Αξίζει μια έντυπη εγκυκλοπαίδεια σήμερα;

chester20080

RetroNoob
Joined
9 Σεπ 2024
Μηνύματα
9
Αντιδράσεις
8
Καλημέρα σε όλους,

Είναι ένα θέμα συζήτησης που είχα πρόσφατα και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Πιστεύετε πως αξίζει να συλλέγει ή αγοράσει κανείς μία έντυπη εγκυκλοπαίδεια τη σήμερον ημέρα, είτε θεματική (πάνω σε συγκεκριμένο θέμα-τομέα, όπως ιστορική, επιστημονική, κλπ) είτε κανονική (Α-Ω); Πχ να μαζεύει κανείς στη βιβλιοθήκη του εγκυκλοπαίδεια του '70, του '80, του '90, του '00 κλπ, όπως Δομή, Britannica, και πολλές άλλες που είχαν κυκλοφορήσει και πλέον πουλιούνται ή χαρίζονται ως μεταχειρισμένες.

Από τη μία κανείς μπορεί να ισχυριστεί πως το ίντερνετ καλύπτει τα πάντα και πολλές φορές αξιόπιστα (πχ ηλεκτρονική έκδοση της ίδιας εγκυκλοπαίδειας αν υπάρχει ή τα online papers σε έρευνα), ενώ το έντυπο περιέχει απαρχαιωμένες συνήθως πληροφορίες, ίσως πούνε "δεν θα την ανοίξεις ποτέ απλά θα κάθεται στη βιβλιοθήκη", "δεν έχει χρησιμότητα πλέον στις μέρες μας", "γιατί να πάρεις ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια σε τόμους και όχι απλά ένα μόνο βιβλίο αν θέλεις να μάθεις κάτι συγκεκριμένο", κλπ.

Από την άλλη όμως, το να κρατάς και να ξεφυλλίζεις ένα βιβλίο στα χέρια σου είναι ασυναγώνιστο απ'ό,τι αν διαβάζεις κάτι σε μια οθόνη, η αισθητική αξία που έχει, η συλλεκτική αξία, η συναισθημαρική, τυχόν αναμνήσεις και νοσταλγία που έχεις συσχετίσει με τα βιβλία και το έντυπο (πχ γονείς, εφηβεία, δίψα για γνώση κλπ), η ανά πάσα στιγμή πρόσβαση offline στην πληροφορία που δεν θα αλλοιωθεί από κανένα (σε αντίθεση με το ευμετάβλητο του πράγματος online), η αξιοπιστία των εκατοντάδων επιστημόνων που την επιμελήθηκαν και το κύρος του εκδοτικού οίκου, και πολλά άλλα. Η δική μου γνώμη είναι πως αξίζει και πάρα πολύ μάλιστα, είναι ένας μικρός θησαυρός.

Για μένα είναι πολύτιμες κυρίως για τη συναισθηματικη αξια, τη συνδεση με το παρελθον, τη νοσταλγια, ειδικά αν την εχεις συσχετίσει με εφηβεία, γονείς, καταστασεις, αναμνησεις κλπ

Δηλαδη για μενα η σειρα ειναι:
1. χρησιμοτητα
2. συναισθηματικη αξια (εδω εντασσεται και η νοσταλγια και αναμνησεις)
3. συλλεκτικη αξια

Προφανώς επειδη στην πλειοψηφια των περιπτωσεων οταν μιλαμε για μια εγκυκλοπαιδεια 30+ χρονων η χρησιμοτητα δεν υφισταται καθως εχει καταστει απαρχαιωμενο το περιεχομενο (εκτος απο ιστορικες ή λογοτεχνικες εγκυκλοπαιδειες οπου δεν μεταβαλλεται η γνωση), τοτε μιλάμε κυρίως για τη συναισθηματική και συλλεκτική αξία τους στις μέρες μας. Για μένα ο κυριότερος λόγος που εξακολουθώ να εκτιμώ πάρα πολύ τις έντυπες εγκυκλοπαίδειες είναι λόγω της συναισθηματικής αξίας που έχουν.

Μια ενδιαμεση περιπτωση ειναι οι πιο προσφατες εγκυκλοπαιδειες οπως Δομή του 2006-2007, εκει ισως ακομα στεκεται στην ενημερωση και δεν εχει ξεπεραστει. Ως προς την τεχνολογια σιγουρα ολες ειναι απαρχαιωμενες, καθως καθε χρονο υπαρχουν τεχνολογικες εξελιξεις αναμφιβολα. Πάντως πέρα από αυτού του είδους εγκυκλοπαιδειες (Α-Ω γενικής χρησης) υπάρχουν και οι θεματικές που αφορούν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, πχ επιστήμες, φύση, ζώα, φυτά, διάστημα, ιατρική εγκυκλοπαίδεια όπως μανιατεα 2006 ή ΥΓΕΙΑ, τεχνική εγκυκλοπαιδεια, ιστορική όπως του ελληνικού έθνους, και ούτε καθεξης. Εμένα πιο πολύ αυτές με συναρπαζουν, οι θεματικές. Από τις γενικής χρήσης θα έλεγα μου αρέσουν πολύ η Δομή (2007, 32 τομοι) και η Britannica (pocket 54 τομοι). Δομή την έχω από τότε, Britannica pocket δεν την πήρα ποτέ, είναι πολλοί τομοι.

Θα ήθελα πολύ να γράψετε τη γνώμη σας, πώς βλέπετε τα πράγματα, καθώς και αν έχετε οι ίδιοι τέτοιες εγκυκλοπαίδειες (αν θέλετε κιόλας πείτε και ποιές ενδεικτικά).
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μου εκανε εντυπωση οτι το 2007 καποιος εξεδωσε εγκυκλοπαιδεια!
 
Συμπτωματικα το σκεφτομουν κι εγω τον τελευταιο καιρο. Ειναι παρα πολυ χρησιμο που εχουμε πλεον οποια πληροφορια θελουμε στην τσεπη μας, αλλα το τυπωμενο βιβλιο εχει αλλη γοητεια. Οταν ημουν παιδακι θυμαμαι οταν βαριομουν μου αρεσε να ανοιγω την εγκυκλοπαιδεια στην τυχη και να διαβαζω για κατι ενδιαφερον που δεν ηξερα, απολαμβανοντας και τις φωτογραφιες και τα ομορφα ζωγραφισμενα σκιτσα. Σιγουρα παιζει μεγαλο ρολο και η νοσταλγια για την εποχη που καθε σπιτι ειχε τουλαχιστον ενα σετ εγκυκλοπαιδειες, αλλα ναι, θα ηθελα καποια στιγμη να βρω καποια τυπωμενη εγκυκλοπαιδεια με λιγα λεφτα (μαλλον μεταχειρισμενη και παλια) και που να μην πιανει πολυ χωρο.

Ψαχνοντας το θεμα βρηκα και αυτο το αρθρο απο το οποιο εμαθα πως εκδιδονται ακομα καποιες εγκυκλοπαιδειες, τουλαχιστον στα αγγλικα. Ειναι βεβαια πολυ μεγαλη επενδυση απ' ο,τι βλεπω, καθως η τιμη μιας τετοιας εγκυκλοπαιδειας ειναι αρκετα υψηλη. Αν ειχα μισθο πχ Ιρλανδιας αντι για ελλαδας, ισως να το σκεφτομουν.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα