Η Σωφερίνα 1964 - Το δρομολόγιο της Λιλής

Νικόλαος

RetroN00b
Joined
21 Ιαν 2015
Μηνύματα
202
Αντιδράσεις
361
«Η Σωφερίνα» - Το δρομολόγιο της Λιλής

vlcsnap-2021-05-09-17h32m26s520.png

Στην ταινία, κυρίως στο δικαστήριο αλλά και αλλού, αναφέρεται το δρομολόγιο της Λιλής (Μάρως Κοντού). Αναρωτιόμουν αν με τις πληροφορίες που μας δίδονται θα μπορούσαμε να το σχεδιάσουμε σε χάρτη. Κι εκεί που νόμιζα ότι θα ήταν εύκολη υπόθεση, τα στοιχεία που βρήκα είναι εκτός τόπου και χρόνου!

Καταρχάς, η τηλεοπτική έκδοση που έχω είναι 2002-2003 οπότε με βάση αυτήν θα δίνω τα λεπτά των γεγονότων, τα οποία και παραθέτω χρονολογικά όπως παρουσιάζονται στην ταινία.

5 λεπτά τίτλοι αρχής;
Δεν έχω χρονομετρήσει άλλες ταινίες αλλά αυτό μου φαίνεται υπερβολικά μεγάλος χρόνος. Από το 2΄ έχω ήδη βαρεθεί. Ήταν έτσι οι αυθεντικοί;

6΄ Η Λιλή (Μάρω Κοντού) ζητάει το αυτοκίνητο από την Μαίρη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) για «3/4 δουλειά είναι όλη κι όλη» όπως λέει, για να πάει στην γιαγιά της, που μένει στην Βούλα.

8΄ Ο Νίκος (Αλέκος Αλεξανδράκης) τηλεφωνεί στην Μαίρη να της πει ότι δεν θα γυρίσει σπίτι πριν τις 9 το βράδυ. Θα βγούνε όμως λόγω της επετείου γάμου που έχουν. (παρακάτω στο 15΄ δείχνει του Κατσαδράμη ένα δώρο που της έχει πάρει και στο κέντρο πίνουν σαμπάνια για να το γιορτάσουν)

33΄ Τηλέφωνο Λιλής στην Μαίρη για το ξεχασμένο πορτοφόλι του «παίδαρου». «Πάλι καλά που δεν το βρήκε ο Νίκος χθες βράδυ» λέει η Μαίρη, οπότε είναι η δεύτερη ημέρα της ταινίας.

34΄ Εισβάλει η χήρα Καραβαγγέλη (Τζόλυ Γαρμπή) και κατηγορεί την Μαίρη ότι στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου στις 8:30 χτύπησε τον «Λέων».

38΄ Κλήση της αστυνομίας (Χατζηχρήστος).
«Να παρουσιαστεί αύριο το πρωί στο Πταισματοδικείο της Τροχαίας Κινήσεως» οπότε η δίκη διεξάγεται την τρίτη ημέρα της ταινίας. «Έτρεχε μετ' ιλιγγιώδους ταχύτητος έξωθεν του αεροδρομίου». «Σχεδόν 100χμ» αναφέρει ο Δημόσιος Κατήγορος στην δίκη!

vlcsnap-2021-05-09-15h13m49s198.png

44΄ Η μήνυσις που υποβάλλει η δις Τουφεξή (Καίτη Λαμπροπούλου) μέσω Πάκη (Άλκη Γιαννακά). «Η κυρία κατηγορουμένη, εχθές την έκτη και τριάντα παρά την οδόν Μετσόβου, επέπεσεν το αυτοκίνητόν της κατά του αυτοκινήτου μας. (εδώ τρακάρει τον προφυλακτήρα)» «Οδός Μετσόβου, αντίκρυ στην ΕΒΓΑ» ξανααναφέρει η Κάθριν, που περίμενε τον αργοπορημένο μνηστήρα της.

