Δαλιανίδης - Λάσκαρη: Τολμηρές ταινίες

Bambinella

Extra Galactic RetroEntity!
Joined
18 Mαϊ 2010
Μηνύματα
16.433
Αντιδράσεις
27.832
Γιάννης Δαλιανίδης - Ζωή Λάσκαρη


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Γιάννης_Δαλιανίδης & http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Ζωή_Λάσκαρη

....Η αλλιως οι "καταραμενες ταινιες".

Με αφορμη το περασμα του Γιαννη Δαλιανιδη στην αθανασια, εφτιαξα αυτο το αφιερωμα.

Ο σκηνοθετης αυτος ηταν πρωτοπορος οσον αφορα τη θεματολογια των δραματικων ταινιων του. Απο το 1961 που γυρισε την πρωτη του ταινια στη Φινος Φιλμ εισηγαγε το ειδος του τολμηρου δραματος και ασχοληθηκε εκτεταμενα με αυτο καθ' ολη την παραμονη του στη μεγιστη αυτη εταιρεια.

Οχι οτι δεν υπηρξαν τολμηρες ταινιες προ Δαλιανιδη, αλλα αυτος τις εντυσε αψογα δραματουργικα - αφου σχεδον σε ολες εγραψε και το σεναριο - και καταφερε να τις περασει στο ευρυ κοινο δημιουργωντας ετσι σχολη.

Πρωταγωνιστρια σε αυτου του ειδους τα εργα ηταν παντοτε η Ζωη Λασκαρη. Αφου της αλλαξε το επωνυμο, πηρε την πανεμορφη αυτη νεα γυναικα και την εχρισε πρωτο ονομα στις ταινιες του. Στο προσωπο της βρηκε την ιδανικη ενσαρκωτρια των ηρωιδων του και τη μουσα του.

Η Ζωη αν και δεν ειχε κανει θεατρικες σπουδες σταθηκε ανταξια της εμπιστοσυνης του σκηνοθετη και ερμηνευσε τους ρολους της με καταπληκτικη φυσικοτητα. Το ταλεντο και η εξωπραγματικη για τα τοτε ελληνικα δεδομενα ομορφια της την καθιερωσαν ως σταρ.

Σε ολα αυτα τα ασπρομαυρα δραματα του '60 η Λασκαρη ειχε ρολους απελευθερωμενης, τολμηρης, μοιραιας, και ενιοτε σκληρης γυναικας.

Μα πανω απ' ολα βεβαια, ρολους γυναικας που γοητευε οποιο αρσενικο βρισκοταν στο περασμα της. Πως θα μπορουσε αλλωστε να μην ηταν ετσι στις ταινιες της αφου ηταν ετσι ακριβως και στη ζωη της;

Οι ταινιες που ακολουθουν ειναι ολες ασπρομαυρες και μεταγενεστερα χαρακτηριστηκαν καταραμενες λογω του πολυ τολμηρου τους θεματος.

Κατηφορος - 1961

Ηθοποιοι: Νικος Κουρκουλος, Βαγγελης Βουλγαριδης, Κωστας Βουτσας, Ελενη Ζαφειριου, Παντελης Ζερβος, Νιτσα Μαρουδα, Μιρκα Καλατζοπουλου.

Πρωτη προβολη: 4 Δεκεμβριου 1961

Νομος 4000 - 1962

Ηθοποιοι: Βασιλης Διαμαντοπουλος, Βαγγελης Βουλγαριδης, Ελενη Ζαφειριου, Κατερινα Χελμη, Κωστας Βουτσας, Χλοη Λιασκου, Κατερινα Γωγου.

Πρωτη προβολη: 29 Oκτωβριου 1962

Ιλιγγος - 1963

Ηθοποιοι: Aλεκος Αλεξανδρακης, Βουλα Ζουμπουλακη, Ιλια Λιβυκου, Φαιδων Γεωργιτσης, Λευτερης Βουρνας, Κατερινα Χελμη.

Πρωτη προβολη: 18 Noεμβριου 1963

Εγωισμος - 1964

Ηθοποιοι: Tζενη Ρουσσεα, Σπυρος Φωκας, Βαγγελης Βουλγαριδης, Ελενη Ζαφειριου, Λακης Κομνηνος, Αφροδιτη Γρηγοριαδου.

Πρωτη προβολη: 23 Νοεμβριου 1964

Ιστορια μιας ζωης - 1965

Ηθοποιοι: Μανος Κατρακης, Τασω Καββαδια, Ανδρεας Ντουζος, Αννα Παιτατζη, Λευτερης Βουρνας, Μπετυ Αρβανιτη.

Πρωτη προβολη: 15 Νοεμβριου 1965

Δακρυα για την Ηλεκτρα - 1966

Ηθοποιοι: Αλεκος Αλεξανδρακης, Μανος Κατρακης, Μαιρη Χρονοπουλου, Λακης Κομνηνος.

Πρωτη προβολη: 7 Noεμβριου 1966

Στεφανια - 1966

Ηθοποιοι: Δεσπω Διαμαντιδου, Βυρων Παλλης, Σπυρος Φωκας, Νορα Βαλσαμη, Σπυρος Καλογηρου, Τασω Καββαδια, Λευτερης Βουρνας, Κακια Παναγιωτου.

Πρωτη προβολη: 9 Ιανουαριου 1967
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
http://www.youtube.com/watch?v=GWD72sC5C6E


Κατήφορος
: Ο αγνώριστος Λαυρέντης Διανέλλος δίνει το ξύλο της ζωής της στην Νίτσα Μαρούδα...

Νόμος 4000: Ταινία στην οποία παρουσιάζεται και άμβλωση, εκτός από τον τεντιμποϊσμό και την εφαρμογή του σχετικού νόμου. Ο Θάνος Παπαδόπουλος κουρεύεται με την ψιλή στο αστυνομικό τμήμα, λόγω του ότι επεχείρησε να γιαουρτώσει τον καθηγητή του , Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Ίλιγγος, με Λάσκαρη και Αλεξανδράκη.

Εγωισμός, με τρυφερή μουσική.

Στεφανία, με τολμηρές σκηνές για την εποχή της.
 
Οι τολμηρες αυτες ασπρομαυρες ταινιες του Δαλιανιδη ειναι απο τις αγαπημενες μου!!!!!!!! Μπραβο Bambinella που ανοιξες το θεμα (το σκεφτομουν κ εγω!!)

Μου αρεσουν γιατι ειναι εντονες κ δεν εχουν (κατα τη δικη μου αποψη) να ζηλεψουν κατι απο τις ξενες παραγωγες της εποχης μιας κ στεκονται ισαξια απεναντι τους!!

Γιατι αλλωστε αρκετες απο αυτες προβληθηκαν στο εξωτερικο κ εκοψαν πολλα εισητηρια? ;)

Δεν μπορω να ξεχωρισω αγαπημενη αλλα αν ζοριστω λιγο θα πω οτι ειναι Η Στεφανια!!!!!!!!!!!

Πολλυ δυνατη κ δεν αφηνει σιγουρα κανεναν αδιαφορο!!!!!!!!

Πραγματικα απιστευετες δουλειες που δεν θα χαθουν ποτε!!!!!
 
Κι εγω τις λατρευω αυτες τις ταινιες φυσικα, και ξεχωριζα παντα το Δακρυα για την Ηλεκτρα. Οταν ειχα δει το εργο απο την τηλεοραση για πρωτη μου φορα τη δεκαετια του '70, ειχα σοκαριστει πολυ με τη σκηνη του ντους γιατι ημουν παιδι και δεν ηξερα τι ακριβως πηγαινε να γινει.... #)

Βεβαια ολες αυτες οι ταινιες οταν προβληθηκαν στο σινεμα εκεινα τα χρονια, ηταν "ακαταλληλες δι' ανηλικους", οπως ηταν επομενο!
 
bambinella 100 είπε:
Βεβαια ολες αυτες οι ταινιες οταν προβληθηκαν στο σινεμα εκεινα τα χρονια, ηταν "ακαταλληλες δι' ανηλικους", οπως ηταν επομενο!
Κ σημερα δεν τις λες κ "καταλληλες για ολους" :p Εχουν αρκετα ακαταλληλα στοιχεια!!

Επισης πολυ καλη δουλεια κ αγαπημενο μου ειναι ο ''Εγωισμος"!! Πολυ καλες ερμηνειες κ μου αρεσε γιατι υπηρχαν αρκετοι ηθογραφικοι χαρακτηρες!!

Νομιζω ξεχασες το "Χωρις Ταυτοτητα" 1962. Αν κ ηταν πιο εξοικιωμενο απο τα αλλα ωστοσο εχει την ιδια θεματολογια!!!
 
Το Χωρις Ταυτοτητα δεν το ξεχασα, γιατι με την ιδια λογικη θα επρεπε να βαλω και το Ολγα Αγαπη Μου.

Η ταινια που αναφερεις ειναι περισσοτερο μυστηριου - σε σεναριο Γιαννη Μαρη - παρα τολμηρης θεματολογιας και η Λασκαρη υποδυεται ενα φρονιμο και ησυχο πλουσιοκοριτσο. Καμμια σχεση με τις "καταραμενες ταινιες" του θεματος αυτου.
 
Ναι τωρα που το σκεφτομαι δικιο εχεις!!!!

Κ μιας που το ανεφερες το Ολγα Αγαπη Μου μου αρεσει παρα πολυ!!!! :D
 
Τον Αστερισμό γιατί δεν τον έβαλες? Επειδή είναι έγχρωμος?
 
johnalepou είπε:
Τον Αστερισμό γιατί δεν τον έβαλες? Επειδή είναι έγχρωμος?
Oχι ακριβως...

Βεβαιοτατα και η υποθεση του Αστερισμου ειναι τολμηρη, αλλα αυτο υποκειται στην εκαστοτε εποχη. Το 1973 που γυριστηκε η συγκεκριμενη ταινια η σεξουαλικη επανασταση ειχε τελειωσει και οι ιδεες των ανθρωπων ειχαν αλλαξει αρκετα ακομα και στη χωρα μας.

Θεωρω οτι πιο τολμηρα ηταν τα ασπρομαυρα δραματα του Δαλιανιδη ακριβως επειδη γυριστηκαν στο πρωτο μισο του '60, μια εποχη ανετοιμη ακομα να δεχτει κατι τοσο διαφορετικο και πρωτογνωρο.

Δεν νομιζω οτι ο Αστερισμος εν ετει 1973 ξαφνιασε τοσο η αποτελεσε καινοτομια, αφου η εποχη εβριθε απο τολμηρες ταινιες οπως, Διαμαντια στο Γυμνο κορμι της, Η Ιδιωτικη μου ζωη, Το Κοριτσι και το Αλογο, και πολλες αλλες ακομη.
 
Φαντάζομαι ξέρετε πως η "Στεφανία" παίχτηκε και στο εξωτερικό με παραπάνω σκηνές και διαφορετικό τέλος έτσι? Όπως και άλλες ταινίες φυσικά. Συγκεκριμένα για τη "Στεφανία" έχω 2λεπτο τρέιλερ της εποχής στο οποίο φαίνεται η Ζωίτσα να έχει...λεσβιακές σκηνές με τη μελαχροινή με τα κοντά μαλλιά!!!
 
Παιδια γιατι μετα το ετως 1966 δεν συνεχιστηκαν οι παραγωγες ταινιων τι συνεβη?
 
Για ποιές ταινίες μιλάς???
 
tonytony, o Greeksexycgn μαλλον θα θελει να πει γιατι δεν συνεχιστηκαν και περαν του '66 αυτες οι τολμηρες ταινιες που εχω στο θεμα μου. Ισως γιατι αν συνεχιζονταν για καμποσο ακομα, να μη φανταζαν και τοσο τολμηρες πια, λεω εγω, αλλα αυτο βεβαια ειναι κατι για το οποιο μονο ο Φινος θα μας απαντουσε με βεβαιοτητα αν ζουσε.

Αυτα που μας λες tonytony για τις επιπλεον σκηνες και το διαφορετικο τελος προσωπικα δεν τα γνωριζα. Ειναι ολα πολυ ενδιαφεροντα και θα θελαμε περισσοτερες λεπτομερειες εφοσον φυσικα θυμασαι.
 
Δεν...θυμάμαι γιατί τότε ήμουν αγέννητος!!! Έχω διαβάσει λοιπόν για τη Στεφανία ότι ενώ στην ελληνική βερσιόν πεθαίνει στη ξένη βερσιόν ζει στο τέλος! Όσο για τις σκηνές που έγραψα με τη μελαχροινή με τα κοντά μαλλιά (την ασχημούλα τη θυμάστε? κάτι πάει να γίνει και στην ελληνική έκδοση για όσους θυμούνται την ταινία καλά) αυτές λοιπόν οι σκηνές φαίνονται λίγο στο σποτάκι που έχω. Αυτά!
 
Ευχαριστουμε πολυ tonytony.

Πραγματικα ειναι ξεκαθαρες οι ομοφυλοφιλικες προτιμησεις της μελαχροινης στην ταινια, αλλα δεν περιμενα οτι θα εβρισκαν ανταποκριση απο τη Στεφανια! Κι ουτε περιμενα ακομα οτι στην κοπια του εξωτερικου η Λασκαρη παραμενει ζωντανη.
 
Κ εγω το εχω διαβασει οτι η Στεφανια ειχε επιπλεον σκηνες στο εξωτερικο!!

Πιο συγκεκριμενα

Αντι να τη δολοφονησει ο Σπυρος Καλογυρου στο τελος δειχνει το γαμο της με τον Σπυρο Φωκα!!!!


Ακομα ειχε ερωτικες σκηνες με τον Λευτερη Βουρνα!!!


Αυτο με την ανταποκριση της στην αλλη δεν το εχω ξανακουσει κ μου εκανε εντυπωση!!!

Θα ηθελα να διαβασω κ το βιβλιο της Νελλης Θεοδωρου στο οποιο βασιστηκε η ταινια!!

Που να ειναι αργε αυτη η κοπια................!!!! ;)

Tonytony αν ποσταρες αυτο το 2λεπτο τρειλερ θα χαιρομασταν πολυ!!!! :D
 
Βιντεάκι δε ξέρω να βάζω δυστυχώς αλλά στοπ καρέ μπορώ αν θέλετε...Δε ξέρω μόνο αν επιτρέπεται διότι η Ζωίτσα είναι γυμνόστηθη!
 
tonytony είπε:
Βιντεάκι δε ξέρω να βάζω δυστυχώς αλλά στοπ καρέ μπορώ αν θέλετε...Δε ξέρω μόνο αν επιτρέπεται διότι η Ζωίτσα είναι γυμνόστηθη!
Ναι ακουγεται λιγο επιφοβο!!! Αν δεν ειναι μπελας βαλε ας πουμε 2 καρε απο σκηνες που δεν εχουμε δει!! Αν μπορεις βεβαια δεν σε πιεζω!!! ;)
 
κύριοι προσοχή σε τέτοιες αναρτήσεις διότι μπορεί από μια αμέλεια να το δουν πρόσωπα που δεν πρέπει και να κυνηγούν το φόρουμ...προσωπική γνώμη μου πάντα και φιλικό σχόλιο!
 
ακριβως αυτο που λεει ο Σπυρος...οι Κανονισμοι ειναι αλλωστε ρητοι
 
Πίσω
Μπλουζα