Εκπομπή με ταινίες του Disney

Rinus Cesar

RetroNuts!
Joined
22 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.417
Αντιδράσεις
275
Μια από τις αγαπημένες μου παιδικές εκπομές λίγο πριν τα μισά των 80ς ήταν και αυτή που αφορούσε ταινίες του Disney !!! Επρόκειτο για ημίωρη εκπομπή, που, όπως θυμάμαι, μεταδιδόταν Παρασκευή απόγευμα, στην οποία προβάλλονταν είτε καρτούνς, είτε ταινίες παιδικές παραγωγής της Disney !!! Φυσικά, επειδή οι εκπομπές ήταν ημίωρες, οι ταινίες [είτε με πρωταγωνιστές καρτούνς, είτε με πρωταγωνιστές κανονικούς ηθοποιούς] προβάλλονταν με αρκετές περικοπές !!! Περιττό να πω ότι η μεγάλη μου χαρά ήταν όταν η εκπομπή έδειχνε καρτούνς με Μίκυ, Ντόναλντ κλπ κλπ ....

Δύο ταινίες θυμάμαι από αυτήν την παιδική εκπομπή ["κουτσουρεμένες" και προβληθείσες σε ημίωρη "εκδοχή" τους] :

- Η μία ήταν ένα υπέροχο, και πρωτοποριακό για την εποχή του, καρτούν, The Legend Of The Sleepy Hollow, έτους 1949, που στα Ελληνικά είχε μεταφραστεί, αν δεν απατώμαι, σε "Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη" !!! Κι όμως, παρόλο που, ως μικρούληδες, το είδαμε το ... "ογδοντατόσο" στην περί ου ο λόγος εκπομπή, ούτε που μάς πέρασε από το μυαλό ότι .... πρόκειται για τόοοσο παλιό καρτούν !!! Δεν πρέπει να παραλείψω, φυσικά, ότι η κοπέλα, που έκανε την αφήγηση στα Ελληνικά, το "αφηγήθηκε" με τρόπο ... αξιοζήλευτο !!! Η φωνή αυτή είναι πολύ γνωστή και πολύ χαρακτηριστική για την "παιδική ζώνη" εκείνης της εποχής και, σίγουρα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τα παιδικά & εφηβικά μας χρόνια !!! Τη θυμάμαι, επίσης, να αφηγείται ένα άλλο παιδικό, τον "Μπαρμπα Μπαμπά" !!! Νομίζω ότι πρόκειται για τη Χαρά Τσακίρη [κάποιος που θυμάται καλύτερα ίσως μας διαφωτίσει] !!!

Λοιπόν, αυτό το καρτούν, το οποίο απολαύσαμε με υπέροχη αφήγηση στα Ελληνικά, είχε ως θέμα του τις περιπέτειες του δάσκαλου σε ένα χωριό της Αμερικής του 18ου αιώνα !!! Σε αυτό το χωριό οι άνδρες ήταν ερωτευμένοι με την όμορφη Katrina, αλλά αυτή ... διάλεξε τον δάσκαλο, που μόλις είχε φτ'ασει στο χωριό, παρόλο που ήταν "ασουλούπωτος" !!! Κι αυτό επειδή είχε τρόπους, ήταν ευγενικός και καλλιεργημένος και .... ήξερε να φέρεται στις γυναίκες !!! Το "πρωτοπαλίκαρο" και "γόης" του χωριού κόντευε να σκάσει από τη ζήλεια του, βλέποντας ότι ο δάσκαλος θα του "φάει" την όμορφη Katrina !!! Η ζήλεια του "χτύπησε κόκκινο" κάποιο βράδυ, σε ένα χορό όπου όλο το βράδυ ο δάσκαλος χόρευε με την Katrina, κι αυτός ... καθόταν σε μια γωνιά και τους έβλεπε τσαντισμένος !!! Και αποφάσισε να τού κάνει "σπάσιμο" : Με το που πήγε 12 τα μεσάνυχτα, άρχισε να διηγείται τον μύθο του Ακέφαλου Καβαλάρη, ο οποίος είναι ένα φάντασμα που εμφανίζεται στο νεκροταφείο έξω απ' το χωριό τη βραδυά του Halloween και ... κυνηγάει τους περαστικούς, που περνούν το δρόμο έξω από αυτό, για να τους πάρει το κεφάλι !!! Και ο δασκαλάκος, ακούγοντας την ιστορία του ..... τρόμαξε πάαααρα πολύ !!! Και σαν να μην έφτανε αυτό : Καθώς επέστρεφε από τον ... "καταραμένο δρόμο", συνάντησε τον Ακέφαλο Καβαλάρη, ο οποίος τον πήρε στο κυνήγι !!!

