Η Ελληνική Βιντεοταινία (1985-90) - Ειδολογικές, κοινωνικές & πολιτισμικές διαστάσεις

iosif

RetroN00b
Joined
7 Ιουλ 2012
Μηνύματα
17
Αντιδράσεις
9
Δεν ξέρω αν έπρεπε να το βάλω στα βιβλία, αλλά νομίζω πως έπρεπε να αναφερθεί στην υποκατηγορία "Βιντεοταινίες". Λοιπον, μέσα στη βδομάδα κυκλοφόρησε το βιβλίο "Η ελληνική βιντεοταινία (1985-1990) - Ειδολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις", το οποίο και αγόρασα. Χωρίς να έχω ολοκληρωμένη άποψη ακόμα νομίζω πω είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια σοβαρή δουλειά πάνω στο φαινόμενο αυτό και που δεν μένει στο "νοσταλγικό" κομμάτι και στη μη κριτική αντιμετώπιση όλων όσων οδήγησαν στη δημιουργία του φαινομένου. Να σημειώσω ότι έπαθα πλάκα με τη βιντεογραφία, τη φιλμογραφία και την πλούσια βιβλιογραφία. Η συγγραφέας φαίνεται ότι αγαπάει τη δεκαετία του '80 και τη βιντεοταινία, αλλά παράλληλα να το έχει μελετήσει σε βάθος. Το τελευταίο είναι που μας έλειπε.

Μικρή περιγραφή από τη σελίδα στο facebook:

Ένα βιβλίο που εξετάζει το βραχύβιο φαινόμενο της ελληνικής βιντεοπαραγωγής σε συσχετισμό με παλαιότερα κινηματογραφικά σχήματα, με την κοινωνική κινητικότητα της δεκαετίας του 1980 και υπό το πρίσμα της παραγωγής / διανομής του βιντεο-υλικού. Από τον Ταμτάκο έως την παραβατική νεολαία της πιο πολυσυζητημένης δεκαετίας, οι θεματικές της βιντεοταινίας αναλύονται διεξοδικά και συνδέονται με την ανάδυση σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων του 1980. Κι όχι μόνο

Και από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η πολυδιαφημισμένη λαγνεία για τη δεκαετία του 1980 επιβάλλει τη μέχρι προηγουμένως ξεπερασμένη ή καλύτερα ξεχασμένη λέξη βιντεοταινία. Με μια αχνή σύγχυση από τη νέα γενιά να περιπλέκει μορφές κι αισθητική, η "κασσέτα" εμφανίζεται ως ένα φτωχό, πλακατζίδικο και ίσως χοντροκομμένο κομμάτι του παρελθόντος, υπερήφανο να διεκδικεί μία θέση στην ελληνική δημοφιλή κουλτούρα του 21ου αιώνα. 29 χρόνια από την εμφάνισή της, η βιντεοταινία επαναφέρει τα ερωτήματα: ποιος, από πότε και γιατί;




Με την αυξανόμενη ζήτηση του κοινού για ελληνική ταινία με εύληπτο νόημα, με το γοητευτικό περίβλημα της αφηγηματικής εκδοχής του Παλαιού Ελληνικού Κινηματογράφου και με το επίχρισμα της χρυσής καινοτόμας εποχής, η βιντεοταινία εμφανίστηκε δειλά από το 1985. Εκείνη την περίοδο, το ΠΑΣΟΚ όδευε στη δεύτερη τετραετία του, ενώ η κινηματογραφική έκπτωση και η ταλαιπωρημένη κομματικά συνδεδεμένη τηλεόραση παρείχε ένα περιορισμένο συμβολικό υλικό, τη στιγμή που η μικροαστική μερίδα αγωνιούσε για κοινωνική καταξίωση δια μέσου της υπερκατανάλωσης. Έως το 1990, οπότε και εξαφανίζεται οριστικά, η βιντεοταινία με τις συγκροτημένες ή πιο πρόχειρες εκδοχές της συνέχιζε να ενθουσιάζει το κοινό, παρέχοντάς του ό,τι δεν του προσφέρει η ψυχαγωγία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Στο βιβλίο εξετάζεται η ιστορία της βιντεοταινίας στην Ελλάδα με ειδική επικέντρωση σε ειδολογικά, κοινωνιολογικά και πολιτισμικά ζητήματα. Περιγράφεται η κοινωνιολογία της βιντεοταινίας (παραγωγή - διανομή), ανιχνεύονται οι αιτίες δημοτικότητάς της και αναλύονται οι διακειμενικές σχέσεις της αναφορικά στον ελληνικό κινηματογράφο και στην καθημερινότητα της δεκαετίας του 1980.

Προβολή συνημμένου 108349
 
Πολυ ενδιαφερον. Οπως με το ρεμπερικο και αλλα φαινομενα που θεωρουνταν παρακμιακα και καλτ. Και πλεον αντιμετωπιζεται ως κοινωνικο φαινομενο και περναει στην Ιστορια και στη βιβλιογραφία :)
 
Σημερα αγορασα και εγω το συγκεκριμενο βιβλιο.Εχει γινει μια εξαιρετικη δουλεια και αναλυεται το θεμα βιντεοταινια

με σωστο τροπο.Εγω προσωπικα ηθελα εδω και χρονια ενα τετοιο βιβλιο επιτελους να βγει αποκλειστικα για τον χωρο του βιντεο και να εμβαθυνει στο θεμα οσο δεν ειχε γινει ποτε.Εχει και στατιστικα μεσα για το ποσες συσκευες βιντεο ηρθαν στην Ελλαδα απο το 79 μεχρι το 89 τα οποια νουμερα απο το 86 και μετα ειναι πολυ ανεβασμενα,επισης στατιστικα με τις εισαγωγες αγραφων βιντεοκασετων που ερχοντουσαν στην Ελλαδα ανα ετος με κορυφαιες χρονιες το 86 και το 87 αλλα και γραμμενες.Εχει παρα πολλα μεσα και αξιζει να το αγορασετε
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το πήρα και εγώ, άμεσα.

Ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου, μου είπε ότι είχε "ασυνήθιστα μεγάλη ζήτηση".

Στα υπέρ :

Πολύ ακαδημαική δουλεία, όντως φροντισμένη, επιστημονική προσέγγιση, με πολλά στοιχεία.

Σίγουρα το έχει ψάξει βαθειά το θέμα.

Μέχρι και pivot-table έχει, ανά έτος, πόσες ταινίες με παπάδες, αλήτες, γύφτους, μαθητές, κλπ γυρίστηκαν.

Στα κατά :

Παρά-είναι ακαδημαικό/επιστημονικό.

Εντάξει, δεν περίμενα να το γυρίσει στον χαβαλέ, αλλά είναι λες και "απαγγέλει ποιήμα".

Δε με πείθει ότι "απόλαυσε" τις ταινίες που σχολίασε.

Σίγουρα όχι τόσο "διασκεδαστικό" ανάγνωσμα.

Εν γένει :

Ως "σημείο αναφοράς" στο φαινόμενο, βάζω άριστα.

Ως βιβλίο-ανάμνηση-νοσταλγία, μάλλον αποτυγχάνει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
exetlaios είπε:
Μέχρι και pivot-table έχει, ανά έτος, πόσες ταινίες με παπάδες, αλήτες, γύφτους, μαθητές, κλπ γυρίστηκαν.
Αυτό και άν είναι καλό!!!! Ουαουυ!!

Νομίζω οτι η συγγραφέας ΝΑΙ αγαπούσε το θέμα ελληνικές βιντεοταινίες...Αλλά φυσικά είναι και ένα θέμα που πουλάει!

Σε κάθε περίπτωση εγώ το επικροτώ.
 
Απο οτι μπορω να καταλαβω απο την ανακοινωση, η ιδια η κ Κασσαβετη θα κανει μια κουβεντα με Ευστρατιαδη, Μυλωνα, Καλλοου στα πλαισια του GR80s

Στις 23 Φεβρουαρίου 2017 κι ώρα 6-8 μμ, σας περιμένουμε με πολή μεγάλη χαρά στην εκδήλωση "Από την αίθουσα στο σπίτι: δημοφιλής κινηματογράφος της δεκαετίας του 80 και βιντεοπαραγωγή" που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης GR80s. Η Ελλάδα του 80 στην Τεχνόπολη. Θα έχω την τιμή να συνομιλώ μαζί με τον σκηνοθέτη-παραγωγό Όμηρο Ευστρατιάδη, τον σεναριογράφο-σκηνοθέτη και πρόεδρο του Οργανισμού Συλλογικής διαχείρισης Αθηνά Γιώργο Μυλωνά και τον ηθοποιό και τραγουδιστή Χρήστο Κάλλοου για την κινηματογραφική παραγωγή και το βιντεο-κύκλωμα της δεκαετίας του 1980 μέσα από τις εμπειρίες των ίδιων των δημιουργών και των συντελεστών.Πώς πραγματοποιήθηκε η μετάβαση από την κινηματογραφική παραγωγή στη βιντεοταινία;

Πώς η επικαιρότητα επηρέασε τις θεματικές του οπτικοακουστικού υλικού της εποχής;

Ποια η δημοτικότητα των φιλμ και των βιντεοταινιών;

Πώς εργάζονταν οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική βιντεοπαραγωγή;

Περισσότερα TBA!

Για λεπτομέρειες σχετικά και με τον αριθμό θέσεων, παρακαλώ δείτε την εκδήλωση!
 
δεν γνωρισα την υπαρξη του βιβλιου απο δω το πληροφορηθηκα και φυσικα το βρισκω ενδιαφερον

η συγγραφεας ποια ειναι; την γνωριζει κανεις;
 
Θα ηθελα να την γνωρισω - να τηε ζητουσα και να σκαναρουμε και μερικα ενδιαφεροντα charts. Το βιβλιο της με εντυπωσιασε. Ειναι εκδηλο το ποση δουλεια εχει γινει γι αυτη την εκδοση. Αξιζει να το προμηθευτειτε.
 
