Η GBA συλλογή ενός Sega fan!

Maddog

Immense Cult RetroFigure
Joined
10 Νοέ 2006
Μηνύματα
4.887
Αντιδράσεις
125
Αμαρτία ομολογημένη ουκ έστι αμαρτία: το GBA μου είναι ιδιαίτερα συμπαθές ως κονσόλα. Τουλάχιστον από το GBA SP και μετά, που μπορούσες πλέον να δεις τι συμβαίνει στην οθόνη. :p :p:p

Και μάλιστα θα την χαρακτήριζα ιδανική κονσόλα του ρετρομανιακού, καθότι ήταν το τελευταίο sprite-based hardware ευρείας παραγωγής και έχει στην βιβλιοθήκη του δεκάδες ports από κλασσικούς τίτλους.

Σκεφτόμουν λοιπόν τις προάλλες ποιό κομμάτι της συλλογής μου να παρουσιάσω μετά το NeoGeo CD. Αρχικά είπα για το XBox αλλά σκέφτηκα ότι θα ενδιαφέρει μόνο τον Wally. Και μετά μου ήρθε η επιφοίτηση: μα, έχω κάμποσα GBA, μερικά εκ των οποίων τα έχω λιώσει κιόλας. Σας τα παρουσιάζω λοιπόν!

Advance Wars

attachment.php





Προσωπική αξιολόγηση: 10/10

Τι να πω; Το παιχνίδι το έλιωσα πραγματικά και ήταν αυτό που με πρωτοκόλλησε στο GBA! Μην σας ξεγελάνε οι "παιδικοί" χαρακτήρες. Είναι ένα turn-based strategy με αξιόλογο βάθος, μεγάλη ποικιλία και αρκούντως ζόρικο επίπεδο πρόκλησης, χωρίς ποτέ να χαλάει όμως η ισορροπία. Η ΑΙ δεν καταθέτει τα όπλα εύκολα και αν εξαιρέσεις μερικές σαχλαμαρούλες που κάνει, πχ επιλέγει πάντοτε να επιτεθεί στα APC αν τα βρει εντός ακτίνας δράσης της, είναι απόλυτα αξιόμαχη. Όταν βγήκε ήταν αριστούργημα από τα λίγα και ακόμα και σήμερα παραμένει παιχνίδι που αξίζει με τα χίλια να δει κανείς. Εθιστικότατο! Ετοιμαστείτε να φάτε ώρες και ώρες μαζί του.

Altered Beast - Guardian of the Realms

attachment.php




Προσωπική αξιολόγηση: 3/10

Δυστυχώς πάσχει αρκετά. Η προσπάθεια για update του κλασσικού arcade game απέτυχε πετυχαίνοντας. Εξηγούμαι: αν και πέτυχαν να βελτιώσουν κάποια πράγματα, απέτυχαν να κάνουν το παιχνίδι διασκεδαστικό. Ένας κύριος λόγος είναι ότι ακόμα και το αρχικό παιχνίδι δεν είχε και πολύ ουσία κάτω από το eye candy και τα τεράστια για την εποχή του (1988) sprites. Οπότε χάνοντας και αυτά στην μικροσκοπική οθόνη του GBA, δεν μένουν και πολλά. Οι προγραμματιστές βέβαια προσπάθησαν, με αξιόλογα (νέα) γραφικά, κάμποσα νέα είδη "κτήνους" για να μεταμορφωθείτε και αρκετά ενδιαφέροντα bosses. Αλλά το παιχνίδι γίνεται πολύ γρήγορα βαρετό και επαναλαμβανόμενο, χωρίς καμμία ιδιαίτερη έξαρση που να σε κάνει να θέλεις να το συνεχίσεις για πολύ. Προτιμώ να παίζω το αυθεντικό στο ΜΑΜΕ.

Bubble Bobble - Old & New

attachment.php




Προσωπική αξιολόγηση: 8/10

Ένα από τα κλασσικά port που λέγαμε πριν...και μάλιστα στην "Old" εκδοχή του απόλυτα ακριβές προς το πρωτότυπο και πολυαγαπημένο arcade. Για να γκρινιάξω και λίγο, επειδή η οθόνη του GBA δεν έχει την ανάλυση του arcade είστε παγιδευμένοι μεταξύ δύο σχετικά δυσάρεστων επιλογών: 1) scrolling της οθόνης με τα sprites στο μέγεθος που ξέρουμε και αγαπάμε. Αν και μάλλον καλά υλοποιημένο, το scrolling δεν παύει να μας στερεί από χρήσιμες πληροφορίες για την θέση των εχθρών. 2) στατική οθόνη αλλά με τα sprites "τσαλακωμένα" σε ενοχλητικό βαθμό. Σε αυτό το mode ο Bub φαίνεται μονόφθαλμος για παράδειγμα! Η αλλαγή γίνεται και on the fly ενώ παίζουμε, αλλά δεν μπορώ παρά να το θεωρήσω αξιοσημείωτο μειονέκτημα. Με την "New" έκδοση πάλι, αμφιβάλλω αν θα ασχοληθείτε ποτέ, ουσιαστικά είναι το ίδιο ακριβώς παιχνίδι με "βελτιωμένα" (προς το χειρότερο IMHO...) γραφικά. Τουλάχιστον το gameplay παραμένει απείραχτο, σε αντίθεση με κάτι ανοσιουργήματα που κυκλοφόρησαν αργότερα στο DS και το PSP!

Όλα αυτά πάντως έχουν μάλλον ελάχιστη σημασία. Αν είστε παιδί των 80s, αρκεί να ακούσετε την all time classic μουσικούλα για να βουλιάξετε στον κόσμο του "Μπούμπλε" για άλλη μια φορά! Και μόνο για αυτό, αξίζει να το έχετε.

Dynasty Warriors Advance (USA version)

attachment.php




Προσωπική αξιολόγηση: 4/10

Από τα λίγα Αμερικάνικα παιχνίδια της συλλογής μου. Μέλος μιας σειράς που απορώ γιατί έκανε τόση επιτυχία, αφού το μόνο που είχε ήταν ασταμάτητο button mashing για σφάξιμο εχθρικών ορδών, με τα απαραίτητα power ups για να αυξάνει λίγο το ενδιαφέρον. Και εδώ λίγο-πολύ το ίδιο συμβαίνει, απλά η ορδή έχει αντικατασταθεί από μια πεντάδα πολεμιστών το πολύ. Κατά τα φαινόμενα, το hardware του GBA δεν την παλεύει με περισσότερους. Υπάρχει και η strategy οθόνη που όμως ελάχιστο περισσότερο ενδιαφέρον θα δώσει με το να κοιτάτε κόκκινες και μπλε τελίτσες να μετακινούνται στον χάρτη. Στην αρχή θα σας κινήσει το ενδιαφέρον λίγο να δείτε τι θα συμβεί παρακάτω, αλλά σύντομα θα αρχίσουν τα χασμουρητά ενώ και το δάχτυλο σας στο fire button θα αρχίσει να αναζητά το autofire για να λυτρωθεί. Ούτε καν για οπαδούς της σειράς...

