Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι!

demis

RetroActive
Joined
26 Απρ 2009
Μηνύματα
466
Αντιδράσεις
58
Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%98%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B7_%CF%83%CF%86%CE%AF%CE%BE%CE%B5_%CE%BA%CE%B9_%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF_%CF%84%CE%BF_%CE%B6%CF%89%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9

Σα να μην πέρασε μια μέρα...


thanasi-sfikse-ki-allo-to-zonari.jpg



Μια ταινία γραμμένη για τότε, για τώρα και για πάντα.

Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γυριστεί σήμερα!!!

[yt deadlink]

Πού να το φανταζόταν κανείς τότε, όταν το (μυθικό) 2000 φάνταζε τόσο μακρινό (λέγαμε ότι θα πετούν στον ουρανό διαστημόπλοια ή ότι -τουλάχιστον- θα κυκλοφορούν γύρω μας ρομπότ), πως τα πράγματα, 10 χρόνια μετά το 2000, θα κυλούσαν τόσο μουντά, γκρίζα και αποκαρδιωτικά!

:xm: Και, προπαντός, ότι όσα τότε θεωρούσαμε δεδομένα, σήμερα είναι (ξανά) υπο αμφισβήτηση. Και εμείς :sleep: του δικαίου...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το 99% των ανθρωπων του Ελληνικου σινεμα βαλθηκαν απο τα τελη του 70 να μας πεισουν οτι ζουμε σε ενα μουντο, απελπιδο, καταδικασμενο τοπο που κατοικουν σαπιοι.

Το οτι αυτο "βγηκε" 30 χρονια μετα δεν το θεωρω ως διορατικοτητα του Ελληνικου σινεμα αλλα πιστευω οτι το Ελληνικο σινεμα βοηθησε ελαφρως στη κατρακυλα - ή τουλαχιστον δεν την εμποδισε. Εσβησε οτιδηποτε το χρωματιστο, ελπιδοφορο, χαρουμενο 30 χρονια νωριτερα απο οτι επρεπε.
 
Η κωμωδία και η τραγωδία είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Συστατικό στοιχείο της κωμωδίας είναι η υπερβολή. Σήμερα, αυτή η υπερβολή έγινε κανόνας.

Αν καθρεφτίζεται κανείς σε έναν παραμορφωτικό καθρέφτη, δεν του φταίει ο καθρέφτης. Εξάλλου, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ρόδινα ούτε τότε. Απλά, τώρα είναι αφόρητα.

Ο Βέγγος είχε πάντα έναν τρόπο να ταυτίζεται με τον τίμιο έλληνα, που αγωνίζεται για την επιβίωση. Όταν αυτό το είδος άρχισε να θεωρείται ντεμοντέ και αντικαταστάθηκε από το άλλο (που όλοι γνωρίζουμε), προσγειωθήκαμε ανωμάλως στο (φρικτό) σήμερα.
 
Μιας και μιλάτε για τον Θανάση Βέγγο, θυμήθηκα μια πολύ παλιά ταινία της χρυσής δεκαετίας του 1960 (δεν θυμάμαι τον τίτλο της) με τον Βέγγο πρωταγωνιστή. Υπήρχε μάλιστα μια σκηνή στην οποία μια νεαρή κατσαρομάλλα ξανθιά που φορούσε μια μαύρη τραγιάσκα στο κεφάλι του σφύριξε δυνατά με τα δάχτυλα πάνω στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας.

Δεν ξέρω ποιά ηθοποιός σφύριξε μ'αυτό τον τρόπο σ'αυτό το φιλμ. Ίσως να ήταν η Μπέτυ Λιβανού, η Ελένη Προκοπίου ή η Μαίρη Χρονοπούλου.
 
Βάσος Ανδρονίδης (Υπουργός Ακρίβειας): "...αλλά επωφελούμαι της ευκαιρίας να επανέλθω στο καυτό θέμα της φοροδιαφυγής. Και να σας πω δυο λόγια. Κύριοι, η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Ήρθε καιρός να παρθούν σκληρές αποφάσεις. Κι αυτό διότι ο πολίτης ξεχνά πάντα τις υποχρεώσεις του. Κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι συνεχώς και επιτακτικά να του το υπενθυμίζουμε. Από σας η κυβέρνηση περιμένει να κάνετε το καθήκον σας. Και το καθήκον σας είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Δυστυχώς πολλοί εξ' υμών αγνοούν αυτό το καθήκον. Κι αυτό φυσικά δεν είμαστε διατεθειμένοι να το ανεχτούμε. Η κυβέρνηση..."

Θανάσης Βέγγος (Υπάλληλος στην ΚΖ' Εφορία Αττικής): "Ααααααααααααααααααααααααααααα...."

