Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.136
Αντιδράσεις
2.279
Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Η_αμαρτία_της_ομορφιάς




Μία αισθηματική - δραματική ταινία του 1972 θα παρουσιαστεί εδώ. Είναι η Αμαρτία της ομορφιάς του 1972 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη.




Η υπόθεση - Το καστ. Μια νεαρή κοπέλα, η Ρένα Αστερίου (Μπέτυ Λιβανού) συμμετέχει σε καλλιστεία. Ο μνηστήρας της, ο Γιώργος (Λευτέρης Βουρνάς) δεν το δέχεται και έρχεται σε ρήξη μαζί της. Την νύχτα του τελικού και ενώ η Ρένα ανακηρύσσεται Σταρ Ελλάς ο Γιώργος παθαίνει αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η Ρένα το μαθαίνει και παθαίνει σοκ. Θα τη βοηθήσει ο νεαρός εφοπλιστής Αλέκος Βλαστός (Νίκος Γαλανός). Από τη στιγμή εκείνη η ζωή της Ρένας θα αλλάξει.


Η Ρένα θα χωρίσει και θα πιάσει δουλειά σε μια θαλαμηγό του Αλέκου. Επίσης και ο αδερφός της Πέτρος (Νίκος Δαδινόπουλος) θα ξεκινήσει να δουλεύει σε κάποιο από τα καράβια της εταιρείας. Η σταδιακή προσέγγιση Ρένας-Αλέκου θα καταλήξει σε γάμο. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο...


Η μητέρα του Αλέκου (Αικατερίνη Βλαστού, Τασσώ Καββαδία) στέκεται από την αρχή επιφυλακτικά απέναντι στην Ρένα και στο γάμο αυτό. Η επιφύλαξη αυτή θα γίνει έχθρα όταν μετά από μια ανεπιτυχη εγκυμοσύνη αποκαλύπτεται ότι δεν μπορεί πλέον να τεκνοποιήσει. Παράλληλα ο Γιώργος που έχει οικονομικά προβλήματα απευθύνεται στη Ρένα, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Σημαντικά γεγονότα θα ακολουθήσουν.


Το καράβι που δουλεύει ο Πέτρος παίρνει φωτιά και βυθίζεται και ο ίδιος είναι αγνοούμενος. Η Βλαστού συναντά το Γιώργο και σκηνοθετεί μαζί του τη διάλυση του γάμου του γιου της. Πετυχαίνει μια προσωρινή νίκη. Όχι για πολύ όμως...


Ο Πέτρος επιστρέφει σώος από το Άντεν και καταθέτει ότι ένας ναύτης είχε βάλει φωτιά στο πλοίο. Είναι ο ίδιος που πήγε στη Βλαστού να εισπράξει την αμοιβή του. Ο ρόλος της Βλαστού αποκαλύπτεται. Αντιμετωπίζοντας την βέβαιη καταδίκη της, η Αικατερίνη οδηγείται στην παράνοια.




Σχόλια. Πρόκειται για μια μάλλον μέτρια ταινία της Φίνος Φιλμς. Το σενάριο τετριμμένο, οι ερμηνείες ανάλαφρες και το τέλος αναμενόμενο. Το μόνο που φανερά ξεχωρίζει είναι η αγέρωχη μορφή της Τασσώς Καββαδία που χωρίς να είναι η πρωταγωνίστρια, "καταπίνει" στην κυριολεξία τους πρωταγωνιστές και τους αφήνει σε δεύτερο πλάνο. Οι σκηνές της αντιπαλότητας με το ζευγάρι και της παραφροσύνης στο τέλος αποκαλύπτουν την υποκριτική της δύναμη. Η νεανική φρεσκάδα των Γαλανού-Λιβανού έρχεται σε αντίθεση με το δραματικό τόνο που θα ήθελε να επιβάλλει το σενάριο και λόγω αυτού δίνεται η εντύπωση ότι σε κάποιες στιγμές η ταινία "δεν πατάει καλά".


Η μουσική τέλος του Μίμη Πλέσσα ακολουθεί απλά τους ρυθμούς του έργου χωρίς να εντυπωσιάζει.




Φωτογραφίες.




1. Σκηνή από τα προκριματικά των καλλιστείων. Η Ρένα με το νούμερο 21 ποζάρει στην επιτροπή.




Προβολή συνημμένου 41658




2. Το night club Αστέρια όπου γίνεται ο τελικός των καλλιστείων. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο πρόγραμμα του club. Διαβάζω: Γιώργος Κατσαρός, Μιχάλης Βιολάρης, Γιώργος Γερολυμάτος, Μαρίζα Κωχ, Ρίτα Σακελλαρίου, Θανάσης Πολυκανδριώτης και πολλοί άλλοι.




Προβολή συνημμένου 41657




3. Μόλις μαθεύτηκε το ναυάγιο του Αικατερίνη στο Άντεν. Σε πρώτο πλάνο Μπέτυ Λιβανού, Νίκος Γαλανός και Τασσώ Καββαδία. Πίσω δεξιά ο γνωστός δευτεραγωνιστής των '70s Γιάννης Κανδήλας, ως στέλεχος της εταιρείας.




Προβολή συνημμένου 41656




4. Στο πατρικό της Ρένας. Ο Γιώργος με τη μητέρα της Ρένας (Λουίζα Ποδηματά).




Προβολή συνημμένου 41659




5. Ο ναυτικός που έβαλε φωτιά στο Αικατερίνη (Γεωργόπουλος, Θεόδωρος Ντόβας) με την εργοδότριά του...




Προβολή συνημμένου 41660




Και ένα βίντεο με σκηνές του έργου.




http://www.youtube.com/watch?v=mBndFAGOnDE



 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ARETARA είπε:
 


2. Το night club Αστέρια όπου γίνεται ο τελικός των καλλιστείων. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο πρόγραμμα του club. Διαβάζω: Γιώργος Κατσαρός, Μιχάλης Βιολάρης, Μαρίζα Κωχ, Ρίτα Σακελλαρίου, Θανάσης Πολυκανδριώτης και πολλοί άλλοι.


 

 

 


Ε , τι , πωωωως ??? Θέλω να πάωωωω !!! Κλείστε μου τραπέζι τώρααααααα !!!!! :eek: o_O

..... όμως ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω .... ούτε οι εποχές όπου στα νυχτερινά κέντρα τα προγράμματα ήταν ... σούπεεερ, μιας και η "αθηναϊκή νύχτα" στελεχωνόταν από τέτοιους καλλιτέχνες :( :( !!!

.... Λοιπόν, έκανες πολύ καλά που άνοιξες τόπικ γι' αυτήν την ταινία !!! Παρόλο το "τραβηγμένο" σενάριό της και τις "αφελείς" στιγμές της, είναι από τις ταινίες που βλέπω με μεγάλη ευχαρίστηση !!! Πόσο, μάλλον, που η Μπέττυ Λιβανού είναι ... "το κάτι άλλο" από ομορφιά, αλλά και από ηθοποιία !!! Αν και, όπως έχω την εντύπωση, η ιστορία της ταινίας ήθελε να εστιάσει κυρίως στην "ομορφιά της ψυχής της" !!! Η "κακιά πεθερά" Τασσώ Καββαδία έκανε τα πάντα για να την "εξοντώσει", αλλά αυτή ... τής στεκόταν δίπλα της και την πρόσεχε, ακόμη και τη στιγμή που τρελάθηκε !!!

Και φυσικά ... ο ρόλος αυτός για την Τασσώ Καββαδία ήταν που την καθιέρωσε ακόμη περισσότερο ως "η κακιά του ελληνικού κινηματογράφου" !!! Θυμάμαι σε μια συνέντευξή της, που έδωσε σε μεγάλη ηλικία, της είπε ο δημοσιογράφος :

- Κυρία Καββαδία, είστε η πιο "cult κακιά" του ελληνικού κινηματογράφου !!!

Απολαύστε την αυθόρμητη απάντησή της :

- Καλτ ??? Δηλαδή ??? Απ' ό,τι ξέρω "καλτ" στα γερμανικά σημαίνει "κρύος" ;) ;) :flower: :flower: :flower:
 
Νομίζω ότι στην ταινία αυτή η Τασσώ Καββαδία υπήρξε περισσότερο κακιά από κάθε άλλη φορά. Τόσο πολύ, που στο τέλος παραφρόνησε κιόλας! Σαν να γνώριζε ο σκηνοθέτης ότι αυτός θα ήταν ο τελευταίος «κακός» ρόλος της κινηματογραφικής της καριέρας και είπε να τον απομυθοποιήσει κάπως... Η Μπέτυ Λιβανού αξιόλογη ως πρωτοεμφανιζόμενη, αλλά κακά τα ψέματα, όλα ήταν χλιαρά σ' αυτήν την ταινία και μόνο η Καββαδία κράτησε ζωντανό το όποιο ενδιαφέρον.

Rinus Cesar είπε:

Και φυσικά ... ο ρόλος αυτός για την Τασσώ Καββαδία ήταν που την καθιέρωσε ακόμη περισσότερο ως "η κακιά του ελληνικού κινηματογράφου" !!! Θυμάμαι σε μια συνέντευξή της, που έδωσε σε μεγάλη ηλικία, της είπε ο δημοσιογράφος :

- Κυρία Καββαδία, είστε η πιο "cult κακιά" του ελληνικού κινηματογράφου !!!

