Αποκλειστ. συνέντευξη του κ. Γ. ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ, Δντή της ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ στο RetroManiaX

bernard.c

RetroDB Feeder
Joined
26 Νοέ 2007
Μηνύματα
3.256
Αντιδράσεις
974
Πρόλογος

Τα τελευταία 3,5 χρόνια, τα μέλη του Retromaniax έχουν αγκαλιάσει την παλιά, καλή Ελληνική τηλεόραση, έχουν συζητήσει για τηλεοπτικές σειρές που άφησαν εποχή, για εκπομπές που έγραψαν ιστορία, για τηλεοπτικά πρόσωπα και παρουσιαστές που έχουν χαραχτεί στη μνήμη μας... Όσοι έζησαν την Ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα της δεκαετίας του ʼ70 και του ʼ80 θυμούνται πόσο πιο “λιτό” ήταν το τηλεοπτικό τοπίο λόγω της ύπαρξης δύο μόνο σταθμών, του ΕΙΡΤ (ΕΡΤ) και της ΥΕΝΕΔ (ΕΡΤ2), αλλά και πόσο πιο “χορταστικό” συνάμα. Πιο “χορταστικό”, διότι το εκπεμπόμενο πρόγραμμα απευθυνόταν σε όλες τις ηλικίες και κάλυπτε όλα τα ενδιαφέροντα και περιελάμβανε τηλεοπτικές σειρές, ενημερωτικές εκπομπές, τηλεπαιχνίδια, εκπαιδευτική τηλεόραση, θεατρικές παραστάσεις, ντοκυμανταίρ, προσεγμένα παιδικά προγράμματα, μουσικά αφιερώματα, κα. Και φυσικά, για την πληρέστερη ενημέρωση μας σχετικά με τα προγράμματα των δύο σταθμών, όλοι καταφεύγαμε σε ένα περιοδικό (το οποίο μέχρι το 1977 κατείχε το μονοπώλιο στην κατηγορία του), στο περιοδικό με τα όμορφα έγχρωμα εξώφυλλα, με την πλούσια και αναλυτική παρουσίαση των τηλεοπτικών προγραμμάτων και με τις αποκλειστικές πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις και τα σχέδια πίσω από την τηλεοπτική κάμερα εντός και εκτός Ελλάδος, την «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ».

attachment.php


attachment.php


Είχαμε την τιμή να μας υποδεχθεί ο Διευθυντής του περιοδικού στο γραφείο του, στο ιστορικό κτήριο της ΕΡΤ στην οδό Ρηγίλλης, την Πέμπτη 26 Μαίου 2011.

Τι μπορεί να πει κανείς για το κτήριο αυτό; Δέος! Στους τοίχους του αποτυπώνεται η ίδια η ιστορία της ΕΡΤ... Στους χώρους του έχουν εργαστεί και κινηθεί δεκάδες συνεργάτες, υπάλληλοι και καλεσμένοι της ΕΡΤ (Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης) για περισσότερες από 7 δεκαετίες... Εδώ έγιναν ιστορικές ηχογραφήσεις για το Ραδιόφωνο, έγιναν σημαντικές συναντήσεις, στήθηκε η υποδομή και έγιναν τα πρώτα βήματα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, πριν μεταφερθεί στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής τον Ιανουάριο του 1974. Σήμερα στο κτήριο της οδού Μουρούζη - Ρηγίλλης στεγάζονται ορισμένα τμήματα της ΕΡΤ και φυσικά το περιοδικό της ΕΡΤ, η «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ».

Το γραφείο του κ. Γεώργιου Συριόπουλου μας πηγαίνει και αυτό ένα όμορφο ταξίδι στο παρελθόν. Παλιά εξώφυλλα του περιοδικού στους τοίχους, παλαιότερες προσφορές από το οπτικο-ακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ, παλιά τεύχη στην βιβλιοθήκη. Ένας κόσμος γεμάτος αναμνήσεις από μια εποχή πιο απλή, πιο ζεστή, πιο ανθρώπινη. Ο ίδιος φιλικός, ομιλητικός, ευχάριστος, μας υποδέχτηκε στο γραφείο του και μας μίλησε ανοιχτά, με πάθος και ενθουσιασμό για τη δουλειά του και για το περιοδικό. Ακολουθεί η συζήτησή μας μαζί του...

ΥΓ Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Συριόπουλο και το περιοδικό για την παραχώρηση του πλούσιου συνοδευτικού φωτογραφικού υλικού που πλαισιώνει το κείμενο.

G_Syriopoulos.jpg


ΥΓ 2 Θέλω να αναφέρω και να ευχαριστήσω θερμά τους ακόλουθους φίλους, οι οποίοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης:


- Στη σύνταξη του ερωτηματολογίου:
ChristosM και tsalk


- Στην απομαγνητοφώνηση, η mod-admin ομάδα:
Aardvark, Shock, sunset89 και Wally


- Και φυσικά τον
Shock, με τον οποίο πήγαμε στην «Ραδιοτηλεόραση» και συνομιλήσαμε με τον κ. Συριόπουλο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το ιστορικό κτήριο της ΕΡΤ στην οδό Μουρούζη – Ρηγίλλης και ο εξοπλισμός από τα παλιά στούντιο της ΕΡΤ

ΕΡ: Κύριε Συριόπουλε, πριν ξεκινήσουμε την κουβέντα μας για την «Ραδιοτηλεόραση», μιλήστε μας λίγο για την ιστορία του κτηρίου αυτού στο οποίο στεγάζεται το περιοδικό. Έχει, θεωρούμε, ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς είναι συνυφασμένο με την ιστορία της ΕΡΤ...

Το ιστορικό αυτό κτήριο της ΕΡΤ στην οδό Μουρούζη - Ρηγίλλης αποτελεί την πρώτη αυτόνομη εγκατάσταση της Ραδιοφωνίας, έπειτα από την λειτουργία των υπόγειων στούντιο που υπήρχαν στο Ζάππειο. Τα ραδιοφωνικά στούντιο του Ζαππείου λειτουργούσαν σε παράλληλο χρόνο με τα στούντιο που υπήρχαν στο κτήριο του ΟΤΕ στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΟΤΕ εξέπεμπε πρόγραμμα κατά κύριο λόγο η «πειραματική τηλεόραση» του ΕΙΡ κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της στην Ελλάδα. Όπως προανέφερα, το Ραδιόφωνο του ΕΙΡ προϋπήρχε εγκατεστημένο σε υπόγειους χώρους του Ζαππείου, οι οποίοι είχαν διαμορφωθεί σε ραδιοφωνικά στούντιο. Επίσης, booth ραδιοφωνικών στούντιο υπήρχαν και λειτουργούσαν στους υπόγειους χώρους του κτηρίου που βρισκόμαστε σήμερα. Βεβαίως τα ραδιοφωνικά στούντιο αυτά σήμερα δεν λειτουργούν πλέον.

ΕΡ: Πώς ήταν ο εξοπλισμός των στούντιο εκείνη την εποχή και ποιες οι συνθήκες ηχογράφησης;

Μην πάει το μυαλό σας σε υποδομές ηχογράφησης με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, τα οποία παραπέμπουν σε μεγάλες κονσόλες ή σε χώρους με ιδιαίτερη ηχομόνωση και διπλά τζάμια. Αναφερόμαστε σε καταστάσεις που στην εποχή τους δήλωναν μεν μια επαγγελματική συγκρότηση, αλλά κρίνοντάς τα με τη ματιά του σύγχρονου εξοπλισμού, μπορεί να διακρίνει κανείς μια παλαιότητα που ίσως ακόμη και να μην έχει μεγάλη αξία. Και ενώ η ΕΡΤ δεν υστερούσε τεχνολογικά από την τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη στο εξωτερικό, εντούτοις η τεχνολογία ήταν πολύ απλή εκείνα τα χρόνια. Συνίστατο δηλαδή σε μια μικρή κονσόλα και ένα μικρόφωνο που είχε έναν όγκο, αλλά ίσως όχι μια τέλεια δυνατότητα εγγραφής σε σχέση με τα πυκνωτικά - δυναμικά μικρόφωνα που σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά. Ήταν μάλιστα πολύ σημαντικό να υπάρχει ησυχία έξω από τα στούντιο ηχογράφησης, για αυτό και όλα τα στούντιο στο παρελθόν είχαν ένα κόκκινο φως, το οποίο την ώρα της ηχογράφησης ήταν πάντοτε αναμμένο και άλλαζε σε πράσινο χρώμα όταν δεν υπήρχε ηχογράφηση, προκειμένου να γίνεται αντιληπτό στους ανθρώπους που βρίσκονταν έξω από το στούντιο και που ήθελαν να μπουν μέσα μόλις διακοπεί η ηχογράφηση.

Τα στούντιο που βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή έχουν ακόμη αυτές τις φωτεινές ενδείξεις! Όχι, ασφαλώς, επειδή ο εξωτερικός θόρυβος μπορεί να επηρεάσει την ηχογράφηση, αλλά για να αποτρέψει τον κόσμο από το να μπει μέσα στο στούντιο απροσδόκητα και διακόψει τον ειρμό της εγγραφής. Βεβαίως, τα σημερινά στούντιο έχουν τόσα πολλά υλικά ηχομόνωσης, τεχνολογίας, ψηφιακών εγγραφών, δυνατοτήτων μοντάζ, κτλ, που είναι προφανές ότι δεν έχουν πλεόν καμία σχέση με τα στούντιο και τον εξοπλισμό των παλαιών χρόνων.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ακόμα και αν κάποιος τα αναφέρει με μια διάθεση γλυκιάς νοσταλγίας, δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποδώσει στις νεότερες γενιές αυτές τις παλιές εικόνες. Τα δικά μου παιδιά φερʼ ειπείν δεν μπορούν να διανοηθούν πώς ήταν η ζωή μόλις πριν από 15 χρόνια χωρίς κινητό τηλέφωνο, πόσο μάλλον να διανοηθούν πώς ήταν η ζωή χωρίς την τηλεόραση, ή πώς οι άνθρωποι μπορούσαν να κάθονται γύρω από ένα ραδιόφωνο για να ακούσουν τις ειδήσεις ή για να ψυχαγωγηθούν από μια εκπομπή ή για να χορέψουν ακούγοντας μουσική...

ΕΡ: Γνωρίζετε αν σε αυτό το κτήριο στεγάστηκε και ο τηλεοπτικός σταθμός του ΕΙΡΤ για κάποιο διάστημα, μέχρι που ετοιμάστηκε οι κτηριακές εγκαταστάσεις στην Αγία Παρασκευή;

Νομίζω ότι ο τηλεοπτικός σταθμός από την οδό 3ης Σεπτεμβρίου πήγε κατʼ ευθείαν στην Αγία Παρασκευή. Εξάλλου, οι χώροι του κτηρίου αυτού είναι σχετικά μικροί, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την τεχνολογία εκείνης της εποχής. Σκεφτείτε ότι οι κάμερες είχαν μέχρι πριν από 15-20 χρόνια (δηλαδή μέχρι περίπου το 1995) ένα τεράστιο όγκο. Εγώ γνώρισα τις Thomson που είχαν μήκος περισσότερο από 1.20μ και πλάτος γύρω στα 60 εκατοστά και οι οποίες στηρίζονταν πάνω σε ένα τρίποδο που ήταν τοποθετημένο πάνω σε ρόδες. Επομένως, μόνο για την στατική τους θέση, οι κάμερες αυτές χρειάζονταν 1,5 με 2 τετραγωνικά μέτρα. Τα πρώτα στούντιο έπρεπε ως εκ τούτου να είναι μεγάλα για να μπορεί να υπάρχει η κίνηση των καμερών και η δυνατότητα λήψης πλάνων. Επιπλέον, δεν υπήρχαν εκείνα τα χρόνια οι δυνατότητες του καθαρού ζουμ και των κοντινών πλάνων και απαιτείτο ένα βάθος πεδίου ικανό, ώστε να μπορεί να γίνεται η εγγραφή σε κάμερες οι οποίες δεν είχαν την υψηλή ανάλυση που έχουν οι σημερινές.

ΕΡ: Όλο αυτό το μηχανολογικό υλικό της ΕΡΤ είναι σε κάποιο χώρο συγκεντρωμένο, ίσως σε κάποιο μουσείο;

Βεβαίως και είναι. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υλικού έχει συγκεντρωθεί από την Διεύθυνση Μουσείου - Αρχείου της ΕΡΤ, η οποία έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη συγκέντρωση και διάσωση του του υλικού αυτού.

