Ηθοποιοί που θα άξιζε να λάβουν τιμητικό βραβείο από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

atanasio

RetroNuts!
Joined
10 Ιαν 2011
Μηνύματα
2.435
Αντιδράσεις
3.351
Χτες (8 Νοεμβρίου 2014) το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της τελετής λήξης, απένειμε τιμητικά βραβεία (για το σύνολο της κινηματογραφικής τους προσφοράς) στους σκηνοθέτες Παντελή Βούλγαρη και Λάκη Παπαστάθη και στις ηθοποιούς Βούλα Ζουμπουλάκη και Άννα Συνοδινού.

Πιστεύω ότι η απονομή βραβείων σε βετεράνους του θεάματος είναι μια εξαιρετική ιδέα, ένας δίκαιος -και πολύ συνηθισμένος σε άλλες χώρες- φόρος τιμής σε ανθρώπους που σημάδεψαν τον χώρο τους με τη δουλειά τους. Ωστόσο, στον χώρο των ηθοποιών του ελληνικού κινηματογράφου, οι μέχρι τώρα τιμητικές βραβεύσεις από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι ελάχιστες. Κάνω λοιπόν έναν πρόχειρο κατάλογο με εν ζωή -δυστυχώς πάρα πολλοί σημαντικοί έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη ζωή χωρίς καμία αναγνώριση από την πολιτεία- μεγάλους Έλληνες πρωταγωνιστές που, κατά τη γνώμη μου, άφησαν πολύ έντονο το στίγμα τους στο σινεμά και που θα άξιζε να βραβευτούν:

Μαίρη Χρονοπούλου, Μάρω Κοντού, Γκέλυ Μαυροπούλου, Τζένη Ρουσσέα, Μάρθα Βούρτση, Αλεξάνδρα Λαδικού, Ξένια Καλογεροπούλου, Μάρθα Καραγιάννη, Άννα Φόνσου, Μπέτυ Αρβανίτη, Ζωή Λάσκαρη, Έλλη Φωτίου, Βέρα Κρούσκα, Νόρα Βαλσάμη, Μπέττυ Λιβανού, Άγγελος Αντωνόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Στέφανος Ληναίος, Κώστας Βουτσάς, Κώστας Καζάκος, Ανδρέας Μπάρκουλης, Γιάννης Βόγλης, Γιάννης Φέρτης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιώργος Πάντζας, Νίκος Ξανθόπουλος, Σπύρος Φωκάς, Φαίδων Γεωργίτσης, Κώστας Πρέκας, Λάκης Κομνηνός, Νίκος Γαλανός.

Ενδεχομένως ξεχνάω κάποιους και ζητώ συγγνώμη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στέφανος Ληναίος, Έλλη Φωτίου, Μπέτυ Αρβανίτη.
 
n.g.s. συμφωνώ απολύτως για τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου. Την Μπέτυ Αρβανίτη την έχω συμπεριλάβει στη λίστα.
 
Συγγνώμη, δεν το είδα :)
 
Πρόσθεσα τον Ληναίο και τη Φωτίου, αλλά και την Ξένια Καλογεροπούλου, την οποία είχα ξεχάσει.
 
Πράγματι!!! Εξαιρετική!
 
atanasio καποιοι ηθοποιοι που αναφερεις στο θεμα σου εχουν βραβευτει,κοιταξε τη λιστα του θεματος
 
Ο atanasio νομίζω ότι μιλάει για τιμητική βράβευση για τη συνολική προσφορά. Η Βούλα Ζουμπουλάκη, ας πούμε, είχε βραβευτεί το 1966 για το «Σύντομο διάλειμμα». Αλλά βραβεύτηκε και φέτος
 
Κατερίνα, πράγματι κάποιοι από τους ηθοποιούς (Φυσσούν, Καλογεροπούλου, Φωτίου, Πρέκας, Λιβανού) που έβαλα στη σχετική λίστα είχαν βραβευτεί πολύ παλιά, αλλά για συγκεκριμένες ταινίες που είχαν λάβει μέρος στο Φεστιβάλ. Εγώ αναφέρομαι σε τιμητικά βραβεία που θα έπρεπε να δοθούν σε εν ζωή ηθοποιούς για το σύνολο της προσφοράς τους στον ελληνικό κινηματογράφο. Με τη λογική της παλαιότερης βράβευσης, δεν θα είχε τιμηθεί χτες η σπουδαία Βούλα Ζουμπουλάκη, η οποία το 1966 είχε λάβει βραβείο α' γυναικείου ρόλου για την ταινία "Σύντομο διάλειμμα".
 
