Εγκαίνια για το νέο «σπίτι» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

alkis21

ΚickOff World Champ 2013
Joined
16 Οκτ 2008
Μηνύματα
2.603
Αντιδράσεις
199
http://www.tainiothiki.gr/AboutUs/laida

Στην γωνία της Ιεράς οδού με τη Μεγάλου Αλεξάνδρου, δυο βήματα από τον Κεραμεικό, εκεί που κάποτε λειτουργούσε ο θερινός κινηματογράφος Λαΐς, εγκαινιάστηκε επισήμως το βράδυ του Σαββάτου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, κάνοντας πραγματικότητα το αίτημα για έναν σύγχρονο, δικό της χώρο.

Η Ταινιοθήκη διαθέτει δύο σύγχρονες αίθουσες προβολών, 200 και 60 θέσεων, θερινό κινηματογράφο 250 θέσεων με θέα την Ακρόπολη.

Στα 1.785 τ.μ. της στεγάζεται επίσης Μουσείο Κινηματογράφου, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο οπτικοακουστικών, οπτικοακουστικά αρχεία, δύο φουαγιέ, κυλικείο και πωλητήριο.

Επίσης υπάρχουν εργαστήρια συντήρησης, αποκατάστασης και ψηφιοποίησης σπάνιων ταινιών, βιβλιοθήκη, φουαγιέ και εξώστη με την κτιστή οθόνη του θερινού σινέ Λαΐς και τις απαραίτητες τεχνικές υποδομές, ώστε να βλέπει προς την Ακρόπολη.

Από τις 12 έως τις 20 Οκτωβρίου, η Ταινιοθήκη θα διοργανώσει το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου. Ανάμεσα στα αφιερώματα που θα προβληθούν ξεχωρίζουν: στον Βρετανό κινηματογραφιστή Κεν ΜακΜιούλεν, στις άγνωστες Ιταλίδες ντίβες του βωβού σινεμά, στη Γαλλίδα ηθοποιό Ντέλιφιν Σέιρινγκ, στο Βρετανό κινηματογραφιστή Τζον Σμιθ.
 
Μήπως ξέρεις κάποιο τηλέφωνο να επικοινωνήσουμε για να μάθουμε πότε είναι ανοικτό για το κοινό?
 
Τηλέφωνα:


210 3609695

210 3612046

210 6007555
 
Παρα πολυ ενδιαφερον ποστ!

Επιτέλους ενας χώρος οπού θα στεγάζει και θα προσέχει πραγματικα όλο αυτό το σπάνιο υλικό της γέννηση και της εξέλιξής του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Με μια πρώτη ευκαιρία θα το επισκεφτώ!
 
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες :flower:
 
Καλό θα ήταν να ανοιχτεί και ένα νήμα για τη (Ρετρό) Ταινιοθήκη στην Κανάρη που φιλοξενούσε περί τα πενήντα χρόνια πλούσιο κινηματογραφικό υλικό... :)
 
Καλό θα ήταν να βρίσκαμε και καμιά παλιά Ελληνική ταινιούλα να δούμε σε πραγματικό φιλμ σε super 8mm ή 16mm και να ακούς αυτό το υπνωτικό κρρρ της μηχανής........ Ψώνιο; Έχει κανείς; Το αγοράζω τώρα!!!!
 
Βρέθηκα πριν λίγο στην ταινιοθήκη! Μας πρόβαλλαν μάλιστα το πρώτο ελληνικό φιλμ που βγήκε, με τίτλο οι "Περιπέτειες του Βιλλάρ". Πρωτότυπο για τα δεδομένα της εποχής (1924). Έχουν μάλιστα στη διάθεσή τους σωσμένες ταινίες όπως "Αστέρω" (όχι με τη Βουγιουκλάκη), τη "Μαρία Πενταγιώτισσα" και υλικό σπανιότατο. Σκέφτονται σύντομα να διοργανώσουν ένα φεστιβάλ των πρώτων κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα, όπου αναμένουν να έχει επιτυχία από τους φίλους του είδους.

