Άγνωστοι Έλληνες τραγουδιστές της ΕΣΣΔ στην Ελλάδα

misha

RetroActive
Joined
24 Φεβ 2010
Μηνύματα
390
Αντιδράσεις
339
Μετα το νημα που ανοιξα εδωγια την Ξενια Γεωργιαδη μια αγνωστη στην Ελλαδα ελληνιδα τραγουδιστρια της ΕΣΣΔ εκανα μια αναζητηση στο διαδικτυο για ελληνες τραγουδιστες της ΕΣΣΔ και βρηκα αλλους δυο που εγιναν γνωστοι στην ΕΣΣΔ και εβγαλαν δισκους με ελληνικα λαϊκα τραγουδια αλλα κα ιδισκους με σοβιετικα τραγουδια σοβιετικων συνθετων.

Ο ενας ειναι ο Λάκης Κεσογλου που μεγαλουργησε στην Καζαχικη Σοβιετικη Σοσιαλιστικη Δημοκρατια και εγινε γνωστος σε ολη την ΕΣΣΔ στις δεκαετιες του 70 και του 80 ενω τωρα ζει ακομα στο Καζαχσταν και ειναι γνωστος εκει ακομα και στις μερες μας.

Η βιογραφια του Κεσογλου στην βικιπαιδια ειναι στα αγγλικα εδω.Υπαρχουν λαθη καθως χρησιμοποιηθηκε ο μεταφραστης της google απο τα ρωσικα στα αγγλικα αλλα σε καθε περιπτωση βγαινει νοημα.

Μερικα βιντεο του στο youtube

Σοβιετικο τραγουδι απο εμφανιση του στη Σοβιετικη τηλεοραση


Μια αλλη ελληνιδα τραγουδιστρια της ΕΣΣΔ ειναι και η Γιοβανα προς το παρον προσπαθω να μαζεψω στοιχεια που θα ποστάρω εδω αργοτερα.
 
Λοιπον βρηκα στοιχεια και για τη Γιοβανα.Προκειται για ελληνιδα που γεννηθηκε εδω στην ελλαδα και εκανε καριερα στην ΕΣΣΔ.Το ονομα της ειναι Ιωαννα Φασου Καλπαξη.Αξιζει νομιζω να ασχοληθουμε λιγο μαζι της παρολο που ειναι καπως οφτόπικ αφου δεν γεννηθηκε στην ΕΣΣΔ οπως ο Λακης Κεσογλου.

Η βιογραφια της βρισεται στο http://www.yovanna.gr

H Ιωάννα Φάσσου Καλπαξή (Γιοβάννα), γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Eίναι κόρη του γνωστού ζωγράφου Κώστα Φάσσου από την Αροανία Καλαβρύτων. Από μικρό παιδί τραγουδούσε. Στα οχτώ της χρόνια , άρχισε πιάνο και μπαλέττο ενώ ήτανε μέλος παιδικής χορωδίας. Στα δεκατέσσερα άρχισε να παίρνει με πολλή προσοχή, (λόγω του νεαρού της ηλικίας της), μαθήματα όπερας, στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, και με το ψευδώνυμο Γιοβάννα, άρχισε να κάνει εκπομπές στο ελληνικό ραδιόφωνο, με την ελαφρά ορχήστρα του ραδιοσταθμού, εν αγνοία μάλιστα του ωδείου, επειδή της είχε χορηγηθεί υποτροφία και κάτι τέτοιο ήτανε απαγορευμένο.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Σαν κλασική τραγουδίστρια και κατά τη διάρκεια των σπουδών της, έκανε πολλές εμφανίσεις σε κοντσέρτα μαθητικά και μή. Πριν ακόμα πάρει το δίπλωμά της, εμφανίστηκε σαν πρωταγωνίστρια, στην οπερέττα "Κορυδαλλός " του Λέχαρ, κερδίζοντας τη θέση γι αυτό, ανάμεσα σε πενήντα διπλωματούχες. Τον άλλο χρόνο πήρε το δίπλωμά της με άριστα και βραβείο ενώ, παράλληλα, κέρδιζε την κρατική υποτροφία για ανώτερες σπουδές στη Ρώμη. Δεν τις έκανε ποτέ γιατί η υποτροφία αυτή, κατά έναν περίεργο τρόπο δόθηκε στον τρίτο επιτυχόντα του διαγωνισμού. Έτσι, γύρισε τη πλάτη της στην όπερα και μπήκε στο επαγγελματικό ελαφρό τραγούδι. Δεν το μετάνιωσε ποτέ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ελαβε μέρος σε όλα σχεδόν τα ελληνικά φεστιβάλ του είδους , μέχρι το 1969. ( Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Πρώτη της εμφάνιση ενώπιον κοινού (δίσκους και ραδιόφωνο έκανε και πιο νωρίς, μαθήτρια ακόμα του γυμνασίου), ήτανε τον Οκτώβριο του 1959 στο πρώτο φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού. Στο δεύτερο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά, κέρδισε το δεύτερο βραβείο με το τραγούδι του Σπήλιου Μεντή, " Καλοκαιράκι". Έλαβε πολλές φορές μέρος στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας κάθε φορά και βραβείο

ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Εκπροσωπώντας την Ελλάδα, έλαβε μέρος και σε διεθνή φεστιβάλ. Η αρχή έγινε το 1962, με το φεστιβάλ στο Sopot, της Πολωνίας. Ανάμεσα σε 24 κράτη κέρδισε το πρώτο βραβείο, με το τραγούδι των Μίμη Πλέσσα - Κώστα Κινδύνη " Τι κρίμα". Μετά τη βράβευση δεν γύρισε στην Ελλάδα. Πήγε στη Σοβιετική Ένωση όπου με τριακονταπενταμελή ορχήστρα και διευθυντή τον Μίμη Πλέσσα, έκανε πενήντα κοντσέρτα. ( Μόσχα, Λένινγκραδ, Τιφλίδα, Κριμαία κ.α.) Στη Σοβιετική Ένωση, κλήθηκε να δώσει κοντσέρτα, άλλες δυο χρονιές: Το 1963 και το 1966 με μαέστρο τον Κώστα Καπνίση αυτή τη φορά. Σύνολο κοντσέρτων εκατόν πενήντα.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ

Η επιτυχία της ήτανε τεράστια. Έγινε είδωλο. Η προσέλευση του κοινού ήτανε κατά χιλιάδες. (12.000 κάθε βράδυ στο Palais des sports της Τιφλίδας. 2000 και 3000, στα θέατρα της Μόσχας και του Λένινγκραδ). Τα εισιτήρια προπωλημένα βδομάδες πριν. Τα κοντσέρτα της, με τηλεοπτική κάλυψη, μετεδίδοντο ζωντανά σ' όλη τη Σοβιετική Ένωση. Οι δίσκοι της (γυρισμένοι στα σοβιετικά στούντιο) πουλήθηκαν κατά εκατομμύρια. Στη περιοχή της Τιφλίδας, σε ειδική τελετή, της δόθηκε το σήμα της πόλης ενώ, οι θαυμαστές της, δίνανε στα νιογέννητα κορίτσια τους , το όνομά της. Ύστερα από τριάντα χρόνια, εξακολουθεί να είναι η αγαπημένη του Γεωργιανού λαού.

Η ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ

Την ίδια εποχή και μετά τη βράβευσή της στην Πολωνία, άρχισε και η συνεργασία της με τον ραδιοφωνικό σταθμό Γενεύης. Σαν εκπρόσωπός του έλαβε μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ευρώπη. (Γαλλία, Ιταλία , Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο). Το 1965, ύστερα από διαγωνισμό, κέρδισε τη θέση να εκπροσωπήσει την Ελβετία στο Grand prix της Eurovision, που έγινε εκείνη τη χρονιά στη Νάπολη,της Ιταλίας. Η εμφάνιση της απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια, και τους περισσότερους ψήφους από τα γαλλόφωνα κράτη.Eμφανίσεις έκανε και σε άλλες χώρες: Κύπρο, Τουρκία, Ισραήλ, Βραζιλία, όπου και εκπροσώπησε στο εκεί διεθνές φεστιβάλ, την Ελλάδα, με το τραγούδι των Κώστα Καπνίση - Τάσου Μαστοράκη " Τα χέρια ".

