Βιβλιοπωλεία του χθες

foutix

RetroNuts
Joined
5 Αύγ 2012
Μηνύματα
1.766
Αντιδράσεις
1.230
Αφορμή για το θέμα ήταν μια κουβέντα στο νήμα της παλιάς Αθήνας και οι αναλαμπές που μου ήρθαν για τα βιβλιοπωλεία της Αθήνας.

Πολλές οι αναμνήσεις από τη δεκαετία του 90. Θα επανέλθω με λεπτομέρειες. Αν στο μεταξύ έχει κάποιος να καταθέσει κάτι, ευπρόσδεκτο…
 
Λοιπόν. Θα μπορούσα να έγραφα εδώ το ημερολόγιό μου. Θυμάμαι όταν πρωτοάνοιξε ο Παπασωτηρίου το μεγάλο του μαγαζί. Πριν ήταν μικρό, στην Στουρνάρη δίπλα από το Πλαίσιο αν θυμάμαι καλά και ήταν προσανατολισμένο στις τεχνικές εκδόσεις. Το 1990 άνοιξε το γωνιακό βιβλιοπωλείο Στουρνάρη και Ζωρζ με γωνιακή βιτρίνα παρακαλώ, απέναντι από το Πολυτεχνείο. Η πολιορκία ξεκινούσε από την βιτρίνα, αυτή επί της Ζωρζ. Εκεί είχε βιβλία τέχνης, μονογραφίες καλλιτεχνών με ολοσέλιδες φωτογραφίες έργων τέχνης και πολλά περιοδικά αρχιτεκτονικής. Το βιβλιοπωλείο μέσα είχε ισόγειο και ένα ευρύχωρο πατάρι με τραπεζάκι και καρέκλες. Το ισόγειο είχε τεχνικού ενδιαφέροντος βιβλία, περιοδικά αλλά και προγράμματα υπολογιστών. Το πατάρι είχε απίστευτους θησαυρούς. Καθόμουν στην καρέκλα και ξεχνούσα να σηκωθώ. Δε θα ξεχάσω τι εντύπωση μου έκαναν τα ιταλικά περιοδικά εσωτερικής αρχιτεκτονικής και βιομηχανικού σχεδιασμού. Το πατάρι είχε και μίνι χειροκίνητο ασανσέρ για βιβλία το οποίο το έβλεπα πρώτη φορά.
 
Βιβλιοπωλείο ΚΑΟΥΦΜΑΝ στη Σταδίου, φθινόπωρο του 1990. Ένας καινούργιος, διαφορετικός κόσμος. Έτσι ένιωσα όταν πρωτομπήκα μέσα. Θυμάμαι ένα μικρό, ψηλοτάβανο μαγαζί με πατάρι. Γεμάτο με βιβλία με ιλουστρασιόν εξώφυλλα, κυρίως λευκώματα και ξενόγλωσσες εκδόσεις.
 
Δεν ξέρω αν μιλάμε μόνο για τα βιβλιοπωλεία της δεκαετίας του 90 ή και παλαιότερα, όμως οι δικές μου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με αυτή τη δεκαετία αφού τότε πρωτοήρθα στην πρωτεύουσα. Οι πιο αγαπημένοι μου, αν και εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους χώροι ήταν το Βιβλιοπωλείο της Εστίας στη Σόλωνος και ο Φιλιππότης λίγο πιο κάτω στη γωνία με την Ασκληπιού. Στο πρώτο ονειρευόμουν από μικρή να πάω καθώς ήξερα ότι εκεί θα έβρισκα μαζεμένους όλους τους αγαπημένους μου πεζογράφους της γενιάς του '30. Την ημέρα που μπήκα πρώτη φορά τη θυμάμαι μέχρι σήμερα. Αναζητούσα την Αιολική Γη του Βενέζη και με το που πέρασα το κατώφλι του βιβλιοπωλείου ήξερα ότι δεν θα έφευγα από εκεί μόνο με αυτήν. Όπως κι έγινε. Και εξακολουθούσε να γίνεται μέχρι το 2013 που έκλεισε οριστικά. Ο χώρος, η μυρωδιά του χαρτιού, η πολύχρονη ιστορία που έσερνε πίσω της η Εστία, οι άνθρωποι -θαμώνες που συναντούσα εκεί κάθε τόσο μου δημιουργούσαν ένα αίσθημα ζεστασιάς και οικειότητας που ακόμη κουβαλάω στις αναμνήσεις μου.
Αντιστοίχως τέτοια αισθήματα είχα και για τον Φιλιππότη. Η ενασχόλησή μου με τη λαογραφία και την Αθηναιογραφία μοιραία με οδήγησε εκεί, σε έναν ζεστό, φιλόξενο χώρο που έκανε έντονη αναφορά στην Τήνο, πατρίδα του εκδότη. Ωστόσο δεν ήταν μόνο οι εκδόσεις του που βοηθούσαν τις μελέτες μου αλλά και ο ίδιος που συχνά πυκνά με καθοδηγούσε στις αναζητήσεις μου. Ακόμη τον θυμάμαι με νοσταλγία.
 
