Ο Δράκουλας είναι ομοφυλόφυλος και κατοικεί στο σύγχρονο Los Angeles. Έλεος !

KILLER BARBYS vs DRACULA

(Ισπανία 2002, σκηνοθεσία Jesus Franco)

Ένα γυναικείο ρόκ συγκρότημα, οι Killer Barbies, παίζουν την τελευταία τους επιτυχία “Wake up” (ξύπνα), με άμεσο επακόλουθο να αναστηθεί ο κόμης Δράκουλας ! Την κατάσταση έρχεται να σώσει ένας σύγχρονος κυνηγός βρυκολάκων, που τυγχάνει όμως ελαφρώς ... τυφλός ! Ένα τέτοιο ξέφρενο στόρυ, θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε μιά ταινία του Φράνκο, που αν και γέρασε, μυαλό δεν έβαλε.

Πολλές από τις παραπάνω ταινίες είναι σχετικά δυσεύρετες, αλλά αξίζει τον κόπο να τις αναζητήσετε.

Αποτελούν μιά εναλλακτική προσέγγιση, και ενώ ίσως σας ξενίσουν, δύσκολα θα σας κουράσουν ! Καλό ψάξιμο ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Eυγε! Πολυ υλικο για μελετη και εξαιρετικα καλογραμμενο. "Το χεις" ρε μπαγασα.


Να υποθεσω οτι την βρυκολακιστικη ταινια με το Χατζηχρηστο την εχεις στα "υψηλα πατωματα", ε? ;)
 
Πολύ καλό κείμενο! Η ταινία με τον Naschy, μου είχε αρέσει αρκετά...
 
Eγραψες μεγαλε.εχω δει σχεδον ολες της ταινιες που αναφερεις εκτος απο τα blakula,deafula,gayracula.ολες παντως ειναι υπεροχες ειδικα το αριστουργημα dracula sucks δεν πρεπει να ληπει απο κανεναν φαν αυτων των ταινιων ;)
 
Το "ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ" που αναφέρει ο Πάνος, το ψάχνω ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ !!!
 
βαλε και το dracula 3d του αρτζεντο τωρα πιο κατω δεν εχει
 
Δεν υπαρχουν ταινιες να κατεβασεις εδω περα.

Δεν γραφουμε με Greeklish εδω περα.
 
Πίσω
Μπλουζα