Η Αθηναία του 1964 (1964)

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.136
Αντιδράσεις
2.279
Το έναυσμα για να ψάξω για τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση προήλθε από ένα σχόλιο στην καταχώριση του τραγουδιού "Διπλός γλυκός καημός". Σύμφωνα με αυτό, το πρώτο άκουσμα του τραγουδιού έγινε στην εν λόγω παράσταση του Γιώργου Γιαννακόπουλου, σε μουσική επιμέλεια Γιώργου Μουζάκη στο θέατρο Μετροπόλιταν, στις αρχές της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Σε αυτήν πρωταγωνιστούσε πλήθος αστέρων του ελληνικού κινηματογράφου όπως οι αδερφές Καλουτά, ο Νίκος Σταυρίδης και ο Γιάννης Γκιωνάκης, η Ζωζώ Σαπουντζάκη και ο Τάκης Μηλιάδης καθώς και άλλοι αξιόλογοι ηθοποιοί. Ένα καλαίσθητο ένθετο που σώζεται από την παράσταση δίνει σημαντικές λεπτομέρειες. Ποιος τελικά ερμήνευσε το τραγούδι στην παράσταση παραμένει ένα μυστήριο καθόσον στο ένθετο και πάνω από τους στίχους του τραγουδιού εμφανίζεται ο Γιάννης Βογιατζής ενώ η Τζένη Βάνου που κατά πολλούς έκανε την παρθενική ερμηνεία εμφανίζεται πάνω από τους στίχους του "Παιδί μου". Βέβαια, σε αυτήν την καταχώριση από το δισκάκι 45 στροφών φαίνεται οι ερμηνευτές να είναι η Τζένη Βάνου και ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Κάποιες ακόμα μπροσούρες και πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σπάνια πατάω "like" και τέτοια μοντέρνα φεισμπουκικά, αφού στο κάτω κάτω το να σχολιάσω είναι απόδειξη ότι μου αρεσε ένα ποστ. Αλλά εδώ έκανα εξαίρεση διότι είναι πολύ like.

Αρχικά υποψιάστηκα ότι στην παράσταση το τραγουδούσαν ντουέτο ο Βογιατζής με τη Βάνου. Διότι οι δυο τους εμφανίζονταν μαζί (στο νούμερο "Στο ρυθμό της καρδιάς" και μόνο σ' αυτό), το τραγούδι προσφέρεται για ντουέτο (Βάνου - Μπαξεβανάκης) και οι Βάνου - Βογιατζής ήταν σε διαφορετικές εταιρείες (*) οπότε ήταν λογικό να μην μπορούν να το ηχογραφήσουν μαζί. Αλλά για το τρίτο τραγούδι, "Ίσως να με θυμάται" (που περιέργως μου είναι άγνωστο σε αντίθεση με τα άλλα δύο) το πρόγραμμα σαφώς λέει "ντουέτο Βάνου - Βογιατζής" πράγμα που δεν το λέει για τον διπλό καημό, και, πάλι σύμφωνα με το stixoi.info, εκείνη την εποχή περίπου (1963) οι δυό τους φέρονται να ηχογράφησαν μαζί το "Ανοιξε άνοιξε" άρα οι διαφορετικές εταιρείες δεν ήταν ανυπέρβλητο εμπόδιο. Άρα κλίνω προς το συμπέρασμα ότι οι φωτογραφίες πάνω από τους στίχους δείχνουν τον ερμηνευτή του τραγουδιού και το τραγούδι στην παράσταση το ερμήνευε ο Βογιατζής.

Η καταχώριση στο discog δεν αντιτίθεται σ' αυτό, διότι αν ψάξεις "Διπλός γλυκός καϋμός" βρίσκεις εκεί και την έκδοση του Βογιατζή. Και στις δύο η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Μουζάκη, που δείχνει ότι δεν είχε προτίμηση σε έναν από τους δύο. Και ναι μεν μόνο στο δισκάκι της Βάνου αναφέρεται "από την επιθεώρησιν Η Αθηναία του 1964", αλλά το ίδιο γράφει και η δεύτερη πλευρά του δίσκου ("Πολίτισσα") ενώ από το πρόγραμμα βλέπουμε ότι στην παράσταση το τραγούδι το ερμήνευαν Σαπουντζάκη - Σταυρίδης.

(*) Από το stixoi.info:

1964 = Τζένη Βάνου.... 45ρακι στην Columbia ‎ (SCDG 3410)
1964 = Γιάννης Βογιατζής.....45ρακι της Philips
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είναι πολύ πιθανή η ερμηνεία από τον Βογιατζή στην παράσταση, ειδικά αν σκεφτούμε ότι το "Παιδί μου" θα το ερμήνευσε για προφανείς λόγους η Βάνου. Κάτι άλλο τώρα, δεν μπόρεσα να αναγνωρίσω την ηθοποιό αυτή η οποία μπαίνει μάλιστα και στους πρωταγωνιστές της παράστασης. Ο λόγος για την παρακάτω φωτογραφία.

1964.jpg
 
 Κάτι άλλο τώρα, δεν μπόρεσα να αναγνωρίσω την ηθοποιό αυτή η οποία μπαίνει μάλιστα και στους πρωταγωνιστές της παράστασης. Ο λόγος για την παρακάτω φωτογραφία.

Ποπη Αλβα. Πολυ καλη φιλη της Ρενας Βλαχοπουλου που υποδυθηκε την καμαριερα της στο Μια τρελη τρελη σαρανταρα.
 
Άμεση αναγνώριση φωτογραφίας. Αυτό έλειπε δα να μην την αναγνωρίσει η πλέον ειδικός!!!!☺️
 
Αυτή την απορία την είχα κι εγώ. Κανονικά στη θέση αυτή θα περίμενα να ήταν η Μαρία Καλουτά, αλλά αυτή εμφανίζεται στην επόμενη σελίδα πάνω από τον Μηλιάδη. Από την άλλη ήταν πολύ γνωστή φυσιογνωμία. Με μπέρδεψε ότι από το πρόγραμμα έλειπαν οι μεσαίες σελίδες (με την αρχή του Α' μέρους) κι έτσι δεν φαινόταν πουθενά η Άλβα. Αλλά στο άλλο ντοκουμέντο βλέπουμε τις σελίδες που έλειπαν (οι διαφημίσεις έχουν μεγάλη πλάκα) και εκεί φαίνεται ότι η Πόπη Άλβα είχε καταδικό της νούμερο, οπότε δικαιολογημένα ήταν στους πρωταγωνιστές.
 
Πίσω
Μπλουζα