Η τριλογία της Σίσσυ: Sissi (1955, 1956,1957)

αριαδνη

candy fan
Joined
29 Μάρ 2010
Μηνύματα
13.888
Αντιδράσεις
15.019
http://www.imdb.com/title/tt0048624/

Ηταν η πιο αγαπημένη πριγκήπισσα της παιδικής μας ηλικίας, η αυστριακή Σισσυ την οποια ερμήνευσε με πάθος η αξιαγάπητη Ρομι Σναιτερ, νομίζω πως και ο ρόλος αυτός την σημάδευσε!! Ποια είναι η αγαπημένη σας από τις τρεις ταινίες που γυρίστηκαν μετα το 55'; Ποτε την είδατε για πρωτη φορά, σε ποια ηλικία;εμένα η πρώτη, όπου η Σισσυ , 16 χρονών κοπέλα ζει αμέριμνα, ευτυχισμένη στην ύπαιθρο μαζί με τους γονείς της και τα αδελφιά της! #) , ειδικά με τον πατερα της έχει μια τόσο όμορφη και ζεστή σχέση, σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης! :hurrah: μετά ερωτευεται τον αυστριακό αυτοκράτορα, την ώρα που το αυστηρό, αυστριακό πρωτοκολλο έχει γι' αυτόν την αδελφή της την Έλενα!! Ήμουν δεν θα ήμουν 7 χρονών όταν την είδα στην μικρή οθόνη, ήταν διαφορετική από τις άλλες πριγκήπισσες που είχα μέχρι τότε δει, πιο αυθόρμητη, πιο δοτική, πιο προσιτη και έτσι την κράτησα στην καρδιά ένα αμέριμνο, απλό κορίτσι σαν και εμάς! H Σναιτερ της έδωσε σίγουρα λάμψη, ομορφιά και πάθος!!

[edit] dead picture [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ποιο κοριτσάκι δεν θυμάται την τριλογία της Σίσσυ; Εγώ πρέπει να ήμουν πέμπτη δημοτικού όταν την είδα για πρώτη φορά και εννοείται ότι μαγεύτηκα.

Η Ρόμι Σνάιντερ μια κούκλα (16 χρονών και αυτή όταν γυρίστηκε η ταινία, ακριβώς όσο και η πραγματική Σίσσυ), τα τοπία μαγευτικά, η ιστορία κανονικό παραμύθι, τα κοστούμια υπέροχα.

Έκτοτε την είδα κάμποσες φορές και ακόμα, όταν την προβάλλει, θα καθίσω να χαζέψω μερικές σκηνές.

Αγαπημένο μου το τρίτο μέρος, "η Σίσσυ μπροστά στη μοίρα της". Νομίζω ότι μου άρεσε ιδιαίτερα ο Ούγγρος κόμης Άντρασι, ο πιστός θαυμαστής :flower: . Μου άρεσε όμως και η πιο σοβαρή νότα, η αρρώστια, τα προβλήματα, οι ζήλιες. Ακόμα και στα 11 μου οι πρώτες ταινίες παραήταν "ζαχαρωτές".

Η παραγωγή ήταν του 1955 και αυστριακή. Στην Ελλάδα πάντοτε προβάλλουν την εκδοχή με το γαλλικό ντουμπλάρισμα. Δεν ήταν βέβαια ακριβώς ντουμπλάρισμα γιατί οι φωνές είναι της Ρόμι Σνάιντερ και του Καρλχάιντς Μπρομ που μιλάνε γαλλικά. Κι αυτό γιατί η εποχή ήταν αρκετά κοντινή στον πόλεμο και οι ταινίες δεν θα μπορούσαν εύκολα να έχουν επιτυχία στην υπόλοιπη Ευρώπη αν προωθούνταν με την γλώσσα των μέχρι πρότινος κατακτητών.

Η επιτυχία τους θεωρήθηκε ένας εθνικός θρίαμβος για την Αυστρία. Εφημερίδες μάλιστα έγραψαν "επιτέλους, ανακτήσαμε την εθνική μας περηφάνια". Οι Αυστριακοί, μ' αυτό το καλογυρισμένο παραμυθάκι, θέλησαν να θυμίσουν στους εαυτούς τους και στην Ευρώπη πως η συμμετοχή στους στον Άξονα δεν ήταν το μοναδικό πρόσωπο της ιστορίας τους. Και το ανάλαφρο του θέματος ήταν ό,τι έπρεπε μετά από τις στερήσεις και τη δυστυχία του πολέμου.

Και τώρα καλή μου Αριάδνη η αγαπημένη μου αποδόμηση :p . Μα να μην θέλω ν' αφήσω ρομάντζο και ρομάντζο απείραχτο;:biglaugh:

Αν η πραγματική Σίσσυ έμεινε γνωστή για κάτι στην ιστορία, ήταν το πόσο δεν κατάφερε ποτέ να δεχτεί την αυτοκρατορική της ιδιότητα. Τον άντρα της, έναν καλό αλλά πεζό και πολύ εργατικό αυτοκράτορα που είχε μαγευτεί μαζί της στα 16 της και όντως έφτυσε την αδελφή της και τα σχέδια της μητέρας του για να την πάρει, τον συμπαθούσε αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να τον ερωτευτεί. Αυτός σηκωνόταν από τις 6 και δούλευε στο γραφείο του μέχρι τα μεσάνυχτα. Δεν του άρεσε η τέχνη και από μουσική προτιμούσε τα στρατιωτικά εμβατήρια. Εκείνη ήθελε να ταξιδεύει συνέχεια και έγραφε ποιήματα. Ήταν μια μάλλον απόμακρη μητέρα, αρκετά απορροφημένη από τον εαυτό της, με αδυναμία μόνο στην μικρότερη κόρη της (από τα 3 κορίτσια και 1 αγόρι που απέκτησε συνολικά). Περνούσε πάνω από 8 μήνες τον χρόνο ταξιδεύοντας έξω από την Αυστρία (ένα από τα αγαπημένα της μέρη ήταν και η Κέρκυρα, όπου έχτισε το περίφημο Αχίλλειο) και ήταν εξαιρετικά προσηλωμένη στην ομορφιά της, σε σημείο που, για να διατηρήσει το εφηβικό βάρος της, έτρωγε ελάχιστα και γυμναζόταν πολύ σε μια εποχή που τόσο η λέξη δίαιτα, όσο και η λέξη γυμναστική ήταν άγνωστα πράγματα.

Τα δράματα συσσωρεύτηκαν στη ζωή της. Έχασε την πρώτη της κόρη σε βρεφική ηλικία, την αδελφή της σε πυρκαγιά στο Παρίσι και, το αποκορύφωμα, ο γιος της Ροδόλφος αυτοκτόνησε με την ερωμένη του Μαρία Βετσέρα, στο κυνηγετικό περίπτερο Μάγιερλινγκ. Η ίδια δολοφονήθηκε στη Γενεύη από έναν ιταλό αναρχικό.

Ήταν όμως μια αυτοκράτειρα που χάραξε τη δική της πορεία. Ενδιαφέρθηκε για θέματα ταμπού για τους βασιλιάδες της εποχής, όπως την πρόνοια για τους ψυχασθενείς (θεωρούσε ότι η οικογένειά της, οι Βίτελσμπαχ, ακόμα και η ίδια, είχαν μια προδιάθεση στα ψυχικά προβλήματα), για τους πολιτικούς φυλακισμένους, είχε φίλους Εβραίους καλλιτέχνες κλπ.

Α! Και για να δούμε πόσο στην πραγματικότητα το να σε διαλέξει ο πρίγκιπας δεν σημαίνει ντε και καλά ότι θα ευτυχήσεις, η μοναδική αδελφή που έζησε πραγματικά ευτυχισμένη με τον άντρα της ήταν η "ριγμένη" Νενέ. Που παρηγορήθηκε για την αυτοκρατορική απόρριψη με το να παντρευτεί έναν πάμπλουτο Γερμανό μεγαλοαριστοκράτη (τον πρίγκιπα Φον Τουρν ουντ Τάξις) και έζησε καλά κι εμείς καλύτερα :D .

Στην ταινία "Σίσσυ" τωρα, η ίδια η Σνάιντερ, παρόλο που αυτός ο νεανικός ρόλος της έδωσε το διαβατήριο για μία ευρωπαϊκή (με έδρα την Γαλλία) καριέρα, τον είχε αποκηρύξει. Επέμενε μάλιστα να υποδυθεί και πάλι την αυτοκράτειρα Σίσσυ στην ταινία του Λουκίνο Βισκόντι "Λουδοβίκος ή η μπαλλάντα των καταραμένων" που μιλάει για τον ξάδελφό της, βασιλιά Λουδοβίκο της Βαυαρίας και μεγάλη της αδυναμία ο οποίος, αφού υποστήριξε τον Βάγκνερ και κόντεψε να χρεωκοπήσει τη χώρα του χτίζοντας υπέρλαμπρα, ρομαντικά παλάτια στο Μόναχο και στις διάφορες εξοχές της Βαυαρίας (για να λέμε του στραβού το δίκιο, από αυτά έχουν θησαυρίσει οι σημερινοί Βαυαροί από τους τουρίστες που δέχονται ;) ), τρελλάθηκε, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο και αυτοκτόνησε αφού πρώτα σκότωσε τον γιατρό που τον πρόσεχε. Η Σνάιντερ είπε ότι, με τη συμμετοχή της σ' αυτή την ταινία (μια κουκλάρα παρεμπιπτόντως και υπέροχη ερμηνεία), ήθελε να δείξει ποια ήταν πραγματικά η Σίσσυ.

Όσο για τον Φραντς, τον ερωτευμένο σύζυγο της ταινίας, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 90΄ είχα πάει στη Γερμανία, να επισκεφθώ την αδελφή μου που σπούδαζε εκεί. Εγώ από γερμανικά γρι. Μια μέρα η τηλεόραση ήταν ανοιχτή, οπότε πετυχαίνω έναν κύριο με μούσια που έδινε συνέντευξη και που κάτι μου θύμιζε φυσιογνωμικά.

-Ποιος είναι αυτός;

-Ο Καρλχάιντς Μρομ.

-Τον ξέρω από κάπου;

-Αυτός έπαιζε τον αυτοκράτορα στη "Σίσσυ".

-Έλααααα (καρφώνομαι στην οθόνη)!!!! Και τι λέει; Τι λέει;

-Για μια ταινία του Βασμπίντερ που πρωταγωνιστεί.

-Για τη Σίσσυ, τι λέει, τι λέει;

-Ότι έχει βαρεθεί να τον ρωτάνε τόσες δεκαετίες γι' αυτό το χαζόπραγμα ... :sealed: :sealed: :sealed: :sealed: :sealed: :sealed:
 
retrofan είπε:
Τα δράματα συσσωρεύτηκαν στη ζωή της. Έχασε την πρώτη της κόρη σε βρεφική ηλικία, την αδελφή της σε πυρκαγιά στο Παρίσι και, το αποκορύφωμα, ο γιος της Ροδόλφος αυτοκτόνησε με την ερωμένη του Μαρία Βετσέρα, στο κυνηγετικό περίπτερο Μάγιερλινγκ. Η ίδια δολοφονήθηκε στη Γενεύη από έναν ιταλό αναρχικό.

Ήταν όμως μια αυτοκράτειρα που χάραξε τη δική της πορεία. Ενδιαφέρθηκε για θέματα ταμπού για τους βασιλιάδες της εποχής, όπως την πρόνοια για τους ψυχασθενείς (θεωρούσε ότι η οικογένειά της, οι Βίτελσμπαχ, ακόμα και η ίδια, είχαν μια προδιάθεση στα ψυχικά προβλήματα), για τους πολιτικούς φυλακισμένους, είχε φίλους Εβραίους καλλιτέχνες κλπ.
να σε συμπληρώσω? είχε κι΄άλλο ένα δράμα με τον κουνιάδο της που τουφεκίστηκε από επαναστάτες στο Μεξικό, την κουνιάδα της που μετά απ΄αυτό τρελλάθηκε και γενικά την κυνηγούσε μια κακοτυχία βρε παιδί μου, ακόμα και μετά τόν θάνατό της η δυναστία πήγε κατά διόλου (ο διάδοχος του θρόνου ήταν εκείνος που δολοφονήθηκε με τη γυναίκα του στο Σεράγεβο με τις γνωστές συνέπειες ...) Τραγική φιγούρα ο Φράντς που τα άντεξε όλα αυτά μέχρι το τέλος :(

Και κάτι ακόμα: με θέματα ταμπού για την εποχή της ασχολήθηκε και μια δική μας πριγκίπισσα, η Μαρία Βοναπάρτη. Διάσημη ψυχαναλύτρια, υπήρξε μαθήτρια του Φρόυντ και μάλιστα του έσωσε τη ζωή βγάζοντάς τον έγκαιρα από την ναζιστική Γερμανία.
 
Αχ, αυτα τα αυστριακά τοπία :happyjump: :happyjump: :vbwave: :hurrah: που εμφανίζονται στην ταινία, είναι σκέτη απόλαυση , ειδικά εκείνα τα κατσάβραχα που η Σισσυ, ντυμένη ως χωριατοπουλα μαζευει αγριολούλουδα και ο αυτοκράτορας σαν απλός θνητός παρακολουθεί!!