Βέβαια, από ό,τι κατάλαβα είναι πολύ δύσκολη η συντήρηση και γενικότερα η κατάσταση που επικρατεί εκεί μέσα καθώς ο αρμόδιος υπουργός ποτέ δεν νοιάστηκε για την Ταινιοθήκη.

Βεβαίως υπάρχει υλικό από ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Έκανα μνεία στον ελληνικό μιας και οι περισσότεροι φαντάζομαι ενδιαφέρονται για αυτόν.

Στον πάνω όροφο είναι η βιβλιοθήκη που συνεχώς εμπλουτίζεται και όποιος θέλει ανατρέχει εκεί για πληροφορίες κτλ κτλ.

Σύντομα θα είναι διαθέσιμος και ο θερινός κινηματογράφος όπου όλο το καλοκαίρι θα γίνονται διάφορα φεστιβάλ και ειδικές προβολές! Γενικώς είναι πολύ πρόσφορο το έδαφος για τους ερευνητές! Προτείνω όποιοι έχετε τη δυνατότητα και σας ενδιαφέρουν βεβαίως αυτοί οι τομείς, να κάνετε τη βόλτα σας. Ιερά Οδός 48.
 
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

" Το ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος είναι ένας πολιτιστικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως στόχο την έρευνα, συγκέντρωση, διάσωση και προβολή της ελληνικής και παγκόσμιας κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Επιλέγοντας κάποια από τις Θεματικές Κατηγορίες, μπορείτε να ανακτήσετε σημαντικές πληροφορίες για δρώμενα και εκδηλώσεις που σχετίζονται με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και γενικότερα με τον Κινηματογράφο. Ιδιαίτερο τμήμα του Κόμβου, είναι αυτό των Ψηφιακών Συλλογών. Εκεί βρίσκεται ψηφιοποιήμενο και τεκμηριωμένο, τμήμα του σπάνιου αρχειακού υλικού του Ιδρύματός μας. Ο χρήστης, μπορεί να λάβει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ελληνική φιλμογραφία και να πλοηγηθεί στις συλλογές Φωτογραφιών, Προγραμμάτων, Εντύπων και Περιοδικών.

Μέσω της ενότητας "Μουσείο Κινηματογράφου", ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί στα μουσειακά εκθέματα, λαμβάνοντας πληροφορίες γι αυτά παράλληλα με ειδικό φωτογραφικό υλικό. Επίσης, παρέχεται πρόσβαση σε 10 τριδιάστατα αντικείμενα αλλά και πληροφορίες για την πολυμεσική έκδοση που δημιουργήθηκε για το Μουσείο Κινηματογράφου."

http://www.tainiothiki.gr/v2/index/index/

http://www.tainiothiki.gr/v2/index/collection/

http://www.tainiothiki.gr/v2/photo/index/

http://www.tainiothiki.gr/v2/filmography/

http://www.tainiothiki.gr/v2/index/links/
 
την Ταινιοθήκη την έχω μόνιμα στους σελιδοδείκτες! Είναι η πιο ενημερωμένη βάση ever, πραγματικό εργαλείο.
 
Προσωπικά, είμαι λίγο δυσαρεστημένος με την "Ταινιοθήκη της Ελλάδος".

Μέσω του site που αναφέρεται παραπάνω, έστειλα ένα ευγενικό μήνυμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος πριν από λίγους μήνες για να ρωτήσω κάποιες πληροφορίες για μία ταινία και επίσης για το αν θα μπορούσα να αποκτήσω ένα αντίγραφό της (εκπροσωπώντας μάλιστα κάποιον από τους συντελεστές της ταινίας, γεγονός που το ανέφερα στο μήνυμά μου) και απάντηση δεν πήρα.

Έστειλα το ίδιο μήνυμα για δεύτερη φορά μετά από κανένα δίμηνο και πάλι δεν μου απάντησε κανείς. Τέτοια αδιαφορία (και αγένεια αν θέλετε)... :(
 
Πίσω
Μπλουζα