Αλαλούμ (1982)

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιουν 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
75
Αλαλούμ (1982)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%91%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BC

Τα σέβη μου.

Απο τις καλύτερες κωμωδίες της δεκαετίας του'80, σίγουρα απο τις τελευταίες κινηματογραφικές της προκοπής. Ο Χάρυ Κλυν στα ντουζένια του, να κεντάει σε κάθε κομμάτι της σπονδυλωτής αυτής ταινίας.(παραγωγή Γκρέκα Φιλμς-Λεφάκης).

Ανεπανάληπτος ως αστυνόμος Μπέκας, που μπαίνει σε ένα ήσυχο σπιτικό και το μετατρέπει σε μπάχαλο, σκορπώντας τον τρόμο. Δηκτικό το κομμάτι με τον Αρτέμη, μια καλή σάτιρα του ''ψαγμένου'' ελληνικού κινηματογράφου (κυρίως κακέκτυπα του Αγγελόπουλου) που άνθισε απο το '75 και μετά. Καλή και η μεταφορά του Τάσου και της Γκόλφως.

Γενικά ό,τι πρέπει για ένα χαλαρωτικό βράδυ με πολύ γέλιο καθώς η τηλεόραση έχει όλο βλακείες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φοβερη ταινια. Απο τις καλυτερες Ελληνικες κωμωδιες (που φυσικα δεν ειχε χρηματοδοτηθει απο το κρατος αφου δεν περιειχε κορμορανους ή "βαθια νοηματα").

Σκιαγραφουσε στην ταινια φοβερα επιτυχημενα το προφιλ του μεσου νεοελληνα που καταφερε να στραπατσαρει με τετοια ιεροσυλια μια παραδοση αιωνων μεσα σε 30 και κατι χρονια.

 
Από τις αγαπημένες μου κωμωδίες! Μυθικές οι σκηνές με τον Αρτέμη και του Τζει αρ με τσαρούχια, να χορεύει υπο τους ήχους του "Ρασπούτιν". " Μιλάμε για πολυυύ νόημα"...
 
Καλά ο χορός του JR είναι από τις καλύτερες σκηνές που έχουν γυριστεί σε ταινία.

Πραγματικά "πολύ νόημα" η ταινία... που καθώς περνάνε τα χρόνια φαίνεται το νόημα της όλο και περισσότερο.
 
Ταινιαρα!!... Ωραια φαση ειναι και ο 'ποδοσφαιρικος αγωνας'!... Που απ'οτι εχω μαθει γυριστηκε στο γηπεδο της Φιλαδελφειας!!...
 
Και φυσικά μη ξεχάσουμε τη διαφήμιση με τη βαζελίνη που όσοι την βλέπουν πλέον αναρωτιούνται που βρίσκαν τέτοιες γκόμενες στα 70s-80s.
 
Τιπι τιπι τιπιντάει.... :cry: :cry: :cry: :cry: :p
 
Πολυ καλή ταινία.Πολυ καλοί επισής οι Δημήτρης Πιατας και Κωνσταντίνος Τζούμας.

Διάλογος μεταξύ Χάρρυ κλυνν (τραμπάκουλας) και Τζούμα

Τζουμας Δεν μου λες συνάδελφε μήπως είσαι αναθεωρητής ;

Τραμπάκουλας Όχι εγώ βοσκός είμαι εδώ παραπέρα

Κορυφαίες οι διαφημήσεις με τον λούτσο και την ταινία το νυχτοκάματο του τρόμου
 
Στην ταινία έλαβαν μέρος και ηθοποιοί, οπως η Τζόλι Γαρμπή, που την σκοτώνει ο Χάρυ Κλυν, ο Γιώργος Νέζος, και άλλοι καρατερίστες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Η σκηνή με την λαιμητόμο μου προκάλεσε λίγο τρόμο ειδικά την πρώτη φορά που είχα δει την ταινία.
 
Οι σκηνές που σχολιάστηκαν παραπάνω

Ρασπούτινγκ


Καλά 20 χρόνια μπροστά ο άνθρωπος
 
Νομίζω ότι θα πρέπει να ενημερωθεί και η σελίδα στην RETRODB για την ταινία και με τους υπόλοιπους ηθοποιούς.

Στην IMDB υπάρχει ένας πλήρης κατάλογος συντελεστών. Ειδικοί, τη βοήθειά σας για να ταυτοποιήσουμε τους δεύτερους και τρίτους ρόλους. Ελπίζω να βοηθήσουν τα σκρίνσοτς και περιμένω διορθώσεις στις ταυτοποιήσεις:

Λοιπόν, εκτός από τον Χάρυ Κλυν και τον Δημήτρη Πιατά (Γκόλφω)

Βλέπουμε:

