Ανακύκλωση "Καν'το κι' εσύ" (Νομός Αττικής)

Nassos83

RetroActive
Joined
20 Αύγ 2011
Μηνύματα
240
Αντιδράσεις
57
Ήταν το 1994 όταν ξεκίνησε η εκστρατεία ανακύκλωσης χαρτιού στους πράσινους κάδους με πρωτοβουλία του ΕΣΔΚΝΑ (Ένιαία Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής) και του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Θυμάμαι ότι ήταν η πρώτη οργανωμένη κίνηση ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την ανακύκλωση. Κάθε λίγο και λιγάκι στη τηλεόραση μας έπρηζαν με το "Καν'το κι' εσύ!", ενώ σαν καλά διαβολάκια τροποποιούσαμε μερικούς στίχους όπως "κάψε τα δέντρα, καν'το κι' εσύ!".

Ιδού τι μοιραζόταν στα σχολεία της Αττικής πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.


Το ντοσιέ


 


U0Guv.jpg


Το εσωτερικό του με το άθικτο περιεχόμενο

IWZZv.jpg


Τα άθικτα αυτοκόλλητα

aAW7Z.jpg


Το φυλλάδιο με το χαρτί από φύκια (ζήτημα να έχω χρησιμοποήσει 2 για γράψιμο)




CBllW.jpg


K9n57.jpg


Το πρόγραμμα, απ'όσα τουλάχιστον έψαξα και έμαθα, δεν έφερε τα αναμενόμενα, άσχετα αν πολύ αργότερα προστέθηκε η δυνατότητα ανακύκλωσης γυαλιού και αλουμινίου. Έβαλε όμως τα θεμέλια για τους γνωστούς "μπλέ κάδους".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
http://www.youtube.com/watch?v=CpShNKSXe3I

Από το 1:23

Τη διαφήμιση τη θυμάμαι πολύ καλά, αν και ήμουν μόλις 4 ετών! Αυτό το τραγουδάκι με το σλόγκαν μου ξυπνά αναμνήσεις. Όπως επίσης και το "Ενιαίος σύνδεσμος δήμων και κοινοτήτων νομού Αττικής" μου φαινόντουσαν τόσο περίεργα τα γράμματα ΕΣΔΚΝΑ! Η πρωτοβουλία μπορεί να μην έπιασε παντού, αλλά για πολλά χρόνια είχε μια κάποια επιτυχία, ειδικά όταν δεν υπήρχαν οι μπλε κάδοι. Στη γειτονιά μας είχαν βάλει από τότε (1994) κάδο πράσινο για ανακύκλωση χαρτιού και λίγο καιρό μετά και για αλουμίνιο, αλλά περνούσαν οι γύφτοι και άδειαζαν τον κάδο με τα τενεκεδάκια, οπότε τον έβγαλαν και έμεινε μόνο ο κάδος του χαρτιού. Ο κάδος αυτός, αν και άλλαξε μετά από λίγα χρόνια, υπάρχει ακόμα στη θέση του και νομίζω ότι περνάνε ακόμα να τον αδειάσουν! Αν έχω προσέξει καλά, επάνω του έχει ακόμα τον Ανακίκι (τη μασκότ)!!!

Επ'αφορμή αυτού θυμάμαι ότι είχε δημιουργηθεί και ένα παρκάκι, κάπου στο Ψυχικό αν θυμάμαι καλά. Το οποίο παρκάκι είχε στην είσοδο ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και μετά είχε ένα τρενάκι που περνούσε μέσα από κάτι συντριβάνια και μίνι τουνελάκια. Μετά υπήρχε και ένα σπιτάκι όπου είχε διάφορες δραστηριότητες και οδηγίες για την ανακύκλωση. Θυμάμαι ότι στην πρώτη δημοτικού (1996) μας είχαν πάει εκδρομή εκεί και μας είχαν ζητήσει να πάρουμε μαζί είτε τενεκεδάκια, είτε χαρτί για να το ανακυκλώσουμε στην είσοδο. Μετά μπαίναμε ομάδες ομάδες στο τρενάκι και στο τέλος στο ξύλινο σπιτάκι για ενημέρωση περί ανακύκλωσης! Θυμάμαι τη συμβουλή τους να βγάζουμε το μπλε πλαστικό πριν ανακυκλώσουμε τα παλιά μας τετράδια.
 
ποσοι και ποσοι κονομησαν απο τετοιες αηδιες..

αμα ξεραμε...
 
don dokken είπε:
ποσοι και ποσοι κονομησαν απο τετοιες αηδιες..αμα ξεραμε...
Καλά ναι!

Το ότι η ανακύκλωση χρειάζεται δεν το συζητά κανείς.

Αλλά το ότι είχαν πέσει ένα σωρό "φορείς" επάνω δεν είναι καθόλου τυχαίο...
 
don dokken είπε:
ποσοι και ποσοι κονομησαν απο τετοιες αηδιες..αμα ξεραμε...

Nassos83 είπε:

nwntas είπε:
Καλά ναι!Το ότι η ανακύκλωση χρειάζεται δεν το συζητά κανείς.

Αλλά το ότι είχαν πέσει ένα σωρό "φορείς" επάνω δεν είναι καθόλου τυχαίο...
Μην ξεφύγουμε όμως παραπάνω από το θέμα μας :flower:
 
Έχεις δίκιο. :sealed:

Για την ιστορία, το φορτηγό ενώ στην αρχή το έβλεπες μια φορά την εβδομάδα να περνάει για να παίρνει το χαρτί (είχε και και το ειδικό σύστημα ράμπας μπροστά), μετά το όλο και πιο σπάνια...
 
Όντως, ας μείνουμε στα της πρωτοβουλίας!

Ισχύει! Ενώ στην αρχή ήταν πιο εντατική η δράση και η κινητοποίηση του κόσμου, σταδιακά έφθινε, αλλά και πάλι, η πρωτοβουλία συνεχίστηκε μια χαρά και ακόμα υπάρχουν, τουλάχιστον νομίζω, αυτά τα φορτηγά. Επίσης, ο κάδος της ανακύκλωσης κανονικά δεν ανοίγει από τον οποιονδήποτε, όπως οι κανονικοί κάδοι σκουπιδιών ή οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης. Είναι μια γερή μεταλική κατασκευή και στο καπάκι έχει ειδική σχισμη για να ρίχνεις το χαρτί. Ανοίγει από το φορτηγό για να αδειάσει. Βέβαια, επειδή στον κάδο της γειτονιάς μας είχε πέσει πάνω ένα αυτοκίνητο, έχει στραβώσει το καπάκι, οπότε ανοίγει όπως όλοι οι κάδοι πια.
 
Πίσω
Μπλουζα