ρετροφαν , αρχίζει η απομυθοποιηση :cry: :cry: :cry: τωρα!! δεν ηταν το τέλειο ζευγάρι αφου ο αυτοκρατορς Φρανς μετά από καιρο προς το τελος της σχεσης τους βρήκε ερωμένη μια ηθοποιο( νομίζω δεν είμαι και σίγουρη) και η καημένη η Σισσυ ζουσε στην θλίψη και την μοναξιά!

Έτρωγε σαν πουλάκι, όντως η σιλουετα της ήταν περίφημη!!!!!

Μετά την ταινία ήθελαν και να την αγιοποιησουν ακόμα, ελιζαμπεθ ήταν ολόκληρο το όνομα της έτσι;

Clemence , ποια ήταν η Βοναπάρτη, πιάνομαι εντελώς αδιάβαστη !!

αν βρω την ταινία του Ρομπεν με τον εριν φλιν ευχαρίστως θα την δω!!

μια μεγάλη καληνύκτα :thanx2:

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Clemence έχεις απόλυτο δίκιο :) . Και ο κουνιάδος Μαξιμιλιανός και η συννυφάδα Καρλότα προστέθηκαν στο θανατικό και την τρέλλα που την κυνηγούσε στη ζωή της.

Για τη Μαρία Βοναπάρτη έχεις δίκιο. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μορφή, τελείως αντισυμβατική και σ' αυτήν χρωστάμε το ξεκίνημα της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα.

Να δώσω στη θέση σου το μίνι βιογραφικό της στην Αριάδνη; #)

Απόγονος αδελφού του Ναπολέοντα, πάμπλουτη (η μητέρα της ήταν κόρη του ιδιοκτήτη του καζίνο του Μόντε Κάρλο), παντρεύτηκε τον "δικό" μας πρίγκιπα Γεώργιο, γιο του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου του Α΄. Αντί να το βάλει κάτω που ο σύζυγός της (παρά τα δύο παιδιά που κάνανε) ήταν ένας κρυπτοομοφιλόφιλος που αδιαφορούσε εντελώς γι' αυτήν, αποφάσισε να ξεπεράσει τα στεγανά της πριγκιπικής της ιδιότητας. Με τον άντρα της κράτησε μια φιλική, πολιτισμένη σχέση, άλλαξε μπόλικους εραστές (ανάμεσά τους κι έναν σοσιαλιστή πολιτικό της Γαλλίας), θαύμασε τον Φρόυντ από την αρχή και τον στήριξε ηθικά και οικονομικά, στήριξε τον Εμπειρίκο να κάνει τα πρώτα ψυχαναλυτικά πειράματα στην Αθήνα πριν από τον πόλεμο και γενικά δεν έδινε δεκάρα για το πώς αντιδρούσαν οι "βασιλικοί" συγγενείς της στις εκκεντρικότητές της (βοηθούσε βέβαια ότι είχε πάααρα πολλά δικά της χρήματα και σε διάφορες ιστορικές αναποδιές (εξορίες κλπ.) τους συντηρούσε).

Θυμάμαι το γέλιο που είχα ρίξει όταν διάβασα πως σ' έναν βασιλικό γάμο στην Αγγλία, όπου ήταν προσκαλεσμένη, το Μπάκιγκχαμ δεν ήξερε πώς να χειριστεί το γεγονός ότι την παραμονή του γάμου είχε κανονίσει να δώσει μια διάλεξη στην αγγλική ψυχαναλυτική εταιρεία με τίτλο "ο φόβος της διείσδυσης του πέους είναι οργανικός ή ψυχολογικός;":p

Υπάρχει και μια γαλλική ταινία, σχετικά πρόσφατη για τη ζωή της, με πρωταγωνίστρια την Κατρίν Ντενέβ.

Αριάδνη όντως Ελισσάβετ ήταν το όνομά της, Σίσσυ το χαϊδευτικό της. Και πράγματι ο Φραντς είχε για ερωμένη του πολλά χρόνια μια ηθοποιό, την Καταρίνα Στρατ. Η Σίσσυ όχι μόνο δεν είχε αντίρρηση αλλά σχεδόν τον προέτρεψε σ' αυτόν τον δεσμό. Όταν μάλιστα της ανακοίνωσαν την αυτοκτονία του γιου της, την κάλεσε στο παλάτι για να την βοηθήσει ν' ανακοινώσουν το νέο στον πατέρα - αυτοκράτορα.

Μια ενδιαφέρουσα μορφή που της άρεσε να την παρομοιάζουν με την Τιτάνια, τη βασίλισσα των ξωτικών από το "όνειρο θερινής νύχτας" του Σαίξπηρ και που σίγουρα μικρή σχέση έχει με την ταινία με την Ρόμι Σνάιντερ.
 
Πολυδιαβασμένο μου παιδί :award: σ' ευχαριστώ για τις πληροφορίες, όλα τουτα φυσικά τα αγνοούσα :sealed: Μαρια Βοναπάρτη ουτε καν την είχα ξανακουσει!

Κριμα που στην περίπτωση της Σισσυ δεν είναι τα πράγματα όπως στην ταινία!! :cry: :cry: :cry: :cry: έτσι νιώθω :takethat: τωρα ( ψυχρολουσία) αλλά θα μου περάσει!! αχ, τι μας κάνει ο κινηματογράφος!!
 
Αγαπημενη σειρα απο τα παιδικα μου χρονια. Ακομη και τωρα, οταν την προβαλλει θα καθισω να την δω.

Πηρα και διαβασα και την βιογραφια την Σισσυ, τραγικη μοιρα. Στην σειρα ολα ειναι ωραιοποιημενα. Μονο την κοντρα με την πεθερα της δειχνει.

Η Σισσυ δεν ηταν απομακρη μητερα, τα δυο της παιδια τα πηρε η πεθερα της να τα μεγαλωσει, ενω το πρωτο πεθανε σε ταξιδι στην ουγγαρια συνοδευοντας του γονεις του. Μετα αυτο, η Σισσυ θεωρηθηκε ανικανη και γι'αυτο της πηραν και τον γιο που απεκτησε λιγο καιρο μετα. Μονο στο τεταρτο παιδι της που το γεννησε στην ουγγγαρια, αργησε να το φερει στην Αυστρια για να το μεγαλωσει εκεινη.

Τα δραματα της πολλα, μια αδερφη της πεθανε απο φωτια που πηρε το φορεμα της, καθως εκρυψε το τσιγαρο μην την πιασουν, η Νενε πεθανε πριν απο κεινη, ο πατερας της το ιδιο (και του ειχε τρελη αδυναμια), ο ξαδερφος της ο Λουδοβικος, ο αιωνια ερωτευμενος μαζι της Κομι Αντρασι, το πρωτο της παιδι φυσικα και ο γιο της, σε μεγαλη ηλικια (αυτο το τελευταιο ηταν και το δυνατοτερο χτυπημα).

Για εραστε δεν ξερω retrofan. Αυτο που ηξερα ειναι πως με τον Αντρασι δεν εγιναν εραστες, γιατι δεν ηθελε να ειναι σαν ολες του τις ερωμενες. Με τον αντρα της οντως ειχαν τυπικη σχεση και γνωριζε ολες του τις απιστιες.

Η Ρομι ειχε την ιδια τραγικη μοιρα δυστυχως. Σε μικρη ηλικια την παντρεψε η μητερα της και απεκτησε εναν γιο. Μετα χωρισε και παντρευτηκε ξανα και απεκτησε μια κορη (νομιζω χωρισε και εκει). Ο γιος της 7-8 χρονων πεθανε σε ατυχημα απο τα καγκελα της αυλης (επεσε πανω τους). Η Ρομι αρχισε τα χαπια για να αντιμετωπισει τον πονο, και πεθανε απο μαλλον υπερβολικη δοση.

Υ.Γ. δεν εμενα στην τριλογια καλυτερα..? τι ηθελα και να μαθω τοσο δυσαρεστα πραγματα?
 
με συγχωρειτε κιολας ρε παιδια,αγαπω την ρομι σναιντερ και εχω καποιες ταινιες της και ακομα περισσοτερο σεβομαι την ιστορια της αυτοκρατειρας και αυτα που ειχε περασει αλλα μηπως τις ειχε και τις δυο "φτυσει γκαμηλα"???? γιατι πολυ γκατεμια!!!!
 
georgeikos είπε:
με συγχωρειτε κιολας ρε παιδια,αγαπω την ρομι σναιντερ και εχω καποιες ταινιες της και ακομα περισσοτερο σεβομαι την ιστορια της αυτοκρατειρας και αυτα που ειχε περασει αλλα μηπως τις ειχε και τις δυο "φτυσει γκαμηλα"???? γιατι πολυ γκατεμια!!!!