Eye of the Beholder

attachment.php




Προσωπική αξιολόγηση: 7/10

"Διασκευή" του κλασσικού PC dungeon crawl! Ξαναζήστε την επική εξερεύνηση των μπουντρουμιών κάτω από το Waterdeep! Δεν πρόκειται για port αφού αρκετά πράγματα είναι διαφορετικά, με πιό χαρακτηριστικό την μάχη που πλέον διεξάγεται σε μια ξεχωριστή isometric οθόνη -αν και τα γραφικά εκεί θυμίζουν σχέδια εξάχρονου- ενώ και οι κανόνες πλέον βασίζονται σε μια εκδοχή της D&D 3rd edition με feats/skills κλπ. Δυστυχώς άλλα κομμάτια του που χρειάζονταν περισσότερο το update έμειναν ίδια με το παρελθόν, με αποκορύφωμα την αδικαιολόγητη έλλειψη 3D μηχανής που κάνει να μετακινούμαστε με "άλματα" λες και είναι ακόμα 1990. Το παιχνίδι δεν είναι κάτι το τρομερό, αλλά σίγουρα προσφέρει ακόμα δυνατές συγκινήσεις σε λάτρεις των κλασσικών RPG και του D&D όπως η αφεντιά μου. Μαθαίνεις να ζεις με τα ελαττώματα του και βυθίζεσαι στον κόσμο του. :)

TO BE CONTINUED...
 
Πολύ ωραίος Γιατρέ!
 
Πολύ ωραία παιχνίδια & ακόμα πιο ωραία reviews, αν και δεν κατέχω τη συγκεκριμένη κονσόλα!

Θα ήθελα πολύ να παίξω το Advance Wars, που βλέπω ότι του δίνεις 10 / 10!
 
Το advance wars ειναι παιχνιδαρα και το εχω λιωσει και γω,μιλαμε για δεκαδες ωρες παιχνιδιου.πολυ ωραια παιχνιδια και ειδικα τα reviews φιλε maddog.
 
Μονο με το advance wars εχω ασχοληθει απο τα παραπανω στο gba, εχει πεσει λιωσιμο... Περιμενουμε και τα υπολοιπα!
 
Πιπέρι στο χέρι θα σου ρίξω για αυτά που γράφεις για την σειρά Dynasty Warriors.... :p
 
D@redevil είπε:
Θα ήθελα πολύ να παίξω το Advance Wars, που βλέπω ότι του δίνεις 10 / 10!
Μπήκα σε πειρασμό να του βάλω 11/10 αλλά τον έχω κρατήσει για άλλο παιχνίδι τον βαθμό τελικά. Stay tuned.

Πάντως δέστο με τα χίλια, ακόμα και σε emulator θα κολλήσεις πιστεύω.

keropi είπε:
Πιπέρι στο χέρι θα σου ρίξω για αυτά που γράφεις για την σειρά Dynasty Warriors.... :p
Είπα να γράψω χειρότερα ακόμα αλλά κρατήθηκα! :p

Πάντως η GBA έκδοση χάνει τον πανικό με τους πολλούς εχθρούς που γίνεται στις άλλες και επομένως απέχει χιλιόμετρα.

ΥΓ: χαίρομαι πολύ που γίνεται και κουβέντα για τα ίδια τα παιχνίδια και όχι απλά να αναλωνόμαστε σε σχόλια τύπου "Ωραία συλλογή" και μόνο. :D
 
Maddog είπε:
Μπήκα σε πειρασμό να του βάλω 11/10 αλλά τον έχω κρατήσει για άλλο παιχνίδι τον βαθμό τελικά. Stay tuned.Πάντως δέστο με τα χίλια, ακόμα και σε emulator θα κολλήσεις πιστεύω.
Θα ήθελα πολύ να είχα την κονσόλα για το real feeling, αλλά δυστυχώς θα χρησιμοποιήσω emulator! Μη σου πω ότι για τη χάρη του, θα μπουτάρω και σε Windows! :D

Λογικά, θα επανέλθω στο συγκεκριμένο παιχνίδι - ίσως σε δικό του thread, για να μη βγαίνω off topic στο υπάρχον! :)
 
Tι να πρωτοκανεις review σε αυτην την κονσολα εχει απο prince of persia sands of time ,tomb raider,baldurs gate,doom 2 ,final fight one ,metal slug ,pitfall lost expedition, r-type 3 ,shanghai advance ,TAI-PAN μεχρι Crazy Taxi!


