Η Αγάπη Άργησε Μια Μέρα (ΕΤ1)

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.

sunset89

Human RetroDatabase
Joined
19 Αύγ 2008
Μηνύματα
2.792
Αντιδράσεις
242
Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

ET1 1997

retrodb: http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%97_%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%80%CE%B7_%CE%AC%CF%81 %CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B5_%CE%BC%CE%B9%CE%B1_%CE%BC %CE%AD%CF%81%CE%B1

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου

Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης

Σενάριο: Κώστας Κουτσομύτης, Μάριος Ποντικας, συνεργάστηκε και ο Νίκος Απειρανθίτης

Υπόθεση:

Την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε κάποιο χωριό της Κρήτης, ο Ιταλός στρατιώτης Αντονίνο, κρύβεται στο υπόγειο του αρχοντικού των Φτενούδων. Εκεί ζει ένα ευκατάστατο ζευγάρι και οι πέντε κόρες. Η Ερατώ, που είναι η αδυναμία της μάνας και η προστατευόμενή της, ερωτεύεται με πάθος τον Ιταλό και μένει έγκυος στο παιδί του. Όμως, εκείνος δεν το μαθαίνει και αναχωρεί για την πατρίδα του. Η μάνα, θέλοντας να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή, αποφασίζει να υποκριθεί πως το παιδί που θα γεννήσει η Ερατώ είναι δικό της, ζητώντας από εκείνη να αρνηθεί τα γονεϊκά δικαιώματά της. Πράγμα που γίνεται. Όταν η μητέρα και ο πατέρας των αδερφών πεθαίνουν, τα ηνία της οικογένειας, αναλαμβάνει η αυταρχική Ασπασία. Η Ερατώ, φεύγει από το σπίτι για να γλιτώσει, αλλά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει στα χέρια του Τάγαρη, ενός δικηγόρου που την παντρεύεται και την κακομεταχειρίζεται. Όταν γυρνά στο σπίτι μετά από καιρό και μην αντέχοντας την σκληρότητα της αδερφής της και τον ξεπεσμό ολόκληρης της οικογένειας, αυτοκτονεί. Και όλα αυτά, μία μέρα, πριν ο Αντονίνο επιστρέψει στην Ελλάδα, αναζητώντας το χαμένο του έρωτα....

Καστ:

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη...... Ασπασία

Αφροδίτη Γρηγοριάδου.......Εριφύλλη

Τάνια Τρύπη....... Ερατώ

Πέγκυ Τρικαλιώτη........Πηνελόπη

Μηνάς Χατζησάββας.......Τάγαρης

Μαρίνα Ψάλτη..........Εργίνη

Γιώργος Μοσχίδης..........Επαμεινώνδας

Βαλέρια Χριστοδουλίδου............Αμαλία

Βασίλης Διαμαντόπουλος............Φτενούδος

Μαρία Καβουκίδου.........Αικατερίνη

και πολλοί άλλοι σε ρόλο guest ή δευτερεύοντες ρόλους.

Agapi_argise_mia_mera.jpg


Η σειρά απέσπασε 11 βραβεία στα βραβεία "Πρόσωπα" του 1997 και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό.

Άγγιξε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και σκιαγράφησε επαρκώς την ζωή σε περιόδους όπως Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή και δεκαετία '60-'70.

Συγκίνηση είχε προκαλέσει ο ρόλος της Τρικαλιώτη ως το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, το "Τέρας" όπως την αποκαλούσαν όλοι, αφού η ηρωίδα, υποτίθεται είχε γεννηθεί με σωματικές και νοητικές βλάβες.

Η κριτική του κόσμου που ασκείται σε μια οικογένεια, ο γάμος με βλέψεις στην κοινωνική άνοδο, το κοινωνικό στάτους και οι παραδοσιακές αρχές, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγονται έμεσσα ή άμεσα τόσο στο βιβλίο, όσο και στο σήριαλ.

Από τις πιο καλογυρισμένες και ακριβοπληρωμένες σειρές της κρατικής τηλεόρασης, την τελευταία 15ετία.

Η επιβλητική νοσταλγική μουσική του Βασίλη Δημητρίου, ταυτιζόταν απόλυτα με τα τοπία του Γαλαξειδίου, της Αράχωβας, της Παλλήνης και των υπόλοιπων τόπων που έγιναν τα γυρίσματα...