Υπάρχουν και τα καλά( σαν το παιχνίδι της χαράς της Πολυάννας) , κοιτα ο αυτοκράτορας μαγεύτηκε μαζί της όταν η Σισσυ ήταν 16 χρονων, το ονομά της εμεινε στην ιστορία, ταινίες με αυτην γίνονται, παιδικά , το Αχίλλειο κάθε χρόνο προσελκύει τουρίστες ενώ η ζωή της απασχολεί και θα συνεχίσει να απασχολεί!! και επίσης ο κόμης την ερωτεύτηκε πραγματικά!

όσο για την Ρόμι υπήρξε μια από τις ωραιότερες γυναίκες της εποχής της και ένα απίστευτο ταλαντουχο πλάσμα ( ο φακός μαγνητίζονταν από την λάμψη της)!

Τώρα μικρά τα βλέπαμε τα πράγματα ωραιοποιημένα σε βαθμό υπερβολικό, ε, μάλλον δεν είναι πάντα έτσι , απλώς σαν παιδί ψάχνεις να ταυτιστείς με ένα πρόσωπο που η ζωή του θυμίζει παραμύθι!! :cool:

[edit] Ο λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από τη Σίσσυ ταινία ξεκινήσαμε, στη βιογραφία της πραγματικής Σίσσυς καταλήξαμε :) .

Λορένα έχεις δίκιο ότι τα τρία πρώτα της παιδιά ουσιαστικά δεν την άφησαν να τα μεγαλώσει και τα έδωσαν στην ευθύνη της γιαγιάς τους. Δεν ήταν επιλογή της αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να τα πλησιάσει.

Έχω διαβάσει δύο βιογραφίες της και από πουθενά δεν προκύπτουν εραστές. Μάλλον μια αποστροφή προς την φυσική έκφραση του έρωτα. Αυτό που ήθελε ήταν να προξενεί τον θαυμασμό στους άντρες αλλά να μένει απρόσιτη, μία τέλεια και απόμακρη ομορφιά. Σίγουρα βέβαια γοήτευσε πολλούς, ακόμα και όταν είχε μεγαλώσει ... Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, Έλληνας φοιτητής στη Βιέννη και δάσκαλός της στα ελληνικά όταν πια κόντευε τα 50, στο βιβλίο του "το ημερολόγιο της αυτοκράτειρας Ελισσάβετ" την παρουσιάζει ως ένα απόλυτα ερωτεύσιμο, αιθέριο πλάσμα.

Η αδελφή της Σοφία ήταν αυτή που κάηκε ζωντανή. Όχι όμως από τσιγάρο αλλά από πυρκαγιά σε φιλανθρωπική εκδήλωση στο Παρίσι. Από τσιγάρο κάηκε μια μακρινή ξαδέλφη του Φραντς, η οποία, θέλοντας να κρύψει από τον πατέρα της το ότι κάπνιζε, έκρυψε το τσιγάρο στις δίπλες του τούλινου φορέματός της και λαμπάδιασε. Ήταν στις αρχές του γάμου της Σίσσυ και εμμέσως την κατηγόρησαν γι' αυτή την τραγωδία γιατί η ίδια είχε φέρει την μόδα του καπνίσματος για τις γυναίκες στην πολύ συντηρητική βιεννέζικη αυλή και η μικρή ξαδέλφη (Ματίλντε νομίζω την λέγανε) τη μιμήθηκε.

Από την καθόλου ευχάριστη ζωή της Ρόμι Σνάιντερ, εγώ το μόνο που θέλω να κρατήσω, είναι τον έρωτά της με τον Αλαίν Ντελόν. Κάθε φορά που τους βλέπω στην "Πισίνα", η χημεία μεταξύ τους σπάει την οθόνη.
 
Όταν με ξεναγούσαν στη Βιέννη, πέρα από όλα αυτά τα έγγυρα που διαβάζω από εσάς, με είχαν πληροφορήσει και για τη σχέση της Σίσσυς με Ούγγρο πρίγκηπα. Οπότε είναι αλήθεια! Επίσης είναι η δημοφιλέστερη συμπατριώτισσά τους μαζί με το Μότσαρντ και το πλήρες όνομά της ηταν Ελισσάβετ Ευγενία Αμαλία.
 