Ωραια ειναι ολα αυτα, αλλα αν συμπεριλαβουμε πολλους χανεται η εννοια της διακρισης των καλυτερων.

Προσωπικα θα μειωνα τη λιστα κατα το ημισυ.
 
Πράγματι... ;Ίσως έχει δίκιο η bambinella. Δεν το είχα σκεφτεί... Απάντησα σκεφτόμενος ποιοι ίσως αξίζουν.
 
Κοιτάξτε, οι λίστες και οι βραβεύσεις είναι εντελώς υποκειμενική υπόθεση. Δεν λατρεύω όλους τους ηθοποιούς που έβαλα στη λίστα, κάποιες προτάσεις μόνο έκανα, λαμβάνοντας υπ' όψιν κάποια βασικά κριτήρια: είναι όλοι πρωταγωνιστές στον κινηματογράφο, είναι όλοι μιας κάποιας ηλικίας, έχουν όλοι κάνει τουλάχιστον τρεις ταινίες που έμειναν στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, είναι όλοι αγαπητοί στο ευρύ κοινό και έχουν όλοι μια κινηματογραφική καριέρα σχετικά μεγάλης διάρκειας. Προφανώς, δεν βρίσκονται όλοι στο ίδιο επίπεδο από πλευράς ταλέντου.

Ανεξάρτητα από τη δική μου γνώμη, πάντως, με ενδιαφέρει πολύ και η δική σας σχετικά με το ποιοι θα μπορούσαν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν από τη λίστα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
atanasio είπε:
Ανεξάρτητα από τη δική μου γνώμη, πάντως, με ενδιαφέρει πολύ και η δική σας σχετικά με το ποιοι θα μπορούσαν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν από τη λίστα.
Aφου πρωτη εγω εκανα λογο περι υπερβολικα μεγαλης λιστας, κανω και την αρχη να βγαλω εξω καποια ονοματα.

Εκτος δικης μου λιστας ειναι οι:

Αλεξανδρα Λαδικου, Ξενια Καλογεροπουλου, Αννα Φονσου, Ελλη Φωτιου, Βερα Κρουσκα, Μπετυ Λιβανου, Στεφανος Ληναιος, Γιαννης Βογλης, Γιωργος Παντζας, Γιαννης Φερτης, Σπυρος Φωκας, Λακης Κομνηνος, Νικος Γαλανος.
 
atanasio είπε:
Μάρω Κοντού, Ζωή Λάσκαρη, Νόρα Βαλσάμη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Ανδρέας Μπάρκουλης, Γιάννης Βόγλης, Γιάννης Φέρτης, Νίκος Ξανθόπουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Κώστας Πρέκας, Λάκης Κομνηνός, Νίκος Γαλανός.
Προσωπικά θα επέλεγα αυτούς...
 
Εγώ πάλι δε θα μπορούσα να εξαιρέσω κανέναν. Πέρα από τα προσωπικά γούστα του καθένας μας, πραγματικά νομίζω ότι όλοι μα όλοι τους, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο συνέβαλαν στο όνειρο του ελληνικού κινηματογράφου που απολαμβάνουμε μετά από 40 χρόνια και θα συνεχίσουμε εσαεί, κατά πως φαίνεται, γιατί δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα που να αντικαθιστά αυτή τη λαμπερή, χρυσή εποχή. Όλοι έβαλαν ένα λιθαράκι. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί αν οι ηθοποιοί εκείνης της εποχής που γύριζαν αυτές τις ταινίες, μπορούσαν ποτέ να σκεφτούν ότι θα ζουν ακόμα ανάμεσά μας. Φαντάζομαι ότι τότε έβλεπαν την ταινία σαν ένα νέο τρόπο να βγάλουν χρήματα (οι περισσότεροι προέρχονταν από το θέατρο και είχαν μεταπηδήσει στο σινεμά). Δεν ξέρω αν μπορούσαν τότε να φανταστούν τι κληρονομιά μας αφήνουν.
 
Πίσω
Μπλουζα