Αλέξανδρος και Αισέ

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
20.815
Αντιδράσεις
67.026
Αλέξανδρος και Αϊσέ (2001)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Αλέξανδρος_και_Αϊσέ

Αν και δεν είμαι οπαδός του σινεμά του Κολλάτου, η υπόθεση αυτής την ταινίας του μου τράβηξε το ενδιαφέρον, λόγω του ευαίσθητου θέματος που αγγίζει. Όμως, αν και έχω φάει τον κόσμο τα τελευταία χρόνια για να την βρω, δεν κατάφερα τίποτα. Οι υπάλληλοι στα video clubs με κοίταζαν με ένα μόνιμο απορημένο ύφος ( υπάρχει τέτοια ταινία; μήπως είνια πολυ παλιά; ) , λες και τους ζήταγα κάποια ανεξάρτητη ιρανική παραγωγή. Απο οτι θυμάμαι, κάποτε την είχε προβάλει ένα τοπικό κανάλι, αλλά μόνο για μια φορά. Γνωρίζει κάποιος, αν έχει κυκλοφορήσει σε dvd ή έστω σε κασέτα; Επίσης αν την έχει θα ήθελα να ήξερα αν αξίζει σαν ταινία ή τζάμπα το ψάξιμο...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
[SIZE=24pt]ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΪΣΕ [/SIZE]

Η  ταινία  γυρίστηκε το  1998,   αλλά βρήκε περιορισμένη διανομή το 2001. Για αυτό  με την  επέκταση του χρονικού ορίου  στο φόρουμ,  πιστεύω   πως  μπορεί να  ξανανοίξει το  θέμα.                 

Ο  Αλέξανδρος  και η Αισέ, είναι  δυο νέοι  που ζουν στην Κομοτηνή  και αγαπιούνται με πάθος. Η Αισέ όμως είναι  από μειονοτική οικογένεια της  περιοχής  και  ο πατέρας  της , διατηρεί άριστες σχέσεις  με το τουρκικό προξενείο.  Έτσι  από τη αρχή η σχέση τους δείχνει καταδικασμένη, αφού  θα γίνει αντικείμενο πολιτικών  παιχνιδιών. Η κατάληξη θα είναι δραματική. Το σινεμά του σκηνοθέτη  Δημήτρη Κολλάτου,  είχε πάντα  «προκλητικά »  θέματα και  αυτή η ταινία δεν αποτελεί εξαίρεση. Η δράση του τουρκικού προξενείου  και η επιρροή του στην ελληνική  μουσουλμανική μειονότητα, είναι ένα λεπτό ζήτημα και για αυτό και η ταινία αντιμετώπισε προβλήματα στην διανομή,  ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις.  Το καστ είναι αρκετά καλό,  με   πολλούς    γνωστούς  ηθοποιούς,   κυρίως   του  παλιού  ελληνικού κινηματογράφου.  Στα  αρνητικά   οι  πολλές   ερωτικές  σκηνές  και  το κάπως  διεκπεραιωτικό στυλ σκηνοθεσίας.                                               

Ο   Σπύρος  Φωκάς  είναι  πατέρας  της  Αισέ. Πλούσιος  μουσουλμάνος  επιχειρηματίας  και άνθρωπος του Προξενείου.    Έχει  και το  ρόλο του  Κεμάλ  Ατατούρκ ,  στην σκηνή  ενός  εφιάλτη  του  Αλέξανδρου.               

Ο  Κώστας  Τσάκωνας   είναι ένας  φανατικός  μουσουλμάνος  ηλικιωμένος. Διαβάζει σε παιδάκια  για  το  πογκρόμ του  1955 στην Πόλη και αυτά χειροκροτούν.

Ο   Λυκούργος Καλλέργης  είναι ο Μητροπολίτης Κομοτηνής. Προσπαθεί να προστατέψει  όσο μπορεί  την περιοχή. Θέλει  ο γάμος να γίνει σε χριστιανική εκκλησία για να  « σκάσουν οι  χοτζάδες  τους  ».   Ίσως η  καλύτερη ερμηνεία της ταινίας.

Ο    Κώστας  Χατζηχρήστος  είναι  ο φύλακας  του σχολείου ενός ελληνικού χωριού. Οι  νέοι φεύγουν,  παιδιά  δεν υπάρχουν  πια,  αλλά αυτός αρνείται πεισματικά  να το κλείσει και  κάνει  κάθε  πρωί  έπαρση σημαίας,   περιμένοντας  να αλλάξει κάτι.  Δεν λείπουν  και οι γνωστοί   αυτοσχεδιασμοί  του «διουρισμούς  δεν  θέλου ιγώ »….

Ο  Γιώργος Μούτσιος είναι  Έλληνας επιχειρηματίας- απατεώνας  . Πήρε την  επιδότηση  για να  ανοίξει εργοστάσιο, αλλά το άφησε γιαπί.  Με το γνωστό μπλαζέ ύφος.

Ο Ανδρέας  Μπάρκουλης  είναι ο Τούρκος Πρόξενος.  Μιλάει μόνο τουρκικά και δεν ακούμε ποτέ την φωνή του,  γιατί τον ντουμπλάρει ο Γιαννάτος. Σκαμπιλίζει ανελέητα την Αισέ,  όταν εκείνη  αρνηθεί τις διαταγές του.

Ο  Μιχάλης Γιαννάτος  είναι   υπάλληλος του προξενείου. Ντουμπλάρει  όποτε ακούγονται  τουρκικά. Ο  Γιάννης Ζουγανέλης σε  ρόλο μερικών δευτερολέπτων, καταβροχθίζει  λαίμαργα μια μακαρονάδα!  Είναι ο τύπος που δεν δίνει  δεκάρα για τίποτα. Ο  Παύλος  Κοντογιαννίδης είναι  Πόντιος  ομογενής από την Σοβιετική ένωση. Τραγουδάει το   " Εκάεν και το Τσάμπασιν " . Η Τασώ  Καββαδία  είναι η  γιαγιά του Αλέξανδρου. Θυμάται  τη  Μικρασιατική καταστροφή  και τις σφαγές  . Επίσης  καλή  ερμηνεία.   

8.jpg

alexandros_aise2.jpg

0000000000025.jpg

000000000000000000000020.jpg

0000000000000000000000000018.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα