Βγαζει ο Spectrum 15 χρωματα;

Maddog

Immense Cult RetroFigure
Joined
10 Νοέ 2006
Μηνύματα
4.887
Αντιδράσεις
125
DINO είπε:
Και ναι! Το προγραμματάκι είναι εντυπωσιακό όταν δείχνει εικόνες τέτοιας ποιότητας, από ένα μηχάνημα που δε μπορούσε να δείξει παραπάνω από 16 χρώματα, ταυτόχρονα στην οθόνη!
15 χρώματα ταυτόχρονα στην οθόνη είχε ο Spectrum. Άντε, καταφέρατε να τον ξεπεράσετε. :p
 
Maddog είπε:
15 χρώματα ταυτόχρονα στην οθόνη είχε ο Spectrum. Άντε, καταφέρατε να τον ξεπεράσετε. :p
Μήπως ήθελε και HDMI 1.3 για να τα δείξει όλα; Γιατί με το RF γέμιζε μουστάρδα η τηλεόραση μου :)
 
15 ειδων μουσταρδες μπορει να ειχε - 15 χρωματα ομως δεν θυμαμαι να ειδα ποτε. To μονο πραγμα στον Spectrum με 15 χρωματα ισως ηταν το κουτι της συσκευασιας του....

(εδω ειναι που ο Wally ψαχνει να βρει την συλλεκτικη καρασπανια 15color mythical Speccy photo...)
 
Shock είπε:
Μήπως ήθελε και HDMI 1.3 για να τα δείξει όλα; Γιατί με το RF γέμιζε μουστάρδα η τηλεόραση μου :)

herco είπε:
15 ειδων μουσταρδες μπορει να ειχε - 15 χρωματα ομως δεν θυμαμαι να ειδα ποτε. To μονο πραγμα στον Spectrum με 15 χρωματα ισως ηταν το κουτι της συσκευασιας του....
Μου αρέσετε εσείς οι δύο όταν συμφωνείτε. Ειδικά όταν συμφωνείτε και σε λάθος πράγματα.

Ο Spectrum έδειχνε out of the box 15 χρώματα στην οθόνη. Χωρίς κανένα trick. Βρείτε άλλη εξυπνάδα να πείτε...
 
Out of the box μπορει - αλλα On monitor δυσκολο Γιατρε μου. Ειδικα αυτο το χωρις κανενα τρικ, ακομα πιο δυσκολο.
 
Πήγαινε να μελετήσεις λίγο φίλε Ηρακλή και έλα να το ξανασυζητήσουμε. :)
 
Τι να μελετησω Γιατρε μου ? το αρθρο της wikipedia που περιμενει 4 χρονια για citation και verification ? ή το blogpost των GFXZONE στο οποιο βασιστηκε το προαναφερθεν αρθρο της wikipedia.

To οτι ο speccy ειχε παλετα 8 (ο Θεος να τα κανει) χρωματων σε 2 καταστασεις brightness το ξερουν και οι πετρες - επισης οι ιδιες πετρες ξερουν οτι κανενα παιχνιδι στη διαρκεια της ενεργους παρουσιας του μηχανηματος δεν απεικονισε 15 χρωματα ταυτοχρονα στην οθονη.

Αυτα τα "πανεμορφα" video modes ειτε τα ειχαν κλωνοι του μηχανηματος ειτε καποιος timex ειτε ο "διαδοχος" SAMCOUPE - ουτε τα ηξερε κανεις τοτε, ουτε τα χρησιμοποιησε.

Προσπερασε λοιπον τις "εξυπναδες" μου - και πες μου ποιο παιχνιδι του τοτε ειχε κατι παραπανω απο τις μουσταρδες που ξερουμε και μαλιστα χωρις τρικ, οπως ανεφερες.
 
Εεεμ...

...καμιά δεκαπενταριά, πρέπει να είναι αυτά.

attachment.php
 
Γραψε και κατι παραπανω φιλε Ace. Απο ποιο παιχνιδι ειναι, ποιας χρονολογιας και σε ποιον Speccy ετρεχε ή απο ποιον emu ειναι το screenshot.
 
Πρέπει να έχει δίκιο ο Ace, τα μέτρησα. Είναι ολόκληρη η παλέττα των 8+7 χρωμάτων του spectrum. (πέσαμε όμως στην περίπτωση, με κορυφαίο παιχνίδι στην "κατηγορία" του :p )
 
Extreme! - Digital Integration (1991)

Το παιχνιδάκι είναι των David Perry και Nick Bruty, οι ίδιοι που μας πρόσφεραν και το εκπληκτικό Savage. Κυκλοφόρησε και για τα τρία πιο διαδεδομένα οκτάμπιτα της εποχής, αλλά η καλύτερη έκδοση είναι αυτή του Spectrum.

Το screenshot είναι από ZXSpin ο οποίος εξομοιώνει τον Spectrum 48K, άλλωστε δεν υπήρχε έκδοση για τον 128Κ.

Περισσότερα έχω γράψει εδώ.
 
Αρα μιλαμε για παιχνιδι του 1991 - ο 48k ειχε σταματησει το 1984, ο + και ο 128 το 1986. Ενω τη χρονια που κυκλοφορησε το παιχνιδι σταματουσε η παραγωγη των +2 και +3. Αρα δεν λεμε κατι διαφορετικο. Το 91 ετσι και αλλιως δεν υπηρχαν διαδεδομενα οκταμπιτα, τουλαχιστον με την εννοια των πωλησεων.

Ξαναλεω λοιπον

επισης οι ιδιες πετρες ξερουν οτι κανενα παιχνιδι στη διαρκεια της ενεργους παρουσιας του μηχανηματος δεν απεικονισε 15 χρωματα ταυτοχρονα στην οθονη.
και ειμαστε οκ.
 
Savage - Firebird (1988)

Αυτό τότε;

attachment.php


( βρε herco αφού το ξέρεις ότι είσαι λίγο υπερβολικός, γιατί επιμένεις; )
 
Υπερβολικός ο herco και όχι ο Maddog, που εξ'αρχής συγκρίνει Spectrum με Atari ST!!!!


Niceeeee......
 
Καταρχην ζητω συγνωμη για την Offtopic καταληξη. Υπερβολικος δεν εγινα για το αστειο του Maddog περι spectrum - αλλα αν δεν "δεχεσαι" αστειες απαντησεις και καταληγεις να μιλας για "εξυπναδες" τοτε παμε αλλου. Επιμενω φυσικα οτι ο spectrum δεν ηταν μηχανημα με 16 χρωματα ταυτοχρονα στην οθονη, τουλαχιστον στη διαρκεια της "ζωης" του. Φιλε Ace, εγω δεν τα βρηκα 15 τα χρωματα του savage - αλλα και αυτο επισης offtopic ειναι.

Παρακαλω τους mods να σβησουν ή να μεταφερουν αλλου ολα μας τα offtopic.
 
Να σε διευκολύνω λίγο, αγαπητέ μου herco, με τη χρήση συνημμένου...

...Τα δεκαπέντε χρώματα είναι:

  • δύο κίτρινα (...με το αγαπημένο μας μουσταρδί :p )
  • δύο κόκκινα
  • δύο πράσινα
  • δύο γαλάζια
  • δύο μπλε (...αυτά είναι λίγο κρυμμένα, δες στο HUD λίγο πάνω και αριστερά ή δεξιά από το σκορ "0170")
  • δύο μωβ
  • άσπρο
  • μαύρο
  • γκρι (...κι αυτό κρυμμένο λίγο, σε ένα από τα αστεράκια, το αριστερό.)


(Για το off topic έχεις δίκιο, όσο και για το ανάλαφρο "κλίμα", που οφείλουμε να διατηρούμε, ως σοβαροί και σκεπτόμενοι άνθρωποι, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε hardware 20ετίας...)

Savage (Spectrum).bmp
 

Συνημμένα

  • Savage (Spectrum).bmp
    49,1 KB · Προβολές: 26
Xάσατε άσχημα την μπάλα ορισμένοι. Ναι, εσένα κοιτάω Ηρακλή.

Το μόνο που είπα εξαρχής ήταν ότι ο Spectrum είχε δυνατότητα χωρίς κανένα "κόλπο" να απεικονείσει 15 χρώματα ταυτόχρονα στην οθόνη του, ενώ ο ST με 16 χρώματα ταυτόχρονα στην οθόνη είναι οριακά καλύτερος.

ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

Και αν κάποιοι δυσκολεύεστε να "πιάσετε" την λεπτή ειρωνεία και νομίζετε ότι συγκρίνω εμπορικά παιχνίδια του ST με εμπορικά παιχνίδια του Spectrum, δεν φταίω εγώ. Διαβάστε πιό προσεκτικά τι γράφω στα πρώτα post μου.

Αν πάντως ακόμα και μετά από όλα τα προηγηθέντα posts δεν πιστεύετε την απλή αλήθεια της παραπάνω γραμμένης με bold φράσης, να σας γράψω πρόγραμμα 10 γραμμών BASIC που θα δείξει και τα 15 χρώματα στην οθόνη ταυτόχρονα. Για να το δοκιμάσετε μόνοι σας. Kthnx.
 
Ε, κι εσύ...

...οριακά καλύτερος, ένας υπολογιστής που μπορεί να απεικονίσει 16 χρώματα οπουδήποτε επάνω στη οθόνη και να τα διαλέγει και ανάμεσα από 512 άλλα...
 
Μα γι'αυτό μιλάω για λεπτή ειρωνεία...ή αλλιώς πως με ένα νούμερο μπορείς να αλλοιώσεις εντελώς την πραγματικότητα.

Δεν έχω πει τίποτα απολύτως που να μπορεί να θεωρηθεί ψέμα. ;)
 
Και μιας και οι mods δεν αποφασιζουν να καθαρισουν το thread - ας συνεχισουμε το offtopic πανηγυρακι.

Xάσατε άσχημα την μπάλα ορισμένοι.
Βασιλη ο μονος που εχασε τη μπαλα εισαι εσυ. Κανεις το αστειακι σου για τα 15 χρωματα του ZX, σου απανταμε απο κατω στο ιδιο πνευμα - και ανταπαντας ενοχλημενος "Βρείτε άλλη εξυπνάδα να πείτε... " - Και αντι να σου απαντησουν "ορισμενοι" οτι "δεν μπορουμε να σε συναγωνιστουμε στις εξυπναδες" - σε παιρνουν στα σοβαρα και σου λενε το αυτονοητο, οτι δηλαδη 15 χρωματα σε software του ZX δεν ειδαμε - τουλαχιστον οσο το μηχανημα ηταν σε παραγωγη. Αρα ναι μεν ειχε τη δυνατοτητα αλλα δεν εφαρμοστηκε.

Κανεις δεν συνεκρινε παιχνιδια - απορω πως κατεληξες σε αυτο το συμπερασμα.

Τωρα μου μιλας για λεπτη ειρωνια και λες οτι με κοιτας. Σου ανταπαντω οτι και εγω σε κοιταω αλλα δεν διακρινω το λεπτο σου χιουμορ.
 
Πίσω
Μπλουζα