Σήμερα, κάποια ιστορικά μηχανήματα της ΕΡΤ φυλάσσονται στο παρόν κτήριο (το κτήριο της Μουρούζη – Ρηγίλλης), ένα τμήμα του υλικού φυλάσσεται στην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή και ένας μεγάλος όγκος των μηχανημάτων βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στα Λιόσια, εκεί όπου βρισκόταν ο αρχικός πομπός του λεκανοπεδίου της Αττικής. Αναλογιστείτε ότι καθώς το λεκανοπέδιο δεν ήταν χτισμένο όπως είναι σήμερα, τα ραδιοκύματα δεν είχαν κανένα εμπόδιο, ταξίδευαν σε μια ευθεία γραμμή, πάνω από κτήρια που είχαν ύψος μέχρι 10-12 μέτρα. Το ζήτημα του πάρκου κεραιών προέκυψε μετά τις πολυκατοικίες και τα υψηλά κτήρια, οπότε χρειάστηκε οι κεραίες να πάνε σε ένα σημείο υψηλότερο, για να ξεπερνούν αυτά τα φυσικά εμπόδια.

Ο μεγάλος όγκος λοιπόν αυτού του υλικού είναι συγκεντρωμένος στο κτήριο των Λιοσίων, όπου συντηρείται και φυλάσσεται. Η Διεύθυνση Μουσείου - Αρχείου μάλιστα μετέχει σε διάφορες περιοδικές εκθέσεις που γίνονται, είτε με πρωτοβουλία των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ, είτε με πρωτοβουλία άλλων φορέων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Πριν από 3 χρόνια είχε γίνει και μια έκθεση στο Ζάππειο για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και είχε παρουσιαστεί μεγάλο μέρος του υλικού αυτού.

Το υλικό αυτό είναι άξιο παρατήρησης από τους νεότερους που βλέπουν ενισχυτές με λυχνίες ή ογκώδεις πομπούς που δεν είχαν μεγάλη εμβέλεια, γιʼ αυτό υπήρχε και ένα μεγάλο δίκτυο αναμεταδοτών. Πρόκειται για ένα υλικό που σε προκαλεί να αναλογιστείς την τεχνολογική εξέλιξη...
 
Η ιστορία και το προφίλ της «Ραδιοτηλεόρασης»

ΕΡ: Κύριε Συριόπουλε, μιλήστε μας λίγο για το περιοδικό, την ιστορία του. Ξεκίνησε να εκδίδεται το 1939 με την ονομασία «Ραδιοπρόγραμμα»...

Η «Ραδιοτηλεόραση» είναι η μετεξέλιξη ενός περιοδικού, μιας περιοδικής έκδοσης της ΕΡΤ που προϋπήρχε από την περίοδο που η σημερινή ΕΡΤ ονομαζόταν ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας). Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα εμφανίστηκε το 1938 και δημιουργήθηκε τότε και η ανάγκη ενημέρωσης των ακροατών για το καθημερινό του πρόγραμμα. Ασφαλώς δεν υπήρχαν πολλές ραδιοφωνικές συσκευές την εποχή εκείνη, αλλά η γρήγορη επέκταση του ραδιοφώνου έστω και υπό τις συνθήκες του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου που ξέσπασε λίγο αργότερα, δημιούργησε μια ανάγκη στο κοινό για ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα που εξέπεμπε αυτό το ραδιόφωνο.

Έτσι λοιπόν το 1939, στις 30 Ιουλίου, η τότε Διεύθυνση Ραδιοφωνίας του Υπουργείου Τύπου και Τουρισμού ξεκίνησε να εκδίδει το «Εβδομαδιαίον Πρόγραμμα Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών - Θεσσαλονίκης». Αυτή η έκδοση διεκόπη για μερικά χρόνια την περίοδο της κατάληψης της Αθήνας από τους Γερμανούς. Βεβαίως, ακόμα και σʼ εκείνα τα “πέτρινα χρόνια” γινόταν εκπόνηση του προγράμματος, δηλαδή δημιουργούνταν μια σκαλέτα για το πρόγραμμα, αλλά δεν κυκλοφορούσε με τη μορφή της έκδοσης.

ΕΡ: Υπάρχουν αντίγραφα των παλιών αυτών τευχών στο αρχείο του περιοδικού;

Βεβαίως, υπάρχουν ορισμένα τέτοια αντίτυπα στο αρχείο μας.

1_1941Ian_EP_.jpg


ΕΡ: Ποια ήταν η εξέλιξη της ιστορίας του περιοδικού;

Η έκδοση αυτή επανήλθε το 1948 με τον τίτλο «Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα», μια έκδοση που πωλούνταν στα περίπτερα.

2_1949Okt_EP_1.jpg


3_1949Okt_EP_2.jpg


Το 1950, η Ραδιοφωνία μετονομάστηκε σε ΕΙΡ και λίγο αργότερα το «Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα» από 12σέλιδο έγινε 16σέλιδο, αλλάζοντας τον τίτλο του σε «Ραδιοπρόγραμμα».

4_119_1952Sept_RP_Melina_Merkouri.jpg


Το 1952, η ύλη του περιοδικού εμπλουτίστηκε και τότε έκαναν την εμφάνισή τους θέματα πολιτισμού, λογοτεχνίας και ιστορίας. Ήταν μια περίοδος που το «Ραδιοπρόγραμμα» είχε αρκετές υπογραφές γνωστών Ελλήνων λογοτεχνών, δημοσίευε σε συνέχειες διάφορα διηγήματα και αποτελούσε εν γένει ένα ανάγνωσμα που και εκείνη την εποχή ξεχώριζε από τα υπόλοιπα προσφερόμενα αναγνώσματα στην αγορά.

5_399_1958Ian_RP_Tzeni_Karezi.jpg


6_43_1963Okt_RP_Dimitris_Xorn.jpg


7_124_1965Maios_RP_Alekos_Alexandrakis.jpg


ΕΡ: Πώς επηρέασε η έναρξη της λειτουργίας της Ελληνικής τηλεόρασης το 1966 την ύλη και την εμφάνιση του περιοδικού; Πότε έγινε η αλλαγή της ονομασίας;

Το 1966 εμφανίστηκε στη χώρα μας η τηλεόραση, μέσω του «πειραματικού σταθμού τηλεοράσεως» του ΕΙΡ. Το «Ραδιοπρόγραμμα», ενώ κάλυπτε και το τηλεοπτικό πρόγραμμα στην ύλη του, εντούτοις διατήρησε την ονομασία του μέχρι και το τεύχος 281. Ήταν στις 12 Μαίου του 1968 που το περιοδικό μετονομάστηκε πλέον σε «Ραδιοτηλεόρασις», εμπλουτίστηκε σταδιακά και έγινε ουσιαστικά ένας χρηστικός οδηγός ταυτόχρονα και για τους ακροατές του ραδιοφώνου και για τους θεατές της τηλεόρασης.

8_1118_1971Noe_RTV_Clint_Eastwood.jpg


9_1123_1971Dek_RTV_Jerry_Lewis.jpg


Εξάλλου, το πρόγραμμα της τηλεόρασης τα πρώτα χρόνια ήταν ολιγόωρο, ξεκινούσε στις 6 το απόγευμα και κατέληγε στις 12 τα μεσάνυχτα. Ξεκινούσε με τον Εθνικό Ύμνο και την έπαρση της Ελληνικής σημαίας και κατέληγε με την υποστολή της και πάλι με τον Εθνικό Ύμνο.

Το αρχικώς 6ωρο πρόγραμμα άρχισε να επεκτείνεται σιγά-σιγά. Στην παροδο του χρόνου, δημιουργήθηκε και το δεύτερο κανάλι, η τηλεόραση των Ενόπλων Δυνάμεων (Υ.ΕΝ.Ε.Δ.) , καθότι ο στρατός εκείνα τα χρόνια λειτουργούσε μια κινηματογραφική υπηρεσία, την Κινηματογραφική Υπηρεσία Στρατού. Αναλογιστείτε ότι το τηλεοπτικό υλικό, εκείνα τα χρόνια, ήταν δυσεύρετο και σπάνιο. Δεν είχε αναπτυχθεί ακόμα όλη αυτή η διαδικασία της εμπορίας των ταινιών, δεν υπήρχαν τηλεοπτικοί παραγωγοί. Η Τηλεόραση ήταν ένα μέσο που δεν το γνώριζαν καλά καλά ούτε καν οι… σκηνοθέτες.

Τα πρώτα εκείνα χρόνια της τηλεόρασης, πολλοί μετέπειτα σκηνοθέτες ανακάλυπταν την ικανότητά τους πάνω στην κάμερα. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν αρχικά οπερατέρ, κινηματογραφιστές, ή διευθυντές φωτογραφίας και ανέπτυξαν την σκηνοθετική τέχνη με την έφεση που είχε η ματιά τους στο να βλέπει τα πράγματα λίγο διαφορετικά, πιο συγκροτημένα, πιο οργανωμένα. Πολύ αργότερα υπήρξαν στην Ελλάδα σχολές Σκηνοθεσίας ή Διεύθυνσης Φωτογραφίας, που άρχισαν να εκπαιδεύουν επαγγελματίες.

10_1200_1973Maios_RTV_Hrysi_Voli.jpg


ΕΡ: Για πολλά από τα μέλη του forum μας, οι πρώτες αναμνήσεις από την «Ραδιοτηλεόραση» ξεκινούν από τα μέσα/τέλη της δεκαετίας του ʼ70 και εκτείνονται στη δεκαετία του ʽ80...

Μετά τη Μεταπολίτευση, στη «Ραδιοτηλεόραση» προστέθηκε ένα ένθετο αφιέρωμα που αφορούσε στο Γʼ Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας. Η ύλη εμπλουτίστηκε ακόμα περισσότερο, υπήρχε στο περιοδικό βιβλιοκριτική και επίσης γίνονταν εκτενείς αναφορές στα τηλεοπτικά προγράμματα των δύο τηλεοπτικών σταθμών, της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ.

attachment.php


attachment.php


Στις αρχές της δεκαετίας του ʼ80, η «Ραδιοτηλεόραση» έχει μια εκπληκτική κυκλοφορία, με πωλήσεις ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 1981 τα 105.000 τεύχη. Το περιοδικό έχει πλέον μπει στη ζωή των Ελλήνων ακροατών και τηλεθεατών.

11_600_1981Aug_RTV_Dynasty.jpg


12_983_1988Dek_RTV_ERA50.jpg


Τη δεκαετία του ʼ90, με την λειτουργία και ανάπτυξη της ιδιωτικής τηλεόρασης, δημιουργούνται πολλά ακόμα τηλεοπτικά περιοδικά. Παράλληλα, τα προγράμματα της τηλεόρασης έχουν πλέον έντονη παρουσία στις εφημερίδες και κυκλοφορούν επίσης ως ένθετα στον Κυριακάτικο Τύπο. Τότε χάθηκε και το προνόμιο του μονοπωλίου για την «Ραδιοτηλεόραση».

13_1300_1995Ian_RTV_Alekos_Fasianos.jpg


14_1474_1998Maios_RTV_ERA60.jpg


Το περιοδικό ωστόσο άντεξε την κρίση της αγοράς και παρά την πτώση της κυκλοφορίας του, κατάφερε να παραμείνει στην συνείδηση του κοινού ως ένα σοβαρό εβδομαδιαίο τηλεοπτικό περιοδικό που εστιάζει στα μεγάλα καλλιτεχνικά και αθλητικά γεγονότα, μακριά από ροζ θεματογραφία που μπορεί να ευδοκιμεί σε άλλα έντυπα.

ΕΡ: Η «Ραδιοτηλεόραση», μέσα από τη μακρά παρουσία της στον περιοδικό Τύπο, έχει καταγράψει τη ραδιοφωνική, τηλεοπτική και γενικότερα πολιτισμική ιστορία της Ελλάδος των τελευταίων 70+ χρόνων. Ποια η σημασία αυτού και ποιο είναι το έργο που επιτελεί η «Ραδιοτηλεόραση», βάση του προφίλ το οποίο κατέχει;

Η σημασία της καταγραφής της Ελληνικής ραδιοφωνικής, τηλεοπτικής και γενικότερα πολιτισμικής ιστορίας από το περιοδικό είναι, κατά τη δική μου κρίση, εξαιρετικά μεγάλη. Δεν είναι μόνο ότι η Ραδιοτηλεόραση βλέπει τα πράγματα με αντικειμενική ματιά, αλλά είναι ακόμα ότι παρουσιάζει μια μεγάλη “βεντάλια” των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της Ελλάδας, αποτυπώνοντας ουσιαστικά το κυρίαρχο τοπίο των media στη χώρα μας.

Αυτό έχει δυο αξίες: Η πρώτη αξία είναι ότι μελετώντας το Αρχείο των περιοδικών της «Ραδιοτηλεόρασης», μπορεί κανείς να παρατηρήσει πώς αυτό το τοπίο μεταλλάσσεται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί, δηλαδή, ο μελετητής να παρατηρήσει με μια απλή ματιά, πώς περνάμε για παράδειγμα από τα σήριαλ ή τις μυθοπλασίες ή τις μεταφορές λογοτεχνικών έργων στη μικρή οθόνη, στα νέα σήριαλ ή ακόμα στις ξένες τηλεοπτικές σειρές. Μπορεί ακόμα κάποιος να παρακολουθήσει εύκολα πώς μεταβαίνουμε από τα αμιγώς Ελληνικά τηλεπαιχνίδια ή τις ψυχαγωγικές εκπομπές, σε μια κατάσταση προσαρμογών ξένων format, ξένων μοντέλων που εισβάλουν στη δική μας αγορά. Μπορεί, επίσης, κάποιος να παρατηρήσει με ακρίβεια λόγου χάρη πότε ήρθε το πρώτο reality show στην Ελλάδα. Θα μου πείτε, είναι αξιόλογο σαν προϊόν; Δεν αξιολογούμε το προϊόν, υπάρχουν άλλες παράμετροι που μπορεί κανείς να προσεγγίσει με μια τέτοια καταγραφή, ίσως και υποκειμενικές παράμετροι. Είναι όμως κατά τη γνώμη μου σημαντικό το ότι μπορεί κάποιος να παρατηρήσει το πώς αυτή η διαφοροποίηση στο τηλεοπτικό πρόγραμμα σε παράλληλο χρόνο μπορεί να επηρεάζει και την κοινωνική λειτουργία.