Θελω να δω τα Sims στην συλλογη σου και στο θρεντ.
 
advance wars ε ; ωραίο παιχνίδι,έχω τη συνέχειά του στο ds,αλλά ποτέ δεν με τράβηξε ιδιαίτερα :xm: ....

το eye of the beholder αξίζει να το ψάξει κανείς;

περιμένουμε τη συνέχεια !
 
Δύο παιχνίδια μου έχουν μείνει απο αυτή την κονσόλα. Metrod Fusion & Mario & Luigi Superstar saga.

Αξίζουν και τα δύο ένα μικρό review έκαστο. Ίσως κάτσω να το κάνω κάποια στιγμή!!
 
Ωραία η συλλογή σου και με σπάνια παιχνίδια!!

Το Altered Beast βασικά πρέπει να είναι καρασπάνιο και πολύ ωραίο σαν παιχνίδι.... ( :p σλουρπ... μου τρέχουν τα σάλια απο την ώρα που το είδα μιας και έχω πώρωση με αυτό το παιχνίδι απο τότε που βγήκε :) )
 
@circleag: δεν γνωρίζω σπανιότητα για το Altered Beast δυστυχώς. Μπορεί και να έχεις δίκιο, καθώς αυτή την στιγμή στο ebay.co.uk δεν υπάρχει κανένα προς πώληση, ούτε καν σε σκέτο cart.

Βλέπω πάντως ότι δεν σε πτόησε το 3ρι που του έριξα... :)

Συνεχίζω λοιπόν και εγώ εξίσου απτόητος... :D

Final Fantasy Tactics Advance

attachment.php





Προσωπική αξιολόγηση: 9/10

Άλλο ένα turn-based strategy που μου έφαγε κυριολεκτικά ημέρες από την ζωή μου! Άξια επιστροφή της Square σε Nintendo hardware μετά από αρκετά χρόνια $ony-only πορείας. Πραγματικά τεράστιο σε μέγεθος και με μεγάλη ποικιλία αποστολών και "επαγγελμάτων" (=classes) για τους χαρακτήρες σας. Η μάχη γίνεται σε ισομετρικές αρένες ενώ υπάρχουν αρκετά RPG στοιχεία στην ανάπτυξη/εξοπλισμό των χαρακτήρων. Άλλο ένα σημείο-κλειδί είναι η ύπαρξη του Judge που απαγορεύει σε πολλές μάχες την χρήση συγκεκριμένων μεθόδων και τιμωρεί τους παραβάτες. Μπορεί πχ να σας ζητηθεί να βγάλετε το επίπεδο χωρίς χρήση healing, κάτι που σε αρκετά σημεία θα αλλάξει δραματικά τις τακτικές σας. Το παιχνίδι χάνει το 10/10 από εμένα μόνο για δύο λόγους: η ιστορία που διηγείται είναι από αδιάφορη εώς ψιλοσαχλή και το user interface ενίοτε δεν διευκολύνει αυτό που θέλετε να κάνετε. Πάντως παραμένει ένα πολύ δυνατό "χαρτί" στην βιβλιοθήκη του GBA μου.

International Karate Advanced

attachment.php





Προσωπική αξιολόγηση: 5/10

"Βαρύ" και all-time classic όνομα σε μια εκδοχή που μπάζει αρκετά νερά, χωρίς ωστόσο να είναι και φριχτή.