Μετά ντροπής ομολογώ πως ενώ λατρεύω α)τις κλασσικές ταινίες, β)τις ταινίες εποχής, γ)τη Ρόμι Σνάιντερ, δεν έχω καταφέρει να δω τη Σίσσυ -- όχι με την έννοια ότι δεν άντεξα/βαρέθηκα, απλά πάντα θα την πετύχω κάπου στη μέση (συνήθως στο Άλτερ) και θα το αφήσω για "κάποια άλλη στιγμή, καλύτερα, απ'το βίντεο κλαμπ", η οποία στιγμή δεν έρχεται ποτέ...! Πάντως θα ήθελα να σχολιάσω κάτι άλλο παρακάμπτοντας και πάλι λιγουλάκι τη συζήτηση:

retrofan είπε:
Για τη Μαρία Βοναπάρτη έχεις δίκιο. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μορφή, τελείως αντισυμβατική και σ' αυτήν χρωστάμε το ξεκίνημα της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα. [...]
Υπάρχει και μια γαλλική ταινία, σχετικά πρόσφατη για τη ζωή της, με πρωταγωνίστρια την Κατρίν Ντενέβ.
Απίστευτη προσωπικότητα, μου είχε κινήσει τρομερά το ενδιαφέρον και την καταευχαριστήθηκα αυτή τη μίνι-σειρά 2 επεισοδίων που παίχτηκε στη γαλλική τηλεόραση. Μου κάνει εντύπωση που την αναφέρεις, retrofan! Αυτό σημαίνει ότι την είδες;

Σας παραθέτω απόσπασμα όπου η Κατρίν/Μαρία Βοναπάρτη ομιλεί ελληνικά (ή τουλάχιστον προσπαθεί!):

[edit] dead picture [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
χτες άγρια ξημερώματα έπεσα (πάλι) σε μια καινούρια ταινία για την αυτοκράτειρα στα τελευταία της (ή αλλιώς η σίσσυ στον ψυχαναλυτή 8)) μήπως ξέρει κανείς να μου δώσει τίτλο?
 
Ο Λουδοβίκος Β' ήταν μέλος της βασιλικής δυναστείας των Βίττελσμπαχ (Wittelsbach) η οποία κυβέρνησε την Ευρώπη από το 1180 ως το 1862. Στους Βίττελσμπαχ ανήκε επίσης και ο δικός μας βασιλιάς Όθωνας.

Ludwig_II_of_Bavaria_-_Project_Gutenberg_eText_16431.jpg
Ludwig_II_of_Bavaria_-_Project_Gutenberg_eText_16431.jpg

Ο Λουδοβίκος βρέθηκε νεκρός (πιθανότατα από πνιγμό) στις όχθες της λίμνης Στάρνμπεργκ στις 13 Ιουνίου του 1886. Ήταν μόλις 40 ετών.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στην πραγματικότητα sparklingeagle η δυναστεία των Βίττελσμπαχ δεν κυβέρνησε την Ευρώπη αλλά απλά τη Βαυαρία που ήταν ανεξάρτητο κρατίδιο μέχρι να ενταχθεί (με διάφορα άλλα μικρά κράτη π.χ. Έσση, Βεφσταλία, Σαξωνία κλπ.) στην ενωμένη Γερμανία, κάπου λίγο μετά το μέσον του 19ου αιώνα.

Ο Λουδοβίκος ήταν βαριά άρρωστος ψυχικά και αφού κρίθηκε ακατάλληλος να κυβερνήσει και απομακρύνθηκε σ' ένα κάστρο, πιθανότατα αυτοκτόνησε στη γειτονική λίμνη. Κανένας δεν έμαθε ποτέ αλλά τα γνωστά γεγονότα είχαν ως εξής: Ένα απόγευμα ο Λουδοβίκος θέλησε να πάει βόλτα. Τον συνόδεψε ο ψυχίατρός του. Όταν βράδιασε και δεν είχαν επιστρέψει, άρχισαν τις έρευνες. Βρήκαν και τα δύο πτώματα στην λίμνη και σημεία πάλης στην όχθη. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι ο ψυχίατρος προσπάθησε να τον εμποδίσει, ο Λουδοβίκος τον σκότωσε και μετά βούτηξε κι ο ίδιος.

Αρκετά ανατριχιαστική ιστορία :(
 
retrofan είπε:
Ο Λουδοβίκος ήταν βαριά άρρωστος ψυχικά και αφού κρίθηκε ακατάλληλος να κυβερνήσει και απομακρύνθηκε σ' ένα κάστρο, πιθανότατα αυτοκτόνησε στη γειτονική λίμνη. Κανένας δεν έμαθε ποτέ αλλά τα γνωστά γεγονότα είχαν ως εξής: Ένα απόγευμα ο Λουδοβίκος θέλησε να πάει βόλτα. Τον συνόδεψε ο ψυχίατρός του. Όταν βράδιασε και δεν είχαν επιστρέψει, άρχισαν τις έρευνες. Βρήκαν και τα δύο πτώματα στην λίμνη και σημεία πάλης στην όχθη. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι ο ψυχίατρος προσπάθησε να τον εμποδίσει, ο Λουδοβίκος τον σκότωσε και μετά βούτηξε κι ο ίδιος.
Μάλλον στον δρ. Φον Γκούτεν αναφέρεσαι, φίλε retrofan.