Απόσπασμα από το τελευταίο επεισόδια (λειτουργεί ως SPOILER και όποιος θέλει να δει ολόκληρη τη σειρά ας μην το παρακολουθήσει):



Σημείωση: Παρακαλούμε όποιος χρησιμοποιήσει αυτό το κείμενο ή το υλικό, να αναφέρει την πηγή (www.retromaniax.gr) ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς όλα τα μέλη του φόρουμ και της προσπάθειας που γίνεται εδώ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ καλή σειρά, αλλα μια κατάθλιψη την παθαινες.

Δεν θυμαμαι να είδα και κάτι αισιόδοξο :( απο το κακό στο χειρότερο πήγαιναν τα πράγματα.

Εντάξει, αυτα συνεβαιναν στα χωριά εκεινα τα χρόνια, αλλά.. μια απορια την εχω : Αυτη η Ερατω, τοσο πια υποταγμενη στην μοίρα της ήταν? Τουλαχιστον την αυταρχικη αδερφη της, θα μπορουσε να την βάλει στην θέση της. Να αντιδράσει λίγο βρε αδερφέ
 
Έχω διαβάσει και το βιβλίο και είδα και τη σειρά. Πραγματικα πολύ προσεγμένη και πιστή στο τόπο, τον χρόνο και το κοινωνικό πλαίσιο απόδοση. Αυτό που μου έμεινε εμένα είναι μία τεράστια πίκρα για το πως ο έρωτας (στην πιο γεμάτη και αυθεντική του μορφή που συνοδεύεται από τη σφραγίδα της αθωότητας) σπιλώνεται και καραδικάζεται ως μία πράξη αισχρή ενώ αντίθετα όλες οι αισχρές πράξεις που φέρουν καταπίεαση, στέρηση και ασκούν ψυχολογική, συναισθηματική και σωματική βία εξαγνίζονται και δικαιλογούνται υπό τα στερέοτυπα του γάμου, της κοινωνικής ανέλιξης, της προκατάληψης σε μία στερημένη και σκληρή εποχή. Επίσης η σχέση θύτη και θύματος είναι πραγματικά συγκλονιστική.
 
Ξέρει κάποιος, αν αληθεύει οτι είχε προταθεί ρόλος της σειράς στον Λάκη Λαζόπουλο; Και αν ναι, ποιόν θα υποδύονταν;
 
Για τον Λαζοπουλο δεν ξερω. Για την Ζωη Λασκαρη ομως (στο ρολο της μανας), ειχα διαβασει πως δεν τα βρηκαν στα οικονομικα
 
Πάντως είναι πιθανό, διότι εκείνη την εποχή ο Λαζόπουλος είχε πάρε-δώσε με την ερτ.

Ο ρόλος της Ερατούς ήταν αρχικά για άλλη ηθοποιό και τελικά κατέληξε στην Τρύπη.
 
Για ποιά; Να τολμήσω να μαντέψω;;; :p
 
serano915 είπε:
Για ποιά; Να τολμήσω να μαντέψω;;; :p
Χαχα, πονήρω! Νομίζω πάντως ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Όπως μαντεύεις εννοώ. Στο μυαλό του Κουτσομύτη (δυστυχώς) δεν είμαι. ::)

Πάντως η Τρύπη δε με ενθουσιάσε και πάρα πολύ. Καταπληκτικές ήταν η Γρηγοριάδου και η Τρικαλιώτη. Α! και η Καραμπέτη. Στο ρόλο της σκύλας αδερφής μιλάμε "έγραψε ιστορία".

Πρόσεξα ότι από την περιγραφή λείπει το εκπληκτικό soundtrack της σειράς από τον "μάστορα" του ειδους, Βασίλη Δημητρίου. Ιδού:



Να προσθέσω ότι η σειρά "αδικήθηκε" εν μέρει διότι έπαιζε απέναντι από τους "Ψίθυρους Καρδιάς". Ερατώ VS Ερατώ δλδ. (κάνω λάθος?)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συμφωνώ ότι αδικήθηκε η σειρά! Το θυμάμαι ότι έπαιζε απέναντι από την "Κερατώ" αλλά εγώ και η μαμά μου προτιμούσαμε αυτήν.

Όσο για την πρωταγωνίστρια, φανταζόμουν μια μορφή με αγγελική ομορφιά, όπως ακριβώς περιγράφεται και στο βιβλίο και όταν είδα την Τρύπη απογοητεύτηκα. Δεν λέω ότι δεν είναι όμορφη, αλλά σίγουρα δεν συμβαδίζει με την περιγραφή της Ερατούς, η οποία περιγράφεται ως ένας άγγελος επί γης. Σίγουρα η πρώτη επιλογή (αν όντως ισχύει) θα ταίριαζε περισσότερο με την μορφή που έπλασε η Λιλή Ζωγράφου.

Η Καραμπέτη, αν και δεν μου είναι συμπαθής σαν ηθοποιός, (ναι, το ομολογώ) στο συγκεκριμένο ρόλο τη λάτρεψα γιατί με έκανε να τη μισήσω! If you know what I mean... Και φυσικά η Τρικαλιώτη ήταν εκπληκτική, όπως και ο Διαμαντόπουλος.
 
Η αγάπη άργησε μια μέρα

Η εκπληκτική αυτή σειρά του Κώστα Κουτσομύτη είναι οριακά εντός των πλαισίων του forum, αλλά ήθελα πολύ να ανοίξω το σχετικό θέμα. Πρόκειται για μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της Λιλής Ζωγράφου στη μικρή οθόνη με τη σκηνοθεσί του Κώστα Κουτσομύτη και την υπέροχη μουσική του Βασίλη Δημητρίου.

Υπόθεση: 1943, σ'ένα χωριό της Κρήτης ζει η οικογένεια Φτενούδου, της οποίας ο πατέρας-αφέντης Μιχαήλος είναι βαριά άρρωστος. Η μικρότερη κόρη, η πανέμορφη Ερατώ, ερωτεύεται έναν Ιταλό στρατιώτη, τον Τονίνο (Αντόνιο) Ταλιέρι, ο οποίος κρύβεται στο υπόγειο του σπιτιού της για να αποφύγει τη σύλληψη από τους Γερμανούς. Όταν η κοπέλα μένει έγκυος, η μητέρα της Εριφύλλη φυγαδεύει τον Ιταλό με τη βοήθεια των άλλων θυγατέρων της και αποφασίζει να παρουσιάσει σαν δικό της το παιδί που κυοφορεί η Ερατώ. Η μεγαλύτερη κόρη, η δεσποτική Ασπασία, διαφωνεί με αυτή την απόφαση και όταν ο πατέρας πεθαίνει αναλαμβάνει τα ηνία της οικογένειας απαιτώντας την υποταγή των άλλων. Ακολουθούν βασανιστικά χρόνια γεμάτα καταπίεση για την Ερατώ, την "πόρνη" που ντρόπιασε την οικογένεια, αλλά και την Πηνελόπη, τη δύσμορφη αδελφή. Όταν έπειτα από πολλά χρόνια ο Τονίνο θα κατορθώσει τυχαία να βρει και πάλι τα ίχνη της αγαπημένης του θα είναι αργά, καθώς αυτή έχει αυτοκτονήσει στον τόπο που κάποτε ήταν το "ερωτικό τους λίκνο". Εκτός από την ωραία σκηνοθεσία και την καταπληκτική μουσική υπάρχει μία πλειάδα έξοχων ηθοποιών: Βασίλης Διαμαντόπουλος στον ρόλο του αυταρχικού πατέρα, Αφροδίτη Γρηγοριάδου ως ευαίσθητη μητέρα που θέλει να προστατεύσει τη μικρή αγαπημένη της κόρη, αλλά δεν τολμά να εναντιωθεί ανοιχτά στη δεσποτική, πρωτότοκη κόρη Ασπασία (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) και Τάνια Τρύπη ως γλυκιά και πανέμορφη Ερατώ. Πρόκειται αναμφίβολα για μία εξαιρετική δουλειά.
 
Δεν συμπαθησα ποτε μου καμια σειρα του Κουτσομυτη. Δεν λεω πως ηταν αναξιος σκηνοθετης. Καθε αλλο....Ηταν παρα πολυ καλος.

Απλως το ολο κλιμα και αυτα γενικως που πρεσβευουν οι σειρες του, εμενα δεν μου ταιριαζουν καθολου. Ειναι κατι τελειως ξενο προς τις αντιληψεις μου.
 
Πολύ σκοτάδι ρε παιδί μου και κατάθλιψη, λίγο φως να μας χάριζε λίγο έστω και από μια χαραμαδα να μπει. Ο Χατζησαββας ήταν ο κακός συζυγος φοβερός στον ρόλο του
 
Ξεκίνησε από σήμερα η προβολή της σειράς στην ΕΡΤ 2 . Κάθε μεσημέρι στις 12. 

Νομίζω είναι η πρώτη φορά που παίζει νωρίς η σειρά και δε ξέρω κατά πόσο θα παίξουν σκηνές ακατάλληλες για αυτήν την ώρα (π.χ. όταν ο Χατζησάββας καταλαβαίνει πως η Τρύπη δεν είναι παρθένα ) 
 
Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Πίσω
Μπλουζα