ΓΚΟΛ 81 [Ανδρέας Μπόμης]

caprice

RetroMasteR
Joined
30 Νοέ 2010
Μηνύματα
1.181
Αντιδράσεις
186
Για όλους όσοι νοσταλγούμε το καλό ποδόσφαιρο αφιερώνω την παρούσα έκδοση του καταξιωμένου δημοσιογράφου (και όχι μόνο) Ανδρέα Μπόμη.

Λίγα λόγια από τον πρόλογο του βιβλίου:

Φίλε αναγνώστη

«ΓΚΟΛ 81» ονόμασα το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου. Είναι το ντεμπούτο μιας ετήσιας έκδοσης, που ξεκινάω εφέτος.

Όπως θα δεις και μόνος σου, είναι ένα Αλμανάκ – καθρέφτης του ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου.

Τυφλοσούρτη γνώσεων και πληροφοριών το βάφτισε ο Διευθυντής της εφημερίδας «Απογευματινή» Χρήστος Πασαλάρης

Το «ΓΚΟΛ 81» φιλοδοξεί να γίνει ο πολύτιμος σύντροφός σου. Θα κυκλοφορεί κάθε Δεκέμβριο και όπως θα διαπιστώσεις, θα σου φανεί χρήσιμο πάρα πολλές φορές μέσα στο χρόνο. Παράλληλα θα συναγωνισθεί τα μεγάλα Αλμανάκ της Αγγλίας και της Ιταλίας, που είναι από τα πιο επιτυχημένα στο είδος τους

Πόσο ξέρουμε το ποδόσφαιρό μας;

Η μπάλα μας μοιάζει λίγο με τη γυναίκα. Εκεί που νομίζεις ότι την έχεις κατακτήσει, σου ʽρχεται κατακέφαλα η απογοήτευση. Μοιάζει ακόμα και με την πολιτική. Δεν την καταλαβαίνεις ποτέ. Τα σκαμπανεβάσματά της είναι πολλά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ποδόσφαιρό μας, τα τελευταία χρόνια, και πιο «κλειστά» τα δύο τελευταία, τοποθετείται σε άλλα επίπεδα, από αυτά που το είχαμε συνηθίσει εμείς και το γνώριζαν οι ξένοι. Σταμάτησαν οι εφτάρες, μερικά αποτελέσματα – ξάφνιασμα τσίγκλησαν λίγο τον ευρωπαϊκό χώρο και αυτή η πρόκριση στα τελικά του Κυπέλλου Ευρώπης των Εθνών, στην Ιταλία, έδωσε μία άλλη διάσταση κρίσεως για τις ενδεκάδες μας. Σε επίπεδο εθνικής ομάδος πάντα.

Βέβαια, δε μπορεί κανείς να σβήσει μονοκοντυλιά και μερικά καλά αποτελέσματα, μιας άλλης εποχής, όπως το 4 – 2 εδώ και το 2 – 2 εκεί, με την Πορτογαλία και τα 2 – 2 και 1 – 1 (μέσα – έξω) με τη Ρουμανία. Ούτε και δύο – τρία άλλα σκορ, που όλοι στην Ευρώπη τα περίμεναν ανάποδα.

Υπάρχει ακόμη και το 1 – 1 με τη Δυτική Γερμανία στο Ντύσελντορφ, αλλά είναι γεγονός και το «φιάσκο» στη Μάλτα: Το 0 -2 από τους προσκόπους στη Βαλέτα, που μας άφησε έξω από τα τελικά της Ευρώπης. Αλλά ότι δεν έγινε τότε, το πέτυχαν Παναγούλιας και παίκτες τέσσερα χρόνια αργότερα.

Ανδρέας Μπόμης

(Θέματα, φωτογραφικό υλικό και λοιπά τρομερά στοιχεία θα αναρτηθούν εν καιρώ)





 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ξένοι Προπονητές σε Ελληνικούς Πάγκους

Έχοντας ως πηγή την έκδοση αυτή (αλλά και τις γνώσεις του συζύγου μου) θέτω στο ποδοσφαιρόφιλο κοινό τις ακόλουθες ερωτήσεις

  1. Ποιος ήταν ο προπονητής που πέρασε από ΑΕΚ & ΠΑΟΚ, δεν ήθελε να χάνει ποτέ και το όνομά του έγινε τραγουδάκι «νύχτα ήρθες, νύχτα φεύγεις ….»
  2. Ποιος ήταν ο προπονητής που – κατά πολλούς – εισήγαγε το σύστημα «4-3-3» στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
  3. Ποιος ήταν ο προπονητής που εκδιώχθηκε από τη Χούντα λόγω «πεποιθήσεων» και λίγο πριν το διωγμό του οι φίλαθλοι της ομάδας του φώναζαν «Πατέρα μη φεύγεις»
  4. Ποιος ήταν ο προπονητής που πέρασε διαδοχικά μέσα σε 3 χρόνια από ΑΕΚ, ΠΑΟ, και Ολυμπιακό (όχι με αυτή τη σειρά)
  5. Ποιος ήταν ο προπονητής που πήρε τίτλο με ΠΑΟ και Ολυμπιακό και κατείχε το αήττητο στα ντέρμπι των αιωνίων μέχρι που το ρεκόρ του καταρρίφθηκε από τον Μπάγεβιτς;
  6. Ποιος ήταν ο προπονητής που πέρασε και αυτός από ΑΕΚ, ΑΡΗ, ΠΑΟΚ (με αυτή τη σειρά) και τον αποκαλούσαν «πρέσβη» και «σκληρό»;
  7. Ποιος προπονητής ήταν ο «Τσικ»;

Tip: Στις 7 Απριλίου του 1929 τοποθετείται το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος.
 