Απολαύστε την αυθόρμητη απάντησή της :

- Καλτ ??? Δηλαδή ??? Απ' ό,τι ξέρω "καλτ" στα γερμανικά σημαίνει "κρύος" ;) ;) :flower: :flower: :flower:
Σε μία άλλη συνέντευξή της είχε πει ότι στην πρεμιέρα μίας ταινίας όπου υποδήθηκε την κακιά, είχε πάρει μαζί της και την κόρη της η οποία ήταν μικρό παιδί τότε. Κάποιοι θεατές, τριγύρω απ' το παιδί την έβριζαν με όσα έβλεπαν να κάνει στην ταινία κι έλεγαν «βρε τη στρίγκλα, φτου σου μέγαιρα» και τέτοια, ώσπου το μικρό παιδί έμπηξε το καημένο τα κλάματα και γύρισε και τους είπε «Μη βρίζετε τη μαμά μου. Είναι καλή!»
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια πολύ όμορφη ταινία της Φίνος Φιλμ , με μια εξίσου όμορφη Μπέττυ Λιβανού και με μια Τασσώ Καββαδία εξαιρετική στο ρόλο της , ιδιαίτερα στο φινάλε της ταινίας και στην "τρέλλα" της!
 
πάρα πολύ ωραία ταινία!!!Η Μπέττυ Λιβανού πραγματικά είναι μια κούκλα και εδώ και απίστευτα γλυκιά
 
Χωρίς να ανήκει στις μεγάλες στιγμές του Δαλιανίδη, βλέπεται ευχάριστα, χάρη στην αξιοπρεπέστατη παραγωγή, τη φρεσκάδα της Μπέττυς Λιβανού και το εκπληκτικό ρεσιτάλ της Τασσώς Καββαδία.
 
Εγώ έχω μια άσχετη απορία... τι δουλειά έπιασε στη θαλαμηγό του πλούσιου? Καθαρίστρια? Μαγείρισσα? Μη μου πείτε ότι πρώην Σταρ Ελλάς πιάνουν τέτοιες δουλειές. Φυσιολογικά γίνονται μανεκέν, ηθοποιές, τραγουδίστριες. Υπάρχει βεβαίως και μια άλλη προφανής δουλειά που μία θεογκόμενα των καλλιστείων μπορεί να κάνει στη θαλαμηγό ενός πλούσιου, αλλά δεν ταιριάζει με το αθώο και άσπιλο image της ηρωίδας (αθώα ξεαθώα πάντως τον τύλιξε τον πλούσιο... βρε μήπως είχε δίκιο η Καββαδία που δεν την ήθελε για το γιόκα της?)
 
Συγκλονιστική ταινία. Την πρωτοείδα όταν ήμουν μικρός και δεν θυμάμαι τίποτε άλλο από την ερμηνεία της Καββαδία. Η ατάκα της: "Πάψε να με λες μητέρα!" αλλά και η πρωτοφανής και σπάνια καλοσύνη της νύφης της που την περιέθαλψε όταν η Καββαδία τρελάθηκε.
 
Και ένα μικρό ευτράπελο: Το όνομα της κυρίας Βλαστού (Αικατερίνη) αν δεν κάνω λάθος ακούγεται μόνο μια φορά, όταν με τη φαντασία της σκέφτεται την επερχόμενη καταδίκη της και "ακούει" τον πρόεδρο του δικαστηρίου να εκφωνεί: "Να προσέλθει η κατηγορουμένη Αικατερίνη Βλαστού". Λεπτομέρεια: η φωνή του προέδρου του δικαστηρίου ανήκει στον Περικλή Χριστοφορίδη που στο έργο κάνει ένα πέρασμα υποδυόμενος τον γιατρό της Ρένας που διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να κάνει πλέον παιδιά!!!!
 
Dimitrissss είπε:
Σε μία άλλη συνέντευξή της είχε πει ότι στην πρεμιέρα μίας ταινίας όπου υποδήθηκε την κακιά, είχε πάρει μαζί της και την κόρη της η οποία ήταν μικρό παιδί τότε. Κάποιοι θεατές, τριγύρω απ' το παιδί την έβριζαν με όσα έβλεπαν να κάνει στην ταινία κι έλεγαν «βρε τη στρίγκλα, φτου σου μέγαιρα» και τέτοια, ώσπου το μικρό παιδί έμπηξε το καημένο τα κλάματα και γύρισε και τους είπε «Μη βρίζετε τη μαμά μου. Είναι καλή!»
Χα χα χα .... για δες ... Αλλά, τι να πει κι ο καημένος ο Αρτέμης Μάτσας, που οι "πορωμένοι" θεατές κάποιας ταινίας, στην οποία - φυσικά - υποδυόταν τον προδότη, του έριξαν κάμποσες ξυλιές !!! Αυτά τα έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του ...
 
Η πιο κακια Τασω Καββαδια που ειδαμε ποτε! Ελαχιστες φορες αυτη η ηθοποιος επαιξε ρολους καλης η εστω ετσι κι ετσι.

Για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους, ολο αυτο δεν ηταν τυχαιο. Το ολο υφος της Τασως απεπνεε χαρακτηρα δυσκολο, αναποδο και υπεροπτικο και ελπιζω ολα αυτα τα αρνητικα να παρεμειναν στο εξωτερικο της και μονο.

Παρα τη δυνατη της ερμηνεια, εμενα στην ταινια μου αρεσει πιο πολυ η πρωταγωνιστρια. Η υπεροχη Μπετυ Λιβανου την οποια οσες φορες εχω δει σε ταινιες του Φινου, επισκιαζε ολους τους αλλους ηθοποιους. Προσωπικο συμπερασμα αυτο, που ισως να οφειλεται στη μεγαλη συμπαθεια που τρεφω για κεινη και στο θαυμασμο μου προς το ταλεντο και την ομορφια της.

Μετα το Φινο ομως, δε μου αρεσαν ουτε οι ρολοι, ουτε η εμφανιση της.
 
bambinella 100 είπε:
Η υπεροχη Μπετυ Λιβανου την οποια οσες φορες εχω δει σε ταινιες του Φινου, επισκιαζε ολους τους αλλους ηθοποιους. Προσωπικο συμπερασμα αυτο, που ισως να οφειλεται στη μεγαλη συμπαθεια που τρεφω για κεινη και στο θαυμασμο μου προς το ταλεντο και την ομορφια της. .
Να προσθέσω ότι σε αυτήν την ταινία με "πορώνει" και η φωνή της Λιβανού [εκτός από την εμφάνισή της και το παίξιμό της] !!! Φωνή γεμάτη κοριτσίστικη αθωότητα, που όμως υποκρύπτει ... ηφαίστεια έτοιμα να εκραγούν :cool: :cool: !!!
 
Το σχολιο σου με βρισκει απολυτα συμφωνη. Εκ των πραγματων, ειναι πολυ δυσκολο μια λεπτη κοριτσιστικη φωνη να ειναι συναμα και τοσο αισθησιακη.

Κι ομως, με τη Μπετυ αυτο συνεβη!
 
bambinella 100 είπε:
Παρα τη δυνατη της ερμηνεια, εμενα στην ταινια μου αρεσει πιο πολυ η πρωταγωνιστρια. Η υπεροχη Μπετυ Λιβανου την οποια οσες φορες εχω δει σε ταινιες του Φινου, επισκιαζε ολους τους αλλους ηθοποιους. Προσωπικο συμπερασμα αυτο, που ισως να οφειλεται στη μεγαλη συμπαθεια που τρεφω για κεινη και στο θαυμασμο μου προς το ταλεντο και την ομορφια της.

.
Βρε Μπάμπι πως γίνεται και εδω να συμφωνούμε; :)

και εγω πιστευω οτι η Μπέττυ εδω τους επεσκιάζει όλους και με την εξωτερική αλλά και την εσωτερική ομορφιά της κοπέλας που υποδύεται και καταφέρνει να τα βγάζει και τα δύο! Η ταινία λέγεται η ''αμαρτία της ομορφιάς'', θα μπορούσε όμως να λέγεται και'' η αμαρτία της καλοσύνης'', γιατι αυτό ίσως είναιπου δεν αντέχει η ιδιοτροπη πεθερά στο κάτω, κάτω , έναν ευγενή σε κίνητρα αλλά οικονομικά κατώτερο χαρακτήρα...και προσπαθεί να την εξοντώσει.

Πόσο την αγαπάει ο Γαλανός, αυτό θα πει αγάπη πραγματική 100%!!!! και η Ρενα έχει γνωρισει τι θα πει και να σε αγαπάνε κτητικά και άγαρμπα, οπότε έχει να συγκρίνει. Και ταιριάζουν φοβερά. Απο τα ομορφότερα ζευγάρια που ειδαμε στο σινεμά!

Την Τασσω την θυμάμαι και στο κλωτσοσκούφι πόσο άσχημα φερεται στην Μαιρούλα, όπως εδω στην Ρενα!! Τελικά με τις νύφες δεν τα πήγαινε καλά.
 
Αυθεντική φωτογραφία της ταινίας

 


219.jpg
219.jpg
 
Υπέροχα όμορφη η Μπέττυ Λιβανού στην ταινία αυτή...

Λίγο μεγαλύτερο στήθος ήθελε, αλλά δε βαριέσαι...
 
Πίσω
Μπλουζα