Είναι ο Starbuck από το Ράδιο Galactica

Starbuck

RetroMaNiaC
Joined
28 Σεπ 2007
Μηνύματα
680
Αντιδράσεις
44
Βασικά, καλησπέρα σας!

Έστησα τον πομπό κι έκρυψα την κεραία πάνω στην ταράτσα και βγαίνω σήμερα πρώτη φορά στον αέρα για να γεμίσω την παρέα με αναμνήσεις από μιαν άλλη, μαγική εποχή. Και το ταξίδι ξεκινάει…

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΦΩΝΗ MODE ΟΝ.. (FOR EVER AND EVER..)

Είναι ο Starbuck από το Ράδιο Galactica σε μια εκπομπή όπου κάθε φορά θα παίζουμε δέκα τραγούδια κατά έτος (επιλεγμένα από την MP3 συλλογή μου.. εννοείται όλα αγορασμένα νόμιμα με πολύ πολύ νόμο :D )

Ξεκινούμε λοιπόν σήμερα με το 1980 μιας και σημαδεύει την έναρξη της αγαπημένης μας δεκαετίας..

  1. Blondie - Call me - American Gigolo [soundtrack]*
  2. Bruce Springsteen - The River - The River
  3. Christopher Cross - Ride like the Wind - Christopher Cross
  4. David Bowie - Ashes to Ashes - Scary Monsters (and Super Creeps)
  5. Diana Ross - Upside Down - Diana
  6. Irene Cara - Fame - [single] [soundtrack]
  7. John Lennon - Woman - Double Fantasy
  8. Orchestral Manoeuvres in the Dark - Enola Gay - Organisation
  9. Queen - Another One Bites the Dust - The Game
  10. The Blues Brothers Band & Elwood and Jake - Theme from Rawhide - The Blues Brothers [soundtrack]


Φυσικά το 1980 μας άφησε κι άλλα αγαπημένα τραγούδια μα είπαμε δέκα τραγούδια την φορά. Θα ξαναγυρίσουμε στο 1980 ενώ στην επόμενη εκπομπή θα ακούσουμε** αποκλειστικά τραγούδια από το 1981.

Η πρώτη αυτή εκπομπή είναι αφιερωμένη με πολλή αγάπη σε όλους τους ρετρομανιακούς συμφορουμίτες οι οποίοι πότε με το ρολόι των Ταξιδιωτών Μέσα στο Χρόνο, πότε με το διαστημόπλοιο-ρολόι του Σπορτ Μπίλι κι άλλοτε πάλι με το τρένο του Μυστικού Σιδηροδρόμου βυθίζονται σε ιπποτικές αποστολές αναζήτησης για γαριδάκια Μπόζο, κάποια αφίσα Ντουράν-Ντουράν απ' το Αφισόραμα, μια Σίντυ ή μια βαλλίστρα από τα Κάστρα και Πολιορκητές. Άγνωστοι κι όμως αδελφοί μιας μυστικής σταυροφορίας.

Θα παρακαλούσα να μην αρχίσετε να βομβαρδίζετε το θρεντάκι με τίτλους τραγουδιών κτλ. Η ιδέα είναι να κρατηθεί σε στιλάκι εκπομπής πειρατικού ραδιοφώνου του '80. Μπορείτε να μου στείλετε με προσωπικό μήνυμα την αφιέρωσή σας (η τέτοια στον έτσι της με πολλή αγάπη κτλ.) για να παίξει στην επόμενη εκπομπή..

Ως την επόμενη εκπομπή λοιπόν :)

Starbuck

*καλλιτέχνης - τίτλος - άλμπουμ.. φαντάζομαι το πιάσατε..

**τρόπος του λέγειν.. τα ακούμε μονάχα μεσ' στο μυαλό μας.. οπότε μην αρχίσετε να ρωτάτε..
 
1981

Να 'μαστε και πάλι στο Ράδιο Γκαλάκτικα με τραγούδια που αγαπήσαμε τότε που υπήρξαμε παιδιά (ναι, μην επιμένεις να κοιτάς τώρα τις άσπρες τρίχες..)

Φίλοι μας βρίσκουν στον δρόμο και μας ρωτάνε πού χαθήκαμε. Η αλήθεια είναι πως κρυφτήκαμε λίγες ημέρες γιατί τριγυρνούσε αστυνομικό όχημα ψάχνοντας για κεραίες μα το τοπίο καθάρισε και να που επιστρέφουμε μαζί σας..

Τραγούδια από το 1981 σήμερα εξαιρετικά αφιερωμένα σε όσους συμφορουμίτες αυτή την στιγμή δεν βρομάν οι μασχάλες τους (μυρίστε για να βεβαιωθείτε εάν τα τραγούδια είναι τελικά για εσάς! :rolleyes:)

  • Bolland & Bolland - You're in the Army now
  • Foreigner – Urgent - 4
  • Grace Jones - I've Seen That Face Before (Libertango) - Nightclubbing
  • Human League - Don't You Want Me - Dare!
  • Kim Carnes - Bette Davis Eyes - Mistaken Identity
  • Klaus Nomi - Total Eclipse - Klaus Nomi
  • Madonna - Like a Prayer - Like a Prayer
  • Phil Collins - In the Air Tonight - Face Value
  • Rick James - Super Freak - Street Songs
  • Depeche Mode - Just Can't Get Enough - Speak & Spell


Μήπως καταπληκτική χρονιά; Μήπως;!

Δυστυχώς ο Klaus Nomi με την εκπληκτική φωνή και εμφάνιση θα πεθάνει σύντομα, τον Αύγουστο του '83 από έιτζ. Εμείς θα ξανακούσουμε το Total Eclipse στην διαφήμιση του Καμπάρι.

Καταπληκτικότατος ρυθμός του In the Air Tonight, το έχω να ακούγεται σε ένα επεισόδιο του πολύ καλοφτιαγμένου Miami Vice.

Το ριφάκι από το Super Freak θα ξανακουστεί το 1990 στο U Can't Touch This του MC Hammer.

Ξεχωριστό άκουσμα και το I've Seen That Face Before της Grace Jones. Είναι ένα τραγούδι που δεν προδίδει την εποχή του.. Θα μπορούσε να είχε γραφτεί δέκα χρόνια πριν, δέκα χρόνια μετά ή ακόμη και σήμερα. Ηχητικά είναι αποδεσμευμένο από την εποχή του και όταν το ακούς σήμερα δεν δείχνει ίχνος γήρατος.

Το I've Seen That Face Before αφιερωμένο εξαιρετικά* από εμένα στην Maxplanck..

σας εύχομαι χίλια θερμότατα κρακατάου,

ως την επόμενη φορά,

Starbuck :cool:

*παγιωμένη φράση.. αν το αφιερώνεις πρέπει να είναι "εξαιρετικά"
 
Starbuck σε ποια συχνότητα εκπέμπεις στην Κέρκυρα; Δεν σε πιάνω, να πάρ' η ευχή... :D

Πέρα από την πλάκα, καλό το θρεντάκι! Και διδακτικό, εφόσον ανακαλύπτω και κομμάτια που δεν γνώριζα (ως τίτλους τουλάχιστον).
 
1982

Βασικά καλησπέρα σας!

είναι ο Starbuck από το Ράδιο Γκαλάκτικα και βεβαιώνουμε την φίλη ακροάτρια Κάντη πως στον μικρό πειρατικό μας δεν θα πέσουνε διαφημίσεις.. Κάθε τόσο όμως θα σας λέω την ώρα γιατί, μάλλον από αμηχανία, έτσι κάνανε τότε οι ερασιτέχνες εκφωνητές..

Η ώρα λοιπόν είναι 9:02 και ταξιδέψτε μαζί μας στο 1982:

  • Abba - The Winner Takes It All - Super Trouper
  • Al Bano & Romina Power - Felicita
  • David Bowie - Cat People - Cat People [soundtrack]
  • Madonna - Holiday - Madonna
  • Men at Work - Down Under - Business as Usual
  • Michael Jackson - Billie Jean - Thriller
  • Queen (& David Bowie) - Under Pressure - Hot Space
  • Steve Miller Band - Abracadabra - Abracadabra
  • Survivor - Eye of the Tiger - Rocky III [soundtrack]
  • Toto - Rosanna - IV


1982 και ο Michael Jackson όχι μόνο είναι ακόμη νέγρος και άνθρωπος αλλά έχει και τους θεούς με το μέρος του και να που αναιδώς κοπανάει το Thriller στην μάπα μας, γεμάτο καταπληκτικά κομμάτια και σαρώνει τα grammy.. Στην βράβευση, φοράει ρούχα ενθουσιώδη στρατηγού και ένα λευκό γάντι με στρας και κάθε φορά που σηκώνεται μας λέει πως στο επόμενο grammy θα το βγάλει.. Ο κόσμος για κάποιον λόγο φαίνεται να το θεωρεί πολύ σημαντικό να βγει αυτό το καταραμένο γάντι λες και τι περιμένει να δει (ουάου!!!! ένα μάτσο δάχτυλα με νύχια!!) όμως τελικά το γάντι μένει..

Ποιο κομμάτι να πρωτοδιαλέξεις από το αυτόν τον δίσκο; Εδώ το Billie Jean και θυμάμαι που είχα μια τελείως στρεβλή εικόνα των στίχων με τα πρωτόλεια αγγλικά μου.. (φταίει κι η προφορά του όμως λίγο..) Θυμόμαστε το καταπληκτικό βίντεο-κλιπ με την καταπληκτική κίνηση αυτού του παιδιού, διότι, να λέμε την αλήθεια, λίγοι άνθρωποι υπήρξαν και θα υπάρξουν με την κίνηση που είχε ο Jackson εκείνα τα χρόνια. Τα πλακάκια του πεζοδρομίου ανάβουν όταν πατάει επάνω τους, ένα μαντηλάκι γίνεται τίγρης και ένας επαίτης που κοιμάται βυθισμένος στην μπίχλα θα αποκτήσει επιτέλους το λευκό λουξ σμόκιν που πάντοτε ονειρευότανε ώστε να μπορέσει να κυνηγήσει και καμιά ωραία γυναίκα.

Ο David Bowie σβήνει την φωτιά με γκαζολίνη σ’ ένα τραγούδι απίστευτης δυναμικής, είναι από την μουσική επένδυση της ταινίας η Αγριόγατα (Cat People) με την σέξυ Ναστάζια Κίνσκη (γκροαρ!*), διασκευή παλαιότερης, ασπρόμαυρης ταινίας με τον ίδιο τίτλο. Καλή και η πρωτότυπη ταινία όμως αυτή εδώ του 1982 είναι αξεπέραστη!

Και φυσικά όταν οι Queen πούνε να συνεργαστούν με τον Bowie προκύπτει το πανέμορφο Under Preasure. Το ριφάκι του μπάσου θα το ξανακούσουμε χρόνια αργότερα, το ’89, στο Ice Ice Baby και όταν ρωτάνε τον Vanilla Ice: "καλά ρε μεγάλε, αυτό δεν είναι το ριφάκι από το Under Preasure;" αυτός λέει "όχι, έχω αλλάξει μια νότα!" (όμως μούσι**)..

Εποχή με πολύ ρυθμικά τραγούδια κι απολαύστε το Abracadabra με το ιδιαίτερο σολάκι του Steve Miller καθώς και το Eye of the Tiger των Survivor που επενδύουν μ’ αυτό το Ρόκυ ΙΙΙ με τον Σταλόνε.. Θα επιστρέψουν και στο Ρόκυ IV..

Όμως κι η μελαγχολία είναι εδώ και οι υπολογίσιμοι Abba μας χαρίζουν το κύκνειο άσμα τους, το πολύ αγαπημένο μου The Winner Takes It All.

Κι ενώ η ώρα είναι 9:26 ας βάλουμε κι ένα κουίζ: Το 1982 οι Toto κυκλοφορούν το δυνατό άλμπουμ που φέρει τον τίτλο IV. Ποια άλλα συγκροτήματα έχουνε άλμπουμ με αυτόν τον τίτλο; Ο νικητής κερδίζει αφίσα με την Μαντόνα (δυστυχώς με ρούχα.. όμως λίγη υπομονή.. θα τα βγάλει για το Playboy σε λίγα χρόνια.. μασχάλες αξύριστες*** αλλά αυτήν την μόδα δεν μπόρεσε να την καθιερώσει)..

Η ώρα είναι 9:28 και για τον Σοφολογιότατο, εξαιρετικά αφιερωμένο το Hooked on Bach από το άλμπουμ (της χρονιάς της προηγούμενης εκπομπής, 1981) Hooked on Classics.. Θυμάμαι να πρωτοακούω το Air του Bach (ξεκινά με αυτό το Hooked on Romance στον ίδιο δίσκο) και να θαυμάζω την τόση ομορφιά.. Πράγματι, αυτή η τσιγκελωτή άκρη του κλειδιού του Σολ μας κράτησε για πάντα αγκιστρωμένους (hooked).. έτσι φίλε; :)

2q836ap7ujey9md5t5iv.jpg


Η ώρα είναι 9:33 (πώς να μην την λέω; συνεχώς αλλάζει!!) και εγώ σας χαιρετώ..

ο συνταξιδιώτης σας,

Starbuck :cool:

*γκροάρ = απαραίτητο επιφώνημα κάθε φορά που αναφερόμαστε στην Ν. Κίνσκη


**
μούσι = ψέμα (ρετρογλώσσα.. με πιάνετε..)


***σωστά δεν θυμάμαι;
 
Ντριιιιννννν

- Για το quiz τηλεφωνω!!!Νομίζω οτι ειναι οι Led Zeppelin
 
ειναι οι Zeppelin με πρόλαβες ρε γμτ...
 
medthom είπε:
Ντριιιιννννν
- Για το quiz τηλεφωνω!!!Νομίζω οτι ειναι οι Led Zeppelin

Γεια σου φίλε Medthom!

Σωστά! τους κρατάμε τους Zeppelin.. όμως η ερώτηση ήταν σε πληθυντικό αριθμό.. μήπως λοιπόν υπάρχουν κι άλλοι;

(μην στενοχωριέσαι miko, περισσεύει μια αφίσα με τους Blondie :) )
 
ευχαριστώ dj starbuck!
 
Starbuck είπε:
Η ώρα είναι 9:28 και για τον Σοφολογιότατο, εξαιρετικά αφιερωμένο το Hooked on Bach από το άλμπουμ (της χρονιάς της προηγούμενης εκπομπής, 1981) Hooked on Classics.. Θυμάμαι να πρωτοακούω το Air του Bach (ξεκινά με αυτό το Hooked on Romance στον ίδιο δίσκο) και να θαυμάζω την τόση ομορφιά.. Πράγματι, αυτή η τσιγκελωτή άκρη του κλειδιού του Σολ μας κράτησε για πάντα αγκιστρωμένους (hooked).. έτσι φίλε; :)
2q836ap7ujey9md5t5iv.jpg
Φίλε Starbuck, δεν φαντάζεσαι τί μου θύμισες... Αρχές της εφηβείας, στο αμάξι του πατέρα μου, θέση του συνοδηγού, να πηγαίνουμε από τη Θεσσαλονίκη στη Δεσκάτη ακούγοντας αυτόν ακριβώς τον δίσκο (από LP τον είχε αντιγράψει σε κασέτα). Έναν δίσκο που τελικά λειτούργησε σαν ένα σημαντικό έναυσμα για να ασχοληθώ σοβαρά με τη μελέτη της μουσικής.

Κάποιοι μπορεί να βρούν σ' αυτό το άλμπουμ μονάχα ένα κακόγουστο ποτ-πουρί γνωστών "κλασικών" μελωδιών με ένα αδιάκοπο και ενοχλητικό ροκαμπίλι μπιτ, αλλά για μένα παραμένει, από συναισθηματικής απόψεως, ένα πολύτιμο άκουσμα. Νομίζω ότι πολύ σύντομα θα τον παραγγείλω από το Δίκτυο!

Πράγματι λοιπόν, διαπιστώνω κι εγώ ότι ποτέ δεν απαγκιστρώθηκα από αυτόν τον γάντζο στην άκρη του μουσικού κλειδιού... Να 'σαι καλά, ω δισκορυθμιστά (DJ), ;) και εύχομαι να μακροημερεύσει η εκπομπή σου! :thumbup:
 
Sofologiotatos είπε:
Να 'σαι καλά, ω δισκορυθμιστά (DJ), ;) και εύχομαι να μακροημερεύσει η εκπομπή σου! :thumbup:
[ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ]

χμ.. για dj να προτείνω δισκουργός; :biglaugh: τι λές;

δίσκος + έργο = αυτός που παράγει έργο με τους δίσκους.. :rolleyes:

ίσως ακούγεται παράξενη :nervous: αλλά φαντάζομαι πως κάθε νεόπλαστη λέξη ακούγεται έτσι στην αρχή.. παράξενα θα ακούγονταν και λέξεις όπως νοσοκομείο ή εφημερίδα όταν τις πλάσαν στα τέλη του 19ου αιώνα για να αντικαταστήσουν τις ξενικές που ήσαν σε χρήση (σπιτάλι, γκαζέτα κτλ.).. είναι η χρήση που τις κάνει ν' ακούγονται εντάξει..

[/ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ]
 
Πίσω
Μπλουζα