Αμερικάνικα κόμικς στην Ελλάδα

Rio Blast

RetroWannaBe
Joined
6 Δεκ 2010
Μηνύματα
124
Αντιδράσεις
67
Θυμάμαι όταν είμουν περίπου στα 12 (γύρω στο 1987) αποφάσησα να κάνω το μεγάλο βήμα από τα μεταφρασμένα σουπερ-ηρωϊκα κόμικς που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα (Καμπανας, Μαμουθ, Σταρ) και διάβαζα ανελλιπώς και να ψάξω να βρω τα αυθεντικά αμερικάνικα.

Έμενα τότε στην Κυψέλη και τα πρώτα μου αμερικάνικα κόμικς τα είχα βρει στην Πλατεία Ομόνοιας και στην Πλατεία Αμερικής. Από τα πρώτα που θυμάμαι να πήρα ήταν τα Iron Man 210, Batman 428 (ο θάνατος του Ρόμπιν!), Green Lantern Corps 223, GI Joe Magazine Winter 1988 :)

Αγγλικά ήξερα λίγα τότε, θυμάμαι μου έπερνε ώρες να διαβάσω ένα τεύχος μιας και κάθε δεύτερη λέξη έπρεπε να την κοιτάξω στο λεξικό αλλά δεν με ένοιαζε!

Τα περίπτερα που φέρνανε αμερικάνικα κόμικς τα πέρνανε από το Πρακτορείο Διανομής Ξένου Τύπου. Ένα από τα περίπτερα στην Ομόνοια όμως έφερνε και άλλα κόμικς, αν θυμάμαι καλά η πηγή του ήταν η Αμερικάνικη βάση στο Ελληνικό ή κάτι τέτοιο. Κάνανε 150 δραχμές αν θυμάμαι καλά!

Θυμάμαι κατέβαινα στο κέντρο της Αθήνας κάθε 2-3 βδομάδες και έκανα το δρομολόγιο Ομόνοια – Σύνταγμα – Ομόνοια (και μερικές φορές Κολωνάκι) τσεκάροντας όλα τα περίπτερα που είχαν ξένο τύπο τί καινούρια κόμικς είχαν φέρει, ωραίες εποχές!

Και τα καλοκαίρια που πηγαίναμε με την οικογένεια μου στην Κόρινθο θυμάμαι το παρκτορείο διανομής τύπου έφερνε αμερικάνικα κόμικς :)

Μετά από μερικά χρόνια (αρχές δεκαετίας '90) έμαθα οτι ένα κατάστημα στα Εξάρχεια (Σολάρις) έφερνε κατευθείαν κόμικς από την Αμερική και πλέον τα πράγματα γίνανε πολύ πιο εύκολα για την συλλογή αμερικάνικων κόμικς. Στην συνέχεια ανοίξανε και άλλα καταστήματα κόμικς στην Ελλάδα, αργότερα, ήρθε το ίντερνετ κλπ.
 
Kαι εγω στο Σολαρις πρωτοπηγα στα τελη της δεκαετιας του '80,αρχες 90ς,το εμαθα απο τα περιοδικα της Μαμουθ και της διαφημισεις τους.

Πραγματικος παραδεισος τοτε ,δεν υπηρχαν τετοια μαγαζια.

Θα γραψω και αλλα.
 
Πράγματι, καταπληκτικό μαγαζί. Ο παράδεισος των κόμιξ και όχι μόνο.

Βιβλία φαντασίας και sci-fi, special editions βιβλία αναφοράς σε ταινίες (π.χ. Star Wars, και άλλα Sci-Fi), video tapes (έφερνε τα Babylon 5 σε VHS πριν καλά καλά κυκλοφορήσουν).

Ο δε τύπος με τα γυαλάκια, ψηλός, ευτραφής, κλπ. εντελώς freak oriented. Αυτό που λέμε: "Ο κατάλληλος άνθρωπός στην κατάλληλη θέση" κουραστικός με τις αναλύσεις του, αλλά απίστευτος γνώστης για όσα τουλάχιστον προϊόντα του καταστήματος έτυχε να μιλήσω μαζί του. Συμμετείχε σε forum, παρακολουθούσε τα συνέδρια τηλεοπτικών σειρών και πολλά fan site, απίστευτος. Τι να γίνεται άραγε!
 
Πολλες καταθεσεις στο Σολαρις...

Μεχρι που το '92 ανακαλυψα οτι το περιπτερο

απεναντι απο το Δημοτικο Θεατρο στον Πειραια

ειχε αμερικανικα κομικς... Τοτε σταματησα να ανεβαινω Αθηνα.
 