retrofan είπε:
Στην πραγματικότητα sparklingeagle η δυναστεία των Βίττελσμπαχ δεν κυβέρνησε την Ευρώπη αλλά απλά τη Βαυαρία που ήταν ανεξάρτητο κρατίδιο μέχρι να ενταχθεί (με διάφορα άλλα μικρά κράτη π.χ. Έσση, Βεφσταλία, Σαξωνία κλπ.) στην ενωμένη Γερμανία, κάπου λίγο μετά το μέσον του 19ου αιώνα.
Πολύ σωστή διευκρίνηση για το τελευταίο.

Άν όμως κοιτάξεις το άρθρο της αγγλικής Βικιπαίδειας, θα διαπιστώσεις ότι η συγκεκριμένη δυναστεία ήταν ήδη παρούσα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από το 1180:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wittelsbach
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ανακάλυψα και αυτό και κόλλησα άσχημα ...

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πραγματικά έχει μείνει αξέχαστη στη μνήμη του Ελληνικού κοινού η ρομαντική τριλογία της Αυτοκράτειρας Σίσσυ. Πρόκειται για τρεις ταινίες ("Sissi", 1955, "Sissi, die junge Kaiserin", 1956, Sissi - "Schicksalsjahre einer Kaiserin", 1957. Πρέπει να σημειώθεί ότι στον ρόλο της μητέρας της Σίσσι έπαιζε και στις τρεις ταινίες η πραγματική μητέρα της Ρόμι Σνάιντερ Μάγκντα. Γυρισμένη σε Agfacolor (δυστυχώς φαίνονται κάπως ξεθωριασμένα τα χρώματα σήμερα) ήταν τότε η πιο δαπανηρή παραγωγή του γερμανόφωνου κινηματογράφου μετά τον Β' Π.Π. Με την ταινία αυτή, που ήταν συμπαραγωγή Αυστρίας - Δυτ. Γερμανίας, και ενώ καλά καλά δεν είχαν αποχωρήσει ακόμη τα συμμαχικά στρατεύματα κατοχής, οι παραγωγοί ήθελαν να δείξουν ότι η Γερμανία και η Αυστρία αναγεννιούνταν από τις στάχτες του πολέμου, ικανές και πάλι να επιδείξουν υψηλά πολιτιστικά επιτεύγματα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ μου άρεσε κι εμένα η τριλογία της Σίσσυ τότε, και μιας και ήμουν και μικρή ακόμα, ζήλευα τη ζωή της Σίσσυ, αφού παρουσιαζόταν σαν παραμυθένια. Όταν αργότερα όμως διάβασα τη βιογραφία της, δεν τη ζήλεψα καθόλου, γιατί όντως ήταν γεμάτη πίκρες και βάσανα. Αυτό που λέμε, δεν αρκούν από μόνα τους τα πλούτη για να σου φέρουν την ευτυχία. Το βιβλίο που διάβασα εγώ, έλεγε κανονικά ότι κι εκείνη είχε εραστή, και της άρεσε να δείχνει την ομορφιά της και να φλερτάρει με τους άντρες. Και να μην το έλεγε όμως, πάλι το ίδιο θα υπέθετα, είναι δυνατόν να ήξερε ότι έχει άπιστο άντρα, να είναι όμορφη, πλούσια και ισχυρή, και να κάθεται φρόνιμα; :) Επίσης, όσο ωραία και να ήταν η Romy Schneider, για μένα η πραγματική Σίσσυ είναι ακόμα πιο όμορφη από αυτήν. Υπέροχο σώμα, μάτια και μαλλιά, και λένε ότι είχε και πολύ ωραία βελούδινη φωνή. Δεν ξέρω ποιό μέρος της τριλογίας μου άρεσε πιο πολύ, ίσως ξεχωρίζω λίγο περισσότερο το πρώτο. Πάντως λυπάμαι πραγματικά τη δυστυχία που βρήκε την καημένη τη Schneider, το να πεθάνει το παιδί της με τέτοιο τραγικό τρόπο ήταν πολύ βαρύ χτύπημα, πως να αντέξει μετά.
 
Πίσω
Μπλουζα