Ελληνικός προκριματικός 1980

thanos75

RetroMaNiaC
Joined
1 Νοέ 2010
Μηνύματα
1.174
Αντιδράσεις
1.381
Όντας τις τελευταίες μέρες εμπύρετος στο κρεβάτι, έπεσε στα χέρια μου ένα λεύκωμα που είχα για τη Eurovision το οποίο έχει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους ελληνικούς τελικούς για τη Eurovision στο πέρασμα των χρόνων. Σε πολλούς από αυτούς συμμετείχαν τραγούδια που έγιναν στην εποχή τους πολύ μεγάλες επιτυχίες -ανεξαρτήτως από το εάν πήγαν στο διαγωνισμό ή όχι. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο ελληνικός προκριματικός του 1980. Παραθέτω τα τραγούδια που συμμετείχαν και- σε όσα από αυτά βρήκα- τα links τους στο youtube. Για τα υπόλοιπα δεν μπόρεσα να βρω κάτι, αλλά εάν κάποιος έχει κάποιο απόσπασμα και μπορεί να το ανεβάσει, καλοδεχούμενο απο καρδιάς!!! :) Μακάρι πάντως να μπορούσε να βρεθεί και οπτικοακουστικό υλικό από την τελική βραδιά, όπως συνέβη για παράδειγμα για το 1983. Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε τα τραγούδια με τη σειρά εμφανίσεώς τους τότε:

1. Έχω μια μελωδία- Γιάννης Φλωρινιώτης http://www.youtube.com/watch?v=HpCiw-3CYFQ (παρατηρήστε την Καίτη Γαρμπή και την αδερφή της Λιάνα στα φωνητικά του τραγουδιού, ο φίλος που ανέβασε το τραγούδι αναφέρει μάλιστα πως η χορογραφία ήταν πολύ πιο δυνατή την βραδιά του τελικού)

2. Mόνο εσύ- Δάκης & Ρένα Πάντα http://www.youtube.com/watch?v=APjmd-4o4J4

3. Ωτοστόπ- Αννα Βίσση

10 Στο ρυθμό των UFO- Γκρουπ anonymous (τι UFOμανία μας είχε πιάσει εκείνη τη χρονιά :D )

11. Να λες σ'αγαπώ- Φαίη Σίγκμα

12. Τι θες να πω- Τάκης Αντωνιάδης

H τελική κατάταξη είχε ως εξής

1. Ωτοστόπ 474 βαθμοί

2. UFO 469 βαθμοί

3 Πάρε ένα κοχύλι από το Αιγαίο 410

4. Στο ρυθμό των UFo 368

5. Έτσι απλά σ'αγαπώ 364

6. Τικι- τακ 361

7. Τι θες να πω 341

8. Θυμήσου με 328

9. Μόνο εσύ 289

10 Εχω μια μελωδία 260

11 Να λες σ'αγαπώ 225

12 Μην αργείς 202

Να αναφέρω πως ο τελικός έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 1980 στα στούντιο της ΕΡΤ στην Παιανία, ενώ την παρουσίαση έκανε ο Βασίλης Τσιβιλίκας. Ήταν μάλιστα μια από τις πρώτες έγχρωμες εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ. Νομίζω πως ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους τελικούς ever με τραγούδια που έγιναν επιτυχίες και ακούγονται ακόμα και σήμερα Μακάρι όπως προανέφερα να έχει διατηρήσει κάτι η ΕΡΤ και να μας κάνει καμια έκπληξη κάποτε και να δούμε υλικό από την τελική βραδιά
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ ενδιαφέρον!!!!Μπράβο Θάνο! Να αρρωσταίνεις πιο συχνά.. :p Δεν το ήξερα πως η αγαπημένη Γλυκερία είχε συμμετάσχει σε εθνικό τελικό..Βρε τι μαθαίνει κανείς..
 
Ευχαριστούμε Θάνο για τις πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μας. Θυμάμαι πως είχα απογοητευτεί και θυμώσει πάρα πολύ :rant: γιατί ήθελα να βγει πρώτος ο Τουρνάς, το UFO ήταν ένα τραγούδι που ποτέ δεν ξέχασα, που ακόμα ακούω και λατρεύω. (Και για να μην ξεχνιόμαστε: πολλά περαστικά σου)
 
krios είπε:
Ευχαριστούμε Θάνο για τις πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μας. Θυμάμαι πως είχα απογοητευτεί και θυμώσει πάρα πολύ :rant: γιατί ήθελα να βγει πρώτος ο Τουρνάς, το UFO ήταν ένα τραγούδι που ποτέ δεν ξέχασα, που ακόμα ακούω και λατρεύω. (Και για να μην ξεχνιόμαστε: πολλά περαστικά σου)
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, και εμένα το UFO ήταν το αγαπημένο μου και όπως θα παρατήρησες ήρθε δεύτερο με μόλις 5 βαθμούς διαφορά. Μάλιστα νομίζω πως υπήρξαν καταγγελίες και διαμαρτυρίες από μέρους του Κώστα Τουρνά σχετικά με την ψηφοφορία. Εννοείται πάντως πως εάν πήγαινε ο Τουρνάς ή έστω ο Δάκης θα τα πηγαίναμε πολύ καλύτερα εκεινη τη χρονιά. Btw, βρήκα πολύ όμορφο και το τραγούδι του Πολυχρονιάδη! Πραγματικά δεν το ήξερα το συγκεκριμένο τραγούδι
 
Περαστικά και σιδερένιος!!! Πολύ θα ήθελα αυτό το βιβλίο να το ψαχουλέψω και να μάθω περισσότερα. Από του συγκεκριμένου τελικού τα τραγούδια το μόνο που ήξερα, εκτός από το νικητήριο, ήταν το UFO του Τουρνά με τους Επίκουρους. Να πω την αμαρτία μου, ασυζητητί Τουρνάς έπρεπε να πάει στην Ολλανδία και θα πήγαινε πολύ καλύτερα από τη Βίσση. Εξαιρετικό κομμάτι και πολύ γιουροβιζιονικό.

Παρά την ήττα του Τουρνά, το κομμάτι όντως έγινε επιτυχία και μπήκε και στο δίσκο του Τουρνά εκείνη τη χρονιά (έχω το βινύλιο!). Η Βίσση, όμως, πονηρά σκεπτόμενη, πήρε μαζί της το συγκρότημα Επίκουροι για συνοδεία στη σκηνή, με αυτή τη... φοβερή και τρομερή χωρογραφία, την οποία παρουσίασαν και στο

του τραγουδιού.
 
Περαστικά και από μένα φίλε thanos75!!

Και κάτι ακόμα - πολλά συγχαρητήρια για το θέμα που άνοιξες! :bow:

Είχα πολύ καιρό να διαβάσω στο τηλεοπτικό sub-section του forum ένα (νέο) θέμα με τόσες πολλές (και άγνωστες για τους περισσότερους) πληροφορίες!!

Σε ευχαριστώ πολύ από καρδιάς!

Είναι πολλά αυτά τα οποία έμαθα από το post σου, όπως τα ονόματα όλων των ερμηνευτών, η σειρά της τελικής κατάταξης (και η τελική βαθμολογία) και το ότι ο παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Βασίλης Τσιβιλίκας!

Μια μικρή διόρθωση μόνο, όσον αφορά την ημερομηνία της διεξαγωγής (και ζωντανής μετάδοσης) του Ελληνικού προκριματικού (τελικού):

Ήταν η Δευτέρα 10 Μαρτίου 1980 και όπως γράφεις διεξήχθη στα τηλεοπτικά στούντιο της Παιανίας (μια επιφύλαξη όμως - έχει/είχε η ΕΡΤ στούντιο στην Παιανία, ή μήπως πρόκειται για τα ιδιωτικά στούντιο της Παιανίας TVE της οικογένειας Ελμαζόγλου; )