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Εκανε δίσκους στη Γαλλία , Ιταλία και Γερμανία, όπου το τραγούδι Tiritombabalou, πραγματοποίησε πωλήσεις που φτάνουν τις 500.000. Στη Γερμανία, επίσης, έκανε και πολλές τουρνέ για τη διαφήμιση των δίσκων της. (Μέλος του κλιμακίου του Sacha Distel για δεκαπέντε μέρες). Επίσης, δίσκοι με τραγούδια από τις συναυλίες κατα εκατομμύρια. κοντσέρτα και φεστιβάλ στη Γερμανία, υπήρχανε clubs, αφιερωμένα σε εκείνη.

Δίσκους έκανε πολλούς και στην Ελλάδα. Τραγούδησε συνθέσεις Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μεντή , Πλέσσα και τραγούδια του Γιάννη Σπανού στη Γαλλία.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Και κάποτε το σκηνικό της ζωής της άλλαξε. Εγκατέλειψε την ενεργό καριέρα που η κύρια έκφραση της γινόταν μέσω κάποιας πολυτελούς ταβέρνας. Ουδέποτε άλλωστε μπόρεσε να συμβιβαστεί μ' αυτό. Παντρεύτηκε τον Δημήτρη Καλπαξή (νομικό, επιχειρηματία). και τραγουδούσε πια μόνο στην τηλεόραση.

Λίγο-λίγο, απέχοντας από το ενεργό επάγγελμα, οι εμφανίσεις της λιγόστεψαν. Τότε άρχισε να γράφει. Μαθήτρια του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές: "Να προλάβω" (1976), " Θα σου μιλήσω" (1980) και "Ψηλαφίζοντας" (1982), με θαυμάσιες κριτικές , από τους: Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, (τέσσερες στήλες , δυο φορές , στο περιοδικό " Νέα Εστία "), Τάσο Λειβαδίτη , στην εφημερίδα "Αυγή " και Φάνη Κλεάνθη στην εφημερίδα "Τα Νέα".

Την ίδια περίπου εποχή γράφει στίχους που μελοποιούνται από τον Κώστα Χατζή. Επίσης συνθέτει η ίδια πάνω στους στίχους της. Έτσι, το 1981 , κυκλοφόρησε ένας δίσκος της με δώδεκα τραγούδια (στίχοι μουσική) δικά της.

Το 1986 γράφει το μυθιστόρημα " Άντε γεια ", που έγινε best seller. Το στέλνει να διαγωνιστεί μαζί με άλλα εκατό, στον προκηρυγμένο διαγωνισμό των εκδόσεων " Bell " και παίρνει το πρώτο βραβείο . Πριν ακόμα εκδοθεί, το μυθιστόρημα αυτό ζητήθηκε από την ελληνική τηλεόραση για να διασκευαστεί σε σήριαλ, όπως και από έγκριτους σκηνοθέτες προκειμένου να μεταφερθεί και στον κινηματογράφο. Μεταξύ αυτών ήτανε και ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος στον οποίο και τελικά, το εμπιστεύθηκε.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Παπαγεωργίου, το διασκευάζει για το θέατρο "Στοά" (θέατρο με καταξιωμένη θητεία στον ελληνικό χώρο). Παίχτηκε μια ολόκληρη σαιζόν (1991-1992), αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές για τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία των ηθοποιών και την ενθουσιαστική υποδοχή του κοινού.

Έτσι μεταφέρθηκε στο σινεμά, με μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Η ταινία απέσπασε πέντε κρατικά πρώτα βραβεία: Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας καθώς και πρώτων και δεύτερων ρόλων. Την ίδια εποχή, το μυθιστόρημα αλλάζει εκδοτικό οίκο. Τώρα, σε δεύτερη έκδοση, εκδίδεται από τη "Σύγχρονη Εποχή" με tirage τριάντα χιλιάδων αντιτύπων.Το "ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ" επανεκίδεαι και από άλοους κδοικούς οίκους, τελευταιος εκδοτης ο Πατακης

Μετά το "Άντε, γεια", η συγγραφέας γράφει τα "Γενέθλια". Πρόκειται για δυο γυναικείους μονόλογους. Η γραφή τους είναι ανάμεσα στην αφήγηση και στο θέατρο. (Πρώτη έκδοση Εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή" 1990 - Δεύτερη έκδοση από τις εκδόσεις «Πατάκης» 2003).