Γιατί επηρεάζει την κοινωνική λειτουργία; Γιατί η κοινωνία έχει ως βασική προσλαμβάνουσα παράστασή της την Τηλεόραση. Για ορισμένους ανθρώπους η Τηλεόραση είναι πρότυπο, ανεξαρτήτως αν είναι καλό ή κακό. Λανσάρει μόδα, εκδηλώνει τάσεις. Για παράδειγμα, έχουμε κατακλυστεί τα τελευταία 2-3 χρόνια από εκπομπές μαγειρικής. Γνωρίζουμε και βάζουμε στο σπίτι μας πιάτα που κάποτε δεν τα είχαμε ούτε στη φαντασία μας. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: τα μανιτάρια στην Ελλάδα είναι μια υπόθεση περίπου δεκαετίας. Προϋπήρχαν ασφαλώς. Είχαμε μανιτάρια. Απλά, δεν ήταν στην κουζίνα μας. Σήμερα, τα μανιτάρια τα συναντά κανείς σε ένα πολύ απλό πιάτο και σε αυτό συνέβαλε ιδιαιτέρως η Τηλεόραση. Παλαιότερα, δεν είχαν όλοι οι άνθρωποι στην περιοχή τους, ή δεν είχαν όλοι την ευχέρεια να πάνε σε ένα gourmet εστιατόριο να γνωρίσουν ένα πιάτο με μανιτάρια. Επίσης, παρατηρώ τώρα ότι σε πάρα πολλές συνταγές που προτείνονται από την τηλεόραση υπάρχουν τα σπαράγγια, κάτι το οποίο ήταν “άγνωστο” στην Ελληνική κουζίνα μέχρι πρόσφατα.

Αυτή, λοιπόν, η παρατήρηση (το να μπορεί δηλαδή κανείς να παρατηρεί το πώς διαμορφώνεται ένα τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό πρόγραμμα) είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο. Μπορεί κάποιος να δει, σε παράλληλο χρόνο με την κοινωνική αλλαγή, ποια και σε ποια έκταση είναι η επιρροή της τεχνολογίας σε αυτή τη σχέση της Τηλεόρασης με το κοινό. Πρόσφατα παραδείγματα, όπως η διαδραστικότητα, οι εκπομπές με SMS, η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων λειτουργούν αμφίδρομα: από τη μία διευκολύνουν την Τηλεόραση να “επιβάλλεται” ως διαγγελματικό μέσο, από την άλλη καθιστούν, πλέον, έντονη την επιρροή του κοινού στην Τηλεόραση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πολυπληθών shows.

Επίσης μπορεί κανείς να διακρίνει πότε τα Μ.Μ.Ε. άρχισαν να ονομάζονται Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα, διότι αυτή η ονομασία μπήκε αρκετά αργά στο λεξιλόγιό μας σε σχέση με άλλες χώρες. Παλαιότερα, εμείς απλά ονοματίζαμε την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο και εννοούσαμε έναν πομπό που εξέπεμπε κάποιο μήνυμα. Ο όρος “media” στην Ελλάδα αποδόθηκε με δύο επεξηγήσεις: Αρχικώς μιλούσαμε για Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μετά μιλάγαμε για Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Υπήρχε μια σύγχυση για το αν μιλάμε για Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης ή για Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας, κοκ. Η απόδοση του όρου Μ.Μ.Ε. είναι ένα θέμα σοβαρό, έχει απασχολήσει ακόμα και την Ακαδημία Αθηνών. Από όσο παρακολουθώ τις ερμηνείες που έχουν δώσει στο εξωτερικό για τη λειτουργία των Μέσων, αποδέχονται και τη λειτουργία του Μέσου Ενημέρωσης, αλλά και τη λειτουργία του Μέσου Επικοινωνίας, όταν επαληθεύεται η αμφίδρομη σχέση κοινού και Μέσου. Ιδιαίτερα σήμερα που αυτή η αμφίδρομη σχέση επαληθεύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και μάλιστα ενʼ όψει της ψηφιακής εποχής που θα ενισχύσει τη διαδραστικότητα σε απόλυτο βαθμό, μπορούμε πλέον να μιλάμε για Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της ιστορίας των Μ.Μ.Ε. μέσα από την πολυετή καταγραφή τους από τη «Ραδιοτηλεόραση», μπορεί κανείς να αποκρυσταλλώσει την έννοια κάποιων όρων. Η ιστορικότητα του περιοδικού συμβάλλει σε αυτό.

Όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα στοιχεία για έναν κοινωνιολόγο, έναν πολιτειολόγο, ή έναν ερευνητή των Μέσων Ενημέρωσης, για να καταλήξει στα συμπεράσματα μιας έρευνας.

Η αποτύπωση, όμως, του κυρίαρχου τοπίου των media στη χώρα μας από την «Ραδιοτηλεόραση» έχει και άλλη μία αξία, η οποία είναι η εξής: Εμείς στην «Ραδιοτηλεόραση» δεν δίνουμε έμφαση σε μια τηλεοπτική/ραδιοφωνική δουλειά προβάλλοντας ένα πρόσωπο, δηλαδή τον παραγωγό ή τον παρουσιαστή της. Παρουσιάζουμε όλους τους συντελεστές - τους σκηνοθέτες, τους τηλεσκηνοθέτες, τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς ακόμη και τους μοντέρ όταν μιλάμε για ένα ντοκιμαντέρ ή για μια μεγάλη σειρά. Παρουσιάζουμε τους ηχολήπτες, μια σειρά συντελεστών.

Αυτή η καταλογογράφηση διευκολύνει πολλές φορές ανθρώπους που δικαιούνται μερίδια από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο να μπορέσουν να τα διεκδικήσουν. Για παράδειγμα, συντελεστές ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών προγραμμάτων επικαλούνται την παρουσία τους στο έντυπό μας (ή σε μια εφημερίδα που περιλαμβάνει αυτά τα στοιχεία) για να αποδείξουν ότι συμμετείχαν και αυτοί σε αυτό το πρόγραμμα. Και το παράδειγμα αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε ατυχές: Φανταστείτε έναν παραγωγό ο οποίος παρέδωσε μέσω τρίτου τη δουλειά του και ο οποίος παθαίνει ένα ατύχημα και σκοτώνεται προτού να έχει εκκαθαριστεί λογιστικά αυτή η δουλειά. Πώς θα μπορέσει η οικογένειά του να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα στο μέλλον; Δεν θα είναι δυνατόν με άλλο τρόπο, αν δεν έχει ένα τεκμήριο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η πορεία του Διευθυντή της «Ραδιοτηλεόρασης» και η σύνδεσή του με το περιοδικό

ΕΡ: Ποια ήταν η δική σας πορεία πριν αναλάβετε Διευθυντής του περιοδικού;

Η συνεργασία μου με την ΕΡΤ ξεκίνησε το 1990, όταν συμπαρουσίαζα μια πολύ μικρή σε διάρκεια (αν θυμάμαι καλά ήταν 10λεπτης διάρκειας) ραδιοφωνική εκπομπή που αφορούσε την Ευρώπη των 12. Θυμάμαι ότι η εκπομπή αυτή διευρύνθηκε τελικώς και από 10λεπτο έγινε ωριαία. Εκείνο τον καιρό έκανα πολλές εκπομπές για το Βʼ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με Ευρωπαϊκή θεματολογία και λίγο αργότερα, το 1993-94, πέρασα στην τηλεόραση, ασχολούμενος – αρχικώς - πάλι με την κάλυψη ρεπορτάζ Ευρωπαϊκής θεματολογίας.

ΕΡ: Μιλήστε μας λίγο για την “θητεία” σας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Τι θυμάστε από εκείνα τα χρόνια;

Το 1994 εργαζόμουν στις Ειδήσεις της ΕΡΤ ως παρουσιαστής δελτίων και άλλων εκπομπών επικαιρότητας. Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία σε έναν άγνωστο για μένα κόσμο και σε μια εποχή που η Τηλεόραση βρισκόταν θα έλεγα σε μία “καλή” περίοδο, από την άποψη ότι δεν είχε δεχτεί αυτήν την επίθεση αμφισβήτησης που δέχεται σήμερα. Ήταν θα έλεγα μια “αγνή” περίοδος της Τηλεόρασης, με έναν πλουραλισμό - από άποψη προσφερομένων προϊόντων και αριθμού καναλιών - και με πολλούς ανθρώπους που σήμερα είναι “βαριά” ονόματα στον τηλεοπτικό χώρο, οι οποίοι έκαναν τότε τις πρώτες δρασκελιές τους.

Δεν σας κρύβω ότι τότε μπαίναμε στο στούντιο και τρέμαμε μήπως κάνουμε ένα λάθος, ένα σαρδάμ. Φανταστείτε ότι δεν ήταν ακόμα εξελιγμένο το autocue όπως είναι σήμερα. Ήταν χειροκίνητο, χωρίς υδραυλικό σύστημα να σταματάει τις αράδες εκεί που σταματάει η φωνή και ο εκφωνητής έπρεπε να το παρακολουθεί στην ταχύτητα που το πήγαινε ο χειριστής. Αυτό το γεγονός επηρέαζε και τον τόνο της φωνής του εκφωνητή κατά την ανάγνωση της είδησης και πολύ συχνά προκαλούσε άγχος στο πώς θα διαβάσεις την είδηση. Επίσης, δεν ήταν ακόμα απολύτως διαμορφωμένο το κομμάτι της εκφοράς της είδησης, υπό την έννοια ότι δεν ήταν ξεκάθαρο σκηνοθετικά το πόση διάρκεια θα έχει το κείμενο παρουσίασης του θέματος και το πόση διάρκεια θα έχει το θέμα, το βίντεο, σε σχέση με το κείμενο.

Θυμάμαι φερ΄ ειπείν περιόδους που λέγαμε δυο αράδες και ξεκινούσε ένα μακροσκελές ρεπορτάζ και άλλες περιόδους που είχαμε μια σελίδα κείμενο και έπειτα ακολουθούσε βίντεο με μια μόνο δήλωση.

Όλα αυτά σήμερα έχουν ρυθμιστεί, με εξαιρετικά επαγγελματικούς - επικοινωνιακούς όρους. ʽΗταν, όμως, για ʽμένα μια εκπληκτική εμπειρία. Μετείχα σε μια ομάδα πολύ λίγων ανθρώπων. Δεν υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ μας. Δουλεύαμε για να βγάλουμε τις Ειδήσεις. Τίποτε άλλο. Και το κάναμε με μεγάλη αγάπη. Δεν γνωρίζω αν στο πίσω μέρος του μυαλού καθενός από εμάς υπήρχε η σκέψη της μετέπειτα πορείας και ότι έπρεπε να “δώσουμε εξετάσεις” στα πρώτα βήματά μας ή αν υπήρχε μια εσωτερική, μια πηγαία αίσθηση υπευθυνότητας απέναντι σε αυτό που κάναμε ως ενημερωτές του κοινού και “διαμορφωτές”, αν θέλετε, της κοινής γνώμης. Ήταν, όμως, μια περίοδος με πολλά γεγονότα.

Τα χρόνια που εγώ μετείχα στην ομάδα των παρουσιαστών της ΕΤ1, μετέπειτα ΝΕΤ, δηλαδή από το 1994 μέχρι το 2004, ήταν μια περίοδος με πολλές, μεγάλες και συγκινητικές στιγμές. Είχαμε πολλά γεγονότα στην πολιτική. Πολλά έκτακτα γεγονότα. Ήταν μια περίοδος που είχαμε σεισμούς, είχαμε μεγάλες φωτιές...

Δεν θα ξεχάσω τις φωτιές της Πεντέλης. Δεν θα ξεχάσω το σεισμό της Πάρνηθας και ολόκληρες νύχτες που κάναμε μεταδόσεις παρακολουθώντας το έργο των διασωστών. Δεν θα ξεχάσω την εκπληκτική δουλειά και τη διεθνή συμπαραγωγή στην οποία συμμετείχε η ΕΡΤ για το Millenium 2000. Δεν θα ξεχάσω τις πολλές παρουσιάσεις και τα αφιερώματα που κάναμε για την είσοδό μας στο Ευρώ. Δεν θα ξεχάσω την καλή δουλειά που έγινε για την παρουσίαση των Ολυμπιακών Αγώνων...

Ήταν τόσα πολλά τα γεγονότα, που είχαμε φτάσει τότε σε μια περίοδο να κάνουμε και παρουσίαση και ρεπορτάζ και θέματα. Δηλαδή, υπήρχε μια ομάδα (είμασταν αριθμητικά λίγοι) που έκανε τα πάντα. Και νομίζω πως αυτό ήταν το μεγαλύτερο “σχολείο” όλων όσοι εκείνη την περίοδο ήταν ενεργοί δημοσιογράφοι στο τμήμα των Ειδήσεων.

Πηγαίναμε στη δουλειά πάντα με την όρεξη να αντιμετωπίσουμε το «μεγάλο θέμα». Αυτό συμβαίνει και τώρα. Αυτό θα συμβαίνει πάντα για όσους δουλεύουν στις Ειδήσεις και αυτό είναι και η αδρεναλίνη που τροφοδοτεί όλον αυτόν τον κόσμο της ειδησεογραφίας. Επειδή ο «κόσμος των ειδήσεων» ζει πραγματικά σε ρυθμούς τρέλας και εξαιρετικά μεγάλης ευθύνης, γιατί ακόμα και μια λέξη μπορεί να εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα. Ειδικά στην ΕΡΤ, που έχει έναν “βαρύτερο” ρόλο στην ενημέρωση του κοινού, απʼ ότι οι σταθμοί της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Χρειάζεται πραγματικά να είσαι πολύ μετρημένος και να λαμβάνεις υπʼ όψη σου κάθε παράμετρο επίδρασης που μπορεί να έχει ο λόγος σου προς την ενημέρωση του εγχώριου και του εξωχώριου κοινού σου.

ΕΡ: Πώς “αποκοπήκατε” από την τηλεόραση;

Το 2004 σταμάτησα από τις Ειδήσεις. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαι από τους πολύ λίγους που γνωρίζω που σταμάτησαν από τις Ειδήσεις και έφυγαν από το γυαλί οικειοθελώς. Είχα πάντα μια άριστη συναδελφική και συνεργασιακή σχέση με την ΕΡΤ ανεξαρτήτως εσωτερικών αλλαγών, όπως άλλωστε αντίστοιχα τέτοια άριστη σχέση έχουν όλοι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.

Τότε λοιπόν έφυγα οικειοθελώς, γιατί ήθελα να κάνω κάτι λίγο πιο δημιουργικό. Δεν σας κρύβω ότι με είχε λίγο κουράσει η Τηλεόραση. Με είχε «κουράσει» από την άποψη των ακατάστατων ωριακά απαιτήσεων που είχε, οι οποίες δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν εύκολα με την οικογενειακή μου ζωή.

Σήμερα, έχω τρία παιδιά και εκείνη την περίοδο είχαμε μόλις αποκτήσει το δεύτερο. Το πρώτο μου παιδί σχεδόν δεν το “γνώρισα”, διότι είχε τύχει να γεννηθεί σε μια περίοδο που εγώ δούλευα και καθημερινές και σαββατοκύριακα και πολλές νύχτες. Θυμάμαι, φερʼ ειπείν, το μήνα που περνούσαμε νύχτες ολόκληρες ξάγρυπνοι για την παρακολούθηση των εξελίξεων στον πόλεμο του Ιράκ. Ξεκινούσα δουλειά στις 11:00 το βράδυ και έφευγα στις 7:00 το πρωί. Τα ωράρια αυτά δημιούργησαν μια “ακαταστασία”, αν θέλετε, στην προσωπική μου ζωή και κάποια στιγμή, όταν άρχισε να αναπτύσσεται η οικογένεια, υπήρχε «πίεση». Καθώς και η σύζυγός μου εργάζεται, έπρεπε να βρω έναν τρόπο - το σαββατοκύριακο τουλάχιστον - να έχω μια κοντινότερη σχέση με τα παιδιά. Γιατί… τις υπόλοιπες ημέρες, ακόμη και σήμερα, η δουλειά είναι τουλάχιστον 13 ώρες ημερησίως.

ΕΡ: Πώς συνδεθήκατε με το περιοδικό; Ήταν το 2004 που αναλάβατε Διευθυντής της «Ραδιοτηλεόρασης»...

Εκείνο τον καιρό δεν υπήρχε Διευθυντής στο περιοδικό και υπήρχε, αν θέλετε, και ένας “προβληματισμός” για το αν τελικώς έχει μια ιδιαίτερη χρησιμότητα το περιοδικό σε μια εποχή που αναπτύσσονταν νέα μέσα, σε μια εποχή που το τηλεοπτικό πρόγραμμα εμφανιζόταν σε άλλα έντυπα. Προσπαθήσαμε τότε λοιπόν να βρούμε ενα “μοντέλο”.

Ερχόμενος εδώ βρήκα καταπληκτικούς ανθρώπους. Βρήκα ανθρώπους που συνεργάζονται με το περιοδικό πάνω από 20 χρόνια. Ανθρώπους που ειναι συνυφασμένοι με την ιστορία του περιοδικού. Ανθρώπους που το αγαπάνε βαθύτατα και άλλους συναδέλφους που ήθελαν να κάνουν κάτι παραπάνω. Έτσι αποφασίσαμε όλοι μαζί να το ανανεώσουμε και εικαστικά και θεματικά, διατηρώντας στο ακέραιο την εγκυρότητα και την σοβαρότητα του περιοδικού.

ΕΡ: Σε τι συνίστατο η ανανέωση που έγινε στη «Ραδιοτηλεόραση»;

Από τον Μάιο του 2005, η «Ραδιοτηλεόραση» ανανεώθηκε θα έλεγα ριζικά, τόσο εικαστικά, όσο και θεματικά. Εμπλουτίσαμε την ύλη με θέματα που καλύπτουν όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων των αναγνωστών μας.

15_1824_2005Ian_RTV_Elena_Paparizou.jpg


16_1866_2005Noe_RTV_Giorgos_Horafas.jpg


17_1979_2008Ian_RTV_Thodoris_Atheridis.jpg


Ανοίξαμε επίσης, για πρώτη φορά στον χώρο του Ελληνικού τύπου, ένα δημόσιο διάλογο για την τηλεόραση, με μια μόνιμη στήλη που την λέγαμε "Ζάπερ με άποψη". Μέσω αυτής της στήλης προσεγγίσαμε προσωπικότητες από την πολιτική, την τέχνη, τον αθλητισμό, την δημοσιογραφία, από τις οποίες ζητήσαμε να μιλήσουν για πρώτη φορά για το τηλεοπτικό μας τοπίο, λαμβάνοντας ως κυρίαρχο δεδομένο το στοιχείο επιρροής της τηλεόρασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Δεν κάναμε δηλαδή αυτό που έκαναν άλλοι, ζητώντας απόψεις για την Τηλεόραση από επαγγελματίες της Τηλεόρασης. Αναζητούσαμε πρόσωπα από εξωτηλεοπτικούς χώρους. Θέλαμε να ακούσουμε την άποψη προσωπικοτήτων που είχαν ήδη μια “επιρροή” από το ρόλο τους ή την θέση τους ή με τον λόγο τους στην κοινωνία, να μας πουν αυτοί πώς βλέπουν την Τηλεόραση. Στη στήλη αυτή καταγράψαμε πάρα πολλές απόψεις. Ήταν μια πολύ καλή δουλειά που κράτησε περίπου τρία χρόνια και νομίζω ότι αυτή η αποτύπωση θα φανεί και χρήσιμη και αξιόλογη για τους αυριανούς ερευνητές.

ΕΡ: Μία άλλη μόνιμη στήλη του περιοδικού που ξεκίνησε πιο πρόσφατα, το 2010 και που έχει αγαπηθεί πολύ από τα μέλη του Retromaniax είναι το “TV Νοσταλγία”, κυρίως για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παραθέτει...

Τα πρώτα αφιερώματα του “TV Νοσταλγία“ τα ξεκινήσαμε δοκιμαστικά, αλλά η στήλη σταδιακά απέκτησε το δικό της κοινό. Το φωτογραφικό υλικό είναι από το Αρχείο του περιοδικού. Υπάρχει κόσμος που διαβάζει τα αφιερώματα με ενδιαφέρον και αυτό διότι θυμίζουμε σειρές που αγαπήθηκαν, θυμίζουμε στιγμές που προκάλεσαν συγκίνηση...

Θυμάμαι, σε ένα από τα πρώτα αφιερώματα σε τηλεοπτικές σειρές, μας έπαιρναν τηλέφωνο μεγαλύτερης ηλικίας αναγνώστες οι οποίοι ήταν κατασυγκινημένοι και μας μιλούσαν για τις περιόδους που προβάλλονταν αυτές οι σειρές από την κρατική τηλεόραση και για το πόσο συγκινούνταν στο ανάγνωσμα αυτών των αφιερωμάτων που τους θύμιζαν τα νειάτα τους. Είδαμε λοιπόν ότι υπήρχε ανταπόκριση από το κοινό.

Βεβαίως, πρέπει να σημειώσω ότι το κοινό μας είναι μάλλον κάποιας ηλικίας, δεν είναι ιδιαιτέρως νεανικό. Ασφαλώς θέλουμε να εισχωρήσουμε και σε ενα πιο νεανικό κοινό, αλλά η σοβαρότητα μέσα στο πλαίσιο της οποίας λειτουργούμε, δεν μας αφήνει περιθώρια να κάνουμε “αναζήτηση πελατείας” προς χώρους με τους οποίους δεν έχουμε “παραδοσιακή” σχέση μαζί τους.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Ελληνικός περιοδικός Τύπος και οι προσφορές

ΕΡ: Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τον ανταγωνισμό στον τηλεοπτικό περιοδικό τύπο, αλλά και στον Ελληνικό περιοδικό τύπο εν γένει σήμερα;

Είναι αλήθεια ότι το μερίδιο αγοράς της «Ραδιοτηλεόρασης» κλονίστηκε αρκετά από τη στιγμή που άρχισαν να κυκλοφορούν τόσα πολλά τηλεοπτικά έντυπα και παράλληλα ξεκίνησαν να υπάρχουν τόσες πολλές δημοσιεύσεις τηλεοπτικών προγραμμάτων σε έντυπα εφημερίδων. Επιπλέον, η κυκλοφορία ιστορικών Ελληνικών περιοδικών όπως η «Ραδιοτηλεόραση» επηρεάστηκε ακόμα περισσότερο όταν άλλα έντυπα άρχισαν να κάνουν προσφορές, διαθέτοντας ταινίες και λοιπά είδη, δημιουργώντας έναν ανταγωνισμό για τον οποίο σήμερα και ο ίδιος ο Τύπος, όλοι οι εκδότες, προβληματίζονται και αναρωτιόνται αν τελικά το κυρίαρχο προϊόν που διατίθεται στο κοινό είναι το περιεχόμενο ενός εντύπου ή η προσφορά. Αυτό όμως είναι μια άλλη συζήτηση...

ΕΡ: Ποια ήταν η “αντίδραση” της «Ραδιοτηλεόρασης» σε αυτές τις προσφορές από τα άλλα περιοδικά;

Από τον Μάιο του 2005, η «Ραδιοτηλεόραση» ξεκίνησε να διαθέτει CDs και DVDs με υλικό από το πλούσιο ιστορικό οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ. Ποτέ όμως δεν λειτουργήσαμε ανταγωνιστικά, ούτε βεβαίως ήταν αυτή η πρόθεσή μας. Οι προσφορές μας δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά, διότι η προσφορά μιας πρόσφατης γνωστής κινηματογραφικής ταινίας με πολύ δημοφιλείς πρωταγωνιστές, εμπορικά έχει προδιαγραφές πολύ καλύτερης λειτουργίας - και αυτό αποδεικνύεται από την αγορά, δεν χρειάζεται να το πω εγώ.

Άλλωστε, η απόφαση να διαθέσουμε υλικό από το οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ βασίστηκε περισσότερο σε χάραξη στρατηγικής από την πλευρά της ΕΡΤ, η οποία, λαμβάνοντας την απόφαση αυτή, έδωσε μια ανάσα και μια αναγεννητική πορεία στο περιοδικό.

Το οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ

Έτσι λοιπόν, αφʼ ενός για να διευρύνουμε το κοινό μας, αφʼ ετέρου διότι πιστεύω βαθιά πως το υλικό το οποίο έχει η ΕΡΤ στο Αρχείο της είναι καλό να διανέμεται στον κόσμο από πολλές απόψεις, ξεκινήσαμε το 2005 τη διάθεση CDs και DVDs με την «Ραδιοτηλεόραση».

