Εκείνο το καλοκαίρι (1971)

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.136
Αντιδράσεις
2.279
Εκείνο το καλοκαίρι (1971)

Retrodb: http://retrodb.gr/wiki/index.php/Εκείνο_το_καλοκαίρι_(1971)

Μια πολύ γνωστή και βραβευμένη ταινία παραγωγής Κλέαρχου Κονιτσιώτη εξετάζω σήμερα. Είναι το "Εκείνο το καλοκαίρι" του 1971 σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Πάνου Κοντέλλη, βασισμένο σε ιδέα του παραγωγού.

Το θέμα-το καστ. Ένα ζευγάρι, ο Πέτρος (Λάκης Κομνηνός) και η Έλενα (Έλενα Ναθαναήλ, δεν αναφέρεται πουθενά στην ταινία ως Έλενα, το βάζω σχηματικά για την περιγραφή), βρίσκονται σε διάσταση 2 χρόνια ο ένας από τον άλλο και στα όρια διαζυγίου. Ο Πέτρος, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου πλέον επιστρέφει στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της Έλενας και με πρόθεση να επισημοποιήσει τη ρήξη μεταξύ τους. Η Έλενα έχει μαζί της και την κόρη της Τζένη (Ρούλα Χριστοπούλου) η οποία δέχεται τον πατέρα της με δισταγμό στην αρχή. Οι σχέσεις πατέρα-παιδιού ωστόσο βελτιώνονται γρήγορα. Ο Πέτρος όμως είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος στο γάμο. Τότε η Έλενα θα του αποκαλύψει το μυστικό: έχει όγκο στον εγκέφαλο και πρόκειται να πεθάνει σε λίγους μήνες. Αυτό αλλάζει τελείως τη στάση του Πέτρου. Θα μείνει μαζί της. Το τέλος θα έρθει με έναν πικρό όσο και συμβολικό τρόπο. Ο Πέτρος θα αναλάβει πλέον το μεγάλωμα της Τζένης....

Σχόλια. Για άλλη μια φορά ένας σπουδαίος παραγωγός, ο Κλέαρχος Κονιτσιώτης κατορθώνει να μετουσιώσει μία απλή ιδέα και ένα απλό σενάριο σε μία εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα παραγωγή. Εντυπωσιακή γιατί σίγουρα είναι ακριβή παραγωγή με πρωτότυπες λήψεις και πολύ καλή φωτογραφία. Ακόμη, έχει στις τάξεις της δύο από τους πλέον διάσημους ηθοποιούς της εποχής στα καλύτερά τους. Κυριαρχεί η μορφή της Έλενας που με την εντυπωσιακή ομορφιά της κλέβει της παράσταση. Άξιος συμπαραστάτης και ο Λάκης Κομνηνός. Η μικρή Ρούλα Χριστοπούλου στέκεται με άνεση στο φακό και αρέσει. Σε μικρούς, συμβολικούς ρόλους, αναγκαίους για το "τρέξιμο" της ταινίας οι "έμπειροι" Βασίλης Ανδρεόπουλος στο ρόλο του πατέρα της Έλενας και Ανδρέας Φιλιππίδης στο ρόλο του γιατρού της.

Η μουσική του Γιάννη Σπανού και τα τραγούδια της Αφροδίτης Μάνου και του Fefe Aliberti έχουν μείνει στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου ως κλασικά και ακούγονται μέχρι σήμερα. Γενικά είναι μια ταινία που παρά το προαναγγελθέν τέλος βλέπεται αρκετά ευχάριστα για τους παραπάνω λόγους.

Στον αντίποδα, δεν ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα από το μάλλον φτωχό σενάριο. Τίποτε το απρόβλεπτο, καμία ένταση για τον θεατή, αναμενόμενοι διάλογοι. Εξίσου άνευρη και η σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη αν εξαιρέσω τα έξυπνα στησίματα της κάμερας, ιδιαίτερα στις σκηνές της παραλίας.

Μικρά-μικρά. 1) Οι τελείως ασυνήθιστες για τα ελληνικά δεδομένα υποβρύχιες λήψεις (υπήρξε και σύμβουλος κατάδυσης, όπως δηλώνουν και οι τίτλοι της ταινίας). 2) Αρκετά εφέ είδα, ως επί το πλείστον πετυχημένα, με αποκορύφωμα τις σκηνές της πνευματικής δίνης στην οποία υποπίπτει η Έλενα. Θα έλεγα ότι μου θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας με παράλληλα σύμπαντα, τηλεμεταφορές κλπ.

Βραβεύσεις. Η ταινία απέσπασε (δικαίως) τιμητικές διακρίσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1971): 1) μουσικής του Γιάννη Σπανού και 2) φωτογραφίας του Σταμάτη Τρύπου.

Video

Στο πρώτο μία σύνοψη στιγμών της ταινίας με μουσική υπόκρουση ένα τραγούδι του ντουέτου Αλέκας Κανελίδου - Δάκη.




Φωτογραφίες

1. Σύσσωμη η οικογένεια στον κήπο της βίλας. 

ekeino7.jpg



2. Όμορφη λήψη Έλενας - Πέτρου με φόντο τον θαλάσσιο βράχο.

ekeino4.jpg



3. Κολάζ σκηνών περί την πρωτεύουσα. Στην πρώτη ο Πέτρος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Στην δεύτερη κάπου σε μία πολυσύχναστη οδό της Αθήνας με τρόλευ στα δεξιά και διαφήμιση της εφημερίδας "Βραδυνή" στη σκεπή του περιπτέρου. Στην τρίτη λήψη του Αστέρα Βουλιαγμένης.

ekeino3.jpg



4. Μια από τις υποβρύχιες λήψεις.

ekeino9.jpg





5. Η Έλενα.

ekeino8.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ARETARA είπε:
Αρκετά εφέ είδα, ως επί το πλείστον πετυχημένα, με αποκορύφωμα τις σκηνές της πνευματικής δίνης στην οποία υποπίπτει η Έλενα. Θα έλεγα ότι μου θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας με παράλληλα σύμπαντα, τηλεμεταφορές κλπ.



 
Είναι μια από τις πολύ πολύ πολύ αγαπημένες μου ταινίες και όσες φορές και αν τη δω δε πρόκειται να τη βαρεθώ. Για την θεική ομορφιά της Έλενας Ναθαναήλ , για την εξαίρετη μουσική και τραγούδια της , για το πολύ ωραίο , αν και με θλιβερό τέλος , σενάριό της.
 
Κλάμα, κλάμα και ξανά κλάμα εις τη νιοστή!.....

Αλλά, ταινιάρα!..... Κομνηνός & Ναθαναήλ σε εξαιρετικές ερμηνείες! (Η μόνη άλλη ταινία της Ναθαναήλ που μ' έχει ενθουσιάσει τόσο πολύ είναι το "Επιχείρηση Απόλλων").

Μια εξαιρετική παρουσίαση που δεν της λείπει τίποτα! Ευχαριστούμε Aretara! :thumbup:
 
Η σκηνή που η Ναθαναήλ (με εκείνο το καταπληκτικό άσπρο πεντικιούρ) πατάει πάνω στα πόδια του Κομνηνού αποτελεί μάθημα του πως να γυρίσεις "συγκαλυμμένο" ερωτικό πλάνο...Όπως επίσης αναμφίβολο ερωτισμό αποπνέουν τα ριχτά καλοκαιρινά εμπριμέ φορέματά της, με εκείνα τα καταπληκτικά έντονα χρώματα των ΄70s.

Επίσης, από τη μουσική θα άξιζε να γίνει αναφορά και στο ορχηστρικό θέμα του Σπανού "Ακρογιαλιά", ένα βαλσάκι που υπάρχει και με στίχους.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατα κοινη ομολογια, το Σαν Με Κοιτας θεωρειται το πιο ερωτικο μουσικο κομματι στην ιστορια του ελληνικου κινηματογραφου.
 
Φοβερή, υπέροχη, καταπληκτική ταινία, "κόσμημα" του ελληνικού κινηματογράφου .... [και η παρουσίαση του Αρετάρα ΄πολύ ωραία φυσικά ;) ;).... ] .... Επειδή έχουνε ειπωθεί και γραφτεί τόσα και τόσα για την ταινία, θα αναφερθώ σε μια ... "ιδιαίτερη πτυχή" της !!! Τις υποβρύχιες λήψεις !!!

ARETARA είπε:
Μικρά-μικρά. 1) Οι τελείως ασυνήθιστες για τα ελληνικά δεδομένα υποβρύχιες λήψεις (υπήρξε και σύμβουλος κατάδυσης, όπως δηλώνουν και οι τίτλοι της ταινίας).



4. Μια από τις υποβρύχιες λήψεις.

Προβολή συνημμένου 50396
Λόγω της νησιώτικης καταγωγής μου [πάντα μου άρεσε να βλέπω βυθό με τη μάσκα και τα βατραχοπέδιλα στις θάλασσες του μικρού νησιού μου], αυτές οι σκηνές είναι οι πλέον αγαπημένες μου !!! Η "αγωνία" μου όταν είδα για πρώτη φορά αυτές τις σκηνές ήταν : "ααααχ, θα δείξει η ταινία ψάρια στο βυθό ???" ??? Τελικά οι υποβρύχιες λήψεις - ενώ είναι υπέροχες - δεν μάς δείχνουν ψάρια εκτός από μία μόνο σκηνή : Το ζεύγος κολυμπάει δίπλα σε ένα κοπάδι από μικρές σάλπες :flower: :flower: :cool: :cool: ....

Κατα κοινη ομολογια, το Σαν Με Κοιτας θεωρειται το πιο ερωτικο μουσικο κομματι στην ιστορια του ελληνικου κινηματογραφου.

Πάλι θα γράψω κάτι ... κάααπως έξω από τα "συνθισμένα" .... Έξοχη η μουσική του Σπανου, υπέροχες οι γεμάτες ερωτισμό και πάθος ερμηνείες της πολύ μικρής τότε Αφροδιτούλας Μάνου και του Ιταλού, λιτοί αλλά πολύ όμορφοι οι στίχοι ... Όμως, όλα αυτά δεν θα μας είχαν συγκινήσει τόσο μα τόσο πολύ αν δεν είχαν στήσει αυτό το πολύ όμορφο και "αισθησιακό" ηχόχρωμα οι μουσικοί που παίζουν σε αυτό το τραγούδι !!! Προσέξτε τον ήχο που παίζει το παλιό αρμόνιο, που θυμίζει τσέμπαλο !!! Κάθε του νότα "μαχαιριά" στην καρδιά .... Προσέξτε το γύρισμα του ηλεκτρικού μπάσου και τις διακριτικές πινελιές της ηλεκτρικής κιθάρας, αλλά και πώς συμμετέχει η ντραμς στο τραγούδι με απαλό παίξιμο .... Προσέξτε πώς "παρεμβαίνουν" στο τραγούδι το φλάουτο και το βιολί .... Οπότε, τα συγχαρητήρια αξίζουν και στους άξιους μουσικούς που έχουν συνδράμει ....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πού είναι όμως εκείνη η παραλία που γυρίστηκαν οι σκηνές μπαμπά-μικρής με τη στενή λωρίδα γης μέσα στη θάλασσα; Κανείς;
 
Πρέπει να είναι η μικρή λιμνοθάλασσα Ψήφτα στην Τροιζηνία. Δες και εδώ, σχόλιο 471.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ARETARA είπε:
Πρέπει να είναι η μικρή λιμνοθάλασσα Ψήφτα στην Τροιζηνία. Δες και εδώ, σχόλιο 471.
Το είδα, ευχαριστώ, αλλά δεν είναι καθόλου όπως τη δείχνει στην ταινία, υπέροχο μέρος πάντως!
 
Έπεσε στα χέρια μου χτες βράδυ η βιντεοκασσέτα της ταινίας και ανακαλύπτω το εξής: Σε σχέση με το dvd που κυκλοφόρησε η ταινία είναι 4'.12'' μεγαλύτερη σε διάρκεια!!! Οι τίτλοι είναι κάπως διαφορετικοί (έχουν μουσική επένδυση ενώ στο dvd έβαλαν τραγούδι) και το μεγαλύτερο κόψιμο έπεσε στην αρχή της ταινίας. Περίπου 2,5 λεπτά πριν πέσουν οι τίτλοι βλέπουμε τη Ναθαναήλ να παίζει με την κόρη της , κάτι που στο dvd δεν υπάρχει...Λέγαμε για τον Καραγιάννη αλλά δυστυχώς και άλλες εταιρείες παρενέβησαν άσχημα στις νέες εκδόσεις των ταινιών... :(
 
αντι γι αυτη την εναρξη τιτλων:

http://www.youtube.com/watch?v=ZzYEu7_EMxA

στον ΑΝΤ1 καποτε ειχε προβληθει μια καπως διαφορετικη εναρξη που εδειχνε την Ελενα Ναθαναηλ να παιζει με την κινηματογραφικη της κορη Ρουλα Χριστοπουλου,ομως ακουγεται το τραγουδι κανονικα την ωρα που παιζουν

μερικα στιγμιοτυπα

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php


attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
απο δω και περα(γυρω στα 02:40λεπτα) βλεπουμε την ταινια ετσι οπως την ξερουμε..

e1.JPG

e9.JPG

e10.JPG

e12.JPG

e13.JPG

e15.JPG

e17.JPG

e18.JPG

e19.JPG

e20.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι έτσι ακριβώς είναι Κατερίνα αυτά είναι τα κομμένα πλάνα από την αρχή. Μόνο που όταν πέφτουν οι τίτλοι δεν ακούγεται το τραγούδι αλλά μόνο μουσική.
 
tonytony είπε:
Ναι έτσι ακριβώς είναι Κατερίνα αυτά είναι τα κομμένα πλάνα από την αρχή. Μόνο που όταν πέφτουν οι τίτλοι δεν ακούγεται το τραγούδι αλλά μόνο μουσική.
ευχαριστουμε Αντωνη! τουλαχιστον ξερουμε οτι καποτε προβληθηκε στην τηλεοραση ολοκληρηρωμενη η ταινια,εδω που τα λεμε δε λειπει καποιο σημαντικο μερος της,δηλαδη το ψαλιδισμα που εγινε δεν παιζει σημαντικο ρολο στην εξελιξη της ιστοριας.Σε συγκριση με άλλα ψαλιδισματα που ειδαμε,το συγκεκριμενο ειναι μηδαμινης αξιας.Εχουνε δει τα ματια μας πολλα "εγκληματα" :bash: :bash: :bash:
 
panp είπε:
Η σκηνή που η Ναθαναήλ (με εκείνο το καταπληκτικό άσπρο πεντικιούρ) πατάει πάνω στα πόδια του Κομνηνού αποτελεί μάθημα του πως να γυρίσεις "συγκαλυμμένο" ερωτικό πλάνο...Όπως επίσης αναμφίβολο ερωτισμό αποπνέουν τα ριχτά καλοκαιρινά εμπριμέ φορέματά της, με εκείνα τα καταπληκτικά έντονα χρώματα των ΄70s.Επίσης, από τη μουσική θα άξιζε να γίνει αναφορά και στο ορχηστρικό θέμα του Σπανού "Ακρογιαλιά", ένα βαλσάκι που υπάρχει και με στίχους.
Πού μπορώ να το βρω άραγε;
 
Γλυκοπικρη ταινια...δεν την εχω δει ολοκληρη...θεα η Ελενα Ναθαναηλ...κουκλος ο Λακης Κομνηνος και πολυ γλυκια η μικρη Ρουλα Χρυστοπουλου.
 
η ταινια κερδιζει παρα πολλα απο την μουσικη της ειναι γεγονος αυτο,εμενα ειναι απο τις αγαπημενες μου ,δεν εχω να προσθεσω κατι,με καλυψατε

παρα μονο οτι

η ελενα ναθαναηλ οταν περπατουσε στα πατησια σταματαγαν κυριολεκτικα τα αυτοκινητα και την χαζευαν μου το εχει πει ο παππους μου
 
Πίσω
Μπλουζα