Να συμπληρώσω ακόμα ότι επίσης ζωντανός και έγχρωμος είχε μεταδοθεί και ο Ελληνικός προκριματικός (τελικός) για την EUROVISION ένα χρόνο πριν μέσω της ΕΡΤ από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 1979. Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας κάποιες πληροφορίες και για αυτόν τον Ελληνικό προκριματικό από το λεύκωμά σου φίλε thanos75; :please:

Παραθέτω την καταχώρηση του περιοδικού ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ εκείνης της εβδομάδας που διαφήμιζε το πρόγραμμα - παραθέτει κάποιες ακόμα πληροφορίες, όπως τα ονόματα των συντελεστών των τραγουδιών, αλλά και της κριτικής επιτροπής:

attachment.php


Τέλος, θα συμφωνήσω μαζί σου πως...

thanos75 είπε:
... ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους τελικούς ever με τραγούδια που έγιναν επιτυχίες και ακούγονται ακόμα και σήμερα
Για να βρεθεί ο Ελληνικός αυτός τελικός στην ΕΡΤ θα πρέπει να συμβεί κάποιο "θαύμα", καθώς δεν υπάρχει καθόλου υλικό σχετικό με την EUROVISION από εκείνα τα χρόνια... Δεν παύουμε όμως να ελπίζουμε... :)

ΥΓ Υπάρχουν κάποιες διαφορές σε κάποια ονόματα των ερμηνευτών των τραγουδιών. Να υποψιαστώ ότι ο "δαίμων του τυπογραφείου" είχε χτυπήσει τη Ραδιοτηλεόραση εκείνες τις μέρες; ::)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολυ ενδιαφερουσες πληροφοριες Θανο!Πολυ γνωστα κομματια που ουτε μου ειχε περασε απο το μυαλο οτι ειχαν συμμετασχει σε Ελληνικο τελικο eurovision!Αντε και..περαστικα!!
 
ΤΑΣΟΣ ΚΡΙΤΣΙΩΛΗΣ είπε:
Το "Μην αργείς" ηχογραφήθηκε από τη Μαρινέλλα το 1981...
Τάσο, υποθέτω πως μιλάμε για αυτό το τραγούδι ε?


Tί υπέροχο τραγούδι και τί ωραία ερμηνεία από τη Μαρινέλλα!

Συγγνώμη αλλά αυτό το όμορφο κομμάτι ήρθε τελευταίο? :angry: Έλεος... Εκτός κι αν το ερμήνευσε τόσο χάλια ο Στεφανίδης στον ελληνικό τελικό. Τι να πω...Νομίζω πως τελικά ήταν όντως ένας σκανδαλώδης τελικός. Ειλικρινά, από όσα τραγούδια μπόρεσα να ακούσω, νομίζω πως της Βίσση ήταν μάλλον από τα πιο αδιάφορα τελικά
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δαγκωτό UFO, από τα καλύτερα τραγούδια του Κώστα Τουρνά. Πάντως το παρασκήνιο ακούστηκε -και γράφτηκε- για πολιτική παρέμβαση ώστε να πάει το (ασήμαντο κατ εμέ) "Ώτοστοπ" στον διαγωνισμό. Δυστυχώς δεν έχω ακούσει το τραγούδι της Sigma Fay που τότε ήταν στα πάνω της , αλλά μετά εξαφανίστηκε
 
Χαιρετώ την παρέα!!

Σας παραθέτω μια τυχαία χθεσινοβραδυνή "ανακάλυψη" στο YouTube:


Θεωρώ ότι πρέπει να πρόκειται για απόσπασμα από την παρουσίαση του τραγουδιού της Βίσση στον Ελληνικό τελικό του 1980, για τους ακόλουθους λόγους:

1) Είναι γυρισμένο σε στούντιο με κοινό και

2) Οι χορευτές είναι τρεις, αλλά όχι οι "Επίκουροι". Να είναι άραγε οι Νίκος Αβαγιανός, Γιώργος Γεωργιάδης και Σάκης Σαραντόπουλος που χόρεψαν μαζί της εκείνη την βραδιά;
 
ΩΩΩΩΠΑΑΑΑΑ!!!! Πολύ σπουδαία ανακάλυψη!!!