Το Αρχείο της ΕΡΤ είναι καλό να διατίθεται στον κόσμο, όχι μόνο διότι δημιουργούνται πολλά μικρά “αρχεία”, πολλές μικρές συλλεκτικές βιβλιοθήκες, αλλά γιατί δημιουργείται επίσης και μια “απογραφή” της ηθογραφικής αντίληψης που υπάρχει στην τηλεοπτική μας διαδρομή. Από το έργο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» που έκανε μεγάλη επιτυχία και παράλληλα αμφισβητήθηκε έντονα όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά, ή άλλες σειρές από τη δεκαετία του ʼ80, λχ. «Το μινόρε της Αυγής», ή άλλες σειρές που αποτελούσαν μεταφορές μυθιστορημάτων Ελλήνων λογοτεχνών στην τηλεόραση, πχ «Η Λωξάντρα». Όλες αυτές οι σειρές είχαν ένα ηθογραφικό στοιχείο. Αυτό το ηθογραφικό στοιχείο έχει μια ιστορική - κινηματογραφική διαδρομή που αξίζει να την παρακολουθήσει κάθε νεότερη γενιά.

ΕΡ: Πώς και από ποιον επιλέγεται το υλικό που διατίθεται με τη «Ραδιοτηλεόραση»;

Οι προτάσεις μας γίνονται προς τη Διεύθυνση Μουσείου - Αρχείου της ΕΡΤ. Προσπαθούμε αυτές οι προτάσεις να συνταιριάζονται χρονικά με την περίοδο που κυκλοφορεί το περιοδικό στην αγορά. Για παράδειγμα, ένα επετειακό αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου θα το διαθέσουμε την εβδομάδα κυκλοφορίας που περιλαμβάνει την 25η Μαρτίου, ή αν είναι ένα έργο που αφορά την περίοδο των Απόκρεων, θα δοθεί τις συγκεκριμένες μέρες. Δηλαδή, γίνονται προτάσεις τέτοιες οι οποίες να ταιριάζουν με την περίοδο διανομής του περιοδικού.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αποφάσεις της «Ραδιοτηλεόρασης», αλλά είναι αποφάσεις της Διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία με αγάπη στέργει το περιοδικό και τη λειτουργία του. Κατά καιρούς προδιαγράφονται στρατηγικές της ΕΡΤ, οι οποίες αφορούν και το κομμάτι των προσφορών της «Ραδιοτηλεόρασης».

Προσφορές που αφορούν στο Ραδιοφωνικό Αρχείο της ΕΡΤ

ΕΡ: Ποια είναι η σημασία της διάθεσης υλικού από το Ραδιοφωνικό Αρχείο της ΕΡΤ;

Η διανομή των ραδιοφωνικών θεατρικών έργων με την μορφή CD, τολμώ να πω ότι είναι ένας προπομπός, μια προπαιδεία των ανθρώπων που το τοποθετούν απέναντι στο audio-book, στο ακουστικό βιβλίο. Είναι πολύ σημαντικό κάποιος που ταξιδεύει λόγω της δουλειάς του, ένας πωλητής λόγου χάρη, να βάζει στο αυτοκίνητό του και να ακούει ένα θεατρικό έργο. Εμπλουτίζει τις γνώσεις του.

Αυτή η συνήθεια μπορεί να τον οδηγήσει στη συνέχεια και στο ακουστικό βιβλίο που τώρα βρίσκεται ακόμα σε σπαργανώδη μορφή και αναπτύσσεται και στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό, δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Γαλλία, από την οποία έχω αρκετές προσλαμβάνουσες παραστάσεις, στην οποία τα audio-books πωλούνται ακόμα και στα βενζινάδικα των εθνικών οδών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι οδηγοί κάνουν πολύωρα ταξίδια και στη διάρκεια του ταξιδιού τους, για να μην αναγκάζονται να αλλάζουν ραδιοφωνικούς σταθμούς, βάζουν ένα audio-book, ένα σύγχρονο ανάγνωσμα που δεν προλαβαίνουν από τους πιεστικούς χρόνους της καθημερινότητας να διαβάσουν σπίτι τους και το ακούνε στο αυτοκίνητο. Αυτή λοιπόν η δουλειά που έχουμε κάνει εμείς, είναι, θεωρώ, εξαιρετικά αξιόλογη.

ΕΡ: Ποια είναι η απήχηση των ραδιοφωνικών θεατρικών παραστάσεων από το κοινό;

Σήμερα, αυτή η προσφορά λειτουργεί. Όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά σε μια προσφορά μιας πρόσφατης κινηματογραφικής ταινίας με γνωστούς πρωταγωνιστές, όμως λειτουργεί σε ένα κοινό που μας “ανάγκασε” να κάνουμε ένα μακρύτερο προγραμματισμό και να δημοσιεύουμε τι θα διαθέσουμε, όχι μόνο την επόμενη εβδομάδα, αλλά και την μεθεπόμενη και τον επόμενο μήνα. Αυτό το κάναμε διότι είχαμε πάρα πολλά τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενο κόσμο που δεν ήθελε να χάσει τις προσφορές αυτές.

ΕΡ: Υπάρχει η πρόθεση να συνεχιστεί η διάθεση των ραδιοφωνικών θεατρικών παραστάσεων που σώζονται στο Αρχείο της ΕΡΤ;

Κοιτάξτε, δεν γνωρίζω την τεχνική αρτιότητα του συνόλου των ραδιοφωνικών ηχογραφήσεων. Προσπαθούμε να δίνουμε ένα υλικό που έχει υψηλό δείκτη τεχνικής αρτιότητας, είτε αφορά στα ραδιοφωνικά έργα, είτε στα τηλεοπτικά.

ΕΡ: Μια τελευταία ερώτηση σχετικά με το ραδιοφωνικό Αρχείο της ΕΡΤ: Υπάρχει πρόθεση να διατεθούν μέσω του περιοδικού και άλλες ιστορικές ραδιοφωνικές εκπομπές, όπως οι εκπομπές της Αντιγόνης Μεταξά (“Θεία Λένα”) ή το “Καλησπέρα κύριε Έντισον” με τον Γιώργο Παπαστεφάνου, εφʼ όσον αυτές σώζονται στο Αρχείο;

Είναι τόσο πλούσιο το Αρχείο της ΕΡΤ, που μπορεί κανείς να καταθέσει δεκάδες σκέψεις - για να μην πω εκατοντάδες - προς την κατεύθυνση αξιοποίησης αυτού του υλικού. Ασφαλώς γίνονται διάφορες σκέψεις. Αλλά είναι τόσα πολλά τα “διαμάντια” που υπάρχουν, που αν υποθέσουμε ότι κάποια από αυτά θα διατεθούν με το περιοδικό, θα πρέπει να κάνουμε προγραμματισμό για την επόμενη 20ετία. Μιλάμε για 73 χρόνια ραδιοφώνου και 45 χρόνια τηλεόρασης και οι προσφορές γίνονται τα τελευταία 6 χρόνια...

Προσφορές που αφορούν στο Τηλεοπτικό Αρχείο της ΕΡΤ

ΕΡ: Ας περάσουμε στις προσφορές που έχουν να κάνουν με το Τηλεοπτικό Αρχείο. Ποια είναι η απήχηση από τον κόσμο; Σχετικά με τις τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ, γνωρίζετε ποιες από αυτές είχαν μεγάλη κυκλοφορία;

Εκπληκτική κυκλοφορία είχε «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Το μινόρε της Αυγής» που ανέφερα και προηγουμένως είχε πολύ καλή κυκλοφορία, η «Μαντάμ Σουσού» είχε εκπληκτική κυκλοφορία, το «Εκείνος κι Εκείνος» είχε πάει πάρα πολύ καλά. Θα έλεγα ότι είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που δεν είχαν ανταπόκριση.

Για παράδειγμα, έχουμε πρόσφατα μια κάμψη με τα τηλεοπτικά θεατρικά έργα. Δεν οφείλεται αυτή η κάμψη όμως στο κακό υλικό που δίνουμε. Αντιθέτως, είχαμε μια εξαιρετικά σημαντική ποιοτική αύξηση. Θα σας εξηγήσω τι εννοώ: Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε την διάθεση των τηλεοπτικών θεατρικών έργων, εκδηλώθηκε ένα ενδιαφέρον από όλες τις θεατρικές σχολές, ακόμα και πανεπιστημιακές, για να αποκτήσουν το υλικό αυτό, το οποίο χρησιμοποιούν για διδακτικούς λόγους. Ακόμα και σκηνοθέτες που ανεβάζουν μια παράσταση από ένα έργο από αυτά που έχουμε διανείμει, είτε το έργο αυτό αφορά κάποια αρχαία τραγωδία, είτε αφορά κάποιο έργο πιο σύγχρονο, κλασικό ή πρόζας, ζητούν το υλικό αυτό για να το μελετήσουν, ενʼ όψει της δικής τους σκηνοθετικής προσαρμογής.

Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι εξαιρετικά τιμητικό για τη δουλειά που γίνεται από το περιοδικό και για την επιλογή αυτή να διανέμουμε το υλικό αυτό, παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό σε ένα ευρύ κοινό. Το υλικό αυτό δεν είναι ελκυστικό στο ευρύ κοινό, διότι στην πλειοψηφία του είναι ασπρόμαυρο, παραπέμποντας σε εικόνες και σε σκηνικά έξω από την σημερινή πραγματικότητα. Δεν έχει ένα στοιχείο “ελκυστικότητας”. Έχει όμως, ένα μεγάλης αξίας στοιχείο ιστορικότητας. Και με αυτή τη ματιά αν το δει κανείς, νομίζω οι προσφορές μας είναι και μοναδικές και πολύ μεγάλης σημαντικότητας.

ΕΡ: Υπάρχει όμως και κόσμος που εκτιμάει πολύ την προσφορά των τηλεοπτικών θεατρικών παραστάσεων του “Θεάτρου της Δευτέρας” από την «Ραδιοτηλεόραση»...

Αναμφισβήτητα. Έχουμε μάλιστα αντιμετωπίσει και μια θετική έκπληξη από τη στιγμή που ξεκινήσαμε να διανέμουμε τα τηλεοπτικά θεατρικά. Έχουμε δεχτεί τηλεφωνήματα από κόσμο που σε ορισμένες αναφορές τεκμηρίωσης μας έχει κάνει διορθώσεις. Και αυτό είναι πολύ θετικό στοιχείο, γιατί ορισμένα από τα έργα αυτά δεν έχουν τεκμηριωθεί πλήρως ακόμα από το δικό μας το Αρχείο και παρουσιάζονται λάθη, κυρίως σε περιπτώσεις που το συγκεκριμένο έργο έχει γυριστεί σε δύο ή τρεις διαφορετικές διασκευές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν αντιληφθούμε μία τέτοια σύγχυση, δημοσιεύουμε μια επανόρθωση.

ΕΡ: Υπάρχει η πρόθεση να συνεχιστεί η διάθεση των τηλεοπτικών θεατρικών παραστάσεων που σώζονται στο Αρχείο της ΕΡΤ;

Με τα σημερινά δεδομένα, ασφαλώς. Όσον αφορά τα ραδιοφωνικά θεατρικά έργα, έχουμε ξεπεράσει τα 250, ενώ όσον αφορά τα τηλεοπτικά, έχουμε ξεπεράσει τα 100. Είναι μια σοβαρή ταινιοθήκη αυτή. Σας επαναλαμβάνω όμως, η απόφαση των προσφορών του περιοδικού αφορά θέματα γενικότερης στρατηγικής της ΕΡΤ.

ΕΡ: Όσον αφορά οπτικοακουστικό υλικό που είναι μεγάλης παλαιότητας και που θα ήθελε το κοινό να ξαναδεί; Επίσης, υλικό που έχει χαθεί;

Κοιτάξτε, είναι γνωστό ότι κάποιο υλικό χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου, αυτό όμως σας διαβεβαιώ ότι δεν συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στο κομμάτι των ραδιοφωνικών προγραμμάτων. Εκεί υπήρχε πάντα ένα πολύ οργανωμένο Αρχείο και κυρίως δεν υπήρξε σχεδόν ποτέ, αυτή η ανάγκη που κάποιες στιγμές υπήρξε στην τηλεόραση, όπου ορισμένοι πήραν μια τυχαία κασέτα για να γράψουν κάτι άλλο, διότι δεν υπήρχε κασέτα διαθέσιμη, κτλ. Στο ραδιόφωνο, αυτό έχει συμβεί σε πολύ μικρή έκταση.

Επίσης, υπάρχει υλικό που εφθάρη ιδιαιτέρως. Δηλαδή, υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό το οποίο είναι παλαιό και δεν έχει την αρτιότητα, την οπτική ή την ηχητική, για να μπορέσουμε να το διαθέσουμε. Μάλιστα σήμερα δεχόμαστε παράπονα για ορισμένα τηλεοπτικά θεατρικά έργα, στα οποία μπορεί στην 90λεπτη ή στην 100λεπτη διάρκειά τους, να παρουσιάζεται κάποιο μικρό πρόβλημα σε ένα λεπτό ή σε μία σεκάνς. Το καταννοώ το παράπονο αυτό, όχι μόνο επειδή ο καθένας μας επιθυμεί να δει κάτι άψογο, αλλά και διότι ο προσωπικός εξοπλισμός του καθενός από εμάς πια είναι απαιτητικός σε ποιότητα, περιλαμβάνοντας για παράδειγμα μια τηλεόραση Plasma, LCD ή ένα υπερσύγχρονο ηχοσύστημα.