Το Παράθυρο στον άλλο τοίχο, (εκδόσεις "Κέδρος"), είναι το δεύτερο μεγάλο της μυθιστόρημα. Θέμα δύσκολο, αληθινό, πλεγμένο ανάμεσα σε παιδιά προβληματικά και προβληματισμένα, που παραπαίουν, ψάχνοντας για την έξοδό τους στο φως. Βρίσκεται τώρα στην ένατη έκδοσή του.

Η συγγραφέας προσπάθησε και στο χώρο του θεάτρου. Ένα πρώτο της θεατρικό έργο με τίτλο "Ο προθάλαμος", απέσπασε το τρίτο βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού στον διαγωνισμό για νέους συγγραφείς. Δεύτερο θεατρικό της το: "Εξ' αδιαιρέτου". Και τα δυο της θεατρικά έχουν θετική εισήγηση από τους δραματολόγους του εθνικού Θεάτρου προκειμένου να ανεβαστούν.

Τρίτο μυθιστόρημά της ο "Βαμμένος ήλιος". Έγινε best seller (Εικοσιοεννέα εκδόσεις - εκδόσεις Κέδρος) και σήριαλ που μεταδόθηκε το χειμώνα 1996 - 1997, με πολύ επιτυχία από το κανάλι Αντέννα. Πρωταγωνιστές, αγαπημένοι στο μεγάλο κοινό ηθοποιοί: Ο Γιάννης Φέρτης, η Πέμυ Ζούνη και η Μπέτυ Λιβανού. Σκηνοθέτης η Ρέινα Εσκενάζυ.

Η συγγραφέας έγραψε και διηγήματα. Το βιβλίο της "Ατμός με λέξεις" εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κέδρος και βρίσκεται στην τέταρτη του έκδοση.

Τέταρτο μυθιστόρημα, από τις εκδόσεις Κέδρος πάντα, "Ο δρόμος για το Νότο". Κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1998 και μπήκε αμέσως στα Best sellers. Βρίσκεται ήδη στην εικοστή του έκδοση.

Η "Μάγδα", το πέμπτο μυθιστόρημα της Γιοβάννας, εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2000 και βρίσκεται στην ενδέκατη του έκδοση.

Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα:

«Η άλλη, της απωλείας» έκτο μυθιστόρημά της από τις εκδόσεις «Πατάκης» 2002 στην πέμπτη του έκδοση.

«Εξ ʽαδιαιρέτου» έβδομο μυθιστόρημά της από τις εκδόσεις Κέδρος, 2003, στην Πέμπτη του έκδοση

«ʽΕλα κόρη μου... Έλα μάτια μου...» όγδοο μυθιστόρημα, εκδόσεις «Πατάκης» 12ος 2005, στην τρίτη του έκδοση.έκδοση.

"Κατάσαρκα" η ποιητική της συλλογή εκδόθηκε το 2008 από τις εκδόσεις Κέδρος.Τις σελίδες του κοσμούν σχέδια του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά.

Το 2011 μας παρουσίασε το βιβλίο της " Ένα καράβι στο μπαλκόνι μας" από τις εκδόσεις "Κέδρος"

ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

(μεντορας Γιαννης Ριτσος)

1. Να προλάβω.

2. Θα σου μιλήσω.

3. Ψηλαφίζοντας.

Οι ποιητικές αυτές συλλογές είναι εξαντλημένες, αλλά τον χειμώνα του 1999 κυκλοφόρησαν τα άπαντα των ποιημάτων της, από τις εκδόσεις Κέδρος με τον τίτλο "Ο Μεγάλος Ωκεανός".
 
