Οβομαλτίνη!
Κακάο στο γάλα μου έβαζε η μάνα μου από μικρή ηλικία, όχι γιατί της το ζήτησα εγώ, αλλά γιατί έτσι έπινε το γάλα του ο αδερφός μου, και με έμαθε κι εμένα έτσι. Όχι, όμως, με υπερβολική ποσότητα κακάο!
Περάσαμε 3 φάσεις κακάου (κλίνεται το "κακάο"; ) στο σπίτι. Στην αρχή ήταν το Hemo, το οποίο είχε βύνη και ήταν θρεπτικό, λέμε τώρα. Ήταν πολύ ωραίο στη γεύση, με αρκετή αίσθηση σοκολάτας και λιγότερη αίσθηση της βύνης.
Ο παιδίατρός μας μας σύστησε την Οβομαλτίνη, όταν ήμουν περίπου 5-6 χρονών, οπότε το γυρίσαμε στην Οβομαλτίνη για κάποια χρόνια. Έχω ακόμα το ποτήρι-σέηκερ της Οβομαλτίνης! Εκεί πίνω καμιά φορά γάλα, αλλά το χρησιμοποιώ κυρίως για μεζούρα, γιατί είχε δοσομετρητή σε ml επάνω το ποτήρι. Η Οβομαλτίνη είχε περισσότερη βύνη από το Hemo και λιγότερη σοκολάτα, οπότε στη γεύση το αισθανόσουν περισσότερο ως δημητριακό και λιγότερο ως κακάο. Μου άρεσε, γιατί η σοκολάτα μου αρέσει μέχρι ένα βαθμό, μέχρι να μη με καίει στο λαιμό. Οπότε η Οβομαλτίνη είχε τη σωστή ισορροπία.
Όμως, κάποια στιγμή καταργήθηκε ή σταμάτησε να φέρνει το σούπερ μάρκετ, κι έτσι το ρίξαμε στο Caotonic. Πιο pure σοκολάτα, χωρίς βύνη, οπότε άντεξα για κάποια χρόνια το Caotonic και μετά μαχαίρι! Σκέτο ζεστό γάλα!
Η 4η φάση, που δεν την προσθέτω στις παραπάνω 3, γιατί δεν έχει να κάνει με καθημερινή πρωινή κατανάλωση κακάο, είναι η περιστασιακή χρήση κακάο στο γάλα κυρίως το χειμώνα, με ζεστή σοκολάτα. Είτε κακάο της ΙΟΝ, είτε σοκολάτα Cadbury's, μια ζεστή σοκολάτα τα χειμωνιάτικα απογεύματα είναι τονωτική! Μετά από χρόνια, είπα να δοκιμάσω και Nesquik. Καλό, αλλά πολύ σοκολάτα... Έχω ακόμα ένα κουτί στο ντουλάπι για παν ενδεχόμενο.