1. Δεν τον ξέρω

2. Ο Στέπαν Μπόμπεκ, το 1963-64.

3. Ο Ούγγρος τεχνικός του Ολυμπιακού, Μάρτον Μπούκοβι.

4. Ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς

5. Ο Λάκης Πετρόπουλος

6. Δεν γνωρίζω

7. Ο Γιουγκοσλάβος Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι
 
@ Matsablokos μπράβο!!!

Μιλάμε όμως για ξένους προπονητές οπότε ξαναρίξε μία ματιά στη Νο 5 ;)
 
-5. Πιθανότατα είναι ο "παππούς" Γκόρσκυ (Kazimierz Gorski ). Ξέρω πως κατέκτησε double και με τους δύο συλλόγους. Για το ρεκόρ, δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1. Τσακναντι (?)
 
E, άμα μιλάμε για ξένους τότε προφανώς είναι ο Γκόρσκι.

Τώρα για την 1η ερώτηση... Ο Τσάκναντι πέρασε από τον ΠΑΟΚ μετά τη δεύτερη θητεία του στην ΑΕΚ, δηλαδή το 1967-68. Αλλά το τραγουδάκι δεν μου λέει απολύτως τίποτα.
 
Δεν αμφέβαλλα ότι θα απαντούσατε σε όλες τις ερωτήσεις. Μπράβο, μπράβο, μπράβο :)

  1. Γιένε Τσάκναντι. 3 χρονιές στην ΑΕΚ (62-63, 66-67 μαζί με το Τζανετή και 67-68 ). 1 χρονιά στον ΠΑΟΚ (69). Για την ιστορία εδώ να αναφέρουμε ότι υπάρχει ακόμα ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη με το όνομά του. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας είχε το παρατσούκλι Τσάκναντι.
  2. Στέφαν Μπόμπεκ. Στον ΠΑΟ (63-69, 74-76), στο Ολυμπιακό (69-70). Με τον ΠΑΟ πήρε το πρωτάθλημα το 64. Το σύστημα 4-3-3 διδάχθηκε – κατά πολλούς – από τον ίδιο τη χρονιά που ήρθε στην Ελλάδα.
  3. Μάρτον Μπούκοβι. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν τη βραδιά πριν την αναχώρησή του στο ξενοδοχείο που έμενε στον Πειραιά ήταν … τι να πω. Διάβαζα ότι είχαν μαζευτεί όλοι οι «θρυλικοί οπαδοί» του Ολυμπιακού, φώναζαν συνθήματα, άναβαν φωτιές, έκλαιγαν, του φώναζαν …. πολύ αγαπητός.
  4. Χέλμουτ Σενέκοβιτς. Στον ΠΑΟ – 1981, στον Ολυμπιακό – 1982, στην ΑΕΚ – 1983
  5. Κάζιμιρ Γκόρσκι (αλλιώς και ο «παππούς» πολύ σωστά). Στην πρώτη του χρονιά στον ΠΑΟ πήρε το νταμπλ. Στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, πήρε ισοπαλία εκτός και νίκη εντός. Τη δεύτερη χρονιά νίκησε τον Ολυμπιακό εντός και εκτός. Όταν πήγε στον Ολυμπιακό νίκησε τον ΠΑΟ και τον έθεσε εκτός τροχιάς τίτλου. Την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός κερδίζει τον ΠΑΟ εκτός και φέρνει ισοπαλία εντός. Μετά τον διώχνουν αλλά στο δεύτερο γύρο (82-83) που επιστρέφει συναντά πάλι τον ΠΑΟ και τον κερδίζει εκτός. Μετράω: 1 ισοπαλία, 1 νίκη, 1 νίκη, 1 νίκη, 1 νίκη, 1 νίκη, 1 ισοπαλία, 1 νίκη: 6 νίκες – 2 ισοπαλίες
  6. ..............……
  7. Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Το παρατσούκλι του σημαίνει γόπα (τσιγάρου) και ο λόγος ήταν διότι το ύψος του δεν ξεπερνούσε το 1.65. Πολλοί θεωρούν – αλλά δεν το ξέρω με σιγουριά – ότι βρήκε στρωμένη την ΑΕΚ από τον Λουκά Μπάρλο όταν πήρε το νταμπλ

Για την αναπάντητη ερώτηση Νο 6 θα βοηθήσω λέγοντας ότι ήταν Γιουγκοσλάβος, ως ποδοσφαιριστής ήταν εξαιρετικός αμυντικός ο οποίος μάλιστα δεν αποβλήθηκε και ποτέ και πέρασε από τους πάγκους της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ





 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
-6. Μας βοήθησες με το στοιχείο του "καθαρού παιχνιδιού": πρόκειται για το "αστέρι" του Ερυθρού Αστέρα, Μπράνκο Στάνκοβιτς.


 
Για τυπικούς λόγους επιβεβαιώνω και την απάντηση στο Νο 6. Όντως είναι ο Μπράνκο Στάνκοβιτς.

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή. Μπράβο για τις απαντήσεις. Θα επανέλθω :D
 
Πίσω
Μπλουζα