Α, γι' αυτή τη Γιοβάννα επρόκειτο? Νόμισα ότι υπήρχε κι άλλη με το ίδιο όνομα που είχε γεννηθεί στη ΣοβΈνωση. Διότι η Γιοβάννα ήταν δημοφιλέστατη τραγουδίστρια και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς της κλάσης μου ή παλιότερος που να μην την ξέρει καλά. Δεν έχω ιδέα τι λέει ως συγγραφέας, αλλά τραγουδίστρια ήταν υπέροχη και είπε πολύ καλά τραγούδια την εποχή της ακμής της. Μέχρι που έφυγα από την Ελλάδα ήταν μόνιμη παρουσία στις Χριστουγεννιάτικες εκπομπές της τηλεόρασης, αλλά εκεί δεν μου άρεσε γιατί έλεγε αυτά τα γλυκερά ξενόφερτα τραγουδάκια ραμπαμπαμπαμ.

Η Γιοβάννα πρωτοηχογράφησε, στα Ελληνικά τουλάχιστον, το "Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου" του Θεοδωράκη, και για πολλάαααα χρόνια δεν το είχα ακούσει σε άλλη εκτέλεση (μην κοιτάτε που, δεκαετίες έπειτα από τη δική της ηχογράφηση το τραγούδι έγινε μαϊντανός και το έχουν πει δεκάδες τραγουδιστές, με αμφίβολη επιτυχία)
 
Εχεις δικιο γι αυτην πρόκειται νόμιζα οτι είχε γεννηθει στην ΕΣΣΔ γιατί γινονταν αναφορες για αυτη και σε ρωσικα sites.

Με ψαξιμο βρηκα και μια τραγουδιστρια τη Σουζη Θεοχαριδη που γεννηθηκε και διεπρεψε στην ΕΣΣΔ μαζευω στοιχεια κι αν βρω τιποτα θα ποστάρω εδώ.
 
Το αυτόν, όντως η Γιοβάννα δεν ήταν άγνωστη στην Ελλάδα. Και εγώ αυτήν σκέφτηκα αλλά μετά λέω "συνωνυμία θα'ναι"...αλλά τελικά μια Γιοβάννα υπάρχει. :)
 
[h=2][/h]

Κάθε άλλο παρα αγνωστη ειναι η Μαργαρίτα Ζορμπαλά αν και εχει αποτραβηχτει , αλλά έπειδή είναι άγνωστοι σε καποιους οι δεσμοί της με την πρωην ΕΣΣΔ δωθεισης την ευκαιρίας ας υπενθυμισουμε ....

H Mαργαρίτα Zορμπαλά γεννήθηκε στην Tασκένδη (πρώην Σοβιετική Eνωση) από Έλληνες γονείς, πολιτικούς πρόσφυγες. Όταν ήταν ακόμη δύο χρονών μετακόμισε με την οικογένεια της στη Mόσχα.

O πατέρας της Σταύρος, ήταν συγγραφέας- κοινωνιολόγος, σημαντική προσωπικότητα, με αρκετά βιβλία κοινωνικού περιεχομένου στο ενεργητικό του. H μητέρα της Kατερίνα, καλλιτεχνική φύση, ηθοποιός και τραγουδίστρια, η οποία δίδασκε παράλληλα Eλληνική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Mόσχας “Λομονόσοφ”.

H Mαργαρίτα πέρασε μαζί με τον αδερφό της Δημήτρη όμορφα παιδικά χρόνια στη Pωσία όπου οι γονείς της φρόντισαν να της διδάξουν εκτός απο την Eλληνική γλώσσα και την Eλληνική Iστορία.

Έφηβη ακόμα γνώριζε και τραγουδούσε τα τραγούδια του Mίκη Θεοδωράκη και του Mάνου Xατζιδάκι, που μαζί με τα αλλα ελληνόπουλα τραγουδούσαν στην Eλληνική λέσχη της Mόσχας.

Hταν εννιά μόλις χρόνων όταν πρωτογνώρισε τον Mίκη Θεοδωράκη, οικογενειακό φίλο , που πήγε να τους επισκευθεί στη Mόσχα. H γνωριμία αυτή στάθηκε μοιραία αφου 17 χρονών η Mαργαρίτα Zορμπαλά πάει στην Eλλάδα, μετά απο πρόσκληση του συνθέτη για να τραγουδίσει σ΄εναν απο τους σημαντικότερους του δίσκους, στις “Mπαλάντες” σε ποίηση Mανόλη Aναγνωστάκη. Mετά την ηχογράφιση του δίσκου αυτού που έμμελε να σημειώσει μεγάλη επιτυχία, γύρισε για έναν ακόμη χρόνο στη Mόσχα, για να τελειώσει τις σπουδές της Iσπανικής φιλολογίας που είχε ήδη ξεκινήσει στο πανεπιστήμιο “ Λομονόσοφ”. Mετά την ολοκλήρωση των σπουδών της επιστρέφει μόνιμα πια και μαζί με όλη την οικογένεια της στην Eλλάδα.

.....

Απο το 1993 ζει μονιμα στην Κυπρο ....

Απο το επίσημο site της Μ.Ζορμπαλά


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Kαι για να μείνουμε στο ίδιο περίπου ερμηνευτικό επίπεδο (!!!!!!!), υπάρχει και η γνωστή Γεωργιανή τραγουδίστρια Τάμτα... :takethat:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Λοιπόν προσπάθησα να μαζεψω στοιχεία για τη Σούζη Θεοχαρίδη αλλά δεν βρήκα βιογραφία ωστόσο βρήκα οτι ήταν τραγουδιστρια στο συγκροτημα "Ελλαδα" που δραστηριοποιήθηκε στη Γεωργιανή Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία και ηταν γνωστο σε ολη την ΕΣΣΔ.Το συγκροτημα αποτελουταν επίσης απο τους:Χρήστο και Πέτρο Πανιτσίδη τον Μανώλη Αποστολίδη και τον Βασίλη Πρασόδα και ολοι αυτοί εκτος απο μουσικοί ήταν και τραγουδιστές.

Ενας χαρακτηριστικός δίσκος τους ηταν ο "Χίλιες και μια νότες" του 1987 με ελληνικά τραγούδια των τελών του '70 και των αρχών του '80 όπως πχ το "Θάλασα θαλασα τι μου 'χεις κάνει"

Στη θήκη του δισκου μαλιστα καταγράφονται και τα ονόματα των ελληνων στιχουργών και συνθετών των τραγουδιών με κυριλικά γραμματα φυσικά.

Τα τραγουδια του δίσκου είναι τα εξής:

Σήμερα και πάντα (μουσ. Σ. Βλασσοπουλος στιχ. Σ.Τσώτου)

Ασε το ναζι (μουσ. Ν. Λαβράνος στιχ. Β.Τσιμπούλη)

Κυριακες (μουσ. Γ.Πολυχρονιαδης στιχ. Σ.Μανετα)

Χωρισαμε τι κριμα (μουσ. και στιχ. Φ.Νικολαου)

Θαλασσα θαλασσα (μουσ. στιχ. Ν.Ιγνατιαδης)

Αγαπη θελω μονο (μουσ. Ν.Λαβρανος στιχ. Κ.Παναγης)

Ναι (μουσ. Ν.Νιβα στιχ. Γ.Οικονομιδης)

Σ' αγαπω (μουσ. Κ.Ραμου Λ.Παπαδοπουλος)

Χιλιες και μια νοτες (μουσ. στιχ. Ν.Ιγνατιαδης)

Σαν σημερα (μουσ. στιχ. Ν.Ιγνατιαδης)

Σολιστες

Μανωλης Αποστολιδης(4,5,10) Χρηστος Πανιτσίδης(8)

Βασιλης Πρασοδας (2,3) Σουζη Θεοχαριδη(1,6,7,9)

Ολο το γκρουπ(1,2)

Φιλικη συμμετοχη της κρατικής ορχηστρας της Γεωργιανης ΣΣΔ με φωνητικα και οργανα (3,6,9)

Φωτογραφιες του γκρουπ που αποθηκευσα σε αλμπουμ στο προφιλ μου

attachment.php


attachment.php


Βιντεο απο εμφανιση τους στην τηλεοραση της Γεωργιανης ΣΣΔ

http://video.mail.ru/mail/altsak/32/37.html
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
"Σήμερα και πάντα" και "Χίλιες και μία νότες" τα έχει ερμηνεύσει και η Μπέσσυ Αργυράκη σε προσωπικούς της δίσκους πολύ πριν το 1987.
 
thebest20 είπε:
"Σήμερα και πάντα" και "Χίλιες και μία νότες" τα έχει ερμηνεύσει και η Μπέσσυ Αργυράκη σε προσωπικούς της δίσκους πολύ πριν το 1987.
Εχειs δικιο αλλα δεs τι γραφω παραπανω :

\ είπε:
Eνας χαρακτηριστικός δίσκος τους ηταν ο "Χίλιες και μια νότες" του 1987 με ελληνικά τραγούδια των τελών του '70 και των αρχών του '80 όπως πχ το "Θάλασα θαλασα τι μου 'χεις κάνει"
 
Θεματαρα..

Εγω παλι αναγνωριζω ως τον μεγαλυτερο καλλιτεχνη που ελαμψε και στις δυο χωρες

τον Βασιλη Χατζηπαναγη..
 
Αυτός δεν ήταν τραγουδιστής. Χορευτής ήταν! ("Νουρέγιεφ" θυμάμαι ότι τον αποκαλούσαν...) :)
 
Πολύ ενδιαφέρον θέμα, δεν ήξερα ότι υπήρχαν τόσοι που τραγουδούσαν ελληνικά στο союз!
 
Ενας ακομα ελληνας του ανατολικου μπλοκ ηταν και ο Αστεριος Τασκουδης ο οποιος διεπρεψε στην σοσιαλιστικη Βουλγαρια τις δεκαετιες 70 και 80 και τραγουδουσε ελληνικα τραγουδια βιογραφια του δεν υπαρχει αλλα υπαρχουν βιντεο με τραγουδια του να ενα απο αυτα

[edit]"Стериос Таскудис вокал и К..." The YouTube account associated with this video has been terminated due to multiple third-party notifications of copyright infringement.Sorry about that.[/edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
misha είπε:
Λοιπόν προσπάθησα να μαζεψω στοιχεία για τη Σούζη Θεοχαρίδη αλλά δεν βρήκα βιογραφία ωστόσο βρήκα οτι ήταν τραγουδιστρια στο συγκροτημα "Ελλαδα" που δραστηριοποιήθηκε στη Γεωργιανή Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία και ηταν γνωστο σε ολη την ΕΣΣΔ.Το συγκροτημα αποτελουταν επίσης απο τους:Χρήστο και Πέτρο Πανιτσίδη τον Μανώλη Αποστολίδη και τον Βασίλη Πρασόδα και ολοι αυτοί εκτος απο μουσικοί ήταν και τραγουδιστές.Ενας χαρακτηριστικός δίσκος τους ηταν ο "Χίλιες και μια νότες" του 1987 με ελληνικά τραγούδια των τελών του '70 και των αρχών του '80 όπως πχ το "Θάλασα θαλασα τι μου 'χεις κάνει"

Στη θήκη του δισκου μαλιστα καταγράφονται και τα ονόματα των ελληνων στιχουργών και συνθετών των τραγουδιών με κυριλικά γραμματα φυσικά.

Τα τραγουδια του δίσκου είναι τα εξής:

Σήμερα και πάντα (μουσ. Σ. Βλασσοπουλος στιχ. Σ.Τσώτου)

Ασε το ναζι (μουσ. Ν. Λαβράνος στιχ. Β.Τσιμπούλη)

Κυριακες (μουσ. Γ.Πολυχρονιαδης στιχ. Σ.Μανετα)

Χωρισαμε τι κριμα (μουσ. και στιχ. Φ.Νικολαου)

Θαλασσα θαλασσα (μουσ. στιχ. Ν.Ιγνατιαδης)

Αγαπη θελω μονο (μουσ. Ν.Λαβρανος στιχ. Κ.Παναγης)

Ναι (μουσ. Ν.Νιβα στιχ. Γ.Οικονομιδης)

Σ' αγαπω (μουσ. Κ.Ραμου Λ.Παπαδοπουλος)