Κατ' αρχήν, πάμε στα αυτονόητα: Η λήψη είναι από κάμερα ή κινητό, όπως ο Χρήστος πριν λίγα χρόνια μας είχε ανεβάσει εδώ τα αγαπημένα μας σήματα, Μπερνάρ!!!!

Στα υπόλοιπα: Δεξιά στο βίντεο κάποια στιγμή εμφανίζεται "NGTV", λογικά το κανάλι που το μετέδωσε.

Νομίζω καλύτερα, από το να αρχίσουμε τις αναλύσεις, να στείλω μήνυμα σ' αυτόν που το ανέβασε να μάθω, γιατί τον ψάχνω αυτόν τον Τελικό εδώ και χρόνια (όχι μέσω ΕΡΤ, εννοείται.......)
 
Μηπως προκειται για παρουσιαση της Ελληνικης συμμετοχης σε ξενο τηλεοπτικο σταθμο στα πλαισια της προωθησης του το 1980?
 
Περισσότερο λογική μου φαίνεται η άποψη του Χρήστου.

Όπως και να χει το πράγμα ευχαριστούμε πολύ bernard για την ανακάλυψη του βίντεο.
 
ChristosM είπε:
Μηπως προκειται για παρουσιαση της Ελληνικης συμμετοχης σε ξενο τηλεοπτικο σταθμο στα πλαισια της προωθησης του το 1980?

tsalk είπε:
Περισσότερο λογική μου φαίνεται η άποψη του Χρήστου.
Και όμως παιδιά, το επιβεβαιώνω ότι πρόκειται για βίντεο από τον Ελληνικό τελικό του 1980 όπως μεταδόθηκε από την ΕΡΤ την Δευτέρα 10 Μαρτίου.

Δείτε την φωτογραφία από το αφιέρωμα της ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (τεύχος 527, 15-21 Μαρτίου 1980) και συγκρίνετε:

1) Το ντεκόρ του στούντιο (χαρακτηριστικότατο)

2) Τα ρούχα της Άννας Βίσση και των τριων χορευτών

3) Την ορχήστρα (τελικά δεν είναι θεατές) στα αριστερά της φωτογραφίας, όπως και στο βίντεο

Είναι όλα ίδια με αυτά του βίντεο!!

attachment.php


Άλλωστε, χρόνος για να παρουσιαστεί η Ελληνική συμμετοχή σε ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς το 1980 δεν πιστεύω ότι υπήρχε αρκετός, λόγω της επιλογής της τελευταίας στιγμής (1 μήνας + 1 εβδομάδα μόνο πριν την βραδιά του διαγωνισμού).

Επομένως, απομένει να βρεθεί τώρα ολόκληρη η βραδιά του Ελληνικού τελικού με τα πολλά όμορφα τραγούδια που προαναφέραμε (και η οποία δυστυχώς, κατηγορήθηκε πολύ από τους δημοσιογράφους της εποχής...) - Κώστας Τουρνάς, Δάκης + Ρένα Πάντα, Γιάννης Φλωρινιώτης (+ Καίτη Γαρμπή), Μίλλη Καράλη, Γλυκερία και άλλοι...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΜΠΕΡΝΑΑΑΑΑΑΑΑΡ!!!!!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!!! :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:

(............μπορείς να μου σκανάρεις τη φωτό του Τουρνά για να την έχω καθαρή;;;;; Αδυναμίες είναι αυτές, βλέπεις!!!!!)

Edit: Ήξερα ότι ο Τουρνάς έχασε με 4 πόντους, αλλά τελικά είναι 5.... Σχετικά με την πολιτική παρέμβαση, είναι κάτι που υπάρχει ως φήμη πολλά χρόνια πριν το υποστηρίξει έμμεσα και ο ίδιος πριν κάποια χρόνια, σε συνέντευξή του. Εγώ αυτό που ξέρω είναι πως της το "χρωστάγανε" της Βίσση (και δεν το λέω με καλή έννοια), γιατί ο "Κύριος Νόμπελ" του 1978 έχασε από τον "Τσάρλυ Τσάπλιν" της Τάνιας Τσανακλίδου πανηγυρικότατα...

Edit 2: To "U.F.O" πρωτοκυκλοφόρησε σαν 45αράκι με φωνητικά από τους Επίκουρους, αλλά στον δίσκο "Τώρα" κάνει φωνητικά η Ελπίδα. Ιδού και το εξώφυλλο από το 45άρι (δεν το έχω):

1980 - U.F.O. color.jpg

Edit 3: Έχω στείλει μήνυμα στον uploader του βίντεο... να δω αν θα απαντήσει....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
stam1370 είπε:
ΜΠΕΡΝΑΑΑΑΑΑΑΑΡ!!!!!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!!! :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:
(............μπορείς να μου σκανάρεις τη φωτό του Τουρνά για να την έχω καθαρή;;;;; Αδυναμίες είναι αυτές, βλέπεις!!!!!)

Edit: Ήξερα ότι ο Τουρνάς έχασε με 4 πόντους, αλλά τελικά είναι 5.... Σχετικά με την πολιτική παρέμβαση, είναι κάτι που υπάρχει ως φήμη πολλά χρόνια πριν το υποστηρίξει έμμεσα και ο ίδιος πριν κάποια χρόνια, σε συνέντευξή του. Εγώ αυτό που ξέρω είναι πως της το "χρωστάγανε" της Βίσση (και δεν το λέω με καλή έννοια), γιατί ο "Κύριος Νόμπελ" του 1978 έχασε από τον "Τσάρλυ Τσάπλιν" της Τάνιας Τσανακλίδου πανηγυρικότατα...

Edit 2: To "U.F.O" πρωτοκυκλοφόρησε σαν 45αράκι με φωνητικά από τους Επίκουρους, αλλά στον δίσκο "Τώρα" κάνει φωνητικά η Ελπίδα. Ιδού και το εξώφυλλο από το 45άρι (δεν το έχω):

Προβολή συνημμένου 99034

Edit 3: Έχω στείλει μήνυμα στον uploader του βίντεο... να δω αν θα απαντήσει....
Καλέ μου Σταμάτη, ξέρω πόσο μεγάλη αγάπη έχεις στον Κώστα Τουρνά και με μεγάλη χαρά θα ποστάριζα την φωτογραφία του από την βραδιά του τελικού με καλύτερη ανάλυση, αλλά δυστυχώς, αυτή είναι η καλύτερη ποιότητα με την οποία την έχω, καθώς δεν έχω το συγκεκριμένο τεύχος στην κατοχή μου, απλώς έχω φωτογραφίσει κι εγώ με την σειρά μου την συγκεκριμένη σελίδα.

attachment.php


attachment.php


attachment.php


Δεν ξέρω αν μπορεί όμως να ανεβάσει τις τρεις φωτογραφίες με καλύτερη ανάλυση κάποιος από τους φίλους που έχει το συγκεκριμένο τεύχος της ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (τεύχος 527, 15-21 Μαρτίου 1980) στην κατοχή του...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπραβο Μπερναρ!! Αρα ο τελικος ειχε αγοραστει και προβληθει απο το Ελληνικο καναλι της Αμερικης. Αυτο ειναι μια ιδιαιτερα σημαντικη πληροφορια....
 
Καλά Μπερνάρ....έχω μείνει speechless, τί ανακάλυψη ήταν αυτή. Νομίζω πως τελικά σε ελληνικά κανάλια του εξωτερικού μπορούν να βρεθούν απίστευτοι θησαυροί. Δεν το πιστεύω πραγματικά ότι βλέπω έστω και ένα μικρό απόσπασμα του τελικού του 80. Μακάρι κάποια στιγμή να βρεθεί όλος
 
Πίσω
Μπλουζα