ΕΡ: Μιλήσατε προηγουμένως για οπτικοακουστικό υλικό του Αρχείου...

Κοιτάξτε, δεν έχω γνώση της απογραφής του Αρχείου. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι γίνεται μια πολύ μεθοδική δουλειά τεκμηρίωσης του Αρχείου. Αυτό μπορεί να το αναζητήσει κανείς στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, στην υποσελίδα “archives” (http://www.ert-archives.gr) και να δει αυτή την τεκμηρίωση πόσο λεπτομερής και πόσο επεξηγηματική είναι. Γίνεται με ένα πολύ γρήγορο ρυθμό αυτή η τεκμηρίωση, αλλά αναλογιστείτε τον όγκο αυτού του υλικού, τα πολλά χρόνια που προσπαθεί η Διεύθυνση Μουσείου - Αρχείου να απογράψει, δεν γνωρίζω πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά και αν ποτέ θα ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι παράγεται συνεχώς καινούργιο υλικό, το οποίο και αυτό τεκμηριώνεται με τη σειρά του, οπότε αυτή είναι μια εργασία εις το διηνεκές...

ΕΡ: Όσον αφορά την προτεραιότητα που δίνεται στην απογραφή, αποκατάσταση και τεκμηρίωση αυτού του υλικού;

Ασφαλώς υπάρχει ένας προγραμματισμός, αλλά εγώ δεν είμαι αρμόδιος αυτού του προγραμματισμού και δεν τον γνωρίζω. Αρμόδια είναι η Διεύθυνση Μουσείου - Αρχείου της ΕΡΤ. Παρακολουθώ όμως την διαδικασία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εγώ, γιατί ασφαλώς υπάρχει ευαισθησία απέναντι στο υλικό αυτό, αλλά δε γνωρίζω περισσότερες πληροφορίες για να σας δώσω...
 
Θέματα Πνευματικών δικαιωμάτων

ΕΡ: Τι ισχύει με τα πνευματικά δικαιώματα των παλιών τηλεοπτικών παραγωγών;

Εμείς δε διανέμουμε τίποτα, χωρίς να έχει δρομολογηθεί η εκκαθάριση των όποιων δικαιωμάτων έναντι των συλλογικών φορέων ή των μεμονωμένων παραγωγών. Καμιά από τις προσφορές που έχουμε δώσει δεν έχει διατεθεί χωρίς να έχει προϋπάρξει μία σύμβαση γιʼ αυτήν τη διανομή.

Έχουμε άριστη συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς. Πιστεύω, άλλωστε, ότι αυτή η δουλειά μας λειτουργεί και ενισχυτικά τόσο προς αυτούς, όσο και προς τους καλλιτέχνες, τους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους που μετείχαν στη δημιουργία αυτών των σειρών. Η δουλειά μας λειτουργεί ενισχυτικά προς αυτούς τους ανθρώπους, διότι τους διευκολύνει, τους ξαναφέρνει στην επιφάνεια, φαίνεται η δουλειά τους, δεν χάνονται, δεν ξεχνιούνται. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που όλοι όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτή την διαδικασία θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

ΕΡ: Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τι γίνεται με τα τόσα links που βλέπουμε στο YouTube και με τα τόσα sites παράνομης διάθεσης οπτικοαστικού υλικού; Όπως γνωρίζετε, το Retromaniax καταδικάζει κάθε αντιγραφή, διακίνηση ή εκμετάλλευση copyrighted οπτικοακουστικού υλικού πνευματικής ιδιοκτησίας. Εσείς, τι κινήσεις έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Δεν είναι μία η φορά που έχουμε αντιδράσει ως περιοδικό απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Έχουμε με πολλές παρεμβάσεις μας ενημερώσει τη Νομική Υπηρεσία της ΕΡΤ και εκείνη με τη σειρά της έχει προβεί σε ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Υπάρχει, όμως, και μια οδυνηρή πραγματικότητα σχετικά με αυτό το θέμα: Δεν μπορείς εύκολα να επιβάλλεις τη νομιμότητα στην προστασία του πνευματικού δικαιώματος ενός τραγουδιού ή μιας ταινίας. Θα έλεγα μάλιστα ότι πολλοί που συμβάλλουν σε αυτήν την πειρατεία, σε αυτή την αθέμητη διάθεση των μουσικών ή τηλεοπτικών ή κινηματογραφικών έργων, δεν έχουν αντιληφθεί τη ζημιά που κάνουν απέναντι στο ίδιο τους το χόμπι.

Η ζημιά αυτή είναι βαθιά και ανεπανόρθωτη, διότι προκαλείται αφαίμαξη της βιομηχανίας οπτικοακουστικής παραγωγής, με αποτέλεσμα η επόμενη παραγωγή να είναι υποδεέστερη της προηγούμενης, καθώς η βιομηχανία αυτή δεν έχει τις οικονομικές δυνάμεις να στηρίξει κάτι το ανώτερο ποιοτικά.

Η πειρατεία έχει αρνητικό αντίκτυπο σε έναν κόσμο που έχει δώσει την ψυχή του για να παράξει ένα οπτικοακουστικό έργο. Οι συντελεστές αυτών των έργων δεν μπορούν να στηριχθούν σε κανένα οικονομικό αποτέλεσμα δυνατό, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το αποτέλεσμα ως κίνητρο για να αποδώσει σε εμάς (τους αποδέκτες της πνευματικής και ψυχαγωγικής τροφής) ένα ανώτερο προϊόν. Με συνέπεια, τελικά, να μην έχουμε αυτή την εξέλιξη που θα θέλαμε να έχουμε σε πολλά πεδία αυτής της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, δηλαδή την ακόμα καλύτερη ταινία, το ακόμα καλύτερο σενάριο, το ακόμα καλύτερο τραγούδι, την ακόμα καλύτερη σύνθεση, καθώς περιορίζονται οι πόροι.

Αυτή είναι μια μεγάλη ζημιά και είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει κάποιος όταν λέει φερʼ ειπείν ότι “μπορώ να βρω δωρεάν τη Χ ταινία ή να την αγοράσω στο δρόμο με το ένα τρίτο των χρημάτων που θα την έπαιρνα από ένα κατάστημα”. Οι άνθρωποι αυτοί ευτελίζουν τελικά τη δική τους λειτουργία ως ακροατές και θεατές. Ασφαλώς, είμαστε απολύτως ενάντιοι σε αυτόν τον ευτελισμό. Όλοι όσοι ξέρουν τι σημαίνει οπτικοακουστική παραγωγή το συμμερίζονται αυτό, γιατί μια τέτοιου είδους παραγωγή προϋποθέτει πολύχρονη προετοιμασία, προϋποθέτει ιδέες που δε γεννιούνται σε δευτερόλεπτα, προϋποθέτει γνώσεις που αποκρυσταλλώνουν εμπειρία ετών και προϋποθέτει μια μεγάλη αγάπη απέναντι σε αυτές τις δουλειές. Νομίζω ότι είναι θέμα παιδείας και πολιτισμικής αντίληψης. Πρέπει το οπτικοακουστικό υλικό να προστατευτεί.

Τα CDs και τα DVDs της «Ραδιοτηλεόρασης»

ΕΡ: Η εγγραφή και παραγωγή των CDs και των DVDs της «Ραδιοτηλεόρασης» γίνεται από το περιοδικό ή από εξωτερικό συνεργάτη;

Εμείς παίρνουμε μία μήτρα σε οποιοδήποτε μέσο καταγραφής είναι αυτή (είτε σε Beta, είτε σε DVCPRO, είτε σε ο,τιδήποτε άλλο υλικό) και τη δίνουμε σε ένα εργοστάσιο εγγραφής με το οποίο έχουμε σύμβαση. Το εργοστάσιο αυτό κάνει την τεχνική αναπαραγωγή. Το περιοδικό δεν έχει κάποια άλλη συμμετοχή σε αυτή την διαδικασία.

ΕΡ: Πώς μπορεί το κοινό να προμηθευτεί CDs και DVDs της «Ραδιοτηλεόρασης» που δεν έχει ακόμα αγοράσει;

Όσοι δεν έχουν προμηθευτεί CDs ή DVDs που έχουν κυκλοφορήσει με το περιοδικό, από τα πρώτα που διαθέσαμε μέχρι τα πιο πρόσφατα, μπορούν να τα αποκτήσουν είτε από τα γραφεία του περιοδικού, είτε κάνοντας ένα τηλέφωνο και ζητώντας να τους τα στείλουμε με αντικαταβολή. (ΣΣ: Για την πλήρη λίστα των προσφορών της «Ραδιοτηλεόρασης», ανατρέξτε στο τέλος του κειμένου της συνέντευξης)

Στις σκέψεις μας όμως είναι και η αναδιανομή κάποιου υλικού από τις επιστροφές μας, ως έξτρα προσφορά, κυρίως υλικού που αφορά στα ραδιοφωνικά θεατρικά έργα. Γιατί στα τηλεοπτικά θεατρικά έργα, δεν σας κρύβω ότι έχουμε μικρό όγκο επιστροφών και δε μπορούμε να υποστηρίξουμε με συνεπή αναδιανομή όλη τη σειρά μας, στις δε τηλεοπτικές σειρές, ακριβώς επειδή είναι ολόκληρες σειρές και δεν είναι ένα κομμάτι, είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει αυτή η αναδιανομή.

Θέματα αρχείου και αρχειοθέτησης

ΕΡ: Ποια είναι η τοποθέτησή σας απέναντι σε θέματα αρχείου και αρχειοθέτησης εν γένει;

Η υπόθεση του αρχείου και της αρχειοθέτησης είναι μια εξαιρετικά μεγάλης σημασίας υπόθεση. Υπάρχουν χώρες που έχουν επενδύσει ιδιαιτέρως πάνω σε αυτό. Θα σας φέρω σαν παράδειγμα την Γαλλία, η οποία έχει ένα εξαιρετικά μεγάλο και οργανωμένο μηχανισμό αρχειοθέτησης των πάντων (website: http://www.ina.fr).

Αυτό έχει αρχίσει και γίνεται τώρα και στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από περιόδους που έχουν στιγματίσει την ιστορία μας. Αυτό το υλικό υπήρξε για πολύ καιρό διάσπαρτο. Άλλο κομμάτι το είχε η ΕΡΤ, άλλο μέρος του υπήρχε από την εποχή των επικαίρων, άλλο ανήκε στην Κινηματογραφική Υπηρεσία Στρατού, άλλο βρίσκονταν στην Κινηματογραφική Υπηρεσία της Προεδρίας. Όλο αυτό το αρχειακό υλικό που σήμερα συλλέγεται από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και τεκμηριώνεται (website: http://www.avarchive.gr) μπορεί να αποτελέσει πραγματικά έναν ιστορικό καμβά. Εξαιρετικά «μαγικό», θα έλεγα.

ΕΡ: Η «Ραδιοτηλεόραση» τηρεί αρχείο περασμένων τευχών;

Η «Ραδιοτηλεόραση» έχει τηρήσει αρχείο, για περίπου το 90% των τευχών της. Δυστυχώς, λείπει κάποιο υλικό από τα παλαιότερα τεύχη του περιοδικού, διότι στο παρελθόν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη απόδοση αξίας στην τήρηση αρχείου. Από το «Ραδιοπρόγραμμα» υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός τευχών, αλλά δεν υπάρχουν όλα.

Πρέπει να σας πω ότι ένας λόγος για τον οποίο δεν σώζονται όλα τα παλαιά τεύχη είναι ότι δεν φυλάσσονταν σε χώρους προστατευμένους από την υγρασία και έτσι κάποια καταστράφηκαν από το πέρασμα του χρόνου. Το αρχείο που κρατάμε εδώ και αρκετά χρόνια το προστατεύουμε όσο δυνατόν καλύτερα, αποθηκεύοντάς το και σε ψηφιακή μορφή. Αυτό, βέβαια, δεν παρέχει απόλυτη ασφάλεια, γιατί όπως γνωρίζετε, ένα ψηφιακό αρχείο πρέπει να έχει πάρα πολλά backup, πρέπει να μην απειληθεί από μια ελάχιστη διακοπή ρεύματος και πρέπει να υπάρχουν πάρα πολλές δικλείδες ασφαλείας για να είναι πραγματικά ασφαλές.

Παράλληλα, κρατούμε έναν αριθμό τευχών ικανό να εξυπηρετήσει κάποιους αναγνώστες που θέλουν να αποκτήσουν ένα παλαιό τεύχος προς διάθεση και πώληση και κρατούμε και μια σειρά αντιτύπων, τα οποία σακουλοποιούμε (τα τοποθετούμε δηλαδή σε αεροστεγείς σακούλες) και δημιουργούμε έτσι ένα ασφαλές αρχείο στα πλαίσια της λειτουργίας μας υπό κανονικές συνθήκες. Με τα μέσα που διαθέτουμε, έχουμε κάνει πρόβλεψη και για περιπτώσεις πυρκαγιάς, αποθηκεύοντας το αρχείο μας σε χώρους με πυροπροστασία.