47΄ Μήνυσις του αστυφύλακα (Τάσος Γιαννόπουλος).
«Χθες, οκτώ και τριάντα, περιπολούσα στην παραλιακήν λεωφόρον, ... το υπ' αριθμ. 122-324 βγαίνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα από μίαν πάροδον.»

vlcsnap-2021-05-09-16h11m48s468.png
50΄ Κατάθεση Γύλου (Βασίλης Αυλωνίτης).
«Χθες κατά τις 8, βραδάκι πια, ήρθε στο μαγαζί ένα αυτοκίνητο και ήταν αριθμός 122-324... Έξω, απόξω στο μαγαζί έχω κάτι κάσες με μπύρες, τις δίνει μια με το φτερό και μου τα κάνουν λίμπα. (εδώ τρακάρει το φτερό)»

53΄ Κατάθεση χήρας Καραβαγγέλη ότι την είδε στην «κούρσα με τον φιλαράκο» της, αλλά στην οδό Καποδιστρίου. (στο 34΄ είχε δηλώσει οδό Ι. Δροσοπούλου)

55΄ Κατάθεση Λιλής.
Περαστική από Λεωφόρο της Βούλας, έφτασε Φάληρο, ανέβηκε στη Συγγρού, κτλ, κτλ. Στην οδό Μετσόβου, τράκα με το αμάξι της Κάθριν. Κέντρο «Η Τρύπια Βάρκα» και μούτζα στον αστυφύλακα.

64΄ Τύψεις τεσσάρων μηνών του Νίκου για την ζωντοχήρα.

75΄ Τηλεφώνημα Λιλής για τις φωτογραφίες
«365 μέρες παντρεμένοι και πρώτη νύχτα που κοιμηθήκαμε χώρια» ομολογεί η Μαίρη. (άρα είναι η τέταρτη ημέρα της ταινίας)
Η Λιλή αγωνιά για τις φωτογραφίες που έβγαλαν με τον Πάκη. Τον παίρνει ήδη μία ώρα στο τηλέφωνο αλλά βουίζει συνεχώς. Τον βρίσκει όμως και τον στέλνει.

77΄ Η κούρσα για την «Τρύπια Βάρκα»
Μαίρη - Νίκος (ταξί)
Πάκης (ξαφνική δουλειά που δεν υπήρχε από το βράδυ, «πότε του τηλεφώνησαν» αναρωτιέται η Κάθριν) παίρνουν και οι δύο από ένα ταξί και φεύγουν.

81΄ Η σκηνή της παραλίας
«Την Τετάρτη τις βγάλατε; ... εκτός και αν είναι αυτή που ήρθε το πρωί ένας κύριος και την πήρε.» λέει ο φωτογράφος.
Εδώ διακόπτεται η σκηνή της παραλίας και δείχνει τον Μιχαλάκη (Γιώργο Κωνσταντίνου) στο ιατρείο και να έχει στην κατοχή του την φωτογραφία.
Ύστερα, συνεχίζεται η σκηνή στην παραλία με την Κάθριν να λιθοβολεί τον Πάκη, ο οποίος στην ακριβώς επόμενη σκηνή πηγαίνει στον Μιχαλάκη για να απολογηθεί.

58΄ Ένα συζυγικό καβγαδάκι όπου λένε για την απιστία του Νίκου πριν έξι μήνες!

91΄ Ο Μιχαλάκης δείχνει την φωτογραφία στον Νίκο. Διηγείται την πρωινή ιστορία του, ότι κρύφτηκε πίσω από την κουρτίνα αντί να φύγει για την δουλειά, κατάλαβε γιατί η Μαίρη έτρεξε να βρει την φωτογραφία, άκουσε για τον Πάκη που τον είχε στείλει η γυναίκα του, καθώς και για την μνηστή του. Έχει φάει και μια αδέσποτη πέτρα στο κούτελο.

vlcsnap-2021-05-09-17h48m26s599.png

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Συνοψίζοντας έχουμε:

Μια ημέρα, Τετάρτη, προς νύχτα ήταν, (χάζεψα κι εγώ από τα γεγονότα) το ζεύγος Διαμαντίδη πηγαίνει σε ένα κέντρο για να γιορτάσει την επέτειο γάμου τους. Το απόγευμα όμως, τί είχε προηγηθεί;
Καταρχάς, νωρίς το απόγευμα, δανείζεται η Λιλή το αυτοκίνητο της Μαίρης για να πάει στην Βούλα να δει την γιαγιά της (έτσι λέει το ραντεβουδάκι με τον παίδαρο).
18:30 Οδός Μετσόβου απέναντι από την ΕΒΓΑ, η Λιλή τρακάρει με την όπισθεν το αυτοκίνητο της Κάθριν, που περίμενε τον Πάκη. Επαγγελματίας των ραντεβού ο τύπος!
20:00 Φτάνουν στο ταβερνάκι «Η Τρύπια Βάρκα». Παραγγέλνουν μπριζολίτσες, κτλ, κτλ, και σε 5 λεπτά πετάγεται η κυρία με τον κύριο και φεύγουν, κάνοντας και 50 μπουκάλια μπύρες αφρό με το φτερό του αυτοκινήτου.
20:30 Στην παραλιακή λεωφόρο, ανταλλάζουν σήματα Λιλή και αστυφύλακας. Στο αεροδρόμιο έφτασε τα 100χμ/ώρα. Μάλλον για απογείωση πήγαινε!
20:30 Την ίδια ώρα, το αμάξι προσγειώθηκε-διακτινίστηκε στην οδό οδό Ιωάννου Δροσοπούλου ή, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, οδό Καποδιστρίου και χτυπάει το δύσμοιρο σκυλάκι. Τουλάχιστον με τα λεφτά που έβγαζε η χήρα ελπίζω να το τάιζε καλά.
Το βράδυ, όταν η Λιλή έφτασε σπίτι, λέει στην Πίτσα να το πλύνει γιατί έπεσε σε κάτι λάσπες. Αργότερα στο κέντρο όταν ο Νίκος πάει να το μετακινήσει γιατί εμποδίζει, παρατηρεί και ένα βούλιαγμα στο πλευρό.

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη, γίνεται το πρώτο επεισόδιο με την χήρα, που της αποφέρει 500δρχ. Αργότερα, έρχεται και η κλήση δια χειρός Χατζηχρήστου.

Την Παρασκευή διεξάγεται η δίκη και η προφυλάκιση της Μαίρης, η ομολογία του Νίκου για την ζωντοχήρα πριν 4 μήνες και αυτό είναι και το πρώτο βράδυ που κοιμούνται χώρια. Οι δώδεκα νύχτες στην Θεσσαλονίκη δεν μετρούν προφανώς.

Το Σάββατο πρωί, έχουμε τις περιπέτειες του Μιχαλάκη. Αντί να φύγει στην δουλειά, κρύβεται πίσω από την κουρτίνα. Ακούει τα τηλεφωνήματα στην Μαίρη και στον Πάκη για τις φωτογραφίες. Πηγαίνει πρώτος και αγοράζει την φωτογραφία, φαντάζομαι εκεί βλέπει την Μαίρη, τον Πάκη και την Κάθριν, όχι όμως τον Νίκο, και τρώει και μια πέτρα κατακούτελα. Ταυτόχρονα όμως είναι και στο ιατρείο του, χωρίς χτύπημα από πέτρα, όπου είναι αναστατωμένος βλέποντας την φωτογραφία, και λίγο αργότερα δέχεται την επίσκεψη του Πάκη. Στο τέλος πηγαίνει στο σπίτι του Νίκου και του δίνει την φωτογραφία.

Την ίδια μέρα, στο τηλεφώνημα με την Λιλή για τις φωτογραφίες, η Μαίρη λέει ότι «365 μέρες παντρεμένοι και πρώτη νύχτα που κοιμηθήκαμε χώρια». Τελικά ποιά μέρα παντρεύτηκαν; Αν γιόρτασαν Τετάρτη πρέπει να είχαν παντρευτεί Τρίτη (και 13, 12 + 1 μέρες στην Θεσσαλονίκη.)
Στο σπίτι η Μαίρη αναφέρει την απιστία του άντρα της πριν 6 μήνες όμως!
Επίσης, και ο δικηγόρος (Γιώργος Πάντζας) θέλει να καταθέσει την αγωγή διαζυγίου «αύριο κι όλας» δηλαδή ημέρα Κυριακή.

Και όλα αυτά, γιατί ήθελα να δω το αμαρτωλό δρομολόγιο της Λιλής!

vlcsnap-2021-05-09-17h31m45s763.png

«Μύλος! Καταλαβαίνεις, ε...» που λέει και ο Μιχαλάκης στο 92΄.
 
Πίσω
Μπλουζα