Η Παναγία των Παρισίων (1979)

johnalepou

Human RetroDatabase
Joined
28 Αύγ 2006
Μηνύματα
3.362
Αντιδράσεις
529
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

του Βικτόρ Ουγκό

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ

Καλοκαίρι 1979

44.jpg

Η υπόθεση του επικού αυτού δράματος παρουσιάζει ως ηρωίδα την τσιγγάνα Εσμεράλδα να χορεύει στο προαύλιο του ναού της "Παναγίας των Παρισίων" όταν προκαλεί την προσοχή του αρχιδιακόνου Κλαύδιου Φρολό, που φλεγόμενος από την επιθυμία να την κατακτήσει, προσπαθεί να την απαγάγει δια του κωδωνοκρούστη Καζιμόντο (σε ελληνική μετάφραση Κουασιμόδου), ενός τερατώδη κακάσχημου αλλά ρωμαλέου ανθρώπου. Η Εσμεράλδα κατορθώνει να αποφύγει την απαγωγή χάρις στην επέμβαση κάποιας ομάδας στρατιωτών υπό τον αξιωματικό Φοίβο Σατοπέρ, τον οποίο και συναντά λίγες μέρες μετά. Ο Φοίβος όμως ερωτεύεται την Εσμεράλδα. Αργότερα εμφανίζεται ο Αρχιδιάκονος που με μικρό εγχειρίδιο σκοτώνει το Φοίβο και στη συνέχεια ως φονιάς κατηγορείται η Εσμεράλδα. Αυτή προ του κινδύνου να θανατωθεί τελικά προτιμά το θάνατο παρά να παραδοθεί στις ορέξεις του ιερωμένου. Η Εσμεράλδα οδηγείται πρό της πύλης του Ναού όπου τότε επεμβαίνει ο Κουασιμόδος, που και αυτός την αγαπά με πάθος, και καταφέρνει και την εισάγει στο εσωτερικό του Ναού. Ακολουθούν κάποιες περιπέτειες αλλά τελικά η Εσμεράλδα συλλαμβάνεται και εκτελείται, ενώ ο Κουασιμόδος κατακρημνίζει τον Αρχιδιάκονο από το κωδωνοστάσι απ΄ όπου παρακολουθούσαν μαζί την εκτέλεσή της. Στη συνέχεια και ο Κουασιμόδος ρίπτεται και ο ίδιος στο κενό και θανατώνεται.

Το έργο αυτό έμεινε κλασσικό από τις ζωντανές εικόνες, περιγραφές των προσώπων και τις καταστάσεις στην πλοκή του έργου, με ιδιαίτερα στοιχεία της κοινωνικής ζωής εκείνης της περιόδου, της μεσαιωνικής ζωής του 15ου αιώνα, διό και κατέστη αριστούργημα

Διασκευή: ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

Διανομή: Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Κυρίτσης, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Χρήστος Δαχτυλίδης, Μαρία Ζαφειράκη,Νίκος Δαφνής, Στ. Τζελέπης, Μαρία Αναστασίου, Αλέκα Λαμπρινοΰ, Τάσος Αργυρός, Γ. Μενίδης, Γ. Λάζος, Τάσος Αργυρός, Αθαν. Μαραβέλια, Δ. Κατακουζηνοΰ, Μ. Κιντώνη,Ν. Παπαργΰρη, Ειρήνη Ιωαννίδου, Αθ. Φούντα, Λίλιαν Χρόνη, Παύλος Φωλτίδης, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρ. Νικολάου, Κ. Φούντας, Θ. Γκίνης, Στρ. Κρυσταλλάκης, Χαρ. Τσιμπογιάννης, Ν. Καραγιώργης, Ναπ. Κάλλης.

Σκηνογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μουσική: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ

Χορογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ

1.jpg10.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αριστούργημα μπορεί να ήταν και τρομερά φιλόδοξη παραγωγή αλλά θυμάμαι (ήμουν πολύ μικρή) ότι το έργο πήγε άπατο και κατέβηκε άρον-άρον. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν απογοητευτική. Το γιατί δεν το ξέρω. Καμμιά φορά αυτά τα πράγματα απλά δεν εξηγούνται.
 
Νομίζω ότι η Καρέζη ήταν κάπως μεγάλη για τον ρόλο της Εσμεράλδας (στο βιβλίο η Εσμεράλδα είναι γύρω στα 15...)
 
Εγώ πάντως θα πέθαινα για να δω μια τέτοια παράσταση!
 
Πίσω
Μπλουζα