Χιλιες και μια νοτες (μουσ. στιχ. Ν.Ιγνατιαδης)

Σαν σημερα (μουσ. στιχ. Ν.Ιγνατιαδης)

Σολιστες

Μανωλης Αποστολιδης(4,5,10) Χρηστος Πανιτσίδης(8)

Βασιλης Πρασοδας (2,3) Σουζη Θεοχαριδη(1,6,7,9)

Ολο το γκρουπ(1,2)

Φιλικη συμμετοχη της κρατικής ορχηστρας της Γεωργιανης ΣΣΔ με φωνητικα και οργανα (3,6,9)

Φωτογραφιες του γκρουπ που αποθηκευσα σε αλμπουμ στο προφιλ μου

attachment.php


attachment.php


Βιντεο απο εμφανιση τους στην τηλεοραση της Γεωργιανης ΣΣΔ

http://video.mail.ru/mail/altsak/32/37.html
Κυκλοφορησαν και νεα βιντεο του συγκροτηματος.Το ενα(εγχρωμο) ειναι σε συναυλια στη σοβιετικη Εσθονια το 1986 και το αλλο(ασπρομαυρο) στη σοβιετικη Γεωργια το 1984 απολαυστε.ΥΓ Ευχαριστω τον Αλεξανδρο Τσακαλιδη για τα βιντεο που ανεβασε.

http://my.mail.ru/video/mail/altsak/32#video=/mail/altsak/32/44

http://my.mail.ru/video/mail/altsak/32/33.html#video=/mail/altsak/32/33]
 
Ενας αλλος τραγουδιστης που ηταν γνωστος στη σοσιαλιστικη Ρουμανια ηταν και ο Νικος Αλιφαντης.Συμφωνα με τη ρουμανικη βικιπαιδεια η καταγωγη του ειναι απο την μακεδονια.Μερικα αντιπρωσοπευτικα τραγουδια του θα τα δειτε παρακατω

Nicu Alifantis - DescΓοntec pentru un melc[1979]

[edit] dead picture [edit]

Nicu Alifantis - Balada Blondelor Iubiri(1984)

[edit] dead picture [edit]

Nicu Alifantis - Elegia Treptelor(1988)

[edit] dead picture [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια αλλη ελληνιδα τραγουδιστρια της ανατολικης ευρωπης ειναι απο την σοσιαλιστικη Πολωνια.Προκειται για την Ελενη Τζοκα το γενος Μηλοπουλου συζυγο του Κωστα Τζοκα.Η βιογραφια της στην βικιπεδια ειναι εδω https://en.wikipedia.org/wiki/Eleni_Tzoka

Ηταν και ειναι ως τις μερες μας δημοφιλης και αγαπητη.Το ενδιαφερον της υποθεσης ειναι οτι οχι μονο τραγουδουσε ελληνικα τραγουδια αλλα τραγουδουσε και τραγουδια σε μουσικη του συζυγου της και με στιχουργους πολωνους και τα οποια τραγουδια ηταν με ελληνικη μουσικη μπουζουκι και αλλα!Επισης τραγουδουσε ελληνικα τραγουδια διασκευασμενα στην πολωνικη γλωσσα απο πολωνους στιχουργους.Μερικα τραγουδια της

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σημερα εφυγε απο την ζωη ενας αλλος ελληνας τραγουδιστης και μουσικοσυνθετης απο την Τσεχοσλοβακια.Γεννηθηκε το 1948.

Παρακατω ενα αντιπροσωπευτικο βιντεοκλιπ απο τα 80s

 
Eπιστρεφω με νεο υλικο!

Αδερφες Μαρθα και Τινα Ελευθεριαδη απο Τσεχοσλοβακια

 
misha είπε:
Αδερφες Μαρθα και Τινα Ελευθεριαδη απο Τσεχοσλοβακια


Νομίζω ότι ήταν πολύ γνωστές και στην Ελλάδα, όχι στο κοινό αλλά ...στους συλλέκτες που έψαχναν τους δίσκους τους!

Θυμάμαι πριν χρόνια έβρισκες στο ebay 45άρια τους με 1-2 ευρώ :animlaugh:
 
Πίσω
Μπλουζα