ΕΡ: Το αρχείο της «Ραδιοτηλεόρασης» βρίσκεται σε φυσική μορφή στο παρόν κτήριο;

Στην πραγματικότητα, λειτουργούν τέσσερα αρχεία της «Ραδιοτηλεόρασης». Το ένα αρχείο βρίσκεται εδώ, το άλλο είναι ένα αρχείο τευχών που διατηρεί η Διεύθυνση Μουσείου - Αρχείου της ΕΡΤ, ενώ ένα τρίτο αρχείο είναι το αρχείο που δημιουργείται σταδιακά στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, στο οποίο εμείς αποστέλλουμε τεύχος κάθε εβδομάδα. Τέλος, ένα τέταρτο αρχείο τηρείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στην οποία εμείς αποστέλλουμε ένα τεύχος κάθε εβδομάδα.

Το έντυπο έχει μια γοητεία όταν υπάρχει στην φυσική του μορφή. Όταν μπορείς να το ξεφυλλίσεις, όταν μπορείς να το μυρίσεις, την ώρα που παράγεται αλλά και όταν ακόμα αναδύει την μυρωδιά της μελάνης (παρά το γεγονός ότι τα σημερινά μελάνια δεν είναι πλέον τοξικά). Μάλιστα το μελάνι όταν παλιώσει, αναδύει αυτή τη μυρωδιά πιο έντονα. Σε μια βιβλιοθήκη ή ακόμα και στο σπίτι μας, όταν ένα βιβλίο παλιώσει, αναδύει το άρωμά του. Για κάποιους είναι ενοχλητικό, αλλά για άλλους είναι η πεμπτουσία της έκδοσης...

Άλλες δραστηριότητες / πρωτοβουλίες της «Ραδιοτηλεόρασης» - Η μακρά ιστορία του

ΕΡ: Μιλήστε μας για άλλες δραστηριότητες / πρωτοβουλίες του περιοδικού.

Το 2008, με αφορμή τα 40 χρόνια της «Ραδιοτηλεόρασης», κυκλοφόρησε το Επετειακό Λεύκωμα με τίτλο «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, 40 χρόνια, Αποτυπώματα Ραδιοφωνικής και Τηλεοπτικής Ιστορίας». Πρόκειται για ένα Λεύκωμα πολύ πλούσιο σε κείμενα, πληροφορίες, φωτογραφίες και αναμνήσεις υλικό, το οποίο επιμεληθήκε με πολλή αγάπη το ίδιο το προσωπικό του περιοδικού.

Epeteiako_Leykoma_1968_2008.jpg


ΕΡ: Τελευταία ερώτηση: Στο ξεκίνημά σας με την «Ραδιοτηλεόραση», ποια θεωρήσατε ότι ήταν τα “όπλα” τα οποία διαθέτατε σε σχέση με τα υπόλοιπα περιοδικά του χώρου;

Το πιο σημαντικό όπλο το οποίο διέθετε και διαθέτει το περιοδικό είναι ο ιστορικός τίτλος του. Η «Ραδιοτηλεόραση» ως περιοδικό είναι ένας τίτλος “βαρύς” και “ακριβός”. Είναι ένα περιοδικό με ιστορία 43 ετών και δεν υπάρχει κανένα άλλο περιοδικό στην Ελλάδα με τον ίδιο τίτλο, το οποίο να έχει αδιάλειπτη έκδοση επί 43 χρόνια.

Αυτή ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση. Αρχικώς, οφείλω να σας ομολογήσω - γιατί εγώ δεν υπήρξα ποτέ μάγος (παρίστανα μικρός τον ταχυδαχτυλουργό αλλά και εκεί τα έκανα θάλασσα, δεν κατάφερνα να πείσω με τις ταχυδαχτυλουργίες ούτε τους φίλους μου!) - ότι αρχικώς ένιωσα πολύ μεγάλη αμηχανία και πολύ μεγάλο προβληματισμό απέναντι στον κίνδυνο να μου μείνει το περιοδικό στα χέρια, από αστοχία, από κακή εκτίμηση, από κακό εξώφυλλο αν θέλετε, από ο,τιδήποτε.

Μου δίνετε την ευκαιρία να πω δημόσια ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους συνεργάτες μου στο περιοδικό, μηδενός εξαιρουμένου. Άλλος με την πείρα του, άλλος με την γνώση του, άλλος με την αγάπη του σε αυτή την διαδικασία ανανέωσης, συνέβαλαν όλοι ώστε να μην κάνουμε το μεγάλο λάθος. Γιατί μικρά λάθη κάναμε πολλά, όπως κάνουν όλοι. Αλλά το «μεγάλο λάθος» δεν το κάναμε και καταφέραμε ακόμη και σε δύσκολες στιγμές να κρατήσουμε το περιοδικό ζωντανό, αξιόμαχο και κατά την κρίση μου ανοικτό σε νέες προοπτικές.
 
Πλήρης λίστα των προσφορών της «Ραδιοτηλεόρασης»

Οι Ραδιοφωνικές Θεατρικές Παραστάσεις που έχουν κυκλοφορήσει με την «Ραδιοτηλεόραση» (περισσότερες από 250):

(λίστα υπό κατασκευή)

Οι Τηλεοπτικές Σειρές που έχουν κυκλοφορήσει με την «Ραδιοτηλεόραση»:

1 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975-76, ΕΡΤ) 18 DVDs (2005)

2 Γαλήνη (1976-77, ΕΡΤ) 11 DVDs (2005)

3 Λωξάντρα (1979-80, ΕΡΤ) 15 DVDs (2005-06)

4 Ο συμβολαιογράφος (1979-80, ΕΡΤ) 10 DVDs (2006)

5 Αστροφεγγιά (1979-80, ΕΡΤ) 13 DVDs (2006-07)

6 Μεθυσμένη πολιτεία (1980-81, ΕΡΤ) 11 DVDs (2007)

7 Το μινόρε της αυγής (1982-83, 1983-84, ΕΡΤ) 14 DVDs (2007)

8 Μαντάμ Σουσού (1986) (1985-86, 1986-87, ΕΡΤ2) 13 DVDs (2007)

9 Βεγγαλικά (1988-89, ΕΤ1) 6 DVDs (2007)

10 Χατζημανουήλ (1983-84, ΕΡΤ) 6 DVDs (2007-08 )

11 Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια (1978-79, ΕΡΤ), 14 επ. 7 DVDs (2008 )

12 Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη (1984-85, ΕΡΤ), 18 επ. 9 DVDs (2008 )

13 Ακυβέρνητες πολιτείες (1984-85, ΕΡΤ), 14 επ. 6 DVDs (2008 )

14 Λεηλασία μιας ζωής (1978-79, ΕΡΤ), 20 επ. 10 DVDs (2008 )

15 Εκείνος κι εκείνος (1989) (1988-89, ΕΤ2), 13 επ. 10 DVDs (2008 )

16 Το γυμνό κορίτσι (1982-83, ΕΡΤ), 6 επ. 6 DVDs (2008 )

17 Παππούδες εν δράσει! (2000-01, ΕΤ1), 20 επ. 10 DVDs (2008-09)

18 Καραβάν σαράι (1988, ΕΤ1), 3 επ. 3 DVDs (2009)

19 Διόδια (1987-88, ΕΤ1), 4 επ. 4 DVDs (2009)

20 Σαν τα τρελά πουλιά (1987-88, ΕΤ1), 13 επ. 7 DVDs (2009)

Οι Τηλεοπτικές Θεατρικές Παραστάσεις που έχουν κυκλοφορήσει με την «Ραδιοτηλεόραση»:

1 Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε (13/9/76) (Πε 11/6/09)

2 Η μικρή μας πόλη (30/1/78 ) (Πε 18/6/09)

3 Ιφιγένεια εν Ληξουρίω (23/6/80) (Πε 25/6/09)

4 Οι βλαβερές συνέπειες του γάμου (21/6/76) (Πε 2/7/09)

5 Οι μικροαστοί (6 & 13/12/82) (Πε 9/7/09)

6 Ψύλλοι στ' αυτιά (16/8/76) (Πε 16/7/09)

7 Ανδόρα (6/12/76) (Πε 23/7/09)

8 Η ζωή που σου έχω δώσει (29/1/79) (Πε 30/7/09)

9 Βαθιά γαλάζια θάλασσα (16/10/78 ) (Πε 6/8/09)

10 Πόθοι κάτω από τις λεύκες (21/4/80) (Πε 13/8/09)

11 Ο γλάρος (11/5/81) (Πε 20/8/09)

12 Λίβινγκ ρουμ (3/5/76) (Πε 27/8/09)

13 Ιντερμέτζο (7/6/76) (Πε 3/9/09)

14 Ο βασιλικός (8 & 15/3/76) (Πε 10/9/09)

15 Ατρείδες (12/11/79) (Πε 17/9/09)

16 Γεύση από μέλι (29/9/80) (Πε 24/9/09)

17 Μπράβο Κολονέλο (27/10/79) (Πε 1/10/09)

18 Εκάβη (??/??/87) (Πε 8/10/09)

19 Προμηθεύς δεσμώτης (??/??/92) (Πε 15/10/09)

20 Για ένα ζευγάρι γοβάκια (5/9/83) (Πε 22/10/09)

21 Ο ήχος του κώδωνος (12/4/76) (Πε 29/10/09)

22 Η έξωση (6/4/87) (Πε 5/11/09)

23 Επτά επί Θήβας (31/1/83) (Πε 12/11/09)

24 Ο θρίαμβος του έρωτα (29/10/90) (Πε 19/11/09)

25 Να ντύσουμε τους γυμνούς (6/11/78 ) (Πε 26/11/09)

26 Μαύρη κωμωδία (17/5/76) (Πε 3/12/09)

27 Παντρολογήματα (5/7/76) (Πε 10/12/09)

28 Φρουρά στο Ρήνο (25/3/85) (Πε 17/12/09)

29 Το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (14/12/87) (Πε 24/12/09)

30 Σίγμα Κάπα (14/3/83) (Πε 31/12/09)

31 Η γυναίκα του Λωτ (17/6/91) (Πε 7/1/10)

32 Το ψάθινο καπέλο (30/12/85) (Πε 14/1/10)

33 Πάρτυ στην άμμο (23/10/89) (Πε 21/1/10)

34 Τα πατατάκια (9/4/79) (Πε 28/1/10)

35 Οιδίπους επί Κολωνώ (??/??/??) (Πε 4/2/10)

36 Δον Καμίλο (20/9/82) (Πε 11/2/10)

37 Επικίνδυνο παιχνίδι (20/2/89) (Πε 18/2/10)

38 Ναν (??/??/91) (Πε 25/2/10)

39 Ο αρχοντοχωριάτης (11/4/77) (Πε 4/3/10)

40 Ξενοδοχείο ο Παράδεισος (29/4/91) (Πε 11/3/10)

41 Το πανηγύρι (15/10/84) (Πε 18/3/10)

42 Το καφενείο (8/11/76) (Τε 24/3/10)

43 Η δράκαινα (18/11/85) (Πε 1/4/10)

44 Βαβυλωνία (13/9/82) (Πε 8/4/10)

45 Η μέθοδος των τριών (4/12/78 ) (Πε 15/4/10)

46 Ο φονιάς (28/1/91) (Πε 22/4/10)

47 Ένα καπέλο γεμάτο βροχή (19/5/80) (Πε 29/4/10)

48 Ματωμένος γάμος (30/1/89) (Πε 6/5/10)

49 Το ερωτικό γαϊτανάκι (9/1/89) (Πε 13/5/10)

50 Γυάλινος κόσμος (26/1/76) (Πε 20/5/10)

51 Φιλοκτήτης (28/9/81) (Πε 27/5/10)

52 Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας (??/??/92) (Πε 3/6/10)

53 Του Κουτρούλη ο γάμος (23/4/84) (Πε 10/6/10)

54 Πατέρας (??/??/??) (Πε 17/6/10)

55 Όρνιθες (??/??/??) (Πε 24/6/10)

56 Ηλέκτρα (??/??/??) (Πε 1/7/10)

57 Οι βάτραχοι (??/??/??) (Πε 8/7/10)

58 Ορέστεια (15/11/82) (Πε 15/7/10)

59 Αντιγόνη (31/3/80) (Πε 22/7/10)

60 Τσάι και συμπάθεια (1/11/76) (Πε 29/7/10)

61 Δέκα μικροί νέγροι (23/10/78??) (Πε 5/8/10)

62 Οι δώδεκα ένορκοι (20/12/76) (Πε 12/8/10)

63 Ένα κρεβάτι για τρεις (14/11/77) (Πε 19/8/10)

64 Ο Φιάκας (24/5/82) (Πε 26/8/10)

65 Τριαντάφυλλο στο στήθος (21/4/75) (Πε 2/9/10)

66 Λεντς (18/5/81) (Πε 9/9/10)

67 Το άνθος του κάκτου (7/3/77) (Πε 16/9/10)

68 Πόθοι κάτω από τις λεύκες (24/11/94) (Πε 23/9/10)

69 Γιατρός με το στανιό (20/2/84) (Πε 30/9/10)

70 Εκκλησιάζουσαι (9/11/81) (Πε 7/10/10)

71 Η ανταπόκριση (7/1/85) (Πε 14/10/10)

72 Καρδιά μου κει πάνω στα ψηλά (10/5/76) (Πε 21/10/10)

73 Καληνύχτα Μαργαρίτα (29/10/84) (Πε 28/10/10)

74 Δόνα Ροζίτα (16/12/85) (Πε 4/11/10)

75 Θέλω διαζύγιο (13/3/89) (Πε 11/11/10)

76 Το μπουρίνι (6/4/81) (Πε 18/11/10)

77 Ο θείος Βάνιας (20/1/86) (Πε 25/11/10)

78 Αρσενικό και παλιά δαντέλλα (13/4/81) (Πε 2/12/10)

79 Σιωπητήριο (??/??/92) (Πε 9/12/10)

80 Στέλλα Βιολάντη (24/5/76) (Πε 16/12/10)

81 Η ηδονή της τιμιότητος (9/2/76) (Πε 23/12/10)

82 Η πινακοθήκη των ηλιθίων (31/10/83) (Πε 30/12/10)

83 Η γυναίκα μου φάντασμα (26/2/79) (Πε 6/1/11)

84 Ο δειλός κι ο τολμηρός (30/5/77) (Πε 13/1/11)

85 Εταιρεία θαυμάτων (26/9/83) (Πε 20/1/11)

86 Το Λιζάκι (20/4/87) (Πε 27/1/11)

87 Ο φίλος μου ο Λευτεράκης (6/7/81) (Πε 3/2/11)

88 Οι Γερμανοί ξανάρχονται (18/7/77) (Πε 10/2/11)

89 Το αταίριαστο ζευγάρι (16/4/90) (Πε 17/2/11)

90 Ερμίνη (29/12/80) (Πε 24/2/11)

91 Η λύρα του Γερονικόλα (14/9/81) (Πε 3/3/11)

92 Το φιόρο του Λεβάντε (24/3/80) (Πε 10/3/11)

93 Έχετε γειά βρυσούλες (26/3/90) (Πε 17/3/11)

94 Χάρτινο φεγγάρι (20/11/78 ) (Πε 24/3/11)

95 Το στραβόξυλο (28/12/81) (Πε 31/3/11)

96 Ευτυχώς τρελάθηκα (29/5/89) (Πε 7/4/11)

97 Η αντιπεθερίνη (9/10/78 ) (Πε 14/4/11)

98 Η χαρτοπαίχτρα (23/12/85) (Πε 21/4/11)

99 Οι περιθωριακοί (7/11/88 ) (Πε 28/4/11)

100 Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη (29/12/86) (Πε 5/5/11)

101 Ο θάνατός σου η ζωή μου (2/5/88 ) (Πε 12/5/11)

102 Η παρεξήγηση (14/11/88 ) (Πε 19/5/11)

103 Ο καλός πολίτης Πελοπίδας (22/11/76) (Πε 26/5/11)

104 Ποντικοπαγίδα (28/6/76) (Πε 2/6/11)

105 Φυγή στον Αμβρακικό (4/12/89) (Πε 9/6/11)

106 Χαλασμένο σπίτι (27/9/76) (Πε 16/6/11)

107 Ο προεστός του χωριού (27/8/79) (Πε 23/6/11)

Αφιερώματα του “TV Νοσταλγία” στην «Ραδιοτηλεόραση»:

Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές:

1 Άγνωστος πόλεμος (1971, ΥΕΝΕΔ) (Πε 29/4/10)

2 Ο Μπάρμπα Μυτούσης (1966, ΕΙΡ) (Πε 13/5/10)

3 Ο παράξενος ταξιδιώτης (1972, ΕΙΡΤ) (Πε 3/6/10)

4 Η γειτονιά μας (1972, ΥΕΝΕΔ) (Πε 17/6/10)

5 Οι έμποροι των Εθνών (1973, ΕΙΡΤ) (Πε 22/7/10)

6 Μεθοριακός σταθμός (1974, ΥΕΝΕΔ) (Πε 5/8/10)

7 Λούνα παρκ (1974, ΕΙΡΤ) (Πε 19/8/10)

8 Γιούγκερμαν (1976, ΥΕΝΕΔ) (Πε 9/9/10)

9 Εκείνες κι εγώ (1976, ΥΕΝΕΔ) (Πε 30/9/10)

10 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ) (Πε 7/10/10)

11 Οι Πανθέοι (1977, ΕΡΤ) (Πε 21/10/10)

12 Μεθυσμένη πολιτεία (1980, ΕΡΤ) (Πε 4/11/10)

13 Ο συμβολαιογράφος (1979, ΕΡΤ) (Πε 18/11/10)

14 Εκείνος κι εκείνος (1972) (1972, ΕΙΡΤ) (Πε 2/12/10)

15 Αφροδίτη (1977, ΥΕΝΕΔ) (Πε 16/12/10)

16 Εν τούτω νίκα (1973, ΥΕΝΕΔ) (Τε 5/1/11)

17 Η ετυμηγορία (1978, ΥΕΝΕΔ) (Πε 13/1/11)

18 Ο παραμυθάς (1978, ΕΡΤ) (Πε 20/1/11)

19 Στησιχόρου ʽ73 (1972, ΥΕΝΕΔ) (Πε 27/1/11)

20 Οι δίκαιοι (1974, ΥΕΝΕΔ) (Πε 10/2/11)

21 Πορφύρα και αίμα (1977, ΥΕΝΕΔ) (Πε 24/2/11)

22 Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ) (Πε 3/3/11)

23 Ο μεγάλος ξεσηκωμός (1977, ΥΕΝΕΔ) (Πε 17/3/11)

24 Βασίλισσα Αμαλία (1975, ΕΙΡΤ) (Πε 14/4/11)

25 Οι ιερόσυλοι (1983, ΕΡΤ2) (Πε 28/4/11)

26 Ο δρόμος (1977, ΥΕΝΕΔ) (Πε 26/5/11)

27 Ανάμεσα σε τρεις γυναίκες (1982, ΥΕΝΕΔ) (Πε 2/6/11)

28 Ο Πατούχας (1984, ΕΡΤ) (Πε 9/6/11)

29 Το πάρκινγκ (1984, ΕΡΤ) (Πε 23/6/11)

Ξένες τηλεοπτικές σειρές:

1 Λάσση (Lassie) (1954-73, CBS) (Πε 15/4/10)

2 Μάχη (Combat) (1962-67, ABC) (Πε 22/4/10)

3 Λουσίλ Μπολ (Lucille Ball) (1951-57, CBS) (Πε 6/5/10)

4 Μπονάντσα (Bonanza) (1959-73, NBC) (Πε 20/5/10)

5 Χαβάη 5-0 (Hawaii Five-0) (1968-80, CBS) (Πε 27/5/10)

6 Οι Αντίζηλοι (The Persuaders) (1971-72, ITV) (Πε 10/6/10)

7 Ο Φυγάς (The Fugitive) (1963-67, ABC) (Πε 24/6/10)

8 Χάι Σάπαραλ (The High Chaparral) (1967-71, NBC) (Πε 29/7/10)

9 Επικίνδυνες Αποστολές (Mission: Impossible) (1966-73, CBS) (Πε 12/8/10)

10 Ο Άγιος (The Saint) (1962-69, ITV) (Πε 2/9/10)

11 Μάνιξ (Mannix) (1967-75, CBS) (Πε 16/9/10)

12 Οι Άγγελοι του Τσάρλυ (Charlieʼs Angels) (1976-81, ABC) (Πε 14/10/10)

13 Κότζακ (Kojak) (1973-78, CBS) (Πε 28/10/10)

14 Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι (Little House on the Prairie) (1974-82, NBC) (Πε 11/11/10)

15 Ντάλλας (Dallas) (1978-91, CBS) (Πε 25/11/10)

16 Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας (The Thorn Birds) (1983, ABC) (Πε 9/12/10)

17 Οι Εκδικητές (The Avengers) (1961, ITV) (Πε 3/2/11)

18 Δόκτωρ Κίλντερ (Dr. Kildare) (1961, NBC) (Πε 17/2/11)

19 Μάππετ Σόου (The Muppet Show) (1976) (Πε 10/3/11)

20 Ντετέκτιβ Φρανκ Κάνον (Cannon) (1971, CBS) (Πε 24/3/11)

21 Κουνγκ Φου (Kung Fu) (1972, ABC) (Πε 19/5/11)

Για διάθεση DVDs, CDs και παλαιών τευχών, τα γραφεία του περιοδικού είναι ανοιχτά κάθε Τρίτη και Τετάρτη 09.00-13.00 (4ος όροφος). Για σχετικές πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα:


210 740 7034 και 210 740 7159



Δ/νση περιοδικού: Ρηγίλλης 4, 10674 Αθήνα



Τηλ.: 210 740 7252



Fax: 210 722 4812



e-mail:
radiotileorasi@ert.gr


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και άψογα τεκμηριωμένη συνέντευξη. Θερμά συγχαρητήρια!
 
Ευχαριστούμε πολύ τον κο Συριόπουλο για την ενδιαφέρουσα, διευκρινιστική και ουσιαστική συνέντευξη που παραχώρησε στο φόρουμ. :D

Συγχαρητήρια στον Shock και τον Bernard για την αποκλειστικότητα που εξασφάλισαν!
 
Εξαιρετική η συνέντευξη του κ. Συριόπουλου τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας κι για όλες τις πληροφορίες που μας έδωσε και φυσικά σε όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.

Ήταν μια ιδέα που μας είχε ''καρφωθεί'' στο μυαλό (του bernard του christosM και σε μένα) και φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος και ευχαριστημένος που πραγματοποιήθηκε.
 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη του forum που βοήθησαν σε αυτή την τόσο διαφωτιστική συνέντευξη, όσο και στον κύριο Συριόπουλο για τον χρόνο που μας διέθεσε.
 
καταπληκτικη συνεντευξη!!!! μπραβο σας παιδια!!!!!
 
Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη με πολύ ωραίο φωτογραφικό υλικό. Χίλια μπράβο σε όλους όσους συνέβαλαν σ' αυτό.

Και μια παρατήρηση: Η ιστοσελίδα της Ραδιοτηλεόρασης δεν έχει ανανεωθεί εδώ και πέντε μήνες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξαιρετική η συνέντευξη και μπράβο σας παιδιά για την πραγματοποίησή της!! Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες απ' τον κύριο Συριόπουλο που μας δείχνει πως η κατεύθυνση του περιοδικού συνεχίζει να διαγράφεται θετική!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τι ειπες τώρα!!!!!!!!! Η πιο χειμαρρώδης συνέντευξη!!!

..........................................................................
 
Ευγενέστατος και παράλληλα άκρως χειμαρώδης ο κύριος Συριόπουλος. Παιδιά χίλια μπράβο!!!
 
Εξαιρετικα ενδιαφερουσες απαντησεις σε ενα πολυ καλοστημενο ερωτηματολογιο.

Μαθαμε πραγματα που αγνοουσαμε τοσο για το ιστορικο εντυπο οσο και για την ιδια την Ελληνικη Τηλεοραση διαχρονικα.

Πιστευω οτι εκτος απο δυνατες πληροφοριες ανοιξαμε και νεες πορτες...
 
Μια συνεντευξη επαγγελματικου επιπεδου. Θερμα συγχαρητηρια στα παιδια που κουραστηκαν για κατι τοσο αξιολογο και ενδιαφερον!
 
Πολλά μπράβο σε όλους όσους εργάστηκαν για να βγεί "στον αέρα" η εξαιρετική αυτή συνέντευξη. :thumbup:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που δούλεψαν για αυτή την συνέντευξη.

Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορική αναδρομή τόσο του περιοδικού όσο και του τωρινού διευθυντή της,

αλλά θα περίμενα να συζητηθούν και πιο καίρια ερωτήματα.

Πριν από λίγους μήνες τέθηκε στο τραπέζι της νέας διοίκησης της ΕΡΤ το θέμα ύπαρξης της Ραδιοτηλεόρασης,

Μάλιστα ο κύριος Ταγματάρχης ζήτησε εισήγηση που να αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να συνεχιστεί η κυκλοφορία του περιοδικού!

Πώς λοιπόν ένα περιοδικό που δεν έχει έμπρακτα την στήριξη της ΕΡΤ (από το πιο απλό: την ανανέωση του ιστότοπου της, μέχρι την προμήθεια με σπάνιες τηλεοπτικές σειρές) μπορεί να ορθοποδήσει στην κρίση της σημερινής αγοράς;

Θα ήθελα να διαβάσω την απάντηση του διευθυντή του περιοδικού πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Είναι χρηστικό να καυτηριάζουμε τα κακώς κείμενα όταν μας δίνεται η ευκαιρία.

Καλή συνέχεια στην ομάδα!
 
Πίσω
Μπλουζα