Wally είπε:
Θα ηθελα να την γνωρισω - να τηε ζητουσα και να σκαναρουμε και μερικα ενδιαφεροντα charts. Το βιβλιο της με εντυπωσιασε. Ειναι εκδηλο το ποση δουλεια εχει γινει γι αυτη την εκδοση. Αξιζει να το προμηθευτειτε.

Πολύ ενδιαφέρον συνέντευξη!

Αν θέλεις να έρθουμε σε επαφή με τον Amagi Radio που πήρε την συνέντευξη απο την συγγραφέα του βιβλίου μου είναι πολύ εύκολο καθώς η ιδρυτής του ραδιοφωνικού σταθμού είναι παιδική μου φίλη. :)
 
Σκονταψα στο FB πανω στο βιβλιο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ οπου βλπεω οτι εχει ρετρο περιεχομενο και η Κασσαβετη εχει ενα κεφαλαιο (Ο σοσιαλιστικός εξαμερικανισμός της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης κατά την περίοδο της Αλλαγής (1981-1989)).

Το συλλογικό αυτό επιστημονικό έργο μελετά την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης τα τελευταία πενήντα χρόνια, από την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση (1967) έως σήμερα, περίοδο τεχνολογικών αλλαγών και σύγκλισης των μέσων επικοινωνίας.Μέσα από συστηματική έρευνα του τρόπου με τον οποίο οργανώθηκε η προβολή και πρόσληψη των αμερικανικών τηλεοπτικών σειρών μυθοπλασίας στη χώρα μας, αναζητούνται οι ιδεολογικές και ψυχοκοινωνικές δυναμικές που επηρέασαν και διαμόρφωσαν την ταυτότητα του Έλληνα τηλεθεατή.

Παρά τον έντονο και πολύχρονο πολιτικό αντιαμερικανισμό, οι τηλεθεατές οικειώθηκαν πολύμορφα τους κώδικες και τα πρότυπα της παγκοσμιοποιημένης αμερικανικής τηλεοπτικής μυθοπλασίας μέσα από τη σύνθεση πλανητικού και τοπικού. Στο βιβλίο εξετάζεται, έτσι, η κομβική σημασία της τηλεόρασης και της αμερικανικής κουλτούρας για την αποφασιστική μετάλλαξη των σχέσεων ανάμεσα στη νεωτερικότητα και την παράδοση της ελληνικής κοινωνίας.

Σειρές όπως: Πέιτον Πλέις, Σταρ Τρεκ, Μάχη, Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, Λούσυ, Δυναστεία, Ντάλλας, Ντιούκς, Πυρετός της Δόξας, Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς, Φιλαράκια, Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια, Τόλμη και Γοητεία, Sex and the City, Οι Αγνοούμενοι, Game of Thrones, House of cards και πολλές άλλες, αναλύονται μέσα από δύο συμπληρωματικές προσεγγίσεις που ελάχιστα έχουν τύχει μέχρι τώρα εφαρμογής στην εγχώρια έρευνα: Η πρώτη συνίσταται στην ακριβή ιστορική καταγραφή στοιχείων και δεδομένων της τηλεοπτικής ροής και περιεχομένου. Η άλλη αφορά στη συστηματική έρευνα ακροατηρίου, στην πρόσληψη, δηλαδή, των αμερικανικών τηλεοπτικών προϊόντων από τους θεατές. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 
το βιβλίο το είχα αγοράσει σχεδόν την περίοδο που βγήκε.Το αναφέρω και σε άλλο thread ότι η συγγραφέας παραλείπει αρκετές ταινίες και θα συμφωνήσω με τον φίλο Exetlaios ότι παραείναι ακαδημαικό και δεν φαίνεται να διασκέδασε/απόλαυσε τις ταινίες που αναφέρει.Υπάρχουν πάρα πολλές ταινίες που έχω δεί σε επαρχιακά αλλά και μεγάλα κανάλια ειδικά την περίοδο 1990-93,τις οποίες δεν αναφέρει καν.
 
Φαντάζομαι στο βιβλίο που αναφέρεται παραπάνω βρίσκονται ταινίες που κυκλοφορούν κυριώς στο youtube. Αντικειμενικά την περίοδο εκείνη έβγαιναν οι ταινίες με το κιλό. Πολλές τις γύριζαν σε λίγες ημέρες, θα ήταν αδύνατο να τις συμπεριλάβει όλες. Φαντάζομαι οτι η συγγραφέας, έχει ένα μεγάλο δείγμα ταινιών, ικάνο για να στηρίξει τα συμπερασματά της. Θα προσπαθήσω να το προμηθευτώ, δεν είχα δει το θέμα όταν δημιουργήθηκε.
 
Πολυ καλο βιβλιο. Κατηρτισμενη η Κασσαβετη στο αντικειμενο και οχι μονο. Δεν νομιζω οτι ο σκοπος του βιβλιου ειναι τυπου αλμανακ κυκλοφοριων παντως.
 
Πίσω
Μπλουζα