Πότε άνοιξε το SOLARIS; Πριν το SOLARIS, υπήρχε κάποιο άλλο μαγαζί που τα έφερνε ή μόνο τα περίπτερα;
 
To solaris ανοιξε το '89 ως βιβλιοπωλειο και το '90 εγινε επισημα το πρωτο κομιξαδικο με κομικς εισαγωγης στην ελλαδα.Το παλικαρι μου φαινεται το λεγαν παναγιωτη και ηταν κινητη εγκυκλοπαιδια!
 
ο τυπος με τα γυαλλακια ειναι ο κωστας πολυ καλο παιδι κ πολυ καλος φιλος! ο παναγιωτης που λες ηταν κ αυτος κινητη εγκυκλοπαιδεια και ειναι ο ιδιοκτητης του relax your soul comics τωρα λιγο πιο πανω απο το σολαρις!! γενικα το dream team απο παιδια που δουλευανε στο σολαρις ηταν 1997-2003.
 
Ναι εχεις δικιο ο κωστας!Και το relax your soul πολυ καλο μαγαζι ο παραδεισος για οποιον συλλεγει φιγουρες.Αυτα τα δυο μαγαζια θεωρω εξπερ στην ελλαδα για τα αλλα προτειμω να μη μιλησω.
 
ενα ειnαι το μαγαζι εαν θες να αγοραζεις φιγουρες απο ελλαδα το figures world! οσο για τα αλλα κομιξαδικα θα συμφωνησω μαζι σου!!
 
Για comics,figures,collectibles,statues και λοιπα αλλα καλουδια υπαρχει επισης και το Comicworld στο Κορυδαλλο.

[edit] Aστο καλυτερα! [edit]

Με τον ιδιοκτητη του, εχω συνεργαστει μερικες φορες, ειδικα στο ComicDom Con Athens.

Στο οποιο συμμετεχει ανελλειπως καθε χρονο που διοργανωνεται.

Να θυμηθω καποια στιγμη να "ανεβασω" και φωτο με τα comics μου... :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
εγω το μονο comic world που ηξερα ηταν στο χαλανδρι κ ο τυπος μου φαινοταν ψιλοασχετος!! σταυρο οταν λες εχετε συνεργαστει τι εννοεις?
 
wheeled warrior είπε:
εγω το μονο comic world που ηξερα ηταν στο χαλανδρι κ ο τυπος μου φαινοταν ψιλοασχετος!! σταυρο οταν λες εχετε συνεργαστει τι εννοεις?
Σου απαντησα με π.μ. για να μην επιβαρυνουμε το θεμα και ξεφευγουμε! :)
 
10 χρονια Comicdom Con Athens!

Ενας θεσμος Η' μαλλον καλυτερα μια γιορτη των comics που ξεκινησε πριν απο 10 χρονια,διεξαγεται και παλι αυτο το 3 ημερο. :)

Πιο συγκεκριμενα....

Η Comicdom Press και Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνουν στις 24, 25 και 26 Απριλίου 2015 την επετειακή 10η διοργάνωση
του διεθνούς φεστιβάλ Comicdom Con Athens 2015.

Για οσους ενδιαφερονται και ασχολουνται με τα comics μπορουν να διαβασουν περισσοτερες πληροφοριες

στα παρακατω links....

in.gr/Comicdom Con Athens 2015

 


comicdom.gr/Comicdom Con Athens 2015

 


comicdom-con.gr/program

Οσοι παραβρεθειτε θα εχετε την τυχη να συναντησετε και ενα "δικο μας παιδι"... ;)

Χρησταρα, καλη επιτυχια φιλαρακι! :thumbup:
 
Μιας και φτανει με το 6ο τευχος στο τελος του πως σας φανηκε το Motu/Thundercats?
 
Ειχα και εγω μια εμπειρία με πολλα κοινα με τους υπολοιπους συμμετέχοντες στο thread. Ζωντας στην Αμαλιάδα, ενα απο τα βασικα μου στεκια ηταν το πρακτορείο τυπου, οπου εφταναν ολα τα περιοδικα, εφημεριδες κλπ για να μοιραστουν στα περιπτερα κλπ της πολης. Το '87 και εγω ηρθα εκει για πρωτη φορα σε επαφη με τα αμερικανικα comics (και οχι μονο, περιστασιακα εμφανιζονταν και γερμανικές εκδόσεις γνωστων τιτλων της Marvel και DC, αλλα δεν γνωριζα την γλώσσα). Οι 150 δρχ ανα τευχος ηταν σημαντικη επιβάρυνση, ειδικα αν σκεφτει κανεις οτι αγοραζει μονο μια ιστορια το μηνα, ενω με το Σπαιντερ-μαν του Καμπανα εχεις τρεις καθε εβδομαδα, για κλασματα του κοστους αυτου. Αλλα δεν αγοραζει κανεις μονο την ιστορια, αλλα ενα κομματι απο την γη της επαγγελιας, την Αμερικη! Εγω διαβαζα τα παντα απο εξωφυλλο σε εξωφυλλο και καμια φορα σπαταλουσα περισσοτερο χρονο στις διαφημισεις απο οτι στο ιδιο το comic. Μπορουσα σχεδον να γευτώ τα μπισκοτα Oreo (τυφλα να εχει ο Παπαδόπουλος!), να παιξω Metal Gear στο NES (Pong και πολυ σου ειναι!) κλπ κλπ.

Τελικα καταφερα και εβρισκα αμερικανικα comics και στα πρακτορεία τυπου στον Πύργο και στα Ολύμπια, ενω ειχα κανει και εγω το προσκύνημα μου στο Solaris κανα δυο φορες. Καποια στιγμη εκανα και μια ετησια συνδρομη στην Marvel για το Uncanny X-Men και το New Mutants, ακριβως στην ωρα για να δω το τελος εποχης με την αποχωρηση Claremont απο την Marvel. Οπως εχω ξαναπει, καποια στιγμη στις αρχες της δεκαετιας του 90 εχασα το ενδιαφερον μου και η αρχικη συλλογη μπηκε στην ακρη. Αρκετα χρονια μετα εκανα την συλλογη με τους μεταλλαγμενους, ενω τα τευχη που ειχα αγορασει στα 80ies εμειναν στην ακρη. Τουλαχιστον μεχρι τωρα οπου λεω να τα πουλησω. Να μερικες φωτογραφιες.

2017-09-30-19h38m43.JPG
2017-10-01-06h53m18.JPG

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Τα παλια χρονια η τιμη σφραγιζόταν συνηθως στο οπισθόφυλλο καθε τευχους. Απο ενα σημειο και μετα εμπαινε με αυτοκόλλητο.

2017-09-30-19h42m04.JPG

2017-09-30-19h56m06.JPG
 

Συνημμένα

  • 2017-10-01-06h53m30.JPG
    2017-10-01-06h53m30.JPG
    403,3 KB · Προβολές: 1
Τελευταία επεξεργασία:
Μερος της ενασχολησης με τα αμερικανικα comics ηταν παντα και οι συνδιαλλαγές με διάφορους "εμπορους". Ιδιωτες μεγαλοσυλλεκτες με λιγο πιο εμπορικο πνευμα απο εμας τους υπολοιπους, "διαφήμιζαν" στις στήλες αλληλογραφίας ή στις αγγελίες περιοδικών comics και παρήγαγαν τους δικούς τους καταλόγους απο τους οποιους μπορουσε κανεις να αγορασει, πουλησει ή/και ανταλλάξει comics.

Ξέθαψα πρόσφατα δυο τέτοιους καταλόγους.

American Comics Club. Ένας απλός καθαρογραμμενος κατάλογος συν οδηγίες.

P2259154.JPGP2259155.jpg

Γιάννης απο Αθήνα. Ένα έργο τέχνης για το οποίο πρέπει να ειχε αφιερώσει άπειρες ώρες ο άνθρωπος πάνω από το φωτοτυπικό! Με χειρόγραφη σημείωση.

P2259152.JPG

2019-05-06_04-32-21_P5065088.jpg2019-05-06_04-32-51_P5065089.jpg

P2259153.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Aρχες 90 περι 91-92 ειχα λαβει μεσω ταχυδρομειου κατι φωτοτυπημενους καταλoγους με λιστα απο αμερικανικα marvel comics απο μια ελληνικη προσπαθεια με διευθυνση αν θυμαμαι καλα Μαρουσι.

Παραγγελνες τα κομικς σου μεσω καταλογου τους εστελνες απαντηση με γραμμα και πληρωνες με ταχυδρομικη επιταγη,θυμαμαι ειχα παρει κατι Rom Αnnuals ,ενα Wonderman Annual No1 και κατι αλλα.

Θυμαμαι μου ειχε κανει εντυπωση και τους ειχα ρωτησει που ειχανε βρει το ονομα και την διευθυνση μου αλλα απο οτι ειχα καταλαβει μεσω Μαμουθ κομικς ειχε γινει η δουλεια η τους τα ειχε δωσει η ιδια η Μαμουθ ειτε διαβαζανε την στηλη αλληλογραφιας και παιρνανε απο εκει τις διευθυνσεις,ειχανε δημοσιευθει κατι γραμματακια μου στην Μαμουθ Σουπερ Ηρωες.

Επισης στα γραμματα που στελνανε αναγγελανε και συντομα φυσικη παρουσια μεσω καταστηματος κατι που δεν ξερω αν εγινε ποτε.

BNOf34s.jpg
 
Ξερω την οδο. Μελισσια, αριστερα στο "γεφυρακι"

Πολυ καλο ρετρο relic!
 
Πίσω
Μπλουζα