Διαγραφή περιέργων φακέλων από το σκληρό δίσκο

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.391
Αντιδράσεις
211
Εδώ και χρόνια απορώ με διάφορους φακέλους που δημιουργούνται στον υπολογιστή-μου . Μαζεύονται εκεί-πέρα και με ενοχλούν . Όχι τόσο για τον όγκο που καταλαμβάνουν , όσο για το γεγονός πως με εμποδίζουν να αναζητήσω γρήγορα τους φακέλους ή αρχεία που ψάχνω . Να σημειώσω πως όλα αυτά υπάρχουν στη "ρίζα" του δίσκου , όχι πιο βαθειά σε κάποιο φάκελο , οπότε φαίνονται αμέσως μόλις μπεις στο δισκο . Θα ήθελα λοιπον να μάθενα αν μπορώ να τα διαγράψω χωρίς να έχω πρόβλημα . Παραθέτω μία φωτογραφία για να δείτε τι εννοώ :



Ας τα πάρουμε με τη σειρά :

Κόκκινα αρχεία :

Αυτοί οι φάκελοι είνα το συχνότερο φαινόμενο και συμβαίνει σε όλους τους δίσκους-μου , σε όλους τους υπολογιστές-μου . Μέσα έχουν είτε ένα φάκελο "update" , ο οποίος περιέχει αρχείο που στις ιδιότητες γράφει Windows Service Pack ,, είτε περιέχει δύο φακέλους · έναν "amd64" και έναν "i386" . Παραθέτω φωτογραφίες και από τις δύο περιπτώσεις . Το ενδιαφέρον είναι πως σε μερικούς από τους υποφακέλους "amd64" μου απαγορεύεται να μπω !

Πράσινος φάκελος :

Τη στην ευχή υπάρχει ένας φάκελος λέγον "Autorun" ; Να έλεγε "autorun.inf" το καταλαβαίνω , αλλά σκέτο "Autorun" ; Τουλάχιστον ο φάκελος αυτός είναι άδειος .

Μπλε αρχεία :

Υπάρχει ένας σωρός από δαύτα ... Όλα αφορούν το eula του Visual Studio , το οποίο παρεπιπτόντως ΔΕΝ είναι εγκατεστημενο σε αυτόν το δίσκο !

Ροζ αρχεία :

Ένα μάτσο από αρχεία dll . Στις ιδιότητες όλα γράφουν Microsoft και αφορούν επίσης το Visual Studio .

Υπάρχουν όμως και άλλου είδους φάκελοι . Παραθέτω μία εικόνα από άλλο δίσκο :



Καφέ φάκελοι :

Αυτού του είδους οι φάκελοι είναι επίσης συχνό φαινόμενο στους δίσκους . Μέσα περιέχουν κάποιους υποφακέλους που έχουν αρχεία με όνομα "RestorePoint*.*" :

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βλέπω κάποιοι από αυτούς τους φακέλους είναι κρυφοί, οπότε δεν θα πρέπει να ενοχλούν κανονικά. Γενικά αν ενεργοποιήσεις να βλέπεις κρυφούς φακέλους θα δεις ένα σωρό πράγματα που δεν θα καταλαβαίνεις τι είναι. Πάντως αυτοί με τα restore points που λες λογικά είναι τα αρχεία που σώζει το system restore, το οποίο φαντάζομαι έχεις ενεργοποιημένο. Ο "Found" μπορεί επίσης να είναι αρχεία από κανένα check disk που έχεις κάνει. Ρίξε μια ματιά κι εδώ

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_vista-hardware/deleting-found000-folder/de55e8d7-a9da-4413-820c-4fcc1742a4de?auth=1

Αυτός που έχει τα update αρχεία, μάλλον είναι αυτά που γίνανε extract στον δίσκο, για να κάνει update τα windows από εκεί. Δεν είμαι σίγουρος βέβαια, καλό θα ήταν να τα κάνεις ένα google search όλα αυτά.

Μήπως έχεις αλλάξει τίποτα paths που να αφορούν temporary files? Τέτοιου είδους αρχεία συνήθως βλέπω στον TEMP φάκελο, είτε στα windows μέσα είτε στο appdata/local/temp. Και είναι ασφαλές να διαγραφούν. Αλλά κάνε ένα google search να σιγουρευτείς πρώτα. Αν δεν είσαι σίγουρος, κάνε τα folders κρυφά για να μην σε ενοχλούν (εφόσον στα view options το βάλεις να μην βλέπεις κρυφά αρχεία).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οι found.000....001 κλπ κλπ είναι για διαγραφή, σβήνεις αβέρτα. O κρυμμένος Autorun.inf με προβληματίζει! Τρέχεις Xp απ'ό,τι βλέπω, ενδεχομένως να έχεις και κανά trojan. Καλό λειτουργικό είπαμε, αλλά πλέον είναι πάρα πολύ ευπαθές σε ιούς/trojans. Οι φάκελοι που έχεις μαρκάρει με κόκκινο περιέχουν κάποιο windows update που έχουν ξεμείνει. Το Windows update κάνει extract στο partition με τον περισσότερο ελεύθερο χώρο, απ'όσο γνωρίζω. Μπορείς να τα σβήσεις άφοβα πάντως. Οι istall.res.χχχχ είναι συνοδευτικοί του install.exe της εγκατάστασης ενός προγράμματος, που κάποτε εκανες extract στο C:\. Μπορείς να τα σβήσεις όλα αυτά μαζί με το φακελο Autorun που εκεί μέσα θα δεις ότι έχει ενα autorun.inf που μεσα του εχει μία ρύθμιση να εκτελεί το install.exe. Επίσης σβήνεις τα install.ini και globdata.ini. Γενικώς ΚΑΝΕΝΑ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ πρόγραμμα (σοβαρό πρόγραμμα) δε γράφει τίποτα στο root του boot partition. Τα μόνα αρχεία που πρέπει να βρίσκονται εκεί είναι τα ntldr, ntdetect.com και boot.ini. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!
 
Ωραία λοιπόν . Πάω να πάρω τη σβήστρα-μου !
 
Αυτό που θέλω να πω πάντως, από την εμπειρία μου, είναι πώς φακέλους found.XXX έχω να δω από τότε που έκανα chkdsk στα NT/2000. Σε XP δεν έχω δει ποτέ μου. Σίγουρα οι φάκελοι αυτοί περιέχουν αρχεία που ήταν σκόρπια και το σύστημα δε μπόρεσε να τα εντάξει στο directory tree του φακέλου που τα περιείχε, με λίγα λόγια, ήταν ορφανά. Δες εδώ κι εδώ για πληροφορίες πάνω σ'αυτό το θέμα. Εμένα πάντως ποτέ δε μου έχουν χρησιμεύσει γιατί κάθε φορά που τους έβλεπα, το σύστημα που τους περιείχε ήταν τόσο corrupt που δεν υπήρχε νόημα να ψάξω να βρω σε ποιό φάκελο ανήκε το κάθε αρχείο, για να επαναφέρω το σύστημα στην αρχική του μορφή.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα