Η Αθήνα το 1900

audiodee

RetroActive
Joined
26 Ιουν 2006
Μηνύματα
460
Αντιδράσεις
78
Μόλις βρήκα μια φωτογραφία της Αθήνας το 1900 και τη σύγκρινα στο Google Earth. Οι μεγάλοι δρόμοι προϋπήρχαν, οι γειτονιές απόμακρες και μου φαίνεται ότι ένας λόφος εκεί (Λόφος Σικελίας) σήμερα ίσως έχει κατεδαφιστεί!

Άραγε θα υπάρχει κανένα κτίριο από αυτά που φαίνονται στην φωτογραφία που θα υπάρχει και σήμερα;

Η Αθήνα το 1900

picture.php


Η Αθήνα σήμερα

picture.php
 
H συγκεκριμένη φωτογραφία είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί δείχνει και ένα κομμάτι των προάστιων της πόλης, και όχι το κέντρο μονάχα ώς συνήθως.

Ο Λόφος σικελίας δεν έχει κατεδαφιστεί πλήρως, άλλα δεν είναι και έτσι πλέων όπως ήταν το 1900.. Το ένα κομμάτι του λείπει, και απο κάτω ακριβώς είναι το γήπεδο της καλλίθεας. Και λόγω επειδή το γήπεδο με τα νταμάρια απο πάνω μίαζει με το σκηνικό απο τη κλασσική ταινία γουέστερν "μονομαχία στο Ελ-Πάσο" βγήκε το παρατσούκλι "Ελ-Πάσο" στο γήπεδο. Το κανονικό όνομα του γηπέδου είναι "Γρηγόρης Λαμπράκης"

Η αλήθεια είναι πως η Αθήνα ήταν ενα λευκό πανί τότε, πάνω στο οποίο θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί μια πολύ όμορφη και ανθρώπινη πόλη... Και δυστηχώς, μόνο αυτό δεν έγινε.
 
Πολύ σπάνια φωτογραφία και ίσως να είναι η πιο παλιά που υπάρχει και δείχνει την Αθήνα πανοραμικά.

Τι ωραία που θα ήταν τότε...

Ελάχιστα σπιτάκια και αρκετή βλάστηση.
 
circleag είπε:
Ελάχιστα σπιτάκια και αρκετή βλάστηση.
που ειναι η βλαστηση ? 8)

Ο λοφος Φιλοπάππου τωρα εχει δεντρα, το τοπιο το 1900 ηταν σεληνιακο

Και... αν δεν κανω λαθος, η Αθηνα παντα αδεντρη ηταν, και η Βασιλισσα Αμαλια ζητησε για τον λογο αυτο να φτιαξουν τον εθνικο κηπο πισω απο τα ανακτορα (σημερινη Βουλη)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν ήταν άδεντρη (κάποτε ήταν κατάφυτη από ελαιώνες), απλά έχει κατακαεί καμμιά 10αριά φορές από την κλασσική εποχή ως σήμερα (βλ. Πέρσες, Σαρακηνοί, Σλάβοι, Φράγκοι, Τούρκοι κλπ κλπ)
 
Μπραβο παιδια αντε να παμε ακομη πιο πισω τα συναισθηματα μας. Τι ωραια πραματα, τι ανθρωπινα!!!
 
Καλή ήταν η Αθήνα ρε παιδιά παλιά,αλλά για σκεφτείτο το λίγο.Για να μπορούσε σήμερα να θυμίζει κάτι από τότε,θα έπρεπε να έχει -3 εκ. κατοίκους.

Όμως,κακά τα ψέμματα,οι περισσότεροι από εμάς έχουμε εγκατασταθεί σ' αυτή και δε λέμε να το κουνήσουμε ρούπι και να πάμε στην επαρχία...

Συνεπώς εμείς όλοι την καταστρέψαμε την Αθήνα.

Sad but true...
 
..απο μια γρηγορη ματια ,διακρινω την εκκλησια του Αγιου Σωστη,πραγμα που σημαινει οτι οντως η φωτογραφια ειναι μετα το 189κατι ,που θεμελιωθηκε απο τον Βασιλεα Γεωργιο Αʼ..

Θυμαμαι το γεγονος,αλλα εκεινη την ημερα βρισκομουν στα περιχωρα,επιθεωρωντας τους αμπελωνες μου ,πλησιον του κτηματος του Θων.. :cool:
 
Πίσω
Μπλουζα