Η ταινία αυτή υπάρχει στο YouTube σε 4 βιντεάκια [μακάρι να υπήρχε και με την ελληνική αφήγηση] !!! Από εκεί που βλέπεις μια γλυκύτατη ταινία καρτούν, πλημμυρισμένη με χρώματα, μουσικές, τραγούδια κλπ, ξαφνικά μετατρέπεται σε ... καρτούν τρόμου !!! Να ένα από τα βιντεάκια :

http://youtu.be/N4dudHgGISE

Την επόμενη μέρα, που βρέθηκα στο εξοχικό μας με τους θείους μου και τα ξαδέρφια μου, συζητούσα με τον ξάδελφό μου [λίγο μεγαλύτερος από μένα] το ταινιάκι :

- Είμαι σίγουρος, ξάδελφε, ότι ο αντίζηλος του δάσκαλου μεταμφιέστηκε σε Ακέφαλο Καβαλάρη και εμφανίστηκε μπροστά του για να τον τρομάξει, να τον κάνει να φύγει απ' το χωριό και να παντρευτεί αυτός την Κατρίνα !!!

- Αυτό δεν το ξέρουμε, αυτό δεν το έμαθε ποτέ κανείς !!! Ο μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη έμεινε για πάντα χωρίς εξήγηση !!!

- Η δεύτερη ταινία που θυμάμαι από αυτήν εκπομπή είναι αυτή που πραγματευόταν την ιστορία του Mafatu, γυρισμένη το 1973, την οποία απολαύσαμε, ομοίως, με πολύ όμορφη αφήγηση στα Ελληνικά !!! Η ταινία αυτή ήταν βασισμένη στο παιδικό / νεανικό βιβλίο του Armstrong Sperry "Call It Courage" εκδόσεως 1941 [δεν γνωρίζω με ποιον τίτλο το βιβλίο και η ταινία μεταφράστηκαν στα Ελληνικά]. Ο Μafatu ήταν ένα παιδί, που ζούσε σε κάποιο νησάκι του Ειρηνικού Ωκεανού !!! Όμως, αν και νησιώτης .... τη φοβόταν πολύ τη θάλασσα !!! Και η ταινία τον δείχνει να ναυαγεί σε ένα ακατοίκητο νησάκι του Ειρηνικού, όπου περνάει διάφορες περιπέτειες, οι οποίες, όμως, τον έκαναν να μη φοβάται πια τη θάλασσα και να γίνει .... θαλασσόλυκος !!! Περισσότερα δεν θα διηγηθώ, δεν θα ήταν καλό γι' αυτούς που, ενδεχομένως, θα θέλουν να διαβάσουν το βιβλίο ή να αναζητήσουν το dvd της ταινίας !!! Πάντως, θυμάμαι ότι είχα χαρεί πάρα πολύ όταν κάποια Κυριακή μεσημέρι η Κρατική Τηλεόραση έδειξε ολόκληρη την ταινία, μαζί με τις σκηνές που είχαν "περικοπεί" προκειμένου να χωρέσει στη μισή ώρα της εκπομπής για την οποία άνοιξα τόπικ ......
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είναι ενδιαφέρον αυτές οι ταινίες της Disney του 1940. Έχουν μία ξεχωριστή τεχνοτροπία, την οποία δεν την βρίσκεις σε σημερινές παραγωγές.
 
Αν καταλαβα καλα ποια εκπομπη λες, θυμαμαι οτι τη μισουσα μετα βδελυγμίας.

Ξεκινουσε με χρωματα και καρτουν και τον Μικυ και αλλους ηρωες στον τιτλο, και τελικα οταν επιτελους αρχιζε η εκπομπη εβλεπα κατι τυπους να μιλανε, να δειχνουν τα αξιοθεατα της Disneyland και κατι ασχετες ταινιες εποχής με ανθρώπους (=ηθοποιούς).

Θυμαμαι ρωτουσα τους γονεις μου (μεσ στο κλαμα) "Μα αφου ειναι κανονικη ταινια, γιατι δειχνουν μικιμαους στην αρχη;" :cry:

Το τι απογοητευση και ξενερωμα ετρωγα καθε φορα που αρχιζε αυτη η εκπομπή δεν λέγεται.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα