Θυμάστε ποιο χριστουγεννιάτικο ποίημα είπατε στη γιορτή του σχολείου;

katerinak

Expert
Joined
26 Ιουλ 2010
Μηνύματα
19.182
Αντιδράσεις
2.903
Πηγαιναμε στην 6η δημοτικου κι ο δασκαλος μας εδωσε ενα βιβλιο για να ψαξουμε ποιηματα που θα θελαμε να πουμε στη χριστουγεννιατικη γιορτη του σχολειου που θα ηταν και η τελευταια μας πριν φυγουμε για το γυμνασιο.

Πως τα εφερε ετσι η τυχη και θελαμε και εγω και η διπλανη μου (σε ολο το δημοτικο) η Μαιρη να πουμε το ιδιο ποιημα που ηταν γνωστο γιατι ακουγοταν σε μια διαφημιση (δε θυμαμαι σε ποιο προϊον αναφεροταν) και οπως ανακαλυψα πριν λιγο το ποιημα αυτο περιλαμβανοταν στο Αναγνωστικο της Β' δημοτικου (1967)

Προβολή συνημμένου 148905 πηγη

Επειδη δεν ηθελα σε καμμια περιπτωση να μαλωσουμε αποφασισα αμεσως να ψαξω για αλλο χριστουγεννιατικο ποιημα και φυσικα δεν το μετανιωσα καθολου,ειχε περισσοτερες στροφες αλλα τελικα μου αρεσε πολυ περισσοτερο.Ηταν το "Ειδα χτες το βραδυ στ' ονειρο μου" (Τελλος Αγρας)

"Είδα χτες το βράδυ στ' όνειρό μου,

το γεννημένο μας Χριστό,

τα βόδια επάνω του εφυσούσαν,

όλο το χνώτο τους ζεστό.

Το μέτωπό του ήταν σαν ήλιος,

και μέσα η φάτνη η φτωχική,

άστραφτε πιο καλά από μέρα,

με κάποια λάμψη μαγική.

Στα πόδια του έσκυβαν οι Μάγοι,

κι' έμοιαζε τ' άστρο από ψηλά,

πως θα καθίσει σαν κορώνα,

στης Παναγίτσας τα μαλλιά.

Βοσκοί πολλοί και βοσκοπούλες,

τον προσκυνούσαν ταπεινά,

ξανθόμαλλοι άγγελοι εστεκόνταν,

κι' έψελναν γύρω του «ωσαννά».

Μα κι' από αγγέλους κι' από μάγους,

δεν ζήλεψα άλλο πιο πολύ,

όσο της Μάνας Του το στόμα,

και το ζεστό - ζεστό φιλί" .



πηγη

εσεις ποιο ποιημα ειχατε για τα χριστουγεννα ; ετυχε να σας συμβει κατι παρομοιο με συμμαθητη σας,δηλαδη να θελετε να πειτε το ιδιο ποιημα;
 
Ελα κι η γωνιτσα μας καρτερει να ρθεις ......

σουστρωσα Χριστουλη μου για να ζεσταθεις ! υπεροχο το ομορφοτερο ποιηματακι
 
αμυδρά θυμάμαι στη Γ' ή Δ' τάξη, μια συμμαθήτριά μου είχε πει μια στροφή από το ποίημα ''Ελάτε παιδάκια, παιδάκια καλά...''

Ελάτε παιδάκια, παιδάκια καλά


κοντά σε μια φάτνη στην άγια σπηλιά



και δείτε τι στέλνει μια τέτοια βραδιά



ο Πλάστης με αγάπη σε σας τα παιδιά.


 


Γεννιέται ο Χριστούλης χαρείτε παιδιά



χαρίστε με αγάπη σε Aυτόν την καρδιά



μικροί και μεγάλοι στη φάτνη κινούν



κι εκεί το μικρούλη Χριστό προσκυνούν.


 


όσο για μένα, έλεγα ποίηματα για τα Χριστούγεννα στο σχολείο αλλά δεν θυμάμαι ποια...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
αριαδνη είπε:
Ελα κι η γωνιτσα μας καρτερει να ρθεις ......σουστρωσα Χριστουλη μου για να ζεσταθεις ! υπεροχο το ομορφοτερο ποιηματακι
Ω, ναι, αυτο το ειχα πει στην δευτερα η τριτη δημοτικου, και νομιζω οτι ηταν οντως ο`τι καλιτερο εχω ακουσει περι χριστουγεννων.
 
Πολύ ενδιαφέρον θρεντ αλλά παρόλο που είχα πει αρκετά ποιήματα δε θυμάμαι. Πραγματικά δε θυμάμαι!! Κάποια λόγια που έχουν μείνει από κάποιο που ξεκινούσε κάπως έτσι.

''Χριστούγεννα σημαίνουν μεγάλη εορτή........''
 
Στο σχολείο μας συνηθίζαμε να αναλαμβάνουν πράγματα για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μόνο οι μικρές τάξεις, ενώ οι μεγαλύτερες ασχολούνταν μόνο με τη χορωδία. Γι'αυτό και μία φορά μόνο έτυχε να πω Χριστουγεννιάτικο ποίημα, στην α δημοτικού, γιατί στη β κάναμε θεατρικό. Και ούτε ήταν τόσο καθαρό ποίημα, όσο κάτι σαν απαγγελία, ένα κείμενο που μιλούσε για τη γιορτή, χωρίς ομοιοκαταληξία. Δεν το θυμάμαι τώρα, αλλά θυμάμαι που είχα δυσκολευτεί πολύ να το μάθω, ήταν και η πρώτη φορά που εμφανιζόμουν μπροστά σε κοινό στο σχολείο, κι ήμουν πολύ αγχωμένη. Γι'αυτό, αν και τα πήγα πολύ καλά, μπέρδεψα την προτελευταία λέξη, αλλά αντί να τη διορθώσω ήσυχα, μες στην ταραχή χτύπησα με το χέρι το κούτελό μου κι όλοι έσκασαν στα γέλια #)
 
Πίσω
Μπλουζα