Η φτωχεια θέλει καλοπέραση

αριαδνη

candy fan
Joined
29 Μάρ 2010
Μηνύματα
14.096
Αντιδράσεις
15.422
Η φτωχεια αδελφια θελει καλοπέραση, γι'αυτο πάμε να ακούσουμε κανα τραγουδακι που να αναφέρεται σε αυτην :p και αυτομάτως νιώθουμε καλύτερα ΄!

οι παλιοι κάτι ηξεραν γιατι ειχαν περασει δυσκολες καταστασεις γι'αυτο και τα τραγουδια, παμπολα τραγουδια για την οικονομικη κατασταση και την μαυρη ανέχεια/ πολλοι δεσμοι ακυρωθηκαν λόγω αλλης ''κοινωνικής ταξεως'' και πολλά τραγουδια εγιναν όπως το ''εσυ εισαι αριστοκρατισσα'', ''πετραδάκι, πετραδάκι'', ''βρεχει στην φτωχογειτονια'' κτλ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν και δεν μου πολυαρέσει αυτό το είδος της ελληνικής μουσικής, τα τραγούδια για τη φτώχεια πάντα μου έβγαζαν μία γλύκα και συμπάθεια. Δύο άλλα που θυμήθηκα πέρα από αυτά που αναφέρεις Αριάδνη, είναι το "Μάτια Βουρκωμένα" και το "Υπομονή". Τα είχα μάθει από πολύ μικρή καθώς ανήκαν στο ρεπερτόριο του πατέρα μου και τα τραγουδούσε με την κιθάρα του. Ειδικά το τελευταίο με εξέφραζε αρκετές φορές σε δύσκολες καταστάσεις, αλλά και το πρώτο, καθώς αναφέρεται στα μέρη που μεγάλωσα κι εγώ.

[h=1]ΜΑΤΙΑ ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΑ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ[/h]https://www.youtube.com/watch?v=KPEhIDrDrPQ

[h=1]ΥΠΟΜΟΝΗ- ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ[/h]

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
περλα μου, είναι τελεια και τα δυο!! ωραια ανάμνηση αυτην με τον πατερα σου και την κιθάρα

και το κατεξοχήν τραγουδι για την φτωχεια και την μιζερια σε ποιηση Τασου Λειδαβιτη και μουσική ΘΕοδωράκη

[h=1]ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ - Βρέχει στη φτωχογειτονιά[/h]

και ενα του Χατζιδάκη

ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΑΛΙΚΗ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ

https://www.youtube.com/watch?v=m8mksqhcHnk

ο λαος μας πάντα ξερει από αναποδιες και δυσκολα, διαχρονικα και πάντα τα καταφερνει
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
[video=youtube;F5nayi-a7po]

στην φτωχεια μας την αυλη
 
...τραγούδια με νόημα...!!!
 
Βρέχει πάλι απόψε


Και αυτό το τραγούδι μιλάει για φτώχεια, αλλά κυρίως για αγάπη. #)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραίο πράμα η φτώχεια. Οι φτωχοί μπορεί να μην είχαν στον ήλιο μοίρα, αλλά περνούσαν τη ζωή τους (ειδικά στις κωμωδίες) με καλοπέραση, τραγούδια και τσιμπούσι με ελιές και χωριάτικο (τότε φτηνότερο από το "πολυτελείας" άσπρο) ψωμί και ήταν ευτυχισμένοι. Ενώ οι πλούσιοι ζούσαν μέσα στη μαύρη δυστυχία. Ηθικόν δίδαγμα: Φτωχοί, ζήστε στην ευτυχισμένη φτώχεια σας και μη ζητάτε αυξήσεις και δικαιώματα και άλλα τέτοια που θα μειώσουν τα κέρδη και την δυστυχισμένη πολυτέλεια των πλουσίων εργοδοτών σας.

Τα τραγούδια του Θεοδωράκη βέβαια (όχι μόνο το "Βρέχει στη φτωχογειτονιά" αλλά και η "Δραπετσώνα" και πολλά άλλα) και περιέργως κάποια του Ξαρχάκου ("Άπονη ζωή" με τον καταπληκτικό στίχο του Λευτέρη Παπαδόπουλου "Το κρίμα μας βαρύ: Μας γέννησες φτωχούς") ήταν πραγματικά τραγούδια διαμαρτυρίας και όχι απόδρασης όπως αυτά περί καλοπέρασης και φτώχειας. Αν και, όπως μάλλον κυνικά τραγούδησε ο Γ. Νταλάρας σε στίχους και μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή, "με τραγούδια για τη φτώχεια και την ξενιτιά / ρετιρέ παίρνω στην Κηφισιά"
 
Όλα καλά - Νταλάρας

δεν θέλω κόσμο και φασαρια, αυριο μπαινω στην ανεργια

μαλλον θα ξαναγραφτουν τραγουδια για την φτωχεια, πανε τα ποπ και τα ερωτικα...

και που σοκακι να τραγουδήσεις, δεν επιτρέπονται οι αναμνήσεις/ στην ρετρο επιτρέπονται μεγαλοφωνως
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ένα χαρακτηριστικό τραγούδι από τα πολλά παλιά για την φτώχια....

 
«Κι αν είμαι φτωχός μου μένει ευτυχώς καρδιά από νέτο χρυσάφι
Κι αν κάτι συμβεί κι αυτό θα διαβεί ποτέ μου δε μένω στο ράφι
Τη φτώχεια γλεντώ με λα φα σολ ντο διαρκώς τραγουδώ σαν κανάρι
τα κορίτσια κοιτώ και τα πλούτη πετώ γιατί έχω τη φτώχεια καμάρι...."


Του Φώτη Πολυμέρη το τραγουδάκι - ύμνος στα φτωχά τα νιάτα. Εδώ απ τον Λουκιανό:


Σε πιο έξω καρδιά τόνους για τη φτωχολογιά τραγουδάει κι ο Παπαμιχαήλ στην Αρχόντισσα όντας ο ίδιος ο αλήτης:
«Με τη φουρτούνα τη μπουνάτσα ας είν καλά τα δυό μου μπράτσα να ζήσει η φτωχολογιά...»


Και πάλι φτωχός αλλά χαρούμενος ο Παπαμιχαήλ στην Κόρη μου τη Σοσιαλίστρια μας τραγουδάει «Σκληρή κι αν είναι η δουλειά τη βγάζω με ψωμί κι ελιά κι έμαθα το χαμόγελο απ της ζωής την πείρα και δε με νοιάζει μια σταλιά που ναι τα ρούχα μου παλιά γιατί εγώ τη φτώχεια μου απόφαση την πήρα»


«Γαρύφαλλο στ αφτί και πονηριά στο μάτι η τσέπη άδεια πάντοτε μα η καρδιά γεμάτη» ακούμε στο Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο. Εδώ βέβαια είναι έμμεση η αναφορά στη φτώχεια.

«Βίρα τις άγκυρες και βάλε πλώρη μακριά απ το έρημο το φτωχοχώρι» τραγουδάει η Σμαρούλα Γιούλη σε μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση του φτωχού που ονειρεύεται

Είναι νομίζω πααααααααραααα πολλά τα τραγούδια για φτώχεια. Ενδιαφέρον έχει πως η τάση αυτή της φτώχειας που γίνεται τραγούδι έχει επανέλθει την τελευταία δεκαετία
 
Το έχω ξαναβάλει αυτό αλλού, αλλά ταιριάζει στο θέμα διότι μιλά για "πτωχισμόν"


Και ένας απροσδόκητος συνδυασμός: Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσ/νίκης και Γιάννης Ρίτσος. Στο Φεστιβάλ του 1965 το τραγούδησε η Γιοβάννα και πήρε μάλιστα το Β' βραβείο αλλά προτιμώ αυτή την εκτέλεση με τη Μαρινέλλα, ταίριαζε περισσότερο στη φωνή της. Ο συνθέτης είναι ο Σπήλιος Μεντής... μπορεί να μην είναι γνωστός τώρα πια, αλλά είχε γράψει πολλά καλά και γνωστά τραγούδια. Αυτό δεν είναι ένα από τα καλύτερά του.

 
Πίσω
Μπλουζα