Τον Γιώργο Νέζο (1907-1989), στο ρόλο ενός από τους ηλικιωμένους και επίσης και σε άλλο ρόλο, του πατέρα της Γκόλφως:

nezos alalum2.jpg

Την Τζόλυ Γαρμπή, στο ρόλο της υπηρέτριας Θυμόκλειας (η Γαρμπή έφυγε το 2002 σε γηροκομείο)

joly garbi.jpg

Τον Κωνσταντίνο Τζούμα σε διπλό ρόλο, πρώτα ως ηλικιωμένο, πρώην δήμιο στην Αλγερία και μετά ως αριστερό διανοητή, στο σκετς με την Γκόλφω και τον Τραμπάκουλα:

konstantinos tzoumas lemitomos.jpg

Την Λευκή Παπαζαφειροπούλου, στο σκετς με τους ηλικωμένους

lefki papazafiropoulou.jpg

giorgos nezos1.jpg
 
Την Νίτσα Τσαγανέα, στο ίδιο σκετς (εδώ μαζί με Νέζο και Χαρυ Κλυν και Λευκή)

tsaganea me allous.jpg

Τον Κώστα Μπαλαντίμα (1909-1988 ), στο ρόλο του παππού που ασχολείται με το πλέξιμο:

kostas baladinas.jpg

Τον Σπύρο Ολύμπιο, πιθανόν στο σκετς με τους ηλικιωμένους. Έχει και έναν παπά (Μητροπολίτη) που εμφανίζεται στην τηλεόραση στο σκετς με τον Τραμπάκουλα να αλλάζει κανάλια. Πιθανόν να είναι κι αυτός ηθοποιός. Για να θυμηθούμε, ο Ολύμπιος έχει χαρακτηριστική φωνή και έπαιζε στο "Της κακομοίρας", εκεί που ρωτούσε τον Ζήκο πόσων χρονών είναι....

Τον Χριστόφορο Ζήκα στο ρόλο του παπά στο χωριό της Γκόλφως.... (έχει πλάκα εκεί που λέει "έχει και το περίπτερο, στη μέση της πλατείας,.. " για τον Τάσο, εν είδει βουκολικού δημοτικού άσματος!) Μαζί με τον παπά και ο ηθοποιός που υποδύεται τον πατέρα του Τάσου. Ποιος είναι;

spyros olympios pateras tasou.jpg

Ο συμπαθέστατος ηλικιωμένος που εμφανίζεται στο ρόλο του ευαίσθητου Αρμάνδου, ποιος είναι;

pappous alaloum.jpg

Από τις νέες γυναίκες που εμφανίζονται στην ταινία: η ηθοποιός και δεύτερη παρουσιάστρια της τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων, Σάσα Σοφού, στο ρόλο της τηλεπαρουσιάστριας (ΥΕΝΕΡΤ)!

sasa sofou.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αναζητείται επίσης ο ηθοποιός που εμφανίζεται ελάχιστα λεπτά στο τέλος της ταινίας, στο ρόλο δημοσιογράφου:


Με μαύρα γυαλιά κιόλας, δύσκολο να τον αναγνωρίσουμε!

dimosiografos alaloum.jpg

Με κάθε βεβαιότητα, ο Γιώργος Τζιφός, σε έναν από τους τελευταίους του ρόλους (ο ίδιος πέθανε το 1986), σε τι άλλο; Γκαρσόνι! Στον ίδιο ρόλο ήταν και στον "Νόμο 4000" εκεί που καλεί για τηλεφώνημα το "ομορφόπαιδο" Βαγγέλη Βουλγαρίδη, αλλά και εκεί που αναφέρει στον Γιώργο Κωνσταντίνου, σε ρόλο σοφέρ, ότι "μετά τον γάμο αρχίζει η παντόφλα..." και ότι ο ίδιος είναι "παθός και μαθός"...

giorgos tzifos alaloum.jpg

Από την IMDB αναφέρω τα ονόματα των ηθοποιών που εμφανίζονται και δεν μπορώ να ταυτοποιήσω, ελπίζοντας ότι θα βρεθούν οι... καταζητούμενοι :)

Μάνος Δεστούνης, Τζένη Αρώνη, Ντόρα Χατζηγιάννη, Κρίστι Κίναν, Πάρις Λαμπράκος, Κατερίνα Μαντέλη, Γιώργος Μυλωνάς, Κώστας Βάρζος, Γιάννης Βέρδος και Έλενα Βενέτη .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια μικρή διόρθωση, το ρόλο του Παπά του χωριού της Γκόλφως, τον υποδύεται ο ηθοποιός Χριστόφορος Ζήκας και όχι ο Ολύμπιος. Είχε εμφανιστεί, σε αρκετές ελληνικές ταινίες. Έκανε τον πατέρα του ψηλού, στις φυλακές ανηλίκων...
 
Αν και παπάς στην φωτογραφία του λινκ από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, βλέπω και τον Τάσο Δαρείο. Στο "Αλαλούμ" παίζει τον πατέρα του Τάσου (δεξιά, κοιτώντας τον παπά στην κάτω φωτό).

attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η ταινία αδερφέ ήταν προφητική και πολύ μπροστά για την εποχή της...Τώρα επαληθεύεται το νόημα της ταινίας...

Επίσης θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η ταινία ήρθε πρώτη στη σεζόν 1982-83,έκοψε 299.401 εισητήρια και πέρασε κι άλλες εξίσου καλές ταινίες της εποχής,όπως Βασικά καλησπέρα σας(3η θέση),Η στροφή(6η θέση),Σατανάδες στα σχολεία(21η θέση),Ρόδα τσάντα και κοπάνα(5η θέση),Ταξίδι στην πρωτεύουσα(29η),Φυλακές ανηλίκων(12η θέση),Χούλιγκανς(20η θέση).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα