Ενας άνθρωπος για όλες τις εποχές - A Man for All Seasons (1966)

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιουν 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
75
Τα σέβη μου στην ομήγυρη.

Εκτός απο το''Βατερλώ'' για το οποίο έγραψα γιατί το θυμάμαι να προβάλλεται 2-3 φορές απο την ΕΡΤ στα τέλη των '80ς , άλλη ταινία που είχε παιχτεί κάμποσες φορές και μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ήταν το''Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές''.

Απ'ό,τι ξέρω είχε πάρει όσκαρ καλύτερης ταινίας το 1966-7. Μιλάμε για Χόλιγουντ ποιότητας.

Θέμα του ο Τόμας Μορ, καγκελάριος του βασιλιά Ερρίκου Η' της Αγγλίας (του γνωστού με Ανν Μπόλειν , πολλούς γάμους και πολλά κομμένα κεφάλια). Αν και πρώτος σύμβουλος του βασιλιά, διαφώνησε με τη σύγκρουση του με τον Πάπα και κατέληξε να χάσει κι αυτός το κεφάλι του, παρά τις εκκλήσεις να αλλάξει γνώμη και να σώσει τη ζωή του. Έξοχη ηθοποιία και φοβερή αναπαράσταση εποχής .

Το θυμήθηκα καθώς πρόσφατα το έδειξε 2-3 φορές το ''Μακεδονία''.
 
Ποιος "άνθρωπος για όλες τις εποχές" καλέ μου ΤΑΚΗ; :)

Τον έφαγε λάχανο η σειρά ροκ, σεξ και τα ιστορικά γεγονότα σαλάτα Tudors:D.

Εκεί τον Τόμας Μουρ υποδύεται (πολύ καλά) ο ταλαντούχος Τζέρεμι Νόρθαμ.

Και δεδομένου του διεθνούς πατάγου, ποιος τον θυμάται τώρα τον Πολ Σκόφιλντ και το μοναδικό Όσκαρ που του χάρισε ο ρόλος.

Πολύ ωραία ταινία, εστιάζει αποκλειστικά στη συνειδησιακή κρίση που δημιουργεί στον Μουρ η απόφαση του βασιλιά ν' αποκηρύξει την πρωτοκαθεδρία του πάπα για να μπορέσει να πάρει το πολυπόθητο διαζύγιό του από την Αικατερίνη της Αραγωνίας. Ο ίδιος ο Ερρίκος νομίζω ότι εμφανίζεται μόνο σε μια σκηνή, στην αρχή της ταινίας, στην επίσκεψη (ιστορικά αποδεδειγμένη) του βασιλιά στο σπίτι του διανοούμενου καγκελάριού του Μουρ. Όλη η συνέχεια είναι η πορεία ενός ανθρώπου αντιμέτωπου με τις ιδέες του και την προσπάθειά του να μείνει πιστός σε αυτές και να θέσει το όριο ανάμεσα στην αυτοπροστασία του και στην προδοσία του βαθύτερου εγώ του.

Ενημερωτικά, ο Τόμας Μουρ είναι πλέον για τους καθολικούς μάρτυρας και άγιος. Μαζί με μερικούς άλλους Άγγλους εκείνης της εποχής που χάσανε το κεφάλι τους, λόγω διαφωνίας με την απόσχιση από τη Ρώμη.
 
retrofan είπε:
Ποιος "άνθρωπος για όλες τις εποχές" καλέ μου ΤΑΚΗ; :) Τον έφαγε λάχανο η σειρά ροκ, σεξ και τα ιστορικά γεγονότα σαλάτα Tudors:D.

Εκεί τον Τόμας Μουρ υποδύεται (πολύ καλά) ο ταλαντούχος Τζέρεμι Νόρθαμ.

Και δεδομένου του διεθνούς πατάγου, ποιος τον θυμάται τώρα τον Πολ Σκόφιλντ και το μοναδικό Όσκαρ που του χάρισε ο ρόλος.
νταξ, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα! δηλώνω θαυμάστρια του Jeremy Northam αλλά άλλο το ένα και άλλο το άλλο 8) η συγκεκριμένη ταινία κέρδισε 6 όσκαρ και έπαιζε μέσα μέχρι και ο orson welles ... καλές και οι σαπουνόπερες αλλά μερικά πράγματα είναι καλό να τα έχουμε δει και στο πρωτότυπο!

καταπληκτική ταινία. δείτε την.
 
Σαρκαστικό ήταν το "τον έφαγε λάχανο":cool:

Δηλώνω θαυμάστρια φανατική του Τζέρεμι Νόρθαμ (από την εποχή του χιλιολατρεμένου "The Winslow boy") και καθόλου των Tudors. Θα κάνουν εκατομμύρια παιδάκια να μηδενιστούν στο μάθημα ιστορίας γράφοντας άρες μάρες κουκουνάρες περί πορτογαλέζικου (και όχι σκωτσέζικου) γάμου της αδελφής Μάργκαρετ (και όχι Μαίρης) και ν' αναρωτιούνται από πού στο καλό μας προέκυψε ξαδέλφη η Μαρία Στιούαρτ που την έφαγε λάχανο η Ελισάβετ.

Όχι και τόσο εύπεπτη ταινία η μία, sex, drugs n' rock and roll εποχής το άλλο. Ανάλογα για το αν για το βράδυ γουστάρεις κοτόπουλο με αβοκάντο ή πατατάκια με μπίρες :D .
 
και σιγά μη σε πιστεύαμε ότι προτιμάς tudors :p

τέλειο και εκείνο ... με μπύρα :D
 
Ρετροφαν δεν έχεις άδικο. όποτε έτυχε να αναφέρω τη ταινία όλοι μου λένε ''α, ναι η ίδια ιστορία με τους Tudors''. Τί να γίνει;
 
Πίσω
Μπλουζα