Ερωτηση για την αισθητική synthwave

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.578
Αντιδράσεις
1.703
Συνειδητοποιησα την υπαρξη της αναγεννησης 80ς, οποτε συνδυασα στο μυαλο μου τη μοντερνα μουσικη synthwave, που συνοδευονται με σχετικα graphic art που εβλεπα και ακουγα εδω κι εκει τα τελευταια χρονια.

Εχω παρατηρησει ομως το εξης: στις συγκεκριμενες γραφικες αναπαραστασεις και βιντεακια παιζουν αρκετα επαναλαμβανομενα στοιχεια και "συμβολα" που μου φαινονται γνωριμα, αλλα δεν μπορω να εντοπισω στις αναμνησεις μου, και θα με ενδιεφερε να μαθω την προελευση τους, δηλ αν εχουν οντως χρησιμοποιηθει τη δεκαετια του 80 απο γραφιστες η μουσικους.

Τα κοινα στοιχεια που βλεπω ειναι
  • Ενα σκοτεινω ψηφιακο τοπιο που αποτελειται απο τετραγωνακια (grid) και βουνα στο βαθος
  • Ενα ηλιοβασιλεμα, οπου το ντεγκρνταρισμα του ηλιου γινεται με διακεκομμενες γραμμες
  • Φοινικοδεντρα που παραπεμπουν σε Καλιφορνια, Λος Αντζελες, Μαιαμι η κατι τετοιο
  • Χλιδατα ρετροφουτουριστικα αυτοκινητα (τυπου DeLorean) που παλι μου παραπεμπουν σε Μαιαμ
  • Ενα πρασινο αναποδο τριγωνο
Νομιζω αν καποιος εχει δει σχετικες εικονες και βιντεο θα καταλαβει τι εννοω. Αν δεν ειμαι σαφης μπορω να ψαξω να βρω εικονες.

Ηαπορια μου λοιπον ειναι αν αυτα τα στοιχεια εχουν χρησιμοποιηθει επανειλημμενα στο παρελθον τα οποια κοπιαρουν οι σημερινοι synthwavers, αν το Μαιαμι, με τους φοινικες κλπ αποτελουσε καποιο πολιτιστικο κεντρο στα 80ς και το χρησιμοποιουν σαν αναφορα τωρα.
 
Αρκεί να βάλει κάποιος "'80s" στο Google, και θα δει όλα αυτά που αναφέρεις...

Εγώ νομίζω ότι είναι, κατά κάποιο τρόπο "Trademarks" των '80s, διότι η συγκεκριμένη εποχή άφησε ανεξίτιλα τα σήματά της.
Όπως στο GTA Vice City, βλέπεις και νιώθεις ότι είσαι στα '80s, όταν οδηγείς στην παραλιακή με τους φοίνικες και το ηλιοβασίλεμα, έως και στο πιο πρόσφατο "Τηλεκατάρτιση για επιστήμονες - Σκοιλ Ελικικου", στο background που βλέπεις τα σχήματα...

Όλα αυτά, αποτυπώθηκαν στη δεκαετία του '80, σε πίνακες, ρούχα, demos υπολογιστών και αλλού...

Μοιραίο ήταν να συνδεθούν με την χρυσή αυτή δεκαετία!
 
Χμ ναι, το Vice City διαδραματιζεται στο Μαιαμι το 85 αλλα πριν παιξω το παιχνιδι δεν ειχα κανει καποια συνδεση μεταξυ 80 και Μαιαμι.

Ομολογω οτι δεν ειχα ποτε υποψη μου για "πινακες, ρουχα, demos" με αναφορες στο Μαιαμι που λες. Ισως ενας Αμερικανος οταν ακουει 80 σκεφτεται παραλιες, ηλιοβασιλεματα, φοινικες κλπ, αλλα εγω σκεφτομαι Καραντε Κιντ, Επιστροφη στο Μελλον, Ψυχρο Πολεμο, ΠΑΣΟΚ, Αταρι κλπ XD Νιωθω οτι μολις βγηκα απο το Ματριξ :/

Απο που οφειλεται αυτη η συνδεση αραγε; Ισως εχει ξεκινησει απο το Miami Vice??
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν αναφέρομαι μόνο στο "Miami Style", αλλά σε όλα τα σχέδια, λογότυπα που "έπαιξαν" στα '80s.

Πάντως, το Miami Vice έχει παίξει το ρόλο του...
 
Πίσω
Μπλουζα