Ίσως οι Commodore purists να μην συμπαθήσουν τους επανασχεδιασμένους πολεμιστές (μπορείτε πλέον να επιλέξετε μεταξύ αρκετών) και την προσπάθεια για "φωτορεαλιστικά" backgrounds ή τον ήχο που μιμείται τα chiptunes χωρίς ωστόσο να γοητεύει όπως εκείνα του SID. Το βασικό παιχνίδι είναι πάντως εκεί -όπως και το αγαπημένο mini game με τις μπάλλες που χοροπηδάνε- και παραμένει αρκετά διασκεδαστικό, αν και θα προτιμούσα να είχε κάπως καλύτερη απόκριση στους χειρισμούς ορισμένες φορές. Δείτε το και περάστε ευχάριστα μισή ωρίτσα μαζί του, απλά μην περιμένετε και πάρα πολλά από αυτό. Bonus points επειδή στις πίστες συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. Αξιοσημείωτο επίσης ότι υπάρχει άλλη μια έκδοση (International Karate Plus) από άλλη εταιρία που έχει γραφικά πιό κοντά σε αυτά του C64, χωρίς ωστόσο να είναι καλύτερη συνολικά σαν παιχνίδι νομίζω.

The King of Fighters EX - Neoblood

attachment.php





Προσωπική αξιολόγηση: 8/10

To King of Fighters στο τσεπάκι σας! Αν προσεγγίζετε αυτή την έκδοση με φόβο γιατί αναρωτιέστε πως μπορεί να κατάντησε η ναυαρχίδα των fighters του NeoGeo κατά την μεταφορά του στο μικρούλι GBA, θα εκπλαγείτε ευχάριστα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καλή έκδοση, με πραγματικά υπέροχα και λεπτομερή γραφικά και απόλυτα playable. Εντάξει, ίσως είναι λίγο δύσκολο στο GBA να χειριστείτε ταυτόχρονα σταυρό και left trigger, αλλά για τον λόγο αυτό υπάρχει και η επιλογή του 3-button mode. Πάντως δεν είναι απαράδεκτα δύσχρηστο ακόμα και στο default 4-button mode. Ένα ακόμα πράγμα που θα ήθελα είναι λίγο καλύτερη μουσική, καθώς αυτή που παίζει την ξεχνάς με το που την ακούς. Οι φωνές των μαχητών πάντως υπάρχουν και είναι αρκούντως ακριβείς. Θα ακούσετε τα τσιριγματάκια της Mai όπως τα θυμάστε από το NeoGeo. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια απόλυτα τίμια μεταφορά που δεν απογοητεύει σε κανέναν τομέα και αξίζει να παίξετε αν σας αρέσουν τα SNK fighters.

NES Classics - Donkey Kong

attachment.php





Προσωπική αξιολόγηση: 6/10

Port της NES έκδοσης του θρυλικού arcade game και μέρος της σειράς των NES Classics. Βασικά ένας τρόπος να βγάλει λεφτά από το τίποτα η Nintendo ήταν, ειδικά στην ληστρική τιμή του 20ευρου που τα πούλαγε τότε, αλλά έχουν ακόμα την γοητεία τους. Είναι απόλυτα ακριβές σαν μεταφορά από το NES αλλά σαν μεταφορά του arcade χάνει αρκετά. Λείπει ολόκληρο επίπεδο (το pie factory) αλλά αυτό που πραγματικά με χαλάει εμένα είναι στην αρχή που λείπει εντελώς η εισαγωγή του arcade με το σκαρφάλωμα του Donkey Kong στην οικοδομή, το χοροπήδημα που στραβώνει τα δοκάρια και το "How high can you get?" μήνυμα. Εκεί είναι όλη η ουσία του Donkey Kong κατά τον υποφαινόμενο. Πείτε με περίεργο... :p

NES Classics - The Legend of Zelda

attachment.php





Προσωπική αξιολόγηση: 5/10

Τα είπαμε ήδη, port από NES, ακριβή αρπαχτή της Nintendo. Το παιχνίδι θεωρείται all time classic και σίγουρα οι οπαδοί της εταιρίας θα με κράξουν που δεν το βαθμολογώ καλύτερα, αλλά το βρίσκω βαρετό και αρκετά παιδιάστικο. Ίσως του έδινα καλύτερο βαθμό 20 χρόνια νωρίτερα, αλλά έχω προσπαθήσει επανειλλημένα να το ευχαριστηθώ, με αποτυχία. Βλέπω ότι έχει "κάτι" αξιόλογο, αλλά εμένα δεν μου ταιριάζει βρε αδελφέ! Next... (κράξτε ελεύθερα...)
 
Πολύ όμορφη συλλογή και σε εξαιρετική κατάσταση τα παιχνίδια σου!
 
Για οσους δε γνωριζουν,εχει και flashcards που παιζεις ολα τα παιχνιδια του nes(και οχι μονο φυσικα) στο gbadvance,κοροιδευωντας εμεις τη παντοτε πονηρη nintendo...

Πιπερι στο στομα και απο μενα για τη σειρα του dynasty warriors,ιεροσυλια.
 
To Final Fantasy Tactics, δεν το έχω παίξει στο GBA. Αλλά τελείωσα σχετικά πρόσφατα το Final Fantasy Grimoire of the Rift, και καταλαβαίνω το κόλλημα που έφαγες. Μου έβαλες ιδέες να δοκιμάσω και το αρχικό στο GBA.

Διαλεκτά κομμάτια στη συλλογή σου. Η καλύτερη συλλογή είναι αυτή που αγοράζεται για να παιχτεί.
 
Πολυ ωραια και τα υπολοιπα παιχνιδια της συλογης σου φιλε Maddog και συμφωνω με τον φιλο divined στο οτι η καλητερη συλογη ειναι αυτη που αγοραζεται για να παιχτει.Σοφη κουβεντα.Εκπληκτικο το final fantasy tactics και σαν τεραστιος fan των rpg εχω τερματισει ολα τα Final fantasy tactics.Και το ομονυμο στο ps1 και το final fantasy tactics advance που εχεις και το final fantsay tactics A2 Grimoire of the Rift για το DS και το final fantasy tactics war of the lions για psp και το εκπληκτικο war of the lions κυκλοφορησε προσφατα και για το iphone το οποιο ειναι φανταστικο το παιζω εδω και λιγο καιρο και αυριο πιστευω θα το εχω τελειωση.

Donkey kong:Πολυ καλη επιλογη για την συλογη σου με το μονο παιχνιδι που γεινονται δυαγωνισμοι εδω και 30 χρονια απο το Twin galaxies με τεραστια επαθλα μεταξυ των κορυφαιων παιχτων donkey kong στον κοσμο(Billy mitchell,Hank Chien,steve wiebe) και δημιουργημα του τιτανομεγιστου shigeru miyamoto.Tο συγκεκριμενο το παιζω απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου και συνεχιζω φανατικα μεχρι σημερα.

Zelda :eek: πως ειπες το βρισκεις βαρετο και παιδιαστικο και δεν σε κατηγορω γιαυτο.Αν δεν ασχολειθηκες μαυτο το απιστευτο παιχνιδι στην nes εποχη του δυσκολα θα το ευχαριστηθεις τωρα.Ειναι ομως το παιχνιδι που ξεκινησε τον θρυλο του zelda και γενικα των action rpg και μονο που το εχεις στην κατοχη σου φαινεται οτι εκτημας την αξια του.

Ευγε νεε μου :D
 
Αψογος γιατρε! Να πουμε ομως και του στραβου το δικαιο, η sega βρηκε θερμη θαλπωρη στο gba με πολλα καλα παιχνιδια.
 
H προσηλωση του Γιατρου στα original, στις τακτοποιημενες συλλογες και στη καλη καταγραφη τους παντα εκπλησσει ευχαριστα.

Maddog σου ευχομαι να προσθεσεις στη συλλογη σου και τον καλυτερο κατ εμε τιτλο της κονσολας...το Game & Watch Gallery 4

Eιναι απο τα ελαχιστα commercial games που παιζω στο GBA SP μου και σπανιως βγαινει απο το slot.
 
Πίσω
Μπλουζα