Διπλό Παιχνίδι [Ρομπέρ Τομά]

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.792
Αντιδράσεις
4.270
Μιας και ειναι συμπαθεια της Sunset89, αλλο ενα αστυνομικο εργο του Ρομπερ Τομα.

Το Διπλο Παιχνιδι μεταδοθηκε το 1972 απο την Ελληνικη Ραδιοφωνια (Θεατρο της Εβδομαδας).

Το σεναριο ειναι το εξης (με οσο λιγοτερα spoilers μπορω):

Μια ζαμπλουτη κληρονομος (Φρανσουαζ)γνωριζει εναν πλειμποι (Ρισαρ) στην Ελβετια και μετα απο λιγο καιρο παντρευονται και πανε να μεινουν στο σπιτι του συζυγου.

Εκει δειχνει ενα εντελως αλλο προσωπο. Ειναι ενας παθιασμενος χαρτοπαικτης, χωμενος στην ασωτια και τις παρανομιες που φερεται πολυ ασχημα στην γυναικα του και τις εκμυστηρευεται κυνικα οτι την παντρευτηκε για τα λεφτα της. Οντως η Φρανσουαζ του πληρωνε τα χρεη και εξαγοραζε τις παρανομιες του...

Στο σπιτι, η μονη παρεα της Φρανσουαζ ειναι η υπηρετρια του σπιτιου η Λουιζα. Ηταν στην υπηρεσια πριν το γαμο.

Ενα γραμμα ειναι η αιτια να ξεκινησει η κυριως πλοκη. Απευθυνεται στην υπηρετρια απο τις Φυλακες. Μετα απο πολυ μπλα μπλα η υπηρετρια αποκαλυπτει οτι ο αποστολεας ειναι το αμορε της και τυγχανει να ειναι και αδερφος του Ρισαρ που βρισκεται μεσα λογω αυτου και αποφυλακιζεται νωριτερα του δοκουν. Συμφωνα με την υπηρετρια ο Μισελ ηταν παντα πιονι του Ρισαρ ο οποιος ποτε δεν τον αγαπησε ποτε ως αδερφο. Ομολογει οτι η ομοιοτητα των δυο αδερφων ειναι εκπληκτικη.

Ακολουθως υπαρχει ενας δυνατος καυγας με τον Ρισαρ και τη Φρανσουαζ μιας και αυτη αρνειται να καλυψει ενα τεραστιο χαρτοπαικτικο του χρεος και του ζητα διαζυγιο. Ο Ρισαρ της λεει πως αν τολμησει κατι τετοιο θα την σκοτωσει. Φευγει οργισμενος για την Μασσαλια για να ρευστοποιησει καποιες μετοχες και να ξεπληρωσει.

Μονη ως ηταν, τις ερχεται η ιδεα να χρησιμοποιησει τον Μισελ για να βγει το διαζυγιο εν ωρα απουσιας του Ρισαρ. Εκει η υπηρετρια αποκαλυπτει ενα νεο προσωπο "τιμολογοντας" καθε βοηθεια αυτης και του Μισελ προς την Φρανσουαζ.

Οι ανατροπες που ακολουθουν ειναι παμπολες και ακρως ενδιαφερουσες. Πολυ δυνατο εργο απο εναν μαστορα του ειδους.

Εξαιρετικος ο Ρευματας ως Ρισαρ, η Πασπατη ως υπηρετρια και η Σαββοπουλου ως Φρανσουαζ.
 
Παιδιά, είχα δει την παράσταση όταν είχε προβληθεί στον ΑΝΤ1 και, παρόλο που ήμουν νιάναρο, είχα ενθουσιαστεί.

Είχα την τύχη να τη βρω σε μορφή mp3, αλλά θα ήθελα να (ξανα)δώ και την παράσταση.

Μήπως την έχει κανείς; Έχει κανείς κάποια ιδέα πώς μπορώ να τη βρω; Αξίζει, πάντως. Έκατσα και άκουσα μιάμιση ώρα

το ηχητικό (για 'μένα είναι κατόρθωμα αυτό!) και έχει απίστευτες ανατροπές και πολύ ωραία πλοκή.
 
καταπληκτική και  η ραδιοφωνική διασκευή σε αυτό το έργο...αν και ηχητικό είνα ιτόσο εκπληκτικές οι ερμηνείες των 3 πρωταγωνιστών που νομίζεις οτι βλέπεις ταινία...η μαγεία του ραδιοφωνικού θεάτρου τοτε
 
Το ξανακουσα προσφατα και συνεχιζω να εχω την ιδια γνωμη με αυτην που σχηματισα οταν το πρωτοακουσα καμποσα χρονια πριν:
Εξαιρετικο εργο. Θησαυρος για οσους αγαπουν το ραδιοφωνικο θεατρο και δη το αστυνομικο. Πανεξυπνη πλοκη, αριστοτεχνικοι διαλογοι, γρηγορη ροη, δυνατες ερμηνειες με αυτη της Τανιας Σαββοπουλου να πρωτοστατει.
Εργο ανταξιο των μεγαλυτερων αριστουργηματων της Αγκαθα Κριστι, αν και τελειως διαφορετικου χαρακτηρα απο αυτα της Αγγλιδας συγγραφεως. Υπεροχος ο Ρομπερ Τομα και εδω οπως και στην Παγιδα. Μακαρι να ειχαμε περισσοτερα εργα δικα του. Θα ηταν μεγαλη χαρα.
Το εργο γυριστηκε και για την τηλεοραση μεσα απο την εκπομπη Το θεατρο της Δευτερας, με τη Μπετυ Αρβανιτη, την Ελενη Φιλινη και τον Γιαννη Ευαγγελιδη στους βασικους ρολους. Δεν ειχε ομως την ιδια σπιρταδα με το ραδιοφωνικο κι ετσι δεν το βρηκα και εξισου απολαυστικο.
 
ειναι πολυ καλο εργο,τη ραδιοδωνικη μεταδωση δεν την εχω ακουσει δυστυχως αλλα το εργο του τομα ειναι αξιολογο πολυ
 
Πίσω
Μπλουζα