Βαλκανικό Κύπελλο Ποδοσφαίρου

Rinus Cesar

RetroNuts!
Joined
22 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.417
Αντιδράσεις
276
Αφού άνοιξα τόπικ για το Κύπελλο Ράπαν ... ας ανοίξω τόπικ και για άλλη μία retro ποδοσφαιρική διοργάνωση που, εδώ και πολλάαααα χρόνια ... δεν υπάρχει πια !!! Βαλκανικό Κύπελλο Ποδοσφαίρου !!!

Ω ναι ..... Εκτός από τα Κύπελλα Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και ΟΥΕΦΑ, που διεξάγονταν καθ' όλη την ποδοσφαιρική σαιζόν, εμείς εδώ "οι Βαλκάνιοι" είχαμε και το δικό μας κύπελλο συλλόγων !!! Εμ, εδώ είναι Μπαλκάνια δεν είναι παίξε - γέλασε, όπως έγραψε σε κάποιο ποίημά του ο Εγγονόπουλος ....

Σε αυτό το Κύπελλο συμμετείχε μία ομάδα από κάθε Βαλκανική χώρα : Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία και Τουρκία !!! Για τις άλλες Βαλκανικές χώρες δεν γνωρίζω με ποιο κριτήριο επιλεγόταν η ομάδα που συμμετείχε !!! Θυμάμαι, όμως, ότι για το ελληνικό πρωτάθλημα ίσχυε το εξής, τουλάχιστον για τα 80ς : Η επαρχιακή ομάδα που τερμάτιζε ψηλότερα στον πίνακα βαθμολογίας, συμμετείχε στο Βαλκανικό !!!

Έτσι, θυμάμαι κάααποτε τον Αργυρίου στην τόοοτε Αθλητική Κυριακή της ΕΡΤ2 να εκφωνεί την τελική βαθμολογία του Πρωταθλήματος !!! Και να ανακοινώνει : "Καστοριά, τόσοι βαθμοί, είναι η καλύτερη επαρχιακή ομάδα για φέτος και θα συμμετάσχει στο Βαλκανικό Κύπελλο" !!! Δεν γνωρίζω, όμως, αν τελικά η Καστοριά πήρε μέρος στη διοργάνωση !!! Επίσης, θυμάμαι έναν γείτονά μου, με τον οποίο κάναμε παρέα στα μισά των 80ς, ο οποίος, λόγω της γιαννιώτικης καταγωγής του, "έπινε νερό" στο όνομα του ΠΑΣ Γιάννενα !!! Και τον θυμάμαι να δηλώνει : "Ο ΠΑΣ έχει παίξει και σε ευρωπαϊκή διοργάνωση !!! Έχει παίξει στο Βαλκανικό Κύπελλο :eek: o_Oo_O !!!!

Πάντως ... η διοργάνωση αυτή ποτέ δεν απέκτησε μεγαλύτερη "αίγλη" !!! Επίσης, ουκ ολίγες φορές κάποιες ομάδες δήλωναν συμμετοχή, αλλά, πριν ξεκινήσει η διοργάνωση, αποσύρονταν !!! Κι όμως ... κάποιες φορές οι ομάδες που συμμετείχαν "έπαιρναν στα σοβαρά το θεσμό" και γι' αυτό ... τις πιο πολλές φορές ανταμείβονταν με την κατάκτηση του Κυπέλλου !!!

Πιο έντονα θυμάμαι τη συμμετοχή του Ηρακλή στο Βαλκανικό Κύπελλο την περίοδο 1984 /1985 !!! Ο Ηρακλής στα ημιτελικά αντιμετώπισε την τουρκική Ανκαραγκουτσού !!! Όπως θα θυμάστε οι συνομήλικοί μου, εκεί στα 80ς οι τουρκικές ομάδες [τόσο η Εθνική τους, όσο και σε συλλογικό επίπεδο] ήταν ... οι "καρπαζοεισπράκτορες" της Ευρώπης, κάμποσα επίπεδα κατώτερες και απ' τις Ελληνικές !!! Έτσι, οι Τούρκοι πήραν τις αναμετρήσεις με τον Ηρακλή πολύ στα σοβαρά !!! Τις είδαν σαν ευκαιρία να "κάνουν κάτι στην Ευρώπη στο ποδόσφαιρο" !!! Γι' αυτό και ΄σε κάποια εφημερίδα της Τουρκίας ο τίτλος της στήλης, που αναφερόταν στο ματς, ήταν :"Η Άνκαρα χτυπά την πόρτα της Ευρώπης" !!! Πρώτο ματς στο Καυταντζόγλειο, 1 - 0 ο Ηρακλής .... Ρεβάνς στην ΄Αγκυρα και ... το γήπεδο της Άνκαρα είχε μετατραπεί σε "κόλαση" !!! Οι οπαδοί της ομάδας - αλλά και οι ποδοσφαιρόφιλοι της Τουρκίας εν γένει - είχαν φανατισθεί "αγρίως" γι' αυτό το ματς !!! Όμως ... ο Ηρακλής δεν τους επέτρεψε να πανηγυρίσουν .... Η Άνκαρα νίκησε 1-0, το ματς πήγε στα πέναλτι και .... εκεί ο Γκιτσιούδης απέκρουσε τα πέναλτι και ... ο Ηρακλής στον τελικό του Βαλκανικού Κυπέλλου !!! Στον τελικό ο Ηρακλής έπαιξε με τη ρουμάνικη Άρτζες Πιτέστι !!! Έχασε 3 - 1 στη Ρουμανία, νίκησε 4-1 στο Καυταντζόγλειο και .... σήκωσε θριαμβευτικά το Κύπελλο !!! Μού έχει μείνει ως "απωθημένο" ότι η τόοοτε Κρατική Τηλεόραση δεν έδειξε ούτε .... ολογόλεπτα στιγμιότυπα από εκείνα τα ματς !!! Προσπαθούσα να "φανταστώ" τα ματς του Ηρακλή με βάση τις λίγες πληροφορίες που διάβαζα στην αθλητική στήλη της εφημερίδας !!! Αποτέλεσμα : Από εκείνα τα ματς του Ηρακλή δεν υπάρχουν στιγμιότυπα, εκτός από κάτι θαμπές φωτογραφίες .....

Το Βαλκανικό Κύπελλο έπαψε να υφίσταται λίγο πριν τα μισά των 90ς .... Άλλωστε, για να υπάρχει "Βαλκανικό Κύπελλο" πρέπει πρωτίστως να υπάρχουν Βαλκάνια !!! Αλλά στα μισά των 90ς για ποια Βαλκάνια να μιλάμε, που είχαν πλέον κατακερματιστεί, μετά από πολέμους, αιματοχυσίες κλπ κλπ :( :( :( :(
 
Πολύ καλό θεματάκι φίλε μου! :)

Μακάρι να υπήρχε ακόμα, θα είχαμε μια παραπάνω ομάδα στην Ελλάδα για την οποία θα χαιρόμασταν...
 
Συγχαρητηρια Rinus Cesar για το θεμα που ανοιξες. Θα ελεγα οτι εκτος απο το βαλκανικο κυπελλο ποδοσφαιρου σχεδον παει να ξεχαστει και η βαλκανιαδα στιβου.

Το βαλκανικο του 1985 ειναι η μοναδικη παρηγορια για εκεινη τη μεγαλη ομαδα του ΗΡΑΚΛΗ της δεκαετιας του 80. Δεν καταφερε να παρει καποιον τιτλο και απετυχε να παιξει και στην Ευρωπη την περιοδο 1980-88, οταν και διεθετε σπουδαιους ποδοσφαιριστες και ομαδα.
 
Πίσω
Μπλουζα