...κάθε σχόλιο περιτεύει. Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα δεν είναι καθόλου συμπτωματική...

http://www.youtube.com/watch?v=aCay8jWCrdQ
 
Σήμερα ποιος θα είχε τα κότσια να γυρίσει μια τέτοια ταινία; Και ποιος θα πρωταγωνιστούσε; Καλά είμαστε μωρέ με τις ....τιάνες, τις ...τίνες και τις Κατίνες... Τι να ψάχνουμε τώρα!
 
Γλυκόπικρη κωμωδία...και επίκαιρη...
 
Τα νεα μετρα στην τηλεοραση-ανακοινωση

 
Η ταινία είναι υπέροχη. Έχουν περάσει 38 χρόνια από τότε που βγήκε στους κινηματογράφους και ακόμα και σήμερα νιώθω σαν να ζω μια από τις μέρες του Μαγκάνα.

Ειδικά η σκηνή που ο Μαγκάνας λαμβάνει το γράμμα "συμπαράστασης" που τον προτρέπει να σταματήσει την απεργία πείνας, να φάει, να καρδαμώσει και να πιάσει τον μπαλτά, καθώς και η επόμενη σκηνή που ορμάει με τον μπαλτά, νομίζω ότι αναφέρεται σε σημερινά γεγονότα! Τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο...τα πάντα έχουν αλλάξει φυσικά, αλλά προς το χειρότερο.

Αλλά όπως έγραψε παραπάνω ο demis, ποιος έχει σήμερα τα κότσια να γυρίσει σήμερα μια τέτοια ταινία? Επίσης παρατηρώ ότι η ταινία δεν προβάλλεται στην τηλεόραση. Την έχουν ξεχάσει...γιατί άραγε?

Να σχολιάσω επίσης τους υπέροχους ηθοποιούς...ο Θανάσης Βέγγος είναι ο Μαγκάνας! Φυσικά και όλοι οι υπόλοιποι, με αγαπημένο μου τον Ηλία Λογοθέτη, στον ρόλο του υιού Ξεζουμίδη...καταπληκτικός!!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο πετυχημένη πολιτικοκοινωνική σάτιρα να διακωμωδήσει με τον πλέον καυστικό τρόπο τα κοινωνικά δρώμενα της εποχής αν δεν πρωταγωνιστούσε ο δικός μας Θανάσης. Ένας από μας, ένας άνθρωπος που θέλοντας και μη ταυτιζόμαστε απόλυτα μαζί του, όχι μόνο γιατί τον λατρεύουμε σαν κωμικό αλλά γιατί περνάει τόσο εύστοχα και τόσο κατανοητά τα μηνύματα της ταινίας, γιατί είναι ο λαικός άνθρωπος της διπλανής πόρτας που στο πρόσωπο του απεικονίζεται η κοινωνία τη εποχής και όχι μόνο.
Αλλά δυστυχώς η ταύτιση με τον ήρωα της ταινίας κρατάει μόνο κατά την διάρκεια προβολής της ταινίας. Γιατί μην μου πείτε πως ειδικά τις τελευταίες τραγικές δεκαετίες για την χώρα μας η τιμιότητα, η εργατικότητα και η ευσυνειδησία είναι προσόντα που πουλάνε, ή αποτελούν παρωχημένα δείγματα ανθρώπων που κατατάσσονται στο περιθώριο της κοινωνικής αναρρίχησης και ματαιοδοξίας κοινώς ανθρώπων-κορόιδων.
Γιατί όταν όλοι κοιτούν την πάρτη τους, ζουν και γλεντούν εις τγείαν των κορόιδων και του κράτους που ζούν!!! που με χαρακτηριστική ευκολία απαξιώνουν, βρίζουν αλλά δεν αναλαμβάνουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους (βλέπε φοροδιαφυγή) τι άλλο να υποθέσει κανείς. Αλλά ήρθε δυστυχώς αδυσώπητη η νέμεση αλλά δυστυχέστερα ήρθε σε βάρος δικαίων και αδίκων.
Απίστευτος ο Μαραγκός, κατάφερε όπως και με την άλλη μεγάλη επιτυχία του ΄΄Μάθε παιδί μου γράμματα" να δημιουργήσει μια ταινία με τόσο σημαντικά μηνύματα, που είναι διαχρονικά επίκαιρη ως τις μέρες μας. Φυσικά είχε στην διάθεση του το τρομερό πυρηνικό υπερόπλο που λεγόταν Θανάσης Βέγγος άρα η επιτυχία της ταινίας ήταν εξασφαλισμένη.
 
Πίσω
Μπλουζα