Ήρθε και η σειρά μου, με αναφορά κυριώς στη δεκαετία του 90 και λίγο πριν...

Πρώτη παρατήρηση, τότε διαβάζαμε πολύ περισσότερο από οτι σήμερα!
Εννοώ οτι συνολικά έβλεπες βιβλία, εφημερίδες περιοδικά. Ειδικότερα οι κυριακάτικες εφημερίδες έφταναν ως και 1.5εκ φύλλα τα χρόνια 95-00. Πολλά περιοδικά για όλα τα γούστα, κομπιουτεράδικα, λιφε στυλ, για το σινεμά και την τηλεόραση, πολιτικά, λογοτεχνικά κτλ. Και προφανώς τα "Μίκυ Μάου" με τιράζ 100χιλ τευχών.

Μπορεί το καλοκαίρι μετά τις εξετάσεις κάποιοι να έκαιγαν κάνα σχολικό βιβλίο, αλλά ήταν συνήθως την τελευταία μέρα και τα περισσότερα ήταν ήδη ξεχαρβαλωμένα....Γενικά τόσο στα τέλη δημοτικού όσο και γυμνασίο-λύκειο, τον Σεπτέμβρη ακόμα και ο πιο αλανιάρης κάτι διάβαζε, έστω και τα άπαντα του Αστεριξ.

Συνέπεια των παραπάνω τα πολλά βιβλιοπωλεία.

Θυμάμαι με νοσταλγία Παπασωτηρίου, Εστία, Ελευθερουδάκη, Στοά βιβλίου, Κάουφμαν, Ελληνικά Γράμματα και τα εν ζωή που έρχονται από παλιά: Σαββάλα, Μεταιχμίο, Gutenberg, Πρωτοπορία, Πατάκης και Πολιτεία. Για τους πιο hard core να θυμίσω και τον Σωτηρ στη Σόλωνος...χεχεχε.

Ο Παπασωτηρίου ήταν πρωτοπόρος στις θετικές επιστήμες και στα τεχνικά. Ακόμα θύμαμαι το κατάστημα Πατησιών και Στουρνάρη στον πρώτο όροφο που ήταν αφιερωμένος στα multimedia. Ακόμα και το τελευταίο του κατάστημα στην Πανεπιστημίου φιλοξενούσε ξενόγλωσσα βιβλία και διάφορα "ψαγμένα" γκατζεντάκια. Από το μεγάλο βιλιοπωλείο της Στουρναρή τσίμπησα και το θρυλικό "Χάος μια νέα επιστήμη" του James Gleick που μου άνοιξε νέους ορίζοντες σκέψης.
Η θρυλική Εστία ήταν το πρώτο μεγάλο βιβλιοπωλείο που επισκέπτηκα στην α γυμνάσιου και είχα την τύχη να με καθοδηγήσει ο βιλιοπώλης σήμα κατατεθέν του βιβλιοπωλείου, Νίκος Παντελάκης (https://www.lifo.gr/prosopa/apolies/o-thrylikos-bibliopolis-tis-estias) στα κλασικά του εκδοτικού, Ιορδανίδου, Βενέζη κ.α.
Λυπήθηκα ιδιαιτέρως για τη στοά του βιβλίου καθώς με συντρόφευσαν οι ΠΕΚ και Ζήτη στα φοιτητικά μου χρόνια με σπουδαίες εκδόσεις τόσο επιστημονικές όσο και εκλαικευμένης επιστήμης. Μεταξύ άλλων θυμάμαι το περιοδικό quantum που διακινούσε το βιβλιοπωλείο των ΠΕΚ με εξαιρετικούς μαθηματικούς γρίφους από τη σοβιετική σχολή. Αλλά για να πω την αλήθεια, πάντα όταν βρισκόμουν στην περιοχή έκλεβα 15 λεπτά για να κάνω μια βόλτα από εκεί, να πάρω μυρωδιά. Σταδιακά μετά το 2010 μπήκε σε τροχιά παρακμής με τελική κατάληξη την πλήρη σημερινή ερήμωση.
Τον Καουφμαν δεν έτυχε ποτέ να τον επισκεπτώ, αλλά πάντα περαστικός είτε με το πόδι είτε με το αυτοκίνητο έριχνα κλεφτές ματιές στο βιβλιοπώλειο με την μικρή πρόσοψη και το θησαυρό στο εσωτερικό.
Και τα ελληνικά γράμματα είχαν ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά κάπου χάθηκαν στη πορεία. Είχα πολλές φορές περάσει από το βιβλιοπωλείο κοντά στη Ναυαρίνου στα Εξάρχεια.

Το εθνικό κέντρο βιβλίου που ιδρύθηκε την περίοδο εκείνη καθώς και οι ειδικές εκδόσεις τόσο της εφημερίδας του βήματος, όσο και της ελευθεροτυπίας είχαν δώσει φτερά στα βιβλία.

Αυτό που με προβληματίζει είναι η αλλαγή χρήσης του κέντρου και ειδικότερα της στοάς που φιλοξενούσε τη στοά του βιβλίου, με φαγάδικα και καφέ, που δυστυχώς δεν είναι μεμομωνομένο γεγονός, αλλά αντανακλά την ολοκληρωτική στροφή που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο δόγμα τα "γκαρσόνια της Ευρώπης".
 
Ωραίος και πολύ ενημερωμένος ο Κάουφμαν. Έτυχε όμως κακοδιαχείρισης, ήρθε και η φωτιά και αποτελειώθηκε η κατάσταση. Πολλά ξενόγλωσσα βιβλία Ιστορίας της Τέχνης και λευκώματα έβρισκα και σε ένα γωνιακό βιβλιοπωλείο στη διασταύρωση Εμμ. Μπενάκη και Ακαδημίας. Τα περισσότερα σε χαμηλότερες τιμές από τον Κάουφμαν, απλά δεν ήταν τόσο ενημερωμένο όσο αυτός. Εννοείται ότι και αυτός έχει κλείσει.
Αχ η Εστία. Η Εστία είχε "άρωμα" εκδόσεων όπως σημείωσε και η bajar. Δεν μύριζε αποσμητικό χώρου καρύδα, δεν θύμιζε σουπερμάρκετ βιβλίων όπως η Πρωτοπορία, δεν είχε τίποτα βιαστικό επάνω της. Όρεξη για ορθοστασία να χει και καθόσουν στο πατάρι της με τις ώρες.
Είπα για την Πρωτοπορία πριν, την "κατηγόρησα" και ολίγον αλλά όλο εκεί ήμουν. Πήγαινες Πρωτοπορία και έβρισκες και κάποιον φίλο ή γνωστό να τα πείτε. Η Πρωτοπορία γέμισε τα σπίτια μας βιβλία, όχι πάντα καλών εκδόσεων ή καλών μεταφράσεων, αλλά προώθησε το βιβλίο και το κόμικ.

Να μην πάω πιο παλιά; Εκδόσεις άγκυρα Ιούλιος Βερν που πηγαίναμε στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων δίπλα από τον Λαμπρόπουλο.
Αυτό που με προβληματίζει είναι η αλλαγή χρήσης του κέντρου και ειδικότερα της στοάς που φιλοξενούσε τη στοά του βιβλίου, με φαγάδικα και καφέ, που δυστυχώς δεν είναι μεμομωνομένο γεγονός, αλλά αντανακλά την ολοκληρωτική στροφή που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο δόγμα τα "γκαρσόνια της Ευρώπης".
Α, μπράβο!
 
Πίσω
Μπλουζα