Διάσωση και ανακαίνιση Plato PC

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.346
Αντιδράσεις
9.495
Τις προάλλες ειχα μια σπανια ανάπαυλα στην δουλεια, οποτε εκανα μια ανασκαφή στο βουνό με την ηλεκτρονική σαβούρα (e-waste) και βρηκα εναν παλιο πολεμιστή, ενα Plato PC απο τα τελη της δεκαετίας του 90.

Φυσικα δεν ηταν ηταν στην κατάσταση που το βλεπετε τωρα. Για την ακρίβεια ηταν σχεδον μαυρο με μια ξεραμένη βρώμα και μυριζε εναν πολυ ευχάριστο συνδυασμό τσιγαριλας και τοξικών απόβλητων. Ολες οι μπροστινες υποδοχες 5.25'' ηταν αδειες και απο τα μη κατειλημμένα slots στο πισω μερος έλλειπαν ολα τα λαμακια. Για να κλεισουν τις τρυπες αυτες ειχαν χρησιμοποιήσει γενναίες ποσότητες χαρτοταινίας, οι οποία με τις δεκαετίες ειχε στερεοποιηθεί και ειχε αρχίσει να αποσυντίθενται, αφήνοντας μια σκονη σαν απο αμίαντο.




Μετα απο τεραστιες ποσότητες αζαξ και χαρτιου, πλεον ειναι απλα βρώμικο. Αφαίρεσα με μεγαλη δυσκολία και την αρχαία χαρτοταινία απο ολες τις επιφάνειες. Στο πισω μερος βλεπουμε το σειριακό αριθμο του Πουλιαδη και ελαφρως αναποδα ενα αυτοκόλλητο με την ημερομηνία κατασκευής προς τα τελη του 1998.



Στο εσωτερικό τα πραγματα δεν ηταν πολυ καλύτερα. Το τροφοδοτικό ηταν σαν το ειχε πατήσει ελέφαντας και έλλειπαν πρακτικά ολες οι βιδες του. Το ξήλωσα και πεταξα με συνοπτικές διαδικασίες γιατι δεν αξιζει να διακινδυνεύσω τον υπολογιστη για δαυτο. Επι τοπου πεταξα και τον ide δισκο που ειχε ενα αυτοκόλλητο "bad blocks". Σειρα ειχαν δυο καρτες PCI που φαινεται να εχουν να κανουν με επικοινωνία με καποιο εργοστασιακό εξοπλισμο, πραγμα που σημαινει οτι ο υπολογιστής αυτος έζησε μια σκληρη ζωη σε βιομηχανικο περιβαλλον.



Ας δουμε τι απομένει. Ενα motherboard Elitegroup ECS P6LX-A+ με Intel 440LX chipset. Η Elitegroup ειναι μια ταϊβανέζικη εταιρια που την εποχη εκεινη ηταν ενας απο τους μεγαλύτερους κατασκευαστές motherboards στον κοσμο. Δυστυχώς ηταν ολα πάμφθηνα και κάκιστης ποιότητας, οποτε φυσικα ο Πουλιαδης τα εβαζε σε ολα τα φτηνότερα μοντέλα Plato. Βεβαιως ακομα και η Elitegroup δεν μπορει να σ***ωσει :poop: τελείως ενα motherboard με intel chipset, οποτε αυτα ηταν και τα μονα στοιχειωδώς ανεκτα προϊόντα της εταιριας. Ακομα εχω τις καλυτερες αναμνησεις απο το ECS P6BX-A+ μαζι με τον Celeron 300A overclocked στα 450MHz με το κλασσικο κολπακι με το sellotape! To P6LX-A+ βεβαιως ειναι ο φτωχος συγγενής με ελάχιστο ενδιαφέρον ακομα και την εποχη εκεινη.



Επεξεργαστής slot-1 Pentium II 400MHz. Πιθανολογω οτι δεν ηταν ο αυθεντικός επεξεργαστής του υπολογιστή, γιατι το 440LX chipset υποστηρίζει επεξεργαστες με 66MHz front side bus. Ετσι λοιπον ο επεξεργαστής λειτουργει στα 266MHz.




Καρτα γραφικων AGP Nvidia ΤΝΤ2 Μ64. Προσοχή στην λεπτομέρεια: τα συρματακια που κρατάνε την ψυκτρα στην θεση της.





Μια μνημη sdram PC66 32mb και ενα floppy drive 3.5'' 1.44mb.

Μετα απο ενα γερο καθάρισμα εσωτερικα, εβγαλα το motherboard με τον επεξεργαστη και την μνημη στον παγκο για να τα δοκιμασω. Το συγκεκριμενο κουτι εχει ενα ωραιο κολπακι. Αν αφαιρεσουμε το πισω καπακι, με 4 βιδες μπορουμε να αφαιρεσουμε ευκολα και γρηγορα το motherboard tray. Χρησιμοποίησα ενα συγχρονο τροφοδοτικο. Αρχικα δεν ειχα σημαδια ζωης. Αφαιρεσα τα παντα και καθαρισα ολες τις επαφες στις επαφες στα CPU, AGP και Dimm slots με contact cleaner καθως τις επαφες στον επεξεργαστή, την μνημη και την καρτα γραφικων. Αμεσως ο υπολογιστης ξεκινησε και αρχισε να παραπονιέται οτι εχει χαλασει η μπαταρια cmos. Εβαλα μια φρεσκια CR2032 και ο υπολογιστης ξεκινησε φυσιολογικα. Εβγαλα την ψυκτρα απο την καρτα γραφικων, καθαρισα ολες τις επιφανειες και εβαλα θερμαγωγιμη αλοιφη, γιατι δεν υπηρχε απολυτως τιποτα.




Στον σωρο με το e-waste βρηκα ενα dvdrw eide που λειτουργεί σωστα και δυο μνημες 128mb PC100. Χρησιμοποιώντας το all-time-classic Hiren's Boot CD έτρεξα ενα Memtest 86+ και δοκιμασα και το floppy επιτυχώς. Συναρμολόγησα τα παντα και τα πήρα σπιτι.

Στις φωτογραφιες θα δειτε και κατι αλλα πραγματακια τα οποια πιθανοτατα θα δουμε προσεχως.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Για να δουμε τωρα τι αλλο σκέφτομαι να βαλω στον υπολογιστη.

Ενα floppy drive 5.25'' 360kb (θελω να πιστεύω), κυριως για να κλεισω το κενο στην πρόσοψη. Θα μπορούσα πάντα να χρησιμοποιήσω χαρτοταινία, αλλα αφου το εχω και κάθεται γιατι οχι; :fafoutis::diablotin::eviltongue:



Μια Sound Blaster 16 MCD. Η καρτα ειναι non-PnP, ιδανικη για msdos. Το συγκεκριμενο motherboard εχει υποστηριξη SB-Link, οποτε καποια στιγμη θα ηθελα να εξερευνήσω αυτη την δυνατοτητα, αλλα θα πρεπει να αγορασω μια καταλληλη καρτα ηχου PCI και αυτη την στιγμη δεν υπαρχει δεκάρα τσακιστή. :bash:



Το τροφοδοτικο που βρηκα ψάχνοντας για ανταλλακτικα για αυτο εδω το μηχανημα.

Ενας adapter απο eide σε sata, ενα καλωδιο EIDE, ενα καλωδιο ηχου για το dvdrw και ενα καλωδιο floppy με edge connector. Το καλωδιο EIDE ειναι 80 συρμάτων, παρολο που το motherboard δεν υποστηριζει UDMA 66, αλλα εχω πλεον περισσότερα τετοια, παρα τα 40αρια, οποτε εβαλα τετοιο.



Για storage ειπα να δοκιμασω κατι διαφορετικο, ετσι για ποικιλια. Βρηκα εναν αρχαιο δισκο Seagate 500gb SATA 3.5'' και θα τον συνδεσω στον EIDE controller του motherboard με τον καταλληλο μετατροπεα. Το σημαντικο εμποδιο εδω ειναι οτι το bios υποστηριζει εως 32gb δισκους και ειτε δεν αναγνωρίζει σωστα ή κολλαει τελειως οταν προσπαθήσουμε να συνδεσουμε οτιδηποτε μεγαλύτερο.

Το συγκεκριμενο motherboard, απ' οσο μπορω να καταλαβω δεν ειχε ποτε επισημη υποστηριξη για μεγαλυτερες χωρητικότητες. Καποιος καπου καποτε ειχε χακεψει ενα bios για υποστηριξη εως 128gb, αλλα ειναι εκδοση του bios 1mbit (=128kb) και το motherboard αυτο εχει bios 2mbit (=256kb). Προσωπικα δισταζω να κανω μαϊμουδιές με το bios για να μην το σκοτώσω, αλλα και δεν θελω να αφιερωσω και τοσο πολυ χρονο.

Μια αλλη εναλλακτικη ειναι ενας hdd controller με option rom που υποστηριζει μεγαλυτερους δισκους. Βρηκα εναν προσφατα, οποτε αυτο ειναι κατι που ισως ηταν ενδιαφερον να τσεκαρουμε μελλοντικα.

Για την ωρα παντως θα περιορίσω την χωρητικοτητα του δισκου στα 32gb χρησιμοποιώντας το διαγνωστικο εργαλειο Seatools της Seagate. Το εργαλειο αυτο εκτος των αλλων, μας δινει την δυνατοτητα να ορισουμε την χωρητικοτητα του δισκου επαναπρογραμματιζοντας το firmware του. Βεβαιως για να το κανουμε αυτο θα πρεπει πρωτα να συνδεσουμε τον δισκο σε εναν πιο μοντερνο υπολογιστη που θα αναγνωρισει σωστα τον δισκο. Η λειτουργια αυτη υποστηρίζεται μονο απο το Seatools για DOS. Αφου φορτώσουμε το προγραμμα η αλλαγη ειναι πανευκολη.



Και μερικες φωτογραφίες απο το στησιμο του υπολογιστη.



Ολες οι καλωδιοταινιες στην θεση τους. Εκανα μια στοιχειώδη προσπάθεια να τα συγυρίσω λιγο.



Η τοποθέτηση του τροφοδοτικου.



Προσπάθησα και εδω να μαζεψω τα καλωδια. Οχι να το παινευτώ, αλλα δεν ειναι ασχημα.



Και επειδη ολα πηγαιναν ύποπτα πολυ βατά, ξαφνικά εγινε της Δυναστείας, Νταλλας και Φαλκον Κρεστ τρια σε ενα! :bananafuck::banghead::bash: Ξεκινάω τον υπολογιστή μπαινω στο bios, ρυθμίζω τα παντα, αναγνώρισε τον δισκο σαν 32gb, ολα ωραια. Κανω επανεκκίνηση και το POST σταματαει με προβλημα στα floppy drives και στον δισκο.



Ξεκινωντας την διαγνωση απο τα floppy drives, δοκιμασα διαφορετικα καλωδια, διαφορετική σειρα σύνδεσης κλπ κλπ. Τελικα ο μονος τροπος να δουλεψει το συστημα ηταν αν δηλωσω το 5.25'' drive σαν high density. Θα έπαιρνα ορκο οτι δεν ειναι, αλλα δεν γουσταρω να το ξαναβγαλω απο το κουτι για να το τσεκαρω. Δεν ειμαι σιγουρος αν εχω καν DDHD δισκετες 5.25, αλλα δεν εχει ιδιαιτερη σημασια. Το 3.5'' δουλευει φυσιολογικα. Καποια στιγμη θα επανελθω να κανω μερικες δοκιμες στο 5.25, αλλα για την ωρα ειμαι ικανοποιημενος.

Τα πραγματα με τον δισκο δεν ηταν τοσο απλα. Αν και αναγνωρίζεται κανονικα σαν 32gb στο bios, σταματαει στο POST και αν προχωρησουμε παρακατω δεν αναγνωριζεται.



Δοκιμασα διαφορετικα καλωδια 40 και 80 συρματων, διαφορετικους adapters, διαφορετικες ρυθμισεις στο bios, τιποτα δεν δουλεψε. Τελικα το προβλημα λυθηκε οταν συνδεσα τον δισκο ακριβως οπως τον ειχα αρχικα, αλλα στο δευτερο καναλι EIDE. Εκει οχι μονο αναγνωριζεται απο το bios, περναει το POST και δειχνει να ειναι OK.



Με αυτα και αυτα μπουχτησα, οποτε στην συνεχεια θα δουμε (ελπιζω) την εγκατασταση software και κανα παιχνιδακι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ο ποιητης Robert Burns ειχε γραψει καποτε "Των ποντικών και των ανθρώπων τα σχέδια τα πιο καλά στημένα, στραβά πηγαίνουν συχνά". Δεν ξερω τωρα για τους ανθρώπους, αλλα το σχεδιο αυτου εδω του ποντικου πηγε πολυ στραβά.

Ειπα λοιπον να κανω μια εγκατάσταση MS-DOS 7.1 CDU που τα εχει ολα και συμφερει. Δεν εμελε ομως.

Ειδα καμποσο απο αυτο...



... και λιγοτερο απο αυτο...



αλλα ο υπολογιστης παγώνει σε τυχαιες φάσεις και δεν ολοκληρώνεται ποτε η εγκατάσταση.

Δοκίμασα παλι τα 1002 (αλλο καλωδιο, αλλα adapter, αλλο dos, ρυθμίσεις bios κλπ) χωρις κανενα αποτέλεσμα.

Ετσι αποφάσισα να σιγουρευτω οτι δεν φταιει ο υπολογιστης, χρησιμοποιώντας εναν ενεργο μετατροπεα SD σε EIDE και καρτα SD 8gb.



Εδω ολα δουλεψαν αψογα με την πρωτη. Εγκατέστησα το DOS, drivers για την Sound Blaster και κάμποσα παιχνίδια και εκανα ενα καλο test drive.

DOS Shell



Epic Pinball






Οτι δοκίμασα δουλεψε απροβλημάτιστα συνεπως ο υπολογιστης δεν εχει κανενα προβλημα και το κολλημα οφείλεται στον sata to eide adapter ή/και στον δισκο.

Να πω εδω οτι δοκιμασα τον controller που ειχα ξεθαψει προσφατα και δεν φαινεται να δουλευει σωστα με αυτο το motherboard. Υποψιάζομαι οτι ειναι θεμα bios του motherboard.

Εκει που ανακάτευα, λοιπον, την ρετροντουλαπα για να βρω κατι πιο μονιμο για αποθήκευση στον υπολογιστη, ανακάλυψα κατι το καταπληκτικό που μου ελυσε ολα τα προβληματα. :happyjump::anim_roll::headbang:

Η συνεχεία στο επομενο επεισόδιο. :diablotin:
 
Μόλις είδα την χακερια που πήγες να κάνεις με τον δίσκο, μετατροπείς πάνω σε άλλους μετατροπείς και fake δήλωση του δίσκου ως μικρότερου λέω αποκλείεται να δουλέψει χαχα
 
Αυτά τα παλιά έχουν την 6η αίσθηση, καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πήγε καλά χαχα

Αυτο που λες εν τω μεταξυ για το Bios, εχω καψει ετσι ενα λαπτοπ Toshiba Satellite 10ετιας που εκανε κατι τρελα και του φλασαρα με το ζορι ενα Bios και δεν αναψε ποτε ξανα :p
Πιθανοτατα δεν επαιρνε αρκετο ρευμα η καρτα γραφικων η τα ειχε παιξει και με το νεο Bios το εστειλα για τα καλα!

Αμα δουλευει δεν πειραζεις το Bios εκτος και αν προκειται για σημαντικη αναβαθμιση! Ακομα και τα Win10 σε λαπτοπ Dell καινουριο φλασαρα νεο bios (της Dell! οχι χακεμενο) και δεν ξεκινουσαν τα Win και εκανα φορματ με το ζορι!
 
Εγω οταν εκανα την ανακάλυψη στην ρετροντουλαπα!

ddmag-somethingwonderful.jpg

Τελικα τι ηταν εκεινο το καταπληκτικο που βρηκα στην ντουλαπα; Ενας ακομα adapter sata to eide. Ok δεν ηταν το πιο καταπληκτικό πράγμα στον κοσμο, αλλα πρεπει να κανω και εγω λιγο clickbait για να ανταγωνιστώ τις ορδές των youtubers... :eviltongue:

Πανω που τα ειχα παρατησει και εψαχνα για μια αλλη λυση στο θεμα storage, ανακαλυψα και αυτον εδω τον adapter που ειναι εντελως διαφορετικος απο τους αλλους που ειχα δοκιμασει μεχρι στιγμης. Εχει leds και επιλογεα master/slave. Χρησιμοποιει ολοκληρωμενο της εταιριας Marvell. Το σημαντικοτερο ομως ειναι οτι δουλευει αψογα και δεν χρειαζεται καν να εχω τον δισκο στο δευτερο eide καναλι.




Ας δουμε και απο πιο κοντα τους adapters που δεν δουλευουν. Αν και επιφανειακα ειναι διαφορετικοι, ουσιαστικα προκειται για την ιδια σχεδιαση και υλοποιηση. Δεν εχουν επιλογη master/slave και χρησιμοποιουν ολοκληρωμενο SATALink της εταιριας Silicon Image. Ειναι σκουπιδια και να αποφευγετε οτιδηποτε χρησιμοποιει τετοιο controller.




Μετα την κλασσικη εγκατασταση MSDOS 7.1 και drivers για την καρτα ηχου, εριξα μεσα ενα σωρο παιχνιδια. Παρολη την περιορισμενη χωρητικοτητα, χρησιμοποιοντας την μεθοδο που ειχα παρουσιασει εδω καταφερα να βαλω πολλα ενδιαφεροντα πραγματα απο τα μεσα τις δεκαετιας του 90.



Ας παιξουμε και τιποτα. One Must Fall 2097, παλαια πώρωση!






Hi-Octane





Terminal Velocity







Πετυχα μεσα στην εγκατάσταση του DOS και ενα συμπαθέστατο utility που μπορει να κανει shutdown τον υπολογιστη και εχει και υποστήριξη smartdrv ετσι ωστε να κατεβαζει την cache απο την μνημη στον δισκο πριν σβησει, για να μην υπαρξει απώλεια δεδομένων.



Δεν ειναι και ο καλυτερος υπολογιστης (ή ρετρουπολογιστης) στον πλανητη, αλλα την δουλεια του την κανει. Και αν αναλογιστεί κανεις την κατασταση που ηταν οταν τον βρηκα, τοτε μας βγηκε λεβεντια το Plato.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ωραίος όπως πάντα.

Θυμάμαι είχαμε και ένα thread με μηχανήματα που σώθηκαν από τα σκουπίδια. Είχαν βρεθεί επικοί υπολογιστές και κονσόλες.
 
Και είσαι ο μόνος που βρίσκει και γράφει εδώ.
 
Τα εχω προχειρα λόγω δουλειάς, αλλα ακριβως λογω δουλειάς δεν προλαβαίνω να ασχολούμαι οσο συχνά θα ήθελα! :)
